Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Osvětlení modelu
Re: Osvětlení modelu
Ahoj, prosím o radu jak natáhnout vedení ke světlu na stožáru cca. 50cm. Stěžeň je dřevěný. Dííííík
Jestli je stožár upevněn nějakými lany, tak přes ně.
Další možností je stožár slepit z hranolků s dírou uprostřed a obrousit nakulato. Téměř stejně pracné je frézování drážky do kulatiny a její následné zaretušování.
Netáhnout vedení, ale ke světlu dám monočlánek (-články).
Použít hliníkovou trubičku
Radek
Další možností je stožár slepit z hranolků s dírou uprostřed a obrousit nakulato. Téměř stejně pracné je frézování drážky do kulatiny a její následné zaretušování.
Netáhnout vedení, ale ke světlu dám monočlánek (-články).
Použít hliníkovou trubičku
Radek
záleží na předloze, mnoho lodí má el. instalaci taženou venkem a to i na stožáry. Pak je ideální použít tenký smaltovaný měděný drát, třeba z trafa nebo nějaké cívečky.
Jedná se rybářský člun NAXOS. Tam vedení po stožáru asi nebylo. Asi nejjednodušší se mě zdá to vyfrézování drážky. Stožár chci dřevěný. Martin
A toho Naxose stavíš v podobě kdy se svítilo petrolejem nebo už byla elektrika? Pokud to druhé, tak i na předloha musela nějak přivést elektriku k lampě.matt píše:Jedná se rybářský člun NAXOS. Tam vedení po stožáru asi nebylo. Asi nejjednodušší se mě zdá to vyfrézování drážky. Stožár chci dřevěný. Martin
Prostě dej tam tenké lanko po stožáru natřené na černo, a pokud to chceš mít echt maketové tak můžeš udělat i svorky kterými je kabel chycen k stožáru.
Zrovna jsem procházel různé fotky rybářů. A je to tak, jak říká SH. Kabely jsou vedeny po stožáru buďto ve svorkách nebo na třmínkách, moderněji v chráničce. Myslím, že je to i z důvodu opravitelnosti. Ke kabelu vedenému vnitřkem stožáru se jen tak nikdo nedostane.
Zdenek
Zdenek
Díky moc za rady. Pokud vím tak NAXOS je jenom něco jako polomaketa. Předlohou mu byl člun Susanne, alespoň tak je to napsáno na pláku. Já osobně jsem, ale žádné fotky jednoho ani druhého nenašel. To znamená, že asi žádné řešení nebude špatně. Jestli se v jeho době svítilo petrolejem nebo eletrikou to opravdu netuším ( já použiju raději eletriku:)). To znamená použít asi odpovídající tvar lampy. Ovšem jak je vyrobím to opravdu netuším, byl jsem spíš přes letadla a po pauze se vracím. Všem děkuji za rady.
- Pepa Darvaš
Poradím Ti .Nic nevyráběj a kup to v www.admiralshop.wz.cz.Jsou tam lampy krásně vytvarovaný a svítící.Koupíš k tomu i stabilizátor ,diody ,žárovky ,prostě všechno.
- Pepa Darvaš
:-)matt píše:Díky moc za rady. Pokud vím tak NAXOS je jenom něco jako polomaketa. Předlohou mu byl člun Susanne, alespoň tak je to napsáno na pláku. Já osobně jsem, ale žádné fotky jednoho ani druhého nenašel. To znamená, že asi žádné řešení nebude špatně. Jestli se v jeho době svítilo petrolejem nebo eletrikou to opravdu netuším ( já použiju raději eletriku:)). To znamená použít asi odpovídající tvar lampy. Ovšem jak je vyrobím to opravdu netuším, byl jsem spíš přes letadla a po pauze se vracím. Všem děkuji za rady.
Tak si příští léto zařiď dovolenou na řeckých ostrovech, a takových člunů jako je Naxos nafotíš mraky a ještě kousek... Je to typ, který se tam používá dodnes.
Dík budu o tom přemýšle. Manžeku a děti by to určitě nadchlo 
Jak jsem byl kdysi k pobytovkám a Řecku skeptický (než jsem tam byl) tak po dvou dovolených jsem z Řeckanadšen, pohodová země. Jen je třeba tam jet na začátku nebo na konci sezóny (klidně květen-červen, září, říjen) jinak se usmažíš.... a pak odlítáš z Řecka - tam +28°C, a doma +2°C a krátký rukáv... :-)
No s tím termínem to bude problém. Vzhledem ktomu, že pracuji jako učitel moc na výběr nemám. No nic postavím lodičku, uložím do PAVa a vyrazím po tuzemsku. Taky tu máme hezky. Toho PAVa potáhnu tímto.
http://www.skutr502.websnadno.cz/Galerie.html
Martin
http://www.skutr502.websnadno.cz/Galerie.html
Martin
Parádní prasátko, taky miluju české dvoutakty. Ještě sajdkra http://www.jawamania.info/tree/images.a ... odeid=2012 Jen jsem letos nestihl dát svou třindu dokupy a sluníčko mi uteklo na jih. Škoda že na ní nenaložím loďku. Ještě bych měl dotaz jak jste na tom Stadionu vyleštil ty hliníkové kártry? Já jsem našel nějaké návody, ale nepodařilo se mi to ani P800, stále je to matné. Omlouvám se za nemodelářský dotaz ;-)
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Leštění hliníku byla docela jednoduchá záležitost. Pilníl, smirek od hrubosti 100 do 400, hnědá brusná pasta, zelená leštící pasta - obě na filcovém kotouči a nakonec hadrový kotouč plus zelená leštící pasta. Taky se mě docela osvědčilo brusné rouno různých zrnitostí. Možná bude někdo vědět o lepším postupu, prý to jde i chemicky, ale s toho určitě nebudou tak krásně černé ruce:D Určitě doporučuji pletené bavlněné rukavice za 14kč, jednak jsem čistčí a druhak díly se docela dost zahřívají.Lucky píše:Parádní prasátko, taky miluju české dvoutakty. Ještě sajdkra http://www.jawamania.info/tree/images.a ... odeid=2012 Jen jsem letos nestihl dát svou třindu dokupy a sluníčko mi uteklo na jih. Škoda že na ní nenaložím loďku. Ještě bych měl dotaz jak jste na tom Stadionu vyleštil ty hliníkové kártry? Já jsem našel nějaké návody, ale nepodařilo se mi to ani P800, stále je to matné. Omlouvám se za nemodelářský dotaz ;-)
Jsem moc rád, že jsem mohl poradit i já i když v jiném oboru.
Martin
Chemicky se dají rozpustit oxidy kovů, čímž získá zoxidoaný hliník na lesku. Říká se tomu moření a provádí se to ponořením dílu do 5-10% roztoku kys. citronové nebo fosforečné. Rozpouští to i rez, to však nemám vyzkoušeno. Mořené díly by měly být důkladně odmaštěné a kyselina teplá. Moření kyselinou fosforečnou má navíc tu výhodu, že vznikajcí fosfáty díl chrání před další oxidací.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Ešte k tomu privedeniu elektriky ku svetielku na stožiari.Na lavej strane stožiara vedie povrazový rebrík až k lavičke pod rahnom.Ja som miesto nite použil na rebrík tenké kábliky,ktorými som doviedol elektriku ku svetielku-z LE diody.Podobným spôsobom som ťahal aj prijímačovú anténu.
Děkuji všem za rady. Rozhodl jsem se, že povedu vedení po stožáru s naznačenýma svorkama. Anténu asi těsně pod palubou. Snad s tím nebudou problémy neplánuju, žádné dálkové plavby.
Díky za link. Něco jsem si objednal, vlastně akorát baterku a reflektory. Vše ostatní si chci vyrobit sám, vím, že bych to mohl koupit, ale co bych potom dělal. Momentálně vyrábím vzdušníky a nevím jestli jsou na nich navlečeny nějaké "kryty" protože co jsem viděl na fotkách, tak vždy jsou zakryté nějakým červeným krytem. Proč?Pepa Darvaš píše:Poradím Ti .Nic nevyráběj a kup to v www.admiralshop.wz.cz.Jsou tam lampy krásně vytvarovaný a svítící.Koupíš k tomu i stabilizátor ,diody ,žárovky ,prostě všechno.
Martin
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 5908 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od MB/RomanT
-