Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Sovereign of the Seas
Re: Sovereign of the Seas
Před dvaceti lety jsem koupil plány na "Sovereign of the Seas" od Sergal/Mantua Model, postavil jsem trup včetně ozdob a teď se k tomu vracím a chtěl bych model dokončit. Jenže plány jsou vlastně ke stavebnici a tím pádem dost zjednodušené, chybí mnoho detailů a navíc nebylo počítáno s plachtami a tak chybí množství úvazníků atd. Nemá někdo nějaké podrobnější podklady k této lodi? Nebo jakou použít literaturu která by se vztahovala na anglické lodě tohoto období? Mám sice množství německých knih, ale ty se věnují z velké části kontinentálním lodím. "Rigging Period Ship Models" od L. Peterssona je sice podrobná a o anglických lodích, ale o sto let později a já bych chtěl pochpitelně, aby byl model co nejvěrnější. Jen pro informaci, v jakém stádiu je model momentálně, přikládám fotku.

Loď LE SOLEIL ROYAL byla postavena ve stejném období. Kompletní plán Lanoví je ve stavebnici od Helera. Pokud je o toto zájem,plán mám.
Radek
Radek
Obávám se, že "Le Soleil Royal" byla postavena ve Francii a tam se řídili kontinentálními zvyklostmi, takže odchylky od angličanů určitě budou. CHtělo by to porovnat. Nemůžeš to lanoví nějak nafotit?
Petr
Petr
Krásné a detailní fota tohoto a jiných modelů:
http://www.modelships.de/Gallery-of-shi ... s-sold.htm
Radek
http://www.modelships.de/Gallery-of-shi ... s-sold.htm
Radek
Lodní zvon, dveře a zábradlí.

Naposledy upravil(a) petrricek dne pon úno 25, 2008 21:32, celkem upraveno 1 x.
Ahoj Petře,Jestli se mohu zeptat,ty ozdoby jsou z čeho?Vyřezávané ze dřeva?
Ozdoby jsou mosazné odlitky, které se dodávají ke stavebnici. Jel jsem si pro ně přímo do firmy Mantua model v Itálii, koupil jsem jich polovinu, podle nich jsem udělal formy a druhou polovinu jsem odléval.
Skvělý český přístup a zlaté české ručičky.
Radek
Radek
Tak to teda koukám,jak se dají udělat ozdoby!Opravdu,český postup se nezapře.
Z čeho je to odlité?
Formy jsem dělal z Lukoprenu a ozdoby jsou odlité z Epoxy 1200 a stříkané zlatým lesklým sprayem, který jsem kdysi koupil v Německu. Povrch té zlaté barvy je naprosto hladký, tak jako vyleštěné zlato.
Práce trošku pokročily - osazené poklopy střílen a probíhá výroba děl

Děla máš černěné tím mořidlem nebo barvené?
Děla jsou stříkaná černou matovkou, protože to jsou epoxydové odlitky.
Jedno dělo uvázané na palubě na ukázku: http://www.home.karneval.cz/0344468401/gun/index.htm
Jestli se mohu zeptat - proč je ta nit bílá?Neměla by být tmavá?A ještě jeden dotaz,možná mě z omylu vyvede někdo jiný Přijdou mi ty hlavně v porovnání s lafetou malé.Ale mje to jen můj subjektivní dojem.
Hlavně děl jsou skutečně slabší než obvykle, protože podle B.Laveryho (píše o tom ve své knize "The Arming and Fitting of English Ships of War 1600 - 1815") byly na "Sovereignu" použity nové typy hlavní tzv. "Drakes", které byly podstatně lehčí, tenší a delší. Poprvé byly použity v r.1622 a do Anglie se dostaly r.1625 a roku 1627 jich bylo odlito 216 kusů. Na "Sovereignu" byly použity na horní dělové palubě a na přední i zadní nástavbě. Sice se rychleji rozžhavily, ale tím že byly skoro o polovinu lehčí, líp se ovládaly. Co se týká barvy lan, nikde jsem se nedočetl, že by byly natérované proto jsou přírodní. Na těch fotkách vypadají o dost bělejší. Ve skutečnosti je to přírodní bavlna.
Děkuji za doplnění informací.Zase jsem o něco chytřejší.
Po delší odmlce, způsobené stavbou Derfflingera, se vracím k práci na Sovereignu. Protože se mě nelíbily "Gratings" podle plánů (plány na Sovereign jsou od Mantua model a jsou podkladem pro stavebnici a některé detaily naprosto neodpovídají měřítku), vyrobil jsem nové tak, aby to vypadalo věrohodněji. Tady je pár fotek, postup vyjde v samostatném článku na Monaku.

Petr

Petr
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 3089 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od midshipman