Možná se divíte proč zakládám nové vlákno o "odlévání", když už tady jedno je. Původní vlákno by mělo sloužit pro "opravdu" praktické návody jak "odlít" potřebné součástky. Tady popíšu jak jsem vytvořil hlavně kanónů na USS Essex (vlákno v H.P. rozestavěné).
Po zahájení stavby jsem už s předstihem začal řešit problém "jak vyrobit hlavně". Snažil jsem se najít všechny možné informace o metodách odlévání drobných dílů v serii cca 50 ks. Na fóru mojehobby sice nějaké postupy jsou, ale nikdo nenapsal kup toto, bude tě to stát toto, udělej to takto, výsledek bude takový. Sice jsem tam našel několik dobrých odkazů na výrobce odlévacích priskyřic, ale nechtěl jsem investovat např. 3000,- do koupě 2 kg. epoxidu, kterým by to mělo jít. Na stránkách http://www.ship.modelarstwo.org.pl/odlew1.htm je sice docela dobře popsaná metoda, ale nějak mě nepasoval ten "wosk" (možná jsem si to jenom špatně přeložil). Na stránkách Rope spolku ( konkr. Victory) jsou taky fotky forem na odlévání, ale ta moje japonština
Nakonec mě napadla myšlenka, že metodu odlévání nepotřebujeme jenom my "blázni modeláři", ale třeby i někdo jinej. Kdo? Třeba zubní laboranti. Náhodou můj kamarád má zubní labolatoř, tak jsem za ním vyrazil s tímto nápadem. Naštěstí je přístupnej různejm blbostem, tak řekl: jasně, to zmáknem
Nejdřív jsem nechal udělat model kanónů u soustružníka (neměl jsem žádné rozměry, jenom jsem po něm chtěl délku 38 a 42 mm, na tvar dostal pár fotek). Původně jsem mu to zadal jenom na zkoušku, nakonec jsem výsledek jeho práce nechal tak jak se mu to povedlo. Jenom upozorním na fakt, že to byl třetí soustružník který to byl ochoten udělat, první dva mě s takovou .... poslali .... Takže nejdřív modely:
Dopředu upozorním na velikost čepů, která neodpovídá měřítku. Na dolní palubě jsem je neupravoval, na horní budu upravovat.