Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Visarend - signální světla

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
SH

Re: Visarend - signální světla

Příspěvek od SH »

Zdravím a potřeboval bych poradit od praktiků, nejlépe těch co se plavili na skutečných lodích.
1) zajímaly by mě barvy světel na tomto stěžni Obrázek
Spodní a horní pár je jasný - červená ale co prostřední? Podle pravidel, co tu někdo nedávno dával by to mohla být bílá ale podle fotky mi to přijde spíš jako zelená.
2) ve špici nižší světlo je bílá135°/žlutá a horní je bílá 360° nebo zelená?
3) světla nad sebou (i pozičáky) jsou dvě pro zvýšení viditelnosti a tedy se spínají společně nebo je nějaký jiný význam a mohou se zapínat samostatně?
4) proč jsou některá světla v páru (vlevo a vpravo od stěžně) když pravidla pro signalizaci o ničem podobném nemluví? Je to kvůli stínění stěžněm, takže pár se spíná současně?

5) v pravidlech se hovoří o pravidlech pro "internacional" a "inland" je to bráno jako mezinárodní/národní pravidla nebo námořní/vnitrozemská(říční) pravidla?

Díky.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

ad3)-zdvojení je když jedno přestane svítit(praskne) na můstku máš kontrolky a přepneš na druhé
ad ostatní)-nevím snad víc Zdeněk Bílek
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
midshipman

Příspěvek od midshipman »

Ahoj,
co je to za lod? Nemas fotku cele lodi?
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Visarend. Ale až na pár detailů jsou skoro totožné. Já stavím Zeearend. Tady je origiál
Obrázek
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
SH

Příspěvek od SH »

RomanT píše:ad3)-zdvojení je když jedno přestane svítit(praskne) na můstku máš kontrolky a přepneš na druhé
takže normálně svítí jen jedno z těch dvou?
SH

Příspěvek od SH »

Ano, je to stěžeň Visarendu. Zalíbil se mi a protože Kanaďan potřeboval generálku tak byl přestaven na něco podobné Visarendu.
SH

Příspěvek od SH »

Lucky píše:Visarend. Ale až na pár detailů jsou skoro totožné. Já stavím Zeearend. Tady je origiál....
Ahoj, plán máš z Lodních Modelů nebo odjinud? A máš CD od Syrovátka s fotkama?
Lucky

Příspěvek od Lucky »

SH píše:
Lucky píše:Visarend. Ale až na pár detailů jsou skoro totožné. Já stavím Zeearend. Tady je origiál....
Zdravím, plán mám z Lodních Modelů. O CD s fotkama vím ale ještě sem si ho nekoupil. Mám zatím postavený jen trup a hrubou stavbu nástaveb takže mi doposud stačil plán. CD si budu kupovat zanedlouho až se dostanu k detajlům a doplňkům. Nemáš náhodou nějaký kontakt na p. Syrovátka a nějaké další fotky? Prolezl jsem net křížem krážem ale mám všehovšudy tak 20 fotek+minifotečky z časopisu.
Lukáš Jančar
ESN

Příspěvek od ESN »

Lucky píše:
SH píše:
Zdravím, plán mám z Lodních Modelů. O CD s fotkama vím ale ještě sem si ho nekoupil. Mám zatím postavený jen trup a hrubou stavbu nástaveb takže mi doposud stačil plán. CD si budu kupovat zanedlouho až se dostanu k detajlům a doplňkům. Nemáš náhodou nějaký kontakt na p. Syrovátka a nějaké další fotky? Prolezl jsem net křížem krážem ale mám všehovšudy tak 20 fotek+minifotečky z časopisu.
kontakt na p. Syrovátka - http://jsyrovat.d2.cz/ - jiri.syrovatko@gmail.cz
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Nojby píše:
Lucky píše:
SH píše: Ahoj, plán máš z Lodních Modelů nebo odjinud? A máš CD od Syrovátka s fotkama?
kontakt na p. Syrovátka - http://jsyrovat.d2.cz/ - jiri.syrovatko@gmail.cz
díky
Lukáš Jančar
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

SH píše:
RomanT píše:ad3)-zdvojení je když jedno přestane svítit(praskne) na můstku máš kontrolky a přepneš na druhé
takže normálně svítí jen jedno z těch dvou?
ano, alespoň na nákladních lodích to tak bylo, když to řestalo svítit, ozval se bzučák, na můstku na stromečku přestala svítit kontrolka a přepnul jsi na rezervní
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ZBl

Příspěvek od ZBl »

No, Zdenek Bílek neví úplně přesně, ale zkusme to probrat: co na takovémto typu lodi může být za světla?
1) úplně nahoře na stožárku - bílé stožárové 225 stupňů (přední pod vrcholkem - jeví se jako bílé)
2) může tam být i signální lampa - bílá 360 stupňů - úplně nahoře
3) pokud existuje u tohoto druhu lodi možnost, že se bude zabývat lovením min, pak tam bude i světlo zelené 360 st (možná je to to zadní pod vrcholkem? To by možná mohlo být, protože by to pasovalo ke dvěma zeleným světlům v polovině stožárku. Při této činnosti se svítí třemi zelenými: jedno na vrcholu stožáru, dvě na koncích ráhen, viditelná dokola.
4) 2 červená nad sebou po stranách stožárku při ztátě ovladatelnosti lodi - viditelná dokola - ta tam jsou na 100%
5) tato svělta by mohla i označovat stranu, kde je ponořen potápěč ( u tohoto typu lodi by to mohlo být i reálné), ale potom by tam měla být i dvě zelená pod sebou kvůli označení "volné" strany. To by i vysvětlovalo, proč jso umístěna symetricky po obou stranách stožárku. Ale pokud přijmeme, že to prostřední světlo je zelené, tak mi tam schází to druhé zelené (mají být také 2 nad sebou). Není to snadné jednoznačně určit. Ono je totiž také možné některá světla vytáhnout na stožárek na lanku a doplnit tzv. "stromeček" o světla, která na něm nejsou nastálo umístěna... To aby to bylo veselejší.
6) jinak, pokud by prostřední bylo bílé, mělo by sloužit společně se dvěma červenými (nad ním a pod ním) pro označení lodi s omezenou schopností manévrování (kvůli ponoru, vlečení jiné lodi, atp). Sice mi to přijde být málo pravděpodobné, ale skoro bych to tak viděl. Jen mi není jasné, proč jsou po obou stranách stožárku.
7) na obrázku je vidět (vlevo a pod horním světlem) modré světlo a na druhé straně stožárku červené - nejspíš blikačky jako mají policajti na střeše auta.
8) na zadní straně stožárku je ještě jeden pár světel ve výšce zhruba prostředních světel na boku stožárku, ale nenapadá mě, k čemu budou dobrá. Na záďové světlo je to vysoko, navíc z plánku vyplývá, že záďové světlo je opravdu na zádi. Na žluté ("tažné") mi to příjde být také vysoko.
9) Tak, jak Roman uvedl, světla jsou ve dvojicích kvůli zálohování. Při výpadku jednoho se buďto automaticky nebo manuálně přepne na druhé a to rozbité se může opravit.
Jsem si vědom toho, že jsem do "tohoto případu" zatím asi příliš světla nevnesl, ale ještě něco vyzkouším najít a když tak to zde dám na vědomí. To, co jsem výše uvedl je kompilace zde uvedeného obrázku, fotografií v Lodním modeláři č. 4 a Mezinárodních předpisů o zabránění srážkám na moři. Zatím zdravím,
Zdenek
kit

Příspěvek od kit »

Do galérie som dal fotku, kde trochu lepšie vidno farby svetiel. Z tej fotky mi vychádza zelené len tie čo sú na úrovni vrchných červených na zadnej strane stožiara, ostatné nepresvitajú nazeleno, takže asi budú biele, aj keď výsledná konštalácia je potom prinajmenšom divná. Ak by sme tie dve svetlá na zadnej strane stožiara považovali za všesmerové, tak potom zelené nad bielym je trawler? čo je asi pekná blbina nie?

Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Zdenek Bílek píše:No, Zdenek Bílek neví úplně přesně, ale .....
Díky moc.
Tak nějak jsem ve skrytu duše doufal, že existuje předpis, jak, kolik a kde jsou umístěna světla na lodi... A ono je jen napsáno jak to má svítit. :( To má pak chudák modelář těžké.
SH

Příspěvek od SH »

A záďové bílé je upevněno na zábradlí nástavby.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Takový předpis existuje: COLREG. Jinak na stránkách http://colregs.am.gdynia.pl/mpzzm.htm (polština ti nejspíš problémy nedělá) najdeš "takřka" vše.
Pokud jde o to záďové světlo, tak podle plánku - za předpokladu, že jsem se dobře díval - mi vychází spíš na zábradlí záďové paluby.
Taky jsem plánek prohlédnul ještě jednou a všimnul jsem si, že má naznačený denní znak pro loď s omezenou možností manévrování, tedy v řeči světel odshora dolů: červená, bílá, červená - což by mohlo být reálné.
Ale těch možností, jaká světla by mohla na stožárku být je tolik, že by se to asi ani všechno nedalo zkombinovat dohromady.
Zdenek
SH

Příspěvek od SH »

Dík za odkaz, něco podobného mám v angličtině ale ta polština je mi podstatně bližší a hlavně srozumitelnější.
SH

Příspěvek od SH »

A ještě jaký je Tvůj názor na ty tři dvojice světel (levá a pravá strana) - je to kvůli významu, jak jsem pochopil třeba při práci potápěče označují na které straně je, anebo je to pro dosažení svitu po celých 360° (u jednoho světla by některé úhly zakrývala konstrukce stěžně.)?
ZBl

Příspěvek od ZBl »

No já bych řekl, že spíš to bude z důvodů toho potápěče. "Čistá" strana je označená zelenými světly a ta "pracovní" červenými (vždy dvě nad sebou). Pokud budeš brát v potaz zakrytí světla stožárkem, tak ve tmě je úhel, kdy by světla nebylo vidět šíleně malý. Když se podíváš do toho předpisu, je tam psáno, že mají být umístěna tak, aby je bylo vidět pokud možno kolem dokola. Kdyby svítila na obou tranách současně, asi by to bylo dost matoucí. Podle světel bys totiž měl být schopen dost přesně určit velikost lodi, jestli se pohybuje po hladině nebo ne, zhruba směr (ode mě, ke mě, atp), co dělá (tažení, potápěčské práce, bagrování, atp.). I tak je jich dost na to, aby se to pletlo. Kdyby ještě měla být některá světla dvojmo, neumím si představit ten blázinec.
Pokud tím anglickým odkazem máš na mysli to, co tu někde bylo prezentováno (zajímavé odkazy?), tak tam jsou jenom světla, pokud se dobře pamatuju. Tady (mnou uvedený odkaz) jsou uvedeny i technické specifikace, tzn. na které lodi co, kolik, jak vysoko, jak daleko od osy lodi, jaké vzájemné vzdálenosti, vzdálenosti, na které mají být jednotlivá světla vidět (podle velikosti lodě) a dokonce je tam uvedena i svítivost a přesné charakteristiky jednotlivých barev. Zároveň tu jsou uvedeny i denní znaky - ekvivalenty světel - a jejich minimální rozměry a odstupy mezi sebou.

Já jsem se pohyboval - podobně jako Roman - jen na nákladních lodích, kde ten stromeček byl relativně jednoduchý, ale i tak se občas něco muselo vytáhnout na špagátě, protože na stožárku těch světel nebylo dost. Pokud budeš chtít podchytit nějaký speciál, kterým Visaarend podle mě je (byť to tak na první pohled nevypadá), tak tam je těch možností, co ta loď může byť třebas hypoteticky dělat (tím pádem i ukazovat náležitá světýlka) je šíleně moc.
Stačí, když vezmeš všechny možnosti u remorkéru...
SH

Příspěvek od SH »

Ten odkaz, co asi myslíš byla Powerpointí prezentace v Odkazech. Ale dříve jsem měl odkaz (asi taky odsud,ale nejsem si jist) na .pdf ze kterého ta prezentace asi vycházela (stejné obrázky) a tam jsou taky nějaké rozměry barvy a má stejné členění do kapitol jako ta polská takže odhaduju, že je to překlad. Ale nestudoval jsem to tak do hloubky.
Že Visarend jespeciál je mi jasné, chtělo by to zajet do Den Helderu a nechat si ho rozsvítit celého :-)
Díky za konzultaci.
S.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

S tou návšěvou máš asi pravdu. Jinak si nejsem jist, jestli ta moje konzultace byla tím pravým přínosem. Ale snad to k něčemu bylo...
Měj se,
Zdenek
tomarack

Příspěvek od tomarack »

ten předpis o zabránění srážek na moři najdete i tady.. http://www.euromarina.cz/jachting%20-%2 ... .htm,česky
Všechno zůstane jinak !
tomarack

Příspěvek od tomarack »

Všechno zůstane jinak !
SH

Příspěvek od SH »

Díky všem za odkazy, ale mám další otázku - kombinace uvedené ve zmíněných dokumentech jsou všechny možné? Nejsou ještě nějaké jiné? Narazil jsem na odkaz, kde pro celní stráž (což je Visarend) mají být tři zelené nad sebou.... a to podle fotky není možné. A pochybuji, že pro svou hlavní činnost budou dvě lampy vytahovat na špagátě a nebudou je mít nastálo.

Takže, jestli má ještě někdo nějaký jiný odkaz... Díky.
SH

Příspěvek od SH »

Ten odkaz na tři zelené je zde http://www.mnop.de/
Ale to je nějaký borec, co dělá moduly osvětlení, žádný předpis. Takže dá se tomu věřit?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“