Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Osvětlení modelu

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
matt

Re: Osvětlení modelu

Příspěvek od matt »

Ahoj, prosím o radu jak natáhnout vedení ke světlu na stožáru cca. 50cm. Stěžeň je dřevěný. Dííííík
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jestli je stožár upevněn nějakými lany, tak přes ně.
Další možností je stožár slepit z hranolků s dírou uprostřed a obrousit nakulato. Téměř stejně pracné je frézování drážky do kulatiny a její následné zaretušování.

Netáhnout vedení, ale ke světlu dám monočlánek (-články).

Použít hliníkovou trubičku :)

Radek
Ante

Příspěvek od Ante »

záleží na předloze, mnoho lodí má el. instalaci taženou venkem a to i na stožáry. Pak je ideální použít tenký smaltovaný měděný drát, třeba z trafa nebo nějaké cívečky.
matt

Příspěvek od matt »

Jedná se rybářský člun NAXOS. Tam vedení po stožáru asi nebylo. Asi nejjednodušší se mě zdá to vyfrézování drážky. Stožár chci dřevěný. Martin
SH

Příspěvek od SH »

matt píše:Jedná se rybářský člun NAXOS. Tam vedení po stožáru asi nebylo. Asi nejjednodušší se mě zdá to vyfrézování drážky. Stožár chci dřevěný. Martin
A toho Naxose stavíš v podobě kdy se svítilo petrolejem nebo už byla elektrika? Pokud to druhé, tak i na předloha musela nějak přivést elektriku k lampě.

Prostě dej tam tenké lanko po stožáru natřené na černo, a pokud to chceš mít echt maketové tak můžeš udělat i svorky kterými je kabel chycen k stožáru.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Zrovna jsem procházel různé fotky rybářů. A je to tak, jak říká SH. Kabely jsou vedeny po stožáru buďto ve svorkách nebo na třmínkách, moderněji v chráničce. Myslím, že je to i z důvodu opravitelnosti. Ke kabelu vedenému vnitřkem stožáru se jen tak nikdo nedostane.
Zdenek
matt

Příspěvek od matt »

Díky moc za rady. Pokud vím tak NAXOS je jenom něco jako polomaketa. Předlohou mu byl člun Susanne, alespoň tak je to napsáno na pláku. Já osobně jsem, ale žádné fotky jednoho ani druhého nenašel. To znamená, že asi žádné řešení nebude špatně. Jestli se v jeho době svítilo petrolejem nebo eletrikou to opravdu netuším ( já použiju raději eletriku:)). To znamená použít asi odpovídající tvar lampy. Ovšem jak je vyrobím to opravdu netuším, byl jsem spíš přes letadla a po pauze se vracím. Všem děkuji za rady.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Poradím Ti .Nic nevyráběj a kup to v www.admiralshop.wz.cz.Jsou tam lampy krásně vytvarovaný a svítící.Koupíš k tomu i stabilizátor ,diody ,žárovky ,prostě všechno.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

SH

Příspěvek od SH »

matt píše:Díky moc za rady. Pokud vím tak NAXOS je jenom něco jako polomaketa. Předlohou mu byl člun Susanne, alespoň tak je to napsáno na pláku. Já osobně jsem, ale žádné fotky jednoho ani druhého nenašel. To znamená, že asi žádné řešení nebude špatně. Jestli se v jeho době svítilo petrolejem nebo eletrikou to opravdu netuším ( já použiju raději eletriku:)). To znamená použít asi odpovídající tvar lampy. Ovšem jak je vyrobím to opravdu netuším, byl jsem spíš přes letadla a po pauze se vracím. Všem děkuji za rady.
:-)
Tak si příští léto zařiď dovolenou na řeckých ostrovech, a takových člunů jako je Naxos nafotíš mraky a ještě kousek... Je to typ, který se tam používá dodnes.
matt

Příspěvek od matt »

Dík budu o tom přemýšle. Manžeku a děti by to určitě nadchlo :)
SH

Příspěvek od SH »

Jak jsem byl kdysi k pobytovkám a Řecku skeptický (než jsem tam byl) tak po dvou dovolených jsem z Řeckanadšen, pohodová země. Jen je třeba tam jet na začátku nebo na konci sezóny (klidně květen-červen, září, říjen) jinak se usmažíš.... a pak odlítáš z Řecka - tam +28°C, a doma +2°C a krátký rukáv... :-)
matt

Příspěvek od matt »

No s tím termínem to bude problém. Vzhledem ktomu, že pracuji jako učitel moc na výběr nemám. No nic postavím lodičku, uložím do PAVa a vyrazím po tuzemsku. Taky tu máme hezky. Toho PAVa potáhnu tímto.

http://www.skutr502.websnadno.cz/Galerie.html

Martin
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Parádní prasátko, taky miluju české dvoutakty. Ještě sajdkra http://www.jawamania.info/tree/images.a ... odeid=2012 Jen jsem letos nestihl dát svou třindu dokupy a sluníčko mi uteklo na jih. Škoda že na ní nenaložím loďku. Ještě bych měl dotaz jak jste na tom Stadionu vyleštil ty hliníkové kártry? Já jsem našel nějaké návody, ale nepodařilo se mi to ani P800, stále je to matné. Omlouvám se za nemodelářský dotaz ;-)
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
matt

Příspěvek od matt »

Lucky píše:Parádní prasátko, taky miluju české dvoutakty. Ještě sajdkra http://www.jawamania.info/tree/images.a ... odeid=2012 Jen jsem letos nestihl dát svou třindu dokupy a sluníčko mi uteklo na jih. Škoda že na ní nenaložím loďku. Ještě bych měl dotaz jak jste na tom Stadionu vyleštil ty hliníkové kártry? Já jsem našel nějaké návody, ale nepodařilo se mi to ani P800, stále je to matné. Omlouvám se za nemodelářský dotaz ;-)
Leštění hliníku byla docela jednoduchá záležitost. Pilníl, smirek od hrubosti 100 do 400, hnědá brusná pasta, zelená leštící pasta - obě na filcovém kotouči a nakonec hadrový kotouč plus zelená leštící pasta. Taky se mě docela osvědčilo brusné rouno různých zrnitostí. Možná bude někdo vědět o lepším postupu, prý to jde i chemicky, ale s toho určitě nebudou tak krásně černé ruce:D Určitě doporučuji pletené bavlněné rukavice za 14kč, jednak jsem čistčí a druhak díly se docela dost zahřívají.
Jsem moc rád, že jsem mohl poradit i já i když v jiném oboru.

Martin
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Chemicky se dají rozpustit oxidy kovů, čímž získá zoxidoaný hliník na lesku. Říká se tomu moření a provádí se to ponořením dílu do 5-10% roztoku kys. citronové nebo fosforečné. Rozpouští to i rez, to však nemám vyzkoušeno. Mořené díly by měly být důkladně odmaštěné a kyselina teplá. Moření kyselinou fosforečnou má navíc tu výhodu, že vznikajcí fosfáty díl chrání před další oxidací.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
komodor

Příspěvek od komodor »

Ešte k tomu privedeniu elektriky ku svetielku na stožiari.Na lavej strane stožiara vedie povrazový rebrík až k lavičke pod rahnom.Ja som miesto nite použil na rebrík tenké kábliky,ktorými som doviedol elektriku ku svetielku-z LE diody.Podobným spôsobom som ťahal aj prijímačovú anténu.
matt

Příspěvek od matt »

Děkuji všem za rady. Rozhodl jsem se, že povedu vedení po stožáru s naznačenýma svorkama. Anténu asi těsně pod palubou. Snad s tím nebudou problémy neplánuju, žádné dálkové plavby.
matt

Příspěvek od matt »

Pepa Darvaš píše:Poradím Ti .Nic nevyráběj a kup to v www.admiralshop.wz.cz.Jsou tam lampy krásně vytvarovaný a svítící.Koupíš k tomu i stabilizátor ,diody ,žárovky ,prostě všechno.
Díky za link. Něco jsem si objednal, vlastně akorát baterku a reflektory. Vše ostatní si chci vyrobit sám, vím, že bych to mohl koupit, ale co bych potom dělal. Momentálně vyrábím vzdušníky a nevím jestli jsou na nich navlečeny nějaké "kryty" protože co jsem viděl na fotkách, tak vždy jsou zakryté nějakým červeným krytem. Proč?

Martin
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“