Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plachetnice RacingSparrow
Re: Plachetnice RacingSparrow
Zdravím všechny.
Potřebuji poradit při stavbě plachetnice RacingSparrow. http://www.racingsparrow.co.nz/
Planek jsem stahnul zde a nyni mam pripravenou kostru pro plankovani a laminovani. Zde jsem narazil na problem, jakym materialem plankovat a jakou tkaninu (rozumejte gramaz) pouzit. Nemohli byste se vy, ostrileni stavitele, mrknout na ten planek a poradit?
Napada me 2 mm balsa pro planky, v oblasti laminovani nevim vubec.
Díky za rady.
Viktor
Potřebuji poradit při stavbě plachetnice RacingSparrow. http://www.racingsparrow.co.nz/
Planek jsem stahnul zde a nyni mam pripravenou kostru pro plankovani a laminovani. Zde jsem narazil na problem, jakym materialem plankovat a jakou tkaninu (rozumejte gramaz) pouzit. Nemohli byste se vy, ostrileni stavitele, mrknout na ten planek a poradit?
Napada me 2 mm balsa pro planky, v oblasti laminovani nevim vubec.
Díky za rady.
Viktor
2mm balza stačí případně smrkové lišty, ale s těma to bude zbytečně težké. Pro laminování bych použil 80g tkaninu minimálně 3 vrstvy. Pryskyřici asi epoxydovou. Nekupuj L285 je zbytečně drahá jsou stejné za polovic. Případně mužeš použít i polyesterovou, ale huř se sní paracuje smrdí a leptá polystyren.
- Borek Dvorak
Zdravim,
pri vsi ucte s Antem nesouhlasim. Balsa je na obsivku prilis mekka, lepsi je abachi a nebo cerveny cedr. Pokud vubec pouzit balsu, pak vybrat co nejtvrdsi.
Na laminovani doporucuji tu nejtensi tkaninu, kterou sezenete (20g/m2 az 40g/m2), polozit pouze 1 vrstvu a snazit se o co nejmensi mnozstvi pryskyrice. S ohledem na to by asi bylo nejvhodnejsi nalakovat oplankovany trup zvenci nekolikrat hodne zredenym nitrolakem (popr. laminovaci pryskyrici zredenou acetonem na hustotu vody). Tim se vyrazne omezi nasaklivost dreva, snizi se spotreba pryskyrice pri laminovani a tim i hmotnost.
Take bych doporucoval po olaminovani vylamat zebra, ponechal bych pouze 1 - 2 pobliz stezne resp. ploutvove skrine.
K modelu plachetnice je potreba pristupovat tak, jako by se jednalo o termicky vetron, a tomu prizpusobit stavbu. Toto plati tim vic, cim je plachetnice mensi, resp. extremnejsi (velka plocha plachet, maly vytlak, uzky trup). A 750 mm delky znamena uz hodne maly model.
Zdravim
Borek Dvorak
pri vsi ucte s Antem nesouhlasim. Balsa je na obsivku prilis mekka, lepsi je abachi a nebo cerveny cedr. Pokud vubec pouzit balsu, pak vybrat co nejtvrdsi.
Na laminovani doporucuji tu nejtensi tkaninu, kterou sezenete (20g/m2 az 40g/m2), polozit pouze 1 vrstvu a snazit se o co nejmensi mnozstvi pryskyrice. S ohledem na to by asi bylo nejvhodnejsi nalakovat oplankovany trup zvenci nekolikrat hodne zredenym nitrolakem (popr. laminovaci pryskyrici zredenou acetonem na hustotu vody). Tim se vyrazne omezi nasaklivost dreva, snizi se spotreba pryskyrice pri laminovani a tim i hmotnost.
Take bych doporucoval po olaminovani vylamat zebra, ponechal bych pouze 1 - 2 pobliz stezne resp. ploutvove skrine.
K modelu plachetnice je potreba pristupovat tak, jako by se jednalo o termicky vetron, a tomu prizpusobit stavbu. Toto plati tim vic, cim je plachetnice mensi, resp. extremnejsi (velka plocha plachet, maly vytlak, uzky trup). A 750 mm delky znamena uz hodne maly model.
Zdravim
Borek Dvorak
Pánové díky za Vaše odpovědi.
Pokud bych použil balsu, je nějaký obecný konsensus v tom, jak široké "plaňky" by měly být použity?
ještě k té délce plachetnice: četl jsem vše možné o rozumných velikostech pro plachetnici a když pominu kategorii"footů", všichni se shodli obecně na tom, že 750 mm je už poměrně slušná délka. Všichni varují před plachetnicemi pod půl metru déky. Jak to tedy je?
a nakonec uplne OT dotaz: našel jsem někde na foru i poznámku o tom,že se dá plachetnice řídit pistolovou vysílačkou. je to výhodnější než pultovka?
díky
VIktor
Pokud bych použil balsu, je nějaký obecný konsensus v tom, jak široké "plaňky" by měly být použity?
ještě k té délce plachetnice: četl jsem vše možné o rozumných velikostech pro plachetnici a když pominu kategorii"footů", všichni se shodli obecně na tom, že 750 mm je už poměrně slušná délka. Všichni varují před plachetnicemi pod půl metru déky. Jak to tedy je?
a nakonec uplne OT dotaz: našel jsem někde na foru i poznámku o tom,že se dá plachetnice řídit pistolovou vysílačkou. je to výhodnější než pultovka?
díky
VIktor
Borek je velmi zkušený tak se řiď spíše jeho radama. Plaňky s balzy řežu na šířku podle potřeby tak od 5 - 20 mm.
Délka plachetnice : těch 750mm je podle mne minimum. Lepší je, ale metr a více znatelně se zlepšují vlastnosti.
Vysílačka: otázka je co chceš ovládat pokud jen kormidlo tak je to jedno. Pokud i plachty tak pistolovka ssi nic moc. Jeden z ovladačů by měl být bez středění aby jsi nastavil povolení přitažení plachet.
Délka plachetnice : těch 750mm je podle mne minimum. Lepší je, ale metr a více znatelně se zlepšují vlastnosti.
Vysílačka: otázka je co chceš ovládat pokud jen kormidlo tak je to jedno. Pokud i plachty tak pistolovka ssi nic moc. Jeden z ovladačů by měl být bez středění aby jsi nastavil povolení přitažení plachet.
Chtěl bych ovládat i plachty jedním servem. Jsem v této oblasti laik, tak do toho postupně pronikám (létám s RC modely) Bohužel mám Hiteca na 35 MHz, takže se pořízení dalšího vybavení nevyhnu.
Díky za rady.
V.
Díky za rady.
V.
- Borek Dvorak
Souhlasim. I ten metr bych povazoval za prilis malo, spis tak 1200 az 1300 mm. Pokud to nemusi byt zrovna soutezni model odpovidajici nejake tride, je ale dulezitejsi vytlak. 6 az 8 kg je spodni hranice toho, co bych byl jeste ochoten stavet a ridit. To proto, ze se pri silnejsim vetru (4 Bft a vic) model musi vyporadat s vlnami vysokymi klidne i pres 30 cm, a na to musi mit urcitou hmotnost. Jsem presvedcen o tom, ze modelum nevadi ani tak silny vitr, jako spis velke vlny. Je prijemnejsi ridit lod, ktera si vln prilis nevsima a proste jede jako lokomotiva, nez neustale korigovat a "zachranovat" model o vytlaku pouhe 3 az 4 kg. Ze stejnych duvodu povazuji u modelu za vyhodne, kdyz maji sirsi trup a velkou rezervu vytlaku v pridi (previsle dlouhe pride klasickych jachet).Ante píše:... Délka plachetnice : těch 750mm je podle mne minimum. Lepší je, ale metr a více znatelně se zlepšují vlastnosti. ...
Ridit model plachetnice pouze kormidlem je jako bydlet v dome bez schodiste. Do vyssich pater sice da vysplhat po lane nebo vylezt po zebriku, ale neni to jaksi ono ... Pokud modelar neni zatizen jakoukoliv predchozi zkusenosti, muze byt i pistolova vysilacka vhodna (uz jsem to dokonce i videl). Je to otazka zvyku.Ante píše:... Vysílačka: otázka je co chceš ovládat pokud jen kormidlo tak je to jedno. Pokud i plachty tak pistolovka ssi nic moc. Jeden z ovladačů by měl být bez středění aby jsi nastavil povolení přitažení plachet. ...
Presto je ale bezny pultovy vysilac vhodnejsi. Obcas se u vody stava, ze je potreba rychle nekomu cizimu dat vysilac do ruky a neco udelat. Nechtel bych byt tim nestastnikem, kteremu se bez predchoziho varovani najednou ocitl pistolovy vysilac v ruce ...
Zdravim
Borek Dvorak
Díky za odpovědi!
Mnoho optimismu do další stavby Vrabce mi to tedy nepřineslo.
Projdu se jěště pořádně fóra a zkusím sepodívat, co by se dalo postavit,. Každopádně s designy přes metr už budu mít problém s uskladěním.
každopádně díky.
V.
Mnoho optimismu do další stavby Vrabce mi to tedy nepřineslo.
Projdu se jěště pořádně fóra a zkusím sepodívat, co by se dalo postavit,. Každopádně s designy přes metr už budu mít problém s uskladěním.
každopádně díky.
V.
Co zkusit napoprvé bigfoot.
Stavba trvá cca 30 hodin a je k tomu potřeba dvoukanálový vysílač. Ovládání, kormidla, a plachet.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=555387
http://www.duckworksbbs.com/plans/messe ... /index.htm
http://footy.rcsailing.net/plans.php
http://homepages.ihug.co.nz/~bsmack/photo.htm
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1081055
Severan
Stavba trvá cca 30 hodin a je k tomu potřeba dvoukanálový vysílač. Ovládání, kormidla, a plachet.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=555387
http://www.duckworksbbs.com/plans/messe ... /index.htm
http://footy.rcsailing.net/plans.php
http://homepages.ihug.co.nz/~bsmack/photo.htm
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1081055
Severan
Díky, to jsem již také viděl. To měří mene nez pul metru. Bude to vubec jezdit?
Omlouvam se za neznalost zakladnich veci.
Mam pocit,ze se radeji vrhnu na nejaky remorker nebo clun.
V.
Omlouvam se za neznalost zakladnich veci.
V.
Naposledy upravil(a) vicmac dne stř úno 28, 2007 18:27, celkem upraveno 1 x.
Jezdí to dobře.
Severan
Severan
Naposledy upravil(a) Severan dne stř úno 28, 2007 18:40, celkem upraveno 1 x.
Já jsem se nakonec dal večer do díla (když už jsem to měl ppřipravené na prkně) a už mám oplaňkovanou půlku trupu (postupuji souměrně). Ten bigfoot se mi moc nelíbí a Vrabec má nakonec cca 770 mm délky, tak to snad bude jezdit :-)
díky všem a držte palce, stavba mě mimořádně baví.
V.
V.
Naposledy upravil(a) vicmac dne stř úno 28, 2007 22:12, celkem upraveno 1 x.
-
Návštěvník
Tady se rýsuje něco pro hňupa, mě se zdá jako by někdo chtěl pěkné svižné auto a někdo by mu vnucoval "TRABANTA".Severan píše:Jezdí to dobře.
Severan
Když to tak pěkně jezdí tak to přivezte na soutěž (Duchcov, Plzeň, Holice) a uvidíme.
-
Návštěvník
To je správné, nenechat se odradit a jít za svým. Délka sice nic moc , ale viděl jsem výsledky z Me v Polsku kde 760 mm maketa porazila celkem bez problémů modely s délkou přes 1 m. Nezáleží jenom na délce ale hlavně na tom, jak skiper zvládne svůj model v různých situacích.Tak nezoufat. Nejlepší inspirace by byla přijít na nějaké setkání (soutěž) plachetnic ať již sportovních nebo maket.vicmac píše:Já jsem se nakonec dal večer do díla (když už jsem to měl ppřipravené na prkně) a už mám oplaňkovanou půlku trupu (postupuji souměrně). Ten bigfoot se mi moc nelíbí a Vrabec má nakonec cca 770 mm délky, tak to snad bude jezdit :-)
V.
Držím palce , i když se bez nich špatně pracuje. Držte se rad Borka ,+100% umí.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv bře 01, 2007 06:21, celkem upraveno 1 x.
K tý pistolový soupravě, taky plachetničku ovládám pistolovkou a je to nic moc.
Severan.
Severan.
For Hňup: když mě poradíš, do které kategorielze zařadit BIGFOOT u nás, tak bych to zvážil, abych nemusel jen koukat. Vřelý dík za případné informace.
Severan
Severan
Použiju určitě nějakou klasickou pultovou nebo páčkovou. Jen mě zajímalo, zda se to tím také dá řidit.Severan píše:K tý pistolový soupravě, taky plachetničku ovládám pistolovkou a je to nic moc.
Severan.
V.
Dá, ale tahový ovladača asi budou určitě lepší. Taky se chystám na novou.
Severan
Severan
ještě k laminování pryskyřice co používám se zve Araldit GY 764BD
to me zajima: kde se to da sehnat?
V.
V.
Skolil kompozit http://www.skolil.cz Na webu, ale tuhle nikde nemají dali mi ji u nich ve firmně.
Podle oplachtění by model patřil do kategorie NSS-a. Model bude v malé nevýhodě v bodovém hodnocení (jednoduchost) ale zatím jde většině plachetničkářů o ježdení. a na neděli je plánovaná regata bez rozdílu tříd. Vloni to byla paráda, přes 20 modelů na vodě. Nejsem pořadatel, ale zatím žádná plachetnice nebyla odmítnuta, včetně stavebnic.Severan píše:For Hňup: když mě poradíš, do které kategorielze zařadit BIGFOOT u nás, tak bych to zvážil, abych nemusel jen koukat. Vřelý dík za případné informace.
Severan
Toto pozvání platí i pro další zájemce o tuto kategorii (NSS). Blíže na www.svazmodelaru.cz
oddíl NS.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
- Borek Dvorak
Mas z velke casti pravdu. Na MM obdivuji, ze jeji konstrukter Thomas Dreyer dokazal takhle maly model vubec primet k plachteni. Jezdi skutecne za temer kazdeho pocasi, ale nejezdi podle meho nazoru dobre (s ohledem na velikost to ani neni mozne). Male modely se chovaji na vode velmi neklidne, konkretne zminena MM se pohybuje trhave (mam chut napsat, ze skace sem a tam jako vodni blecha). Jsem maketar, a proto me takove nauticke vlastnosti neuspokojuji. Navic se pri plachteni chci odreagovat a uklidnit, chci se taky moci jenom divat, jak model jede v podstate sam.Bořík píše:Tak moc zase nezoufej - i když jsou velké plachetnice určitě lepší než ty malé, tak i ty malé plachetky jezdí dobře a jsou i velmi populární - podívej se třeba na tyto stránky a určitě se Ti zlepší nálada.
http://www.micromagic-rc-segeln.de/
Jezdí s tím stovky modelářů po celém světě ...
Pro zacatecnika je navic takovy model velmi nevhodny, protoze reaguje prilis chaoticky na ridici povely, ktere jsou u mene zkusenych uz tak dost chaoticke. Jsem presvedcen o tom, ze s malym modelem je tezsi naucit se plachtit, pokud je to vubec mozne.
Pred lety jsem spolupracoval na zacatecnickem modelu pro jednoho chlapce (tenkrat mu bylo asi 10 let) z Brna. Delka asi 1050 mm vytlak 6 kg, plocha plachet ca. 0,5 m2. Model jsem navrhl tak, aby vydrzel jak velmi silny vitr (tusim ze byl spocitan na 6 Bft) tak i hrubsi motoriku detskych rukou. Kluk s tim hned napoprve jel jako by cely zivot nic jineho nedelal, a podarilo se mu vyhrat i nejakou tu soutez. Kdyz nevedel co delat, proste pustil kniply, a model to vyresil za nej. To by s mensi lodi urcite nefungovalo.
@Vimac:
Na Monaku jsem videl plan na plachetnici "Orel". Model je dlouhy neco pres 1100 mm a ma vytlak kolem 6 kg. Trup je sarpiovy, takze stavba by mela byt snadna. Cele to dela velice dobry dojem, takze bych se to snad i odvazil doporucit.
@Severan:
Pripojuji se k Dedkovi a primlouvam se za aktivni ucast v Duchcove.
Zdravim
Borek Dvorak
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek