Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pohon pro Schnelboot S142 (S130)

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Pepa Darvaš

Re: Pohon pro Schnelboot S142 (S130)

Příspěvek od Pepa Darvaš »

vůbec mně nenapadlo jej podceńovat ,možná ,že jsem se ním někde potkal ,třeba se známe ,můj článek není o šikovnosti ,ale o tom ,že než mlácení prázdné slámy ,je lepší si zajet ne nějakou akci ,kde to uvidím jak to funguje a pak začnu utrácet za Megy a jiné
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Pepíku, nějak ses rozjel...Výhoda takto vedené diskuze, toho "mlácení prázdné slámy", je pro mne získat vzájemně porovnatelný souhrn zkušeností, názorů, pohledů na danou věc. A ano, třeba si i jen tak poklábosit, proč ne. Nevím jestli máš u mě doma štěnici, že toho o mě tolik víš, ale buď ji máš u někoho jiného, nebo ti někoho, koho popsals, připomínám (podle Freuda prvotní neg. reakce vzniká při pohledu do zrcadla odrážejícího naše námi odmítané povahové rysy:-))).
Je mi 36, modelařím od dětství, ještě z Pionýra. Letadla, lodě. Vláčky apod. o mě jen cvrnkly. Moje první loď na rádio byl parní služební člun (speed400), mikrospínačový vačkový "regulátor", rádio 4kanál, 27Mhz, homemade od tchána, který moje modelaření obohatil o mnoho mě neznámých postupů a materiálů. To bylo někdy před cca 17 lety. Od té doby jsem stavil zhruba jednu loď za jeden a půl roku. Ježdění samotné mě baví chvilku. Pak jde loď buď jako dárek, nebo na prodej někomu známému. A když něco začnu, tak to dokončím. Třeba zadlouho, protože mě mezitím potká jiný projekt, ale dokončím.
Peníze, které chci utratit za motory a regulátory, jsou poctivě a těžce vydělané a proto je v ruce třikrát obrátím, než vypláznu mnoho tisíc za motory a regulátory. PROTO tady mlátím prázdnou slámu, abych při koupi něčeho tak drahého měl pocit, že jsem se výběru věnoval a že by to "mělo chodit" a že když to chodit nebude, tak to nejdražší, motory a regulátor, strčím třeba do letadla.
No, purex zaschnul, jdu pokračovat. Teď zrovna dodělávám model ala Artur, 85 cm, pro kamaráda jako dárek jeho synovi. O výbavě lecos vím, taky vím, že nestačí to do sebe zastrčit a jedem (když nepočítám RTF éra a lodě). Mám Optica, na podzim přecházím na Spektrum DX7. I kvůli tomu Schnellbootu, kvůli bezpečnosti. Nemám zkušenosti s VELMI rychlými loděmi, se střídavými mot. a reg., s LI-polkami, s novými pryskyřicemi, s gelkoutem a já nevím čím.... A poznávání nových možností mě baví a do doby a jestli vůbec než je zakoupím, mě baví se o nich bavit. Jestli jsem tě tím Pepo vyprudil, tak se Ti hluboce omlouvám...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

vůbec si mně nevyprudil ,jen Ti radím abys okouknul nějaké rychlé lodě a pak to zkusil.Velká výhoda ,tohoto fóra ,je ,že do toho může každý poslat své i když tomu vůbec nerozumí tak jak píšeš ,proto je lepší si to okouknout.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

RiMr píše:Pepíku, nějak ses rozjel...Výhoda takto vedené diskuze, toho "mlácení prázdné slámy", je pro mne získat vzájemně porovnatelný souhrn zkušeností, názorů, pohledů na danou věc. A ano, třeba si i jen tak poklábosit, proč ne. Nevím jestli máš u mě doma štěnici, že toho o mě tolik víš, ale buď ji máš u někoho jiného, nebo ti někoho, koho popsals, připomínám (podle Freuda prvotní neg. reakce vzniká při pohledu do zrcadla odrážejícího naše námi odmítané povahové rysy:-))).
Je mi 36, modelařím od dětství, ještě z Pionýra. Letadla, lodě. Vláčky apod. o mě jen cvrnkly. Moje první loď na rádio byl parní služební člun (speed400), mikrospínačový vačkový "regulátor", rádio 4kanál, 27Mhz, homemade od tchána, který moje modelaření obohatil o mnoho mě neznámých postupů a materiálů. To bylo někdy před cca 17 lety. Od té doby jsem stavil zhruba jednu loď za jeden a půl roku. Ježdění samotné mě baví chvilku. Pak jde loď buď jako dárek, nebo na prodej někomu známému. A když něco začnu, tak to dokončím. Třeba zadlouho, protože mě mezitím potká jiný projekt, ale dokončím.
Peníze, které chci utratit za motory a regulátory, jsou poctivě a těžce vydělané a proto je v ruce třikrát obrátím, než vypláznu mnoho tisíc za motory a regulátory. PROTO tady mlátím prázdnou slámu, abych při koupi něčeho tak drahého měl pocit, že jsem se výběru věnoval a že by to "mělo chodit" a že když to chodit nebude, tak to nejdražší, motory a regulátor, strčím třeba do letadla.
No, purex zaschnul, jdu pokračovat. Teď zrovna dodělávám model ala Artur, 85 cm, pro kamaráda jako dárek jeho synovi. O výbavě lecos vím, taky vím, že nestačí to do sebe zastrčit a jedem (když nepočítám RTF éra a lodě). Mám Optica, na podzim přecházím na Spektrum DX7. I kvůli tomu Schnellbootu, kvůli bezpečnosti. Nemám zkušenosti s VELMI rychlými loděmi, se střídavými mot. a reg., s LI-polkami, s novými pryskyřicemi, s gelkoutem a já nevím čím.... A poznávání nových možností mě baví a do doby a jestli vůbec než je zakoupím, mě baví se o nich bavit. Jestli jsem tě tím Pepo vyprudil, tak se Ti hluboce omlouvám...
Zde přesně platí staré:
Trefená husa vždycky gegne
RiMr

Příspěvek od RiMr »

Našel jsem docela hezké i když moc krátké video:
http://youtube.com/watch?v=sJqIJMhwq3k

stojí za zhlédnutí.
R.
RiMr

Příspěvek od RiMr »

A ještě k té stabilitě, na začátku tohoto videa je vidět, že skutečný schnell to i při malé změně směru s tou stabilitou taky neměl bůhvíjaké... Na rozbouřeném moři to muselo být něco.
http://youtube.com/watch?v=lMgQbvfysfk
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

RiMr píše:A ještě k té stabilitě, na začátku tohoto videa je vidět, že skutečný schnell to i při malé změně směru s tou stabilitou taky neměl bůhvíjaké... Na rozbouřeném moři to muselo být něco.
http://youtube.com/watch?v=lMgQbvfysfk
No vidím vážení přátelé modeláři,že se dotaz RiMr zvrhnul (jako již mnohokrát) ve slovní přestřelku a místo plodných poznatků a výměny zkušeností po sobě metáte slovními výpady.Asi i proto si modelařím jen pro své potěšení a z vysoka.... na nějaké sdružení či organizaci zastřešující tuto bohulibou činnost.TAK TO CITIM
A ted zase normálně: pro RiMr - no nick měl znít Trysko kočka a né stříkající i když....:P
další věc:jestli budeš cokoliv chtít vědět o mnou použitých technologiíích či postupech asi by bylo lepší se ptát na konkrétní věci co tě napadnou,protože při téhle stavbě jsem řešil hodně oříšků
a co se týká stability při vyšších rychlostech-- už jsem tu o tom mluvil,příd dělá takové korýtko a i při prudké obrátce a velkém náklonu se v něm S140 veze jako bobař na bobové dráze(mám vyzkoušeno i model se tak chová) Tohle ovšem vše souvisí s hmotností.
Tod zatím vše
Jetcat

Příspěvek od Jetcat »

Obrázek
Maverick

Příspěvek od Maverick »

Tak jsem to celé pročetl, ale moudrý z toho nejsem. stavím torpédový člun rychlost orig. 40uzlů. v měř.1/20. což je délka cca 122cm.
myslel jsem si že tam dám 3*400ku napřímo avodou chlazené ale obávám se že to na maketovou rychlost nebude stačit a budu je likvidovat.

ještě nevím jeké šrouby o prům cca 35mm, a motory taktéž.
přemýšlel jsem dát na krajní 480ky a doprostřed 500/600 k "pořádné" - rychlé jízdě.
ale bude to stačit?

regulátory budou asi 3xDsys 30A, dle rad v jiné části fora.
sas

Příspěvek od sas »

Maverick píše:Tak jsem to celé pročetl, ale moudrý z toho nejsem. stavím torpédový člun rychlost orig. 40uzlů. v měř.1/20. což je délka cca 122cm.
myslel jsem si že tam dám 3*400ku napřímo avodou chlazené ale obávám se že to na maketovou rychlost nebude stačit a budu je likvidovat.

přemýšlel jsem dát na krajní 480ky a doprostřed 500/600 k "pořádné" - rychlé jízdě.
ale bude to stačit?

nejsem na lodě odborník, ale dvě různé velikosti motorů asi nebudou to pravé,
nebudou se tak trochu prát mezi sebou
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
SH

Příspěvek od SH »

sas píše:
Maverick píše:Tak jsem to celé pročetl, ale moudrý z toho nejsem. stavím torpédový člun rychlost orig. 40uzlů. v měř.1/20. což je délka cca 122cm.

ale bude to stačit?

nejsem na lodě odborník, ale dvě různé velikosti motorů asi nebudou to pravé,
nebudou se tak trochu prát mezi sebou
A proč by se měly prát??? Není k tomu žádný důvod.
Ante

Příspěvek od Ante »

tímto řešením můžeš ušetřit i jeden regulátor a šetřit baterie. Střední motor by se spínal na přímo jen při plném plynu jinak by to jelo na ty dva krajní.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

přemýšlel jsem, že budu mít na každý motor baterku Pb 6V 12Ah a o vodním chlazení je rozhodnuto, to 100% bude, mozná i hnané nuceně malinkým čerpadýlkem.
problém je velikost motorů. max průměr včetně chlazení je cca 45mm. což se mi zdá dost malý na 3*600ky a pohon bude u všech na přímo.
Maverick

Příspěvek od Maverick »

PT Boat
Tak dnes proběhla testovací plavba.
na krajích jsou 480 napájené společně z jednoho reglu a uprostřed je 600 se samostatným reglem. Oba jsou dsys 30A. Zdroj je pro každý regl samostatný, tj 2x480 z 6V 12 Ah a 600 taktéž z 6V 12 Ah obě gelovky. všechny motory jsou stavěné 7,2V a chlazené vodou.
šrouby jsou na krajích třílisté graupner 35mm, uprostřed je samodomo 38/30mm
A jaký byl výsledek premiérového testu?
Jel jsem téměř neustále na plný výkon, rychlost úžasná ale odhalil jsem špatné umístění záteže) Pb akumulátorů, jeden bude přsunut vzad, čímž loď půjde do maketového kluzu.
Doba jízdy byla cca 30min Ale NA PLNÝ VÝKON! a navíc akumulátory byly nabité cca na 70 % kapacity.
motory byly vlažné a regly? lehoulince nad teplotu těla.Příště vezmu multimetr s čidlem a změřím teplotu přesně.
takže změny se budou týka pouze přesunutí Pb akumuátoru a možná šroubů
Maverick

Příspěvek od Maverick »

Bořík píše:Tak to máš dost velkou rezervu v obou případech - 480 s chlazením má průměr 35.5 mm, 600 bez chlazení 37.5 mm. Ty 600 by chlazení nepotřebovaly. Čerpadýlko tam být nemusí - stačí se trochu rychleji rozjet a voda začne proudit dostatečně a to vodní chlazení je hodně účinné.
Ještě bych měl malou poznámku k těm baterkám - 6V/12Ah gelovka váží 2 kg, pokud uvažuješ na každý motor samostatnou baterku, tak to je 6 kg ... není to už dost velká zátěž ? A navíc není dobré napájet každý motor ze samostatného zdroje - olověné baterky se dají bez problémů spojovat paralelně a tak by klidně stačily třeba jen dvě .... 24 Ah je na nekonečnou jízdu .... průměrně to odhaduji na 8-12A při docela svižné jízdě, takže s přestávkami několik hodin. A rozhodně všechny gelovky paralelně ... při nestejném vybíjení by to mohlo mírně zatáčet a neustále bys trimoval přímou jízdu.
Při těch 6V ale počítej s většími vrtulemi ... spíš ke 40 mm. Vhodná by byla dvoulistá Graupner 40/34 mm, velmi zajímavá by mohla být i závodní Graupner X30 .... tu ale nemám vyzkoušenou a vyrábí se pouze pravotočivá a X35 ( pravá i levá ) by už byla dost silná na ten motor.
Ale při vodním chlazení a lehké ruce na plynu ...
Hmotnosti se nebojím výtlak trupu je výce než dostatečný. Při 2x6V 12 Ah Pb mám ještě rezervu hk čáře ponru cca 8mm a dúlka trupu je cca120 cm. Děkuji za radu ohledně šroubů, určitě zkusím teď 40 mm a větší stoupání.
Mav
ESN

Příspěvek od ESN »

RiMr píše:Zdravím.
V brzké době začnu dělat dva kousky modelu torpéďáku Schnelboot S142 a mimo jiné řeším otázku pohonu. Model bude rychlý, délka 140 cm, váhu ještě nevím, ale tipuju kolem 3-4 kg. Pohon třemi motory, asi stejnosměrnými, každý motor vlastní regulátor, na RC mix kormidla do otáček motorů (od určité výchylky budu patřičnému motoru snižovat otáčky-o kolik zatím nevím-zjistím empiricky). A právě ohledně motorů a šroubů tápu. Chtěl bych to nejlépe bez převodovek, motory nuceně chlazené spirálou-vodou, šrouby třílisté o průměru cca 43mm, stoupání ale nevím, asi spíš větší než menší. Chci, aby rychlost lodě byla velká, maketová rychlost + co to dá navíc, pro blbnutí, dyž maketové ježdění omrzí :-)
Přemýšlel jsem o SPEEDech 600, nebo 700, ale nemám s nimi zkušenosti v kombinaci se šrouby napřímo, tak prosím o radu. Proč objevovat Ameriku...
Díky moc.
portal/img/gallery/413_1182897050.jpg
zkusil bych motory POWER 755/40 od ROBBE
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“