Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Black Falcon, že by ho ve Směru nepoznali

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
nabeshima

Re: Black Falcon, že by ho ve Směru nepoznali

Příspěvek od nabeshima »

Ahoj lidi! Sleduji vás už nějakou dobu a vzhledem k tomu, že jsem se po nějakých asi patnácti letech vrátil (světe div se, na objednávku své ženy) k modelařině, řekl jsem si, že bych zde v očekávání rad i jiných komentářů vystavil své experimenty. Pro rozehřátí jsem si vybral dnes již klasický směrácký Black Falcon, roli sehrála cena:-) Mějte se mnou trošku trpělivosti, dlouho jsem to nedělal:-)
Fáze 1 - ořezávání
Obrázek
Jo, a pardon tu velikost obrázku, teprve se učím publikovat na internetu:-)
Blijte přes zábradlí, PŘES ZÁBRADLÍ!
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj, vítám tě mezi náma.

Pokud s těma fotkama potřebuješ pomoct, tak dej vědět do SZ.

Pavel.
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Ha, snad už jsem ty obrázky zvládl. Tohle by měl být detail ořezávání. Pokud si někdo pamatujete ty dvířka střílen, víte, kolik materiálu jsem obrousil:-)
Obrázek
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Obrázky, které jsem publikoval posledně, jsou, jak jste si zajisté všimli, poněkud staršího data. Rozhodl jsem se fota některých fází stavby přeskočit (částečně také proto, že se prostě ztratila) a vložit snímky novější.
Obrázek
Obrázek
Ergo komentář:
Nejdříve jsem - jak bylo vidět z předchozích obrázků - celý model řádně ořezal. Pryč šlo kormidlo, kryty střílen, úvazníky v zábradlí, většina úchytů plastové paluby, kterou jsem mimochodem zavrhl také, vyřezal jsem okénka na bocích u kapitánské kajuty (Alespoň myslím, že je to ona...) Rovnání obou zkroucených polovin trupu byla největší perla. Pak jsem v obou bocích z vnitřní strany na zádi nad okénky zalepil a vytmelil ty podivné vybouleniny.
Na přídi zmizely vnější ozdobné lišty, neboť jsem našel starý obrázek z přebalu jakési historické stavebnice Falconu (Popravdě, podezřívám Směr, že má její formy:-) ), na ní jsou takové ty klasické ozdoby táhnoucí se vzduchem z boku k figuríně, takže je později vyrobím na koleně:-) Jo, a taky zmizely krakorce na kotvy, budou jiné, takové ty, co trčí do boku. Nedokážu si totiž dost dobře představit, jak by spouštěli kotvu drhnoucí o bok:-). Zalepil jsem rovněž tu příšernou díru na kotevní lano něčím, co více odpovídá historické realitě, ještě to ale vylepším. Obě poloviny trupu jsem přebrousil nad vodoryskou dosti hrubým smirkem, tuším 60, a vyryl jsem prkna jak zvenku, tak zevnitř. Interiér jsem doplnil očky na uvázání děl, po natření se přidaly úvazníky.
Nastalo lepení obou polovin trupu. Největším problémem byl fakt, že se po narovnání obou zkroucených polovin trupu se mi rozešel kýl. Řešením bylo festovní stažení šroubem, navrtání, zalepení plastovývh tyčinek, které jsem upravil tak, že připomínaly nýty, a následné odstranění šroubu. A lepení materiálu a tmelení a tmelení, které ještě není hotové.
Pokračování příště...
Obrázek
Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,
sice do plastů nedělám, ale je vidět že ty výlisky jsou ....... no hodně špatné. Jsem zvědavej jak se s tím nakonec popereš.

Pavel
OndraL

Příspěvek od OndraL »

No jsem na to zvědaví a velice rád se něčemu přiučím. Ja jsem sice zelenáč, ale s tímto modelem mam také jisté zaměry, avšak s mojí rychlostí práce a malými zkušenostmy to bude ještě dlouho trvat.
Na závěr mám dotaz, zda existuje nějaká předloha které by se dalo držet, nemusí to být přímo back falcon.
Jinak držím palce při stavbě.

Ondra
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Zdar,
co se týče podkladů k Sokolovi, zdroje jsou omezené. Podařilo se mi na netu zjistit, že skutečně existoval, leč další informace už se trošku rozcházejí. Jediné, na čem se shodnou, je pirátská historie lodi. Plány jsem nenašel, z jednoho komentáře v angličtině jsem se dočetl, že vlastně ani neexistují. Snad se zachoval popis ve stylu "dvanáctidělová brigantina, na vodoryskou natřená okrem, s reliéfem sokola na zádi," z něhož jsou odvozeny a vlastně tak trochu vycucány z prstu modely. O ničem dalším nevím, pokud někdo ano, dejte vědět.
Při úpravách vycházím ze soudobých lodí, jak modelů, tak plánů a konečně i historických obrazů. Problémem je pojem SOUDOBÝ. Datovat datum stavby je rovněž zdrojem problémů. Jedna netová stránka například tvrdila, že Falcon patřil Williamu Kiddovi, což byl kapitán, kterého pověsili za pirátství r. 1701. Jenže tomu neodpovídá loď. Zejména ráhna na zadním stěžni. Podle nich bych loď umístil tak nejdříve do poloviny 18. století, ale moc se v tom nevyznám. Dalším blábolem je například kormidelní kolo, které by loď na konci 17. století určitě neměla. Navíc by byla brigantina těchto rozměrů nejspíše ovládána pouze pákou. Pro srovnání hodně používám např. Royal Caroline, ale i další anglické lodě z poloviny 18. století.
Nesedí hodně dalších věcí. Například člun, uzavřená přední nástavba, kotevní naviják, lanoví... Prostě asi nezbývá, než trošku improvizovat. Trošku víc. Jak říkával můj děda, "šak uvidíš!"
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Ještě jsem se dostal k počítači: tohle je nová paluba Falconu. Je to balsa, nařezaná, trošku nastínovaná vodovkama, nalepená a přetřená lakem na korek s příměsí tmavě hnědé vodovky:-) Mám trošku problém, po přelakování mi vystoupilo na světlo boží lepidlo, které bez laku vidět nebylo. Napadá někoho, co s tím? Novou palubu se mi dělat nechce. Mimochodem, současný stav vnímejte, prosím, jako polotovar, ještě se tam vyřeže světlík a navrtají očka na uchycení děl. Etc. etc...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

s těma flekama asi nic přímo neuděláš. Lepší je tomu zabránit dřív :), teď už jenom ve finále nějak zamaskovat: smotané lano atd..

Pavel
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

záleží, co to bylo za lepidlo. Jestli Herkules, tak se mi osvedčilo to přejet vlhkým hedrem nebo štětcem. Pak se ti tyto místa ukážou a dají se odstranit třeba "uchošťourem". A teprve potom lakovat!!
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Další detail stavby:
Nějak se mi nepozdávalo, že by měla loď z poloviny 18. století zcela uzavřené zrcadlo. Popravdě, ani po dloooouhém hledání jsem takovou nenašel. Takže jsem popustil fantazii na plný plyn a výsledkem je zcela nové zrcadlo, či spíše prozatím jeho polotovar v nepříliš obroušeném stavu. Mohli jste ho už vidět na jednom z opředchozích obrázků.
Jedinou chybu to má, nevím, kam umístit jméno lodi:)
Obrázek
Asi někde pod křídla...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

V té době jména na lodích nebyla. Alespoň na všech podkladech, co mám.

Název lodi vyjadřovala figura na přídi anebo řezba na zrcadle (tvůj sokol, kytka u Mayflower,...).

Radek
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

No, ta žlutá na bocích je tam tak trochu ...éééhm... jen jako podklad, vlastní nátěr zamýšlím něco mezi hnědou a žlutou, spíše do hnědé. Jinak pod ní černá, nad ní buď černá, nebo tmavě modrá.
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Ahoj všichni vespolek! No, zůstal jsem poněkud v šoku, když jsem u své stavby objevil tolik hvězdiček. Přiznéte se, kdo z vás se nalil a klikal?:-) No, ale když jsem se stal tak nečekaně populární, musím na to reagovat.
Nebojte, stavba se nezastavila, pouze zpomalila; za hlavní příčinu bych označil příznivé počasí a tím pádem značné množství práce na domě i zahradě. Nicméně, jistý postup tu je, zde jsou obrázky.

Obrázek
Tohle je záď lodi. Ještě je třeba ji poněkud vybrousit a pak dojde na nátěr trupu.

Obrázek
Tady jsou novinky na palubě. Udělal jsem asi chybu v mřížích světlíku, měl jsem je rozdělit, ale nakonec tam asi bude člun, takže se to ztratí. Ta plastová věc na palubě je kopyto na výrobu formy pro odlévání děl. Ještě mám hotový naviják (capstan), ale ten až na hotové palubě; stejně tak i schůdky.

Obrázek
Tady máme hrubé odlitky nové výzbroje. Hlavně jsou odlité staromódním způsobem ze slitiny cínu a olova do sádrové formy. Prostě jsem neodolal vzpomínkám z dětství... A je to pekelně levné:-)

Obrázek
Zde bych si dovolil prezentovat nový vozík, na němž je jen tak odložen lehce opracovaný odlitek děla. Vozíky jsou z balsy, kolečka z kulatého párátka.

Obrázek
Vývrt hlavně, vrtáno 0,5 mm. Zvažuji, zda na dělo nalepit transportní "ucha". Nakonec je asi natřu načerno.

Toť pro dnešek vše, prosil bych o názory a komentáře...
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar.
Předně bych tě chtěl požádat o napsání článku/fotoseriálu na MoNaKo k tvé výrobě děl. Patřím do mladší modelářské generace a s technologií odlévání cínu do sádry jsem se nepotkal (dnes je to samá pryskyřice a lukoprén :)).

Jinak lafety i hlavně vypadají vzhledem k měřítku dobře. Ucha můžeš udělat z drátků a rozhodně natři načerno. Dál bych navrhoval doplnit klínek vzadu k nastavení náměru a černým papírovým proužkem naznačit přichycení kolíků hlavně k lafetě.
Nevím, nakolik si plánuješ vyhrát s lany okolo děl, ale to jediné oko na středu lafety je až moc velké.

A nakonec - z mých rad si nic nedělej a postav to podle sebe :D

Radek
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Ohledně děl, samozřejmě to není finální podoba a většinu toho, co jsi zmínil, jsem měl v plánu. Ucha asi z ničeho jiného než drátu nepůjdou:-), klínek vzadu na vozíku čeká, až budou napevno osazeny hlavně, aby bylo možné nějak určit jeho rozměry... i ten černý pásek, který má držet čepy hlavně...
Jinou otázkou jsou oka na lafetě. Je třeba si uvědomit, že rozměry jsou v milimetrech a vozík je focený na digitálu se supermakrem:-) takže samotná oka mají v průměru něco mezi 2-3 milimetry. Vím, že jsou velká, ale nevím, jak bych menšími protahoval lano:-D. Také řeším, kolik a jakých lan tam vlastně dám. Určitě půjde silné dozadu kolem hlavně a k bočnicím. Jak ovšem namontuji systém brzdících lan vedených přes kladky, to opravdu netuším. Určitě jste si všimli, že oka v bočnicích mám, ale... najednou mi to přijde nějak malé...:-(
kartonist

Příspěvek od kartonist »

nabeshima píše:...
Určitě půjde silné dozadu kolem hlavně a k bočnicím. Jak ovšem namontuji systém brzdících lan vedených přes kladky, to opravdu netuším. Určitě jste si všimli, že oka v bočnicích mám, ale... najednou mi to přijde nějak malé...:-(
Myslel jsem, že brzdící je to silné vzadu a přes kladky jsou vytahovací tenší lana.

U své Revenge jsem tlusté lano trošku rozplácl a přilepil ke konci hlavně. Tenká lana s kladkami jsem si přichystal bokem jako celé sestavy a pak umístil.
Zkus mrknout na http://www.kartonbau.de/wbb2/thread.php ... r=0&page=2

Radek
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Aha, no, možná, že to brzdící je opravdu to silné dozadu. Já měl za to, že ty lana přes kladky drželi chlapi a brzdili zpětný ráz, přičemž to silné sloužilo jako pojistka na doraz; popravdě, viděl jsem to na nějaké dobové rytině, tuším v publikaci Námorné bitky. Já mám v úmyslu to silné lano ovinout kolem kolíku na konci hlavně jednoduchou smyčkou.
Godric

Příspěvek od Godric »

Kartonist, co to máš za tu frézku?
Mluvím o tomhle http://www.kartonbau.de/wbb2/attachment ... 0ac0f74a22
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Godric píše:Kartonist, co to máš za tu frézku?
Unimat - skládačka soustruh/vrtačka/frézka/bruska/...

Radek

P.S.: Další případně přes SZ, ať to tady nekazíme
Severan

Příspěvek od Severan »

kartonist píše:
Godric píše:Kartonist, co to máš za tu frézku?
Unimat - skládačka soustruh/vrtačka/frézka/bruska/...

Radek

P.S.: Další případně přes SZ, ať to tady nekazíme
Spíš hoďte jiné téma, taky mě to zajímá.

Severan
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Založil jsem nové téma ve Vybavení dílny.

RAdek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Vrátím se ke kanonům a přidám snad inspirativní odkaz http://www.modelylodi.cz/Stavebnice/Art ... d_deck.htm.

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Kartonist: Myslím, že v tej mierke, čo ti robí nabeshima by to neurobil ani keby si na neho mieril pištoľou... :) Inak to na tom linku priam volá po tom urobiť to z "prírodných" materiálov...
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

No, pistolí... ani kanónem :D jinak moc pěkný kanón, pravda; z přírodních materiálů? Jo, i se zbytkem lodi:-) a co se týče mého měřítka? Počkáme na komerční rozvoj nanotechnologií :), pak ty kladky určitě sfouknu...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“