Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

HMS Bounty 1:50 Billing Boats - MikeP

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
mikep

Re: HMS Bounty 1:50 Billing Boats - MikeP

Příspěvek od mikep »

I já jsem po různých pokusech v dětství na stará kolena (30) :lol: podlehl kráse dřevěných modelů plachetnic.

Nemaje žádné valné zkušenosti s takovou stavbou (10 let rozestavěný artur pod postelí se nepočítá :D ) jsem opravdu zvědavý, jak to nakonec všechno dopadne.

Mou obětí se stala stavebnice Bounty od B.Boats.

Obrázek

Proč zrovna tato stavebnice ?
protože v té době (cca před půl rokem) jsem ještě nevěděl o Victory od Jotiky. :lol:

Ale pravda je, že Bounty je klasika, tato je navíc poměrně jednoduchá a mimo to taky byla relativně levná. Objednal jsem ji v americe za 110 USD + asi 500,-DPH tj. cca 3000,-Kč. Pro srovnani Admiralshop 5100,-

Posléze jsem začal hledat další informace a díky monaku našel !! ;)
A dle kapitánových doporučení pořídil knihu od J.McKaye. No hádejte kde:
http://www.amazon.com/Armed-Transport-B ... F8&s=books

Obrázek

Co Vám budu povídat ta loď v té stavebnici nemá s tou lodí v knize vůbec nic společnýho :(

No nic, mě to stejně nevadí, začnu stavět a postupem času uvidim. I tak je ta kniha zajímavá jen tak na prohlížení.

Na úvod myslím stačí ;)
mikep

Příspěvek od mikep »

Něco ke stavebnici:
Jak si můžete na fotce stavebnice všimnout, jsou už dřevěný díly většinou vyřezaný - to mě baví nejvíc :lol: a navíc to šlo velice rychle, protože stavebnice je předřezaná laserem ;)
Jedinou nevýhodu vidím v tom, že díly na řezu šíleně špiní :cry:
Pokud nevidíte žebra, pak vidíte dobře, ty jsou už zalepené v kostře trupu (obrázek bude následovat až dojdu ke stavbě - to je taky jediné, co jsem zatim postavil)

Stavebnice, jak už bývá u této kategorie zvykem, obsahuje mnoho kovových, plastových a dřevěných doplňků:

Obrázek

Snad mi ten materiál nakonec vystačí. Ale to teď ještě nemusím řešit.

Pokud Vás zajímají nějaké detaily ohledně této stavebnice klidně se ptejte, myslím, že pro nováčka, který modelaří s kde čím, je to dobrý kus na začátek.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj,

píšeš, mimo jiné, že stavebnice se od předlohy značně odchyluje. Mohl bys, prosím, teď anebo v průběhu stavby upozorňovat na konkrétní odchylky? Anebo je to úplně jiná loď stejného jména? :-) :-)

A taky bych byl osobně vděčný za konkrétnější postřehy o provedení stavebnice jako takové. S BB nemám tolik zkušeností...

Díky
mikep

Příspěvek od mikep »

Není bounty jako bounty :lol:

Je to ta samá loď, ale všechno na palubě je nějak jinak, oproti anatomii:
- chybí pumpy
- takovej ten válec, co se na něj navíjí lano od kotvy je jinak udělaný včetně zvonečku :lol:
- nástavba nad kormidlem úpně chybí
- jednodušší systém kladek od kormidla ke k.kolu
- chybí cca půlka plachet a lanoví - odhad (pro mě možná dobře :lol: )
- jiné uchycení a rozmístění těch prken co se do nich vráží kolíky na upevnění lan
- změněno uložení tý lodičky, co na ní vykopli Bligh-e
- atd.

Prostě všechno maximálně jednoduchý nebo úplně jiný,
ale celkový ráz lodi snad neutrpěl.

Co se týká dalších vlastností, tak zatím pouze prvotní postřehy:
- jestli někdo kritizoval constructo, tak tohle je proti tomu normální tesařina - nic pořádně nesedí, všechno je potřeba přibrousit, natlačit,
přiohnout atd. - týká se zatím kostry trupu a paluby. I tak myslím, že pro trochu zručné jedince dobře použitelné.

I srovnání se Sansonem 1:50 od A.Latiny, který se dá poskládat celý bez lepidla a drží :) - viděl jsem na vlastní oči - značně pokulhává.

žebříček firem dle stavebnic, co jsem viděl na vlastní oči:
1. A.Latina (Sanson)
2. Constructo (Pandora, Uss Constitution)
3. B.Boats (Bounty, Cux87)
mikep

Příspěvek od mikep »

Hurá jde se na věc.

Zatím mám jen kostru, ale docela se povedla :D
Jestli se někomu nelíbí, tak si to vysvětlíme za rohem. :lol:

Obrázek
Obrázek

Kostra není klasický styl žebra na desku (nebo spíš několik centrimetrů vysoký kýl) s výřezy, ale nevidím v tom žádné výhody ani nevýhody.
Vnitřní prostor bude nakonec stejně skrytý.

Pozdě jsem se dočetl, že se maji žebra vyřezat, budu to už muset postavit takhle. :?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky za odpověď,

mohu-li ti do toho kecat :-), tak doporučuju drobnosti předělat podle knížky. (Třeba s kladkami by neměl být problém, dají se případně dokoupit jako "bižuterie". Pumpy a různá vratidla se taky prodávají. Budku uděláš z lišt... všechno lze udělat ze dřeva :-))
Jednak pokud ten model budeš někomu ukazovat, tak ti to připomene, a hlavně aby tebe samého nehryzalo svědomí. :-)

Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli jsou ve stavebnici nějaké plastové díly. Před časem jsem uvažoval o Mayflower od BB, ale i kvůli těmto výliskům jsem ji zavrhl.

Je zajímavé, že loď nemá "modelový" kýl, tj. prkno, které zaručuje jakousi pevnost a odolnost proti zkrutu. Při plaňkování budeš muset být holt opatrnější :-). - Což mi připomíná ta nevyřezaná žebra - máš už vymyšlený způsob, jak fixovat plaňky během schnutí lepidla?

Přeju hodně zdaru.
mikep

Příspěvek od mikep »

Kecat mi do toho můžeš :) , ještě nevim jestli tě poslechnu :D

To s tím kýlem je asi nějaká specialita od BB, protože ten Cux87 to má úplně stejně. :?: Jelikož se paluba nalepí před plaňkováním, mohlo by se to trochu zpevnit. Plaňky chci lepit středním vteřiňákem, lepil jsem tak i kostru. Podržim to rukama nebo ještě uvidim jak to pude. U artura to taky kdysi šlo.

Co se týká plastů, tak jen kotvy, lafety děl, zasklení a úvazníky (snad se to tak jmenuje).

Na bižuterii mám času dost, na palubě by to neměl být problém upravit dle knihy. Paluba je v jedný rovině, a ty větší díry +/- sedí. 8)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

1, Vítám tě mezi odvážlivci co se nebojí jít s kůží na trh.

2, Ke kostře mám jeden dotaz: První 2 žebra + 2 čelní od přídě jsi nechal tak jak jsou ze stavebnice. Nemá se na nich upravit profil do linie obšívky? Možná s tím B.B. počítá při řezání žeber, ale většina stavebnic vyžaduje obroušení (zešikmení) "dosedací" plochy tak, aby se zachoval profil trupu.

Je zajímavé, že krize středního věku dosedá na čím dál tím mladší generaci, a spousta modelářů začíná okolo 30 :lol: :lol:

Jinak to vypadá docela solidně, těším se na další postupy.

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Dobrá připomínka Pavle!
To (ne)zbroušení jsem fakt přehlédl. Ale chtělo by to nejdřív přiložit měkkou plaňku a zjistit, jak jsou žebra široká, aby nepodbrousil. :-(
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Vzhledem k tomu, že Mikep staví ze "stavebnice", nechal bych popis na něm (má přece návod :D) . Za sebe můžu říct, že jsem toto zjistil až taky po přilepení žeber na kýl a hořce jsem litoval "unáhlenosti". Řešil jsem to broušením celé kostry na brusce, ale stejně jsem se nedostal až ke kýlu, takže výsledek byl hodně špatný a při "plaňkování" mě to vadilo.
Pavel.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Abych nepůsobil jako "rejpel", musím uznat že se mě hlavně zamlouvá tvůj postup. Nejdřív výběr lodi, kterou chci stavět, pak shánění podkladů, literatury atd. a následně koupě stavebnice dle vlastního výběru a fin. možností. Teď je otázka, nakolik tyto přednosti zhodnotíš. Já jsem "bohužel" bezhlavě skočil do stavby a teď teprve sháním nějaké podklady jak Essex asi vypadal.
thomaslinke

Příspěvek od thomaslinke »

mikep: taky zdravím, je to supr že je tady další stavba.
Docela mě udivilo že má B.B. taky takový nedostatky, já myslel že tyhle dobrodružství v krabici dělá jenom Constructo a všechny ostatní jsou luxusní precizní stavebnice :) . Ale třeba ty nepřesnosti těch jsem si taky užil nadmíru, například před plaňkováním, jsem zjistil že žebra na sebe nenavazují, někde třeba kus nesmyslně vyčníval a někde se zase nedostávalo, nejvíc to bylo vidět před přilepenním palub - musel jsem hoodně brousit aby nebyly vlnovitý jak hřiště na minigolf... Nebo taky jsem si říkal že některý díly snad řezali na katru - dílec nebo lišta měly řezy tak hrubé, že když jsem je obrousil z obou stran tak tak aby nebyly vidět stopy po řezu, bylo to o milimetr menší, samozřejmě že vždy to bylo nařezáno přesně na konečnou míru :?

Jinak teď jsem docela levně sehnal řez lodí USS Constitution od Mamoli a to je úplně jiný kafe - všechno perfektně čisté bez otřepů nebo stopách po pilovém kotouči, krásně přesná žebra, soustružené díly - dokonalost, a hlavně oproti Constructu - perfektní kovové odlitky. Dokonce i plány jsou mnohem srozumitelnější, včetně mnoha "3D" pohledů pro lepší představu. Na druhou stranu musím říct že samozřejmě nevím jaké pasti a nástrahy se vyskytnou při stavbě, a navíc když je to jenom část lodi, tak se na ni dá více zaměřit v detailech, plánech atd., takže je to jenom takovej první pocit, ale stejně jsem už teď přesvědčenej že je to úplně jiná kvalita...

K tomu zbroušení žeber na přídi - já to zbrousil všechno až po nalepení palub (bylo to tak i v návodu), stejně (jak píšu výše) na sebe žebra neměly návaznost a musel jsem to zbroušením korigovat, jinak by byla obšívka v některých místech zvlněná. Ale je fakt, že jsem tam neměl ten kloun, ten se tam lepil až po obou vrstvách plaňkování - jeho osazení byla celodenní práce :D
mikep

Příspěvek od mikep »

No když to tak sleduju, musím Vás trochu korigovat.

1. první byla loď a pak teprve kniha a další. Takže informace sháním jako každý "normální" člověk pozdě ;)

2. jestli je na této stavebnici něco krizovýho, tak to nejsou nepřesný díly, to se dá přibrousit, vytmelit atd, ale :!: absence použitelného návodu :!: Těch pár ofocených A4 sešitých sponkou nedá představu o tom, jak to máte udělat. Ona to vlastně když to tak vezmu vůbec není stavebnice, on je to jen materiál na stavbu v krabici :evil: + jednoduchý plán. Jo a ještě přibalený leták, na jaké další lodě maji nakrabicovaný materiál. :rolleyes: No ale o tom to modelaření je ne. Udělej jak umíš. I tak bych tu krabici celkem doporučil, protože info se vždycky nějak sežene, třeba z podobných lodí a shánět materiál extra bych nechtěl.

3. broušení žeber by mělo proběhnout až po přidělání paluby, uvidim jak to pude a jaký bude výsledek.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

První byla loď a pak teprve kniha a další. Takže informace sháním jako každý "normální" člověk pozdě ;)
:lol: :lol: Taky další "střelec", jako já. Já ale už nechci dávát peníze za monografii, raději v tomto stavu "rozpracovanosti" peníze "investuji" do "všeobecné" literatury".
Broušení žeber by mělo proběhnout až po přidělání trupu, uvidim jak to pude a jaký bude výsledek.
Jsem zvědavej jak to půjde. Měl jsem problémy obrousit žebra a přitom nenarušit kýl.

Pavel.
mikep

Příspěvek od mikep »

Přes víkend jsem opět trochu pokročil v pracích. Tentokrát přišlo na řadu plaňkování paluby. Zvolil jsem metodu s umístěním režné nitě mezi jednotlivé plaňky. Aby se mi nit nekroutila, tak byla potřeba ji trochu namočit ředěným herkulesem a pak uz to celkem šlo.

Obrázek

I tak to byla naprosto šílená práce půlka paluby mi trvala celou sobotu ;) , ale výsledek je celkem ucházející. Ještě nevím čím to nakonec nalakuju, ale asi vyhraje lazurovací lak na dřevo bezbarvý, lesklý - koukal jsem na vzorky a leskne se tak akorát, matný nic moc.

Obrázek

Půlka oplaňkované paluby je již nalepená na kostru a teď mě čeká druhá půlka :shock:

Jo a ještě k tomu broušení žeber. Potřeboval jsem zbrousit hranu posledního žebra kvůli nalepení tý paluby a šlo to v pohodě 8)

tady můžete skouknout detail paluby, než udělám lepší foto.

Obrázek

Je krásně vidět nitě tam, kde končí palubky, příčné spáry mezi prkny přijdou ještě zvýraznit nožem a "ohřebíkovat" tužkou.

prozatim se obrázky tahají ze seznamu 8) než bude opět zprovozněn upload.
mikep

Příspěvek od mikep »

Když sem nalepil palubu, tak nastal první velký zádrhel při stavbě, protože z plánů neni jasný jestli je oplaňkování pod úroveň paluby nebo jestli naopak je paluba z boku překrytá plaňkou. Dál neni jasný jestli bočnice nad úrovní paluby, která je z jednoho kusu, je nad palubou přímo a zevnitř maskovaná lištou nebo je lišta přímo na hraně paluby a bočnice až na ní :(

jak řikám návod nikde a z těch ofocených papírů pouze zmatek, žádné detaily. :evil:

nějak to vymyslím :idea: a přidám další foto 8)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Nerad bych se pletl a špatně tě navedl, ale:
z plánů neni jasný jestli je oplaňkování pod úroveň paluby nebo jestli naopak je paluba z boku překrytá plaňkou.
myslím, že obšívka nebyla "přerušena" palubou, na kousku přídě je dokonce nad palubou, tudíž plaňkováním překrýt palubu.
Dál neni jasný jestli bočnice nad úrovní paluby, která je z jednoho kusu, je nad palubou přímo a zevnitř maskovaná lištou nebo je lišta přímo na hraně paluby a bočnice až na ní :(
Tady by to mělo být stejné, ta bočnice je v podstatě jenom obšívka. Ve stavebnici udělaná z jednoho kusu. Takže bočnici "posadit" na plaňku a paluba zevnitř.

Pavel
jiří janiš

Příspěvek od jiří janiš »

ahoj, přidám taky jeden poznatek. Palubu bych rozhodně nelakoval lesklým lakem. pokud potřebuješ palubu "zakonzervovat", pak maximálně matným lakem.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
napíšu to sem, ale mám všeobecný dotaz: Neměla by být ta černá spára (nit) i mezi konci jednotlivých délek planěk? Tj. krátké úseky kolmo na směr těch současných.

mikep: Neber to prosím nijak osobně. Napadlo mě to při pohledu na detail tvojí paluby...
mikep

Příspěvek od mikep »

Tak sem konečně pochopil k čemu jsou v drobotině takový světle hnědý plastový účka s dírkou. (viz. krabice s díly výše a obr.níže). Jsou to vlastně "mosazný" pásky na uchycení kormidla :? No to by mě snad nikdy nenapadlo. Nevim proč tam nedali normální kovový proužky, když ostatní věci tam mosazný jsou. Například i ty kolíky na lanoví, které jsou ve všech ostatních stavebnicích dřevěný ;)

Obrázek

Co se týka tý paluby, asi by mohla ta nit být i příčně, ale to už bych musel vyletět z kůže. i tak hrozný maso. Nene radši tam udělám jen větší rýhu, aby se spára zvýraznila a použiju tužku na hřebíky - alespoň více vyniknou.

To lakování ještě zvážim, už sem ztrávil několik hodin v Bauhauzu studováním těch vzorků prkýnek, co maji u barev. Zajímavý je, že nikdy nemaji od jednoho druhu barvy moc odstínů, to abych to kombinoval jak magor. Teď jsem navíč četl v sekci parniků, že podlaha má být tmavá = špinavá. To se mi zdá škoda, protože to světlý dřevo je fakt pěkný, navíc má pěknej kontrast oproti nástavbám, které budou tmavé.

A k těm bočnicím snad jen to, že ten návod je totální sh.... Viděli jste někdy návod, kterej neodpovídá postupu stavby, a i když trefim zrovna potřebnou stranu a potřebný obrázek, tak jeden odporuje druhému.
Nechápu proč je vyřezávání otvorů do bočnic před oplaňkováním. Nejspíš to bude pravděpodobně proto, že ta loď žádný vyřezávaný díry v bocích mít nebude. Ty nad nástavbou jsou v kuse a už děravý, ale to předbíhám o pár stránek. :evil:

Nakonec ale stejně vyhraju já a ne stavebnice :lol:
hackmatack

Příspěvek od hackmatack »

jé jsem řešil imitaci těsnění planěk na palubě natřením boků lišt černou tuší. Tím, že to někde sem tam zateklo jsem dostal vzhled, jakoby opotřebované a opravované paluby. Na plachetnici nevím, jak by to vypadalo.
valek1

Příspěvek od valek1 »

Jednoduchým řešením je vkládaní,nařezaného černého papíru mezi plaňky paluby. pak se to jen přebrousí a hotovo.
hecky

Příspěvek od hecky »

kartonist píše:Ahoj,

píšeš, mimo jiné, že stavebnice se od předlohy značně odchyluje. Mohl bys, prosím, teď anebo v průběhu stavby upozorňovat na konkrétní odchylky? Anebo je to úplně jiná loď stejného jména? :-) :-)

A taky bych byl osobně vděčný za konkrétnější postřehy o provedení stavebnice jako takové. S BB nemám tolik zkušeností...

Díky
tato kniha HMS BOunty sa da stiahnut download.... JA som ju nasiel na stranke HISTORICKE PLACHETNICE v download-knihy.... Stiahol som ju pomerne rychlo a nehal vytlacit.... je to celkom dost velmi slusne vypracovana anatomia tejto lode Pre modelara detailist- mňam.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“