RomanT píše:ad3)-zdvojení je když jedno přestane svítit(praskne) na můstku máš kontrolky a přepneš na druhé
ad ostatní)-nevím snad víc Zdeněk Bílek
No, Zdenek Bílek neví úplně přesně, ale zkusme to probrat: co na takovémto typu lodi může být za světla?
1) úplně nahoře na stožárku - bílé stožárové 225 stupňů (přední pod vrcholkem - jeví se jako bílé)
2) může tam být i signální lampa - bílá 360 stupňů - úplně nahoře
3) pokud existuje u tohoto druhu lodi možnost, že se bude zabývat lovením min, pak tam bude i světlo zelené 360 st (možná je to to zadní pod vrcholkem? To by možná mohlo být, protože by to pasovalo ke dvěma zeleným světlům v polovině stožárku. Při této činnosti se svítí třemi zelenými: jedno na vrcholu stožáru, dvě na koncích ráhen, viditelná dokola.
4) 2 červená nad sebou po stranách stožárku při ztátě ovladatelnosti lodi - viditelná dokola - ta tam jsou na 100%
5) tato svělta by mohla i označovat stranu, kde je ponořen potápěč ( u tohoto typu lodi by to mohlo být i reálné), ale potom by tam měla být i dvě zelená pod sebou kvůli označení "volné" strany. To by i vysvětlovalo, proč jso umístěna symetricky po obou stranách stožárku. Ale pokud přijmeme, že to prostřední světlo je zelené, tak mi tam schází to druhé zelené (mají být také 2 nad sebou). Není to snadné jednoznačně určit. Ono je totiž také možné některá světla vytáhnout na stožárek na lanku a doplnit tzv. "stromeček" o světla, která na něm nejsou nastálo umístěna... To aby to bylo veselejší.
6) jinak, pokud by prostřední bylo bílé, mělo by sloužit společně se dvěma červenými (nad ním a pod ním) pro označení lodi s omezenou schopností manévrování (kvůli ponoru, vlečení jiné lodi, atp). Sice mi to přijde být málo pravděpodobné, ale skoro bych to tak viděl. Jen mi není jasné, proč jsou po obou stranách stožárku.
7) na obrázku je vidět (vlevo a pod horním světlem) modré světlo a na druhé straně stožárku červené - nejspíš blikačky jako mají policajti na střeše auta.
8) na zadní straně stožárku je ještě jeden pár světel ve výšce zhruba prostředních světel na boku stožárku, ale nenapadá mě, k čemu budou dobrá. Na záďové světlo je to vysoko, navíc z plánku vyplývá, že záďové světlo je opravdu na zádi. Na žluté ("tažné") mi to příjde být také vysoko.
9) Tak, jak Roman uvedl, světla jsou ve dvojicích kvůli zálohování. Při výpadku jednoho se buďto automaticky nebo manuálně přepne na druhé a to rozbité se může opravit.
Jsem si vědom toho, že jsem do "tohoto případu" zatím asi příliš světla nevnesl, ale ještě něco vyzkouším najít a když tak to zde dám na vědomí. To, co jsem výše uvedl je kompilace zde uvedeného obrázku, fotografií v Lodním modeláři č. 4 a Mezinárodních předpisů o zabránění srážkám na moři. Zatím zdravím,
Zdenek