Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Napětí u motorů - prosím o osvětu

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
MadMack

Re: Napětí u motorů - prosím o osvětu

Příspěvek od MadMack »

Můžu vás poprosit o stručné a blbuvzdorné osvětlení, co udávají následující čísla u motorů? Na Admiral shop je např. motor Sprint 600, jmenovité napětí 7,2V, rozsah napětí 3,6 - 9,6V.
1) Co se stane, když tenhle motor připojím na Pb baterku 6V a co když na 12V?
2) Lze nějak zjistit odebíraný proud, abych vybral správný regulátor?
3) Je problém, když bych preventivně pro slabší motor zakoupil regulátor pro silné motory? Jako extrém třeba motor 280 6V připojil regulátor 50A?
4) Jaký a kde kupujete dráty na propojení motoru, regulátoru baterky a serva - stydím se za tu to otázku ale vážně nevím :(
Moc děkuji za odpovědi!
M.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

1) S napětím rostou otáčky (u normálních motorů). Když vychyluješ páčku na vysílačce, regulátor "posílá" motoru různě velké napětí, a ten se podle toho točí pomaleji nebo rychleji. Je vcelku běžné, že motorek s nominálem 7,2 (optimální poměr otáček a energie přeměněné na zbytečné teplo) provozuješ na nižším napětí.
2) Potřebuješ ampérmetr (zapojený v sérii s motorem). Zkoušku prováděj s osazenou vrtulí a nejlépe ve vodě. Nejvyšší proud je při rozběhu, změně smyslu otáčení anebo zablokování šroubu. (Někdo ho chytne do kleští, pustí elektriku a měří proud přes zablokovaný motor.)
3) Naopak, je to běžná praxe, i z hlediska znovupoužitelnosti toho regulátoru.
4) Dráty, konektory v elektru, lankové, průřez 2mm, mají různobarevné. Konektory pájet, ne nacvaknout. Zbytek v modelářském obchodě, kde by ti měli poradit (pokud ne, tak jdi jinam) nebo přes internet.

Radek
SH

Příspěvek od SH »

ad1) při 6V bude točit něco míň než jmenovité otáčky, což je většinou vítané. Při 12V bude točit přibližně 2x tolik co při 6V, a protože je 12V mimo rozsah doporučeného napětí, tak se mu to nebude asi moc líbit.
ad2) ano, měřením. Anebo z grafu charakteristik motoru který získáš na stránkách výrobce. Potřebuješ ale znát otáčky při zatížení nebo zatěžující moment nebo odebíraný výkon, což obvykle neznáš ani jedno takže varianta A) - měřením.
3) v naprosté většině případů není problém. Problém může být umoc chytrých (a tedy drahých) reglů které měří proud a snaží se ochránit motor před přetížením a tady by ses mohl dostat do oblasti kde to měření nebude moc přesné a regl by vypínal i když se nic neděje. Ale v 99% případůna takový regl asi netrefíš.
4) v práci. :-) Ale vážně - v prodejnách s elektroinstalačním materiálem, chtěj lanko. Je ohebné,skládá se z mnoha tenkých drátků. Kdybys chtěl (a dostal) drát, tak ten je jednak tvrdý a blbě se s ním manipuluje v lodi a taky se rád ve spoji uklepe. Průřez zvol takový aby na 1mm2 lanka připadalo tak 4-10A. Čím tlustší, tím lepší (menší proudové zatížení a ztráty) ale zase se s ním hůře manipuluje. Chce to kompromis.
Já používám ke 400kám motorům 1,5 nebo 2.5mm2 průřez drátu (pardon lanka :) )

Obecná poznámka k bodům 1) a 2) - těžko radit, protože musíš brát v úvahu celou pohonnou soustavu, ne jen motor. Takže jaký šroub (-y), napřímo nebo s převodovkou, velikost, váha a druh lodě atd. Je rozdíl rychlostní kluzák na 600ku a metrová maketa na 600ku.
SH

Příspěvek od SH »

kartonist píše:...Konektory pájet, ne nacvaknout. ...Radek
než blbě nakrimpovat (nacvaknout) tak je lepší pájet. A lepší než pájet je dobře nakrimpovat. Dobře nakrimpovat znamená mít nato nářadí. (kombinačky to ale nejsou :) ).
SH

Příspěvek od SH »

To MadMac: a úplně nejlepší by bylo, kdybys sdělil odkud jsi, určitě je někdo poblíž kdo Ti ty základy vysvětlí a pomůže s první instalací.
MadMack

Příspěvek od MadMack »

Díky moc!!! Body 1 - 3 už jsou mi teď naprosto jasný. A ještě k těm kabelům - lze použít třeba kabely ze starých PC zdrojů? A když na ně chci dát Gold konektory - na stránkách obchodů se udává jejich rozměr v mm - je to rozměr toho konektoru zvenku nebo té "díry" uvnitř? :)
MadMack

Příspěvek od MadMack »

SH píše:To MadMac: a úplně nejlepší by bylo, kdybys sdělil odkud jsi, určitě je někdo poblíž kdo Ti ty základy vysvětlí a pomůže s první instalací.
Když se mnou je to složitější - za prvé mám nějaký zdravotní potíže teďka a za druhé se radši takhle vyptám a pak to zkouším sám - sice toho víc zprasím, ale mám pak ze sebe dobrej pocit :)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pár poznámek:

kartonist 1)
V elektronice se moc nevyznám, ale pokud je mi známo, tak moderní regulátory neregulují napětí, ale posílají do motoru proudové pulzy. S přidáváním plynu se prodlevy mezi pulzy zmenšují a na plný plyn tam teče proud pořád.

2)
K výběru regulátoru je měření proudu velice užitečné, avšak nikoli nezbytně nutné. Spousta lidí to řeší pouze odhadem dle vlastní či cizí zkušenosti. Motory mají svá technická data včetně maximálního proudu, dále existuje obecné povědomí kolik si ten který motor orientačně vezme (samozřejmě je to vždy různé podle konkrétních podmínek, ale pohybuje se to v určitém rozmezí). Výrobci regulátorů často uvádějí v návodu, pro jaké motory je ten regl vhodný apod. Pokud by sis nebyl jistý, není nic snazšího, než výběr zkonzultovat se zkušenějšími kolegy. Podmínkou je ovšem bližší specifikace modelu a jeho pohonné jednotky, bez těchto údajů je to i pro zkušené profíky vaření z vody.

S měřením můžou být problémy kvůli (ne)dostupnosti potřebného vybavení. Běžné laciné multimetry nezvládají větší proudy a kvalitnější vybavení je zas neúměrně drahé pro někoho, kdo měří jen jednou za čas.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

MadMack píše:Díky moc!!! Body 1 - 3 už jsou mi teď naprosto jasný. A ještě k těm kabelům - lze použít třeba kabely ze starých PC zdrojů? A když na ně chci dát Gold konektory - na stránkách obchodů se udává jejich rozměr v mm - je to rozměr toho konektoru zvenku nebo té "díry" uvnitř? :)
Myslím, že by to neměl být problém, jde jen o to v jaké stavu ty kabely jsou (jestli nejsou přelomené, atd.) a potom o ten zmiňovaný průřez. PC zdroj mění napětí z 230 V na myslím 5 V takže by v tom problém být neměl... Jinak je možné koupit jakékoliv lanko, např v různých hobbymarketech jdou koupit jednotlivé kabely nebo i dvojlinky už od cca 10 Kč za metr v různých průměrech...
U těch gold konektorů si tím rozměrem nejsem jistý... myslím že jde o rozměr kabelu na který jdou použít tzn. velikost té díry uvnitř... ale ruku do ohne za to nedám :)
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jinak už jsem zkoušel použít i kabely z rozebrané pračky a nebyl to problém...
Obrázek
NeJaToD team
PetrP

Příspěvek od PetrP »

SH píše:
kartonist píše:...Konektory pájet, ne nacvaknout. ...Radek
než blbě nakrimpovat (nacvaknout) tak je lepší pájet. A lepší než pájet je dobře nakrimpovat. Dobře nakrimpovat znamená mít nato nářadí. (kombinačky to ale nejsou :) ).
Já pro jistotu dělám obojí :-) Jelikož jsem levej a nemám kvalitní vybavení, tak to řeším amatérsky tím způsobem, že konektory (tamiya, faston) přicvaknu kombinačkama a pak zakápnu pájkou. S konektory typu kolík - zdířka (MP jet apod.) jsem ještě nepracoval.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

MadMack píše:
SH píše:To MadMac: a úplně nejlepší by bylo, kdybys sdělil odkud jsi, určitě je někdo poblíž kdo Ti ty základy vysvětlí a pomůže s první instalací.
Když se mnou je to složitější - za prvé mám nějaký zdravotní potíže teďka a za druhé se radši takhle vyptám a pak to zkouším sám - sice toho víc zprasím, ale mám pak ze sebe dobrej pocit :)
Když nic jinýho, tak si aspoň najdi na netu nějaký fotky lodních modelů s odhalenými vnitřnostmi pro lepší představu.
SH

Příspěvek od SH »

MadMack píše:Díky moc!!! Body 1 - 3 už jsou mi teď naprosto jasný. A ještě k těm kabelům - lze použít třeba kabely ze starých PC zdrojů? A když na ně chci dát Gold konektory - na stránkách obchodů se udává jejich rozměr v mm - je to rozměr toho konektoru zvenku nebo té "díry" uvnitř? :)
"Rozměr" konektoru je vnější průměr kolíku anebo taky vnitřní průměr zdířky. (musí to do sebe pasovat:) ) Není to průměr/průřez/.... kabelu na který se připojuje, i když nějaká relace tam je - jaký max průměr se tam ještě vleze a na jaký minimální je to už moc těžké a hrozí ulomení/uklepání/utržení. To je třeba odhadnout citem.
MadMack

Příspěvek od MadMack »

Všem vám moc děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám na jedni úplně jinou věc - budu mít na lodi palubu z planěk a na tom plastovou nástavbu - jak nejlépe vymyslet nasazení nástavby na palubu, aby šla sundávat a přitom mi nepadala za větru a na vlnách. Udělat kolem "díry" v palubě rantlík ze dřeva a na vnější stranu dát treba suchý zip?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

MadMack píše:Všem vám moc děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám na jedni úplně jinou věc - budu mít na lodi palubu z planěk a na tom plastovou nástavbu - jak nejlépe vymyslet nasazení nástavby na palubu, aby šla sundávat a přitom mi nepadala za větru a na vlnách. Udělat kolem "díry" v palubě rantlík ze dřeva a na vnější stranu dát treba suchý zip?
Přesně jak píšeš - obdélníkový rantlík ze dřeva (resp. co nejjednodušší tvar) přečnívající palubu minimálně tak o 8mm. Pokud bude mít nástavba kolmé stěny, lze to udělat natěsno i bez toho suchého zipu. (Přesně tak to mám k plné spokojenosti na Springerovi.)

Radek
to

Příspěvek od to »

Já jsem zijišťoval nástavbu šroubem, samozřejmě rantl. Pro šroub jsem použil drát z kola a nipl, šroub je ukrytý pod poklopem.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

MadMack píše:Všem vám moc děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám na jedni úplně jinou věc - budu mít na lodi palubu z planěk a na tom plastovou nástavbu - jak nejlépe vymyslet nasazení nástavby na palubu, aby šla sundávat a přitom mi nepadala za větru a na vlnách. Udělat kolem "díry" v palubě rantlík ze dřeva a na vnější stranu dát treba suchý zip?
Sice by si tento dotaz zasloužil vlastní vlákno, protože zda zapadne, ale jak píšou ostatní, rantl kolem díry do podpalubí, protože ten zabrání i průniku vody dovnitř. Když je dostatečně těsný nemusí se pojišťovat a drží jak ve větru tak i když se do nástavby zamotá vlečné lano, které loď otočí dnem vzhůru (vlastní zkušenost)... Jinak pokud by jsi chtěl opravdu mít jistotu jde použít magnety které se vlepí do rantlu a do nástavby se přidá plíšek nebo nějaký jiný magnet. Asi nejlepší a vzhledem k velikosti nejsilnější jsou magnety z CD romů a HDD...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

Plaňkovanou palubu budeš stejně plaňkovat na nějaký podklad. Já provozuji takový postup. Nejdřív postavím nástavbu. Pak u tvarově jednodušších nástaveb udělám zámeček vevnitř dolního okraje nástavby, rohy slepím když je rámeček vevnitř nástavby a držen kolíčky (prostě tam, kde bude když nástavba bude nasazena na trupu. Až lepidlo ztuhne, rámeček vytáhnu, nalepím na základ paluby, nasadím nástavbu, tu orámuju plaňkama a pak doplaňkuju celou palubu. A pak podle rámečku vyříznu otvor do podpalubí.
U tvarově složitějších nástaveb si připravím palubu ale nelepím na trup, vyříznu přesně otvor do podpalubí, nástavbu zevnitř kolem spodu naseparuji Diavou nebo tekutým voskem, nasadím ji na palubu a zajistím lepícími páskami, celý komplet otočím vzhůru nohama a olaminuji rámeček podél celé nástavby až dospoda paluby. Po zatunutí sundám nástavbu, začistím rámeček na požadovanou výšku a palubu i s rámečkem nalepím na trup. A dál pokračuji klasicky.
Bandit

Příspěvek od Bandit »

Zdravím k tý elektronice, regulace motoru je prováděna PWM to je pulzně šířková modulace to posílá v určity periodě pulzy do motoru a tím se nastavují otáčky je to kuli tomu aby regulátor se moc nehřál, jak už bylo zmíněno lepší dávat regulátor pro větší proudu( investice do budoucna), ale v PC si nejsem jistý jestli jsou ty kabely v hodný pruměr a pruřez neni to samé dost se to liší, i když v pc jsou stříbřený tak přesto bych je použil max na 280,
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“