Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

HMS Pandora 1779 (1:85)

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
thomaslinke

Re: HMS Pandora 1779 (1:85)

Příspěvek od thomaslinke »

Zdravím všechny,

tak se přidám i se svou Pandorou..

Zhruba před čtyřmi lety jsem se začal zajímat o historické plachetnice, nejspíš asi díky seriálu Hornblower v kombinaci s tehdy sílící oblibou námořnického pití. Tak jsem po dlouhém přesvědčování dostal asi před třemi roky od celé rodiny k vánocům stavebnici anglické fregaty HMS Pandora. Tuto loď jsem vybral asi proto že se mi prostě líbila, na Victory bych si netroufl (taky bych asi musel prodat auto :) ) a menší lodě mě nějak netáhly...

Stavbu jsem začal ale až cca před rokem a půl, lenost to je svinstvo, taky jsem si musel zřídit koutek na lepení, v pokojíku... V současné době je model zhruba z 90-95% již hotov (ikdyž to si říkám už asi tak poslední půlrok :) ), tak sem budu postupně přidávat další díly tohohle seriálu až po současnost. Je to můj první model lodi (jako kluk jsem stavěl letadla a papírové modely), takže se na něm vlastně spíš učim a dělám pomalu protože se kolikrát zaseknu na něčem s čím si nejsem jistý atd... Obrovskou výhodou je možnost podívat se na fotky hotových lodí Pandora na drydockmodels.com, obzvláště se řídím fotografiemi od corey a bradleyk, jim patří velký dík.

Popis stavby bude spíše stručný, jednak jsem někdy zapomněl dlouho fotit a jednak mi dost fotek sežral trojskej koník (nezálohoval jsem a pak už nešlo nic a musel jsem formátovat). Takže se budu snažit upozornit na chyby které jsem nadělal a poradit s tím co se mi třeba i povedlo a na co jsem postupem času přišel.

...takhle tedy nějak vypadala nová stavbnice, po otevření pěkně voněla exotickými dřevinami.
Obrázek
Obrázek

Tomáš
thomaslinke

Vlastně hned po slepení kostry trupu jsem se musel rozhodnout jestli se pustím do dřívějšího záměru udělat průhledná okna na zádi. Kdybych tam totiž nalepil balzové výztuhy, nebylo by pak dovnitř vidět (to sice není vidět stejně ale aspoň je tam vidět tma a ne balza :) ). Šel jsem do toho po hlavě a navrtal do odlitků zádě díry než si to rozmyslím.

Potom jsem je dopilovával jehlovýma pilníkama, chvílema jsem myslel že mi přirostou k ruce. Tady bych asi upozornil na takovej první poznatek: Na něco takovýho by se hodil svěrák :) (já ho neměl)

Obrázek

Několik dní potom jsem měl hotovo a mohl koumat jak to zasklím. Ve stavebnici byl přebytek té slídy nebo co to je která měla přijít do svítilen. Přiložil jsem vždycky tu slídu na to okno co jsem chtěl vyříznout, okeslil si obrys tenkou fixou a vyřízl skalpelem. Ta fixa šla pak smáznout a dobrousil jsem to tak aby to tam jen tak tak drželo samo, a pak jsem to opatrně zalepil na okrajích zevnitř akrylátovým lakem pomocí párátka. Šlo to dobře, akorát je třeba dávat pozor aby se manipulací ta slída moc nepoškrábala, jedno okno jsem musel měnit protože už to poškrábání bylo dost vidět..

Obrázek

Pak jsem vyřízl otvor do posledního žebra, aby byla velikost kajuty bližší skutečnosti. Na podlahu jsem zakomponoval pivní tácek Tří sester, jelikož se mi jejich komponování líbí :) .
Potom jsem malým štětečkem pracně přepracně několikrát (jelikož tácek sál) namaloval na podlahu šachovnicový vzor a na stěnu dveře a dřevěné kazety, abych asi o rok později zjistil že to bylo stejně zbytečné, není to zvenku skoro vidět (tímto zdravím kartonistu a Severana :) )

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky za pozdrav. Jak vidno, nás "mužů" je víc. :D

Jak jsi spokojen s kvalitou stavebnice? Podle fotky je to Constructo, a ty popravde patri k nejjednodussim (=nejhorsim)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Vítám tě mezi "odvážlivci".
Pandora je moc pěkná. Když jsem uvažoval mad tím, co začnu dělat, byl to můj favorit. Nakonec jsem zvolil variantu stavby podle plánů.

Pavel
mitom

Příspěvek od mitom »

Tá Pandora sa páči aj mne. Keď dorobím Victory, tak by som chcel postaviť aj Pandoru.

A s tými oknami si sa rozhodol správne. Keď okná, tak zasklené. Model tak vyzerá o triedu lepšie. Aj keď je za nimi iba tma...
A drobná otázka: preco si si tú šachovnicu (podlahu) nevytlačil na počítači na samolepiacu A4, nenalepil a neprelakoval?
A ešte k tomu "zvonku nie je vidieť": A čo tak vnútorné osvetlenie?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tá Pandora sa páči aj mne. Keď dorobím Victory, tak by som chcel postaviť aj Pandoru.

A s tými oknami si sa rozhodol správne. Keď okná, tak zasklené. Model tak vyzerá o triedu lepšie. Aj keď je sa nimi iba tma...
A drobná otázka: preco si si tú šachovnicu (podlahu) nevytlačil na počítči na samolepiacu A4, nenalepil a neprelakoval?
A ešte k tomu "zvonku nie je vidieť": A čo tak vnútorné osvetlenie?
Viktorka má v Nelsonově kajutě také šachovnici (dokonce s koberečkem) - takže se těším na tvoje nasvětlené provedení. :D :D
mitom

Příspěvek od mitom »

To je jedna z vecí, ktorú práve riešim. Či robiť aj interiéry, keď tam aj tak bude tma...
To nasvietenie bol len taký nápad (výstrel do tmy), ale na statický model by sa to ani moc nehodilo...
Ale pred cca pol rokom predávali v tescu záhradné lampášiky (lucerničky): Akumulátor + led dióda + slnečný článok. Zapínalo sa to automaticky potme. To by mohol byť celkom zaujímavý "nevyčerpateľný" svetelný zdroj pre modely... Ale toto ja vymýšľat na Victorke nebudem (so svetlo; nad interiérom (čiastočným) stále uvažujem).
kartonist

Příspěvek od kartonist »

To je jedna z vecí, ktorú práve riešim. Či robiť aj interiéry, keď tam aj tak bude tma...
To nasvietenie bol len taký nápad (výstrel do tmy), ale na statický model by sa to ani moc nehodilo...
Ale pred cca pol rokom predávali v tescu záhradné lampášiky (lucerničky): Akumulátor + led dióda + slnečný článok. Zapínalo sa to automaticky potme. To by mohol byť celkom zaujímavý "nevyčerpateľný" svetelný zdroj pre modely... Ale toto ja vymýšľat na Victorke nebudem (so svetlo; nad interiérom (čiastočným) stále uvažujem).
Lepší řešení je přivést napájení přes stojánek - dřevěné makety se do něj většinou šroubují, takže dva šroubky + a - a v lodi si po kostře roztáhneš drátky k leddiodám. Viděl jsem to u jednoho modelu na Kartonbau. Na stojánku schovaný vypínač a baterka.
Sluneční články by asi působily rušivě.
thomaslinke

díky všem za reakce

kartonist: Máš pravdu, tahle stavebnice (možná i výrobce) určitě nebude patřit k těm nejkvalitnějším. Tak třeba některé věci jsou na plánu na jednom pohledu z boku umístěny jinde než na jiném pohledu z boku, je třeba dělat kompromis nebo se různě pídit kde se dá jak to má vlastně být. Několik lan je špatně očíslováno, délka některých ráhen je v plánech jiná než v rozpisu dílů. Nejhorší asi je ale to, že některých materiálů nebo doplňků je málo: Že mi nevyšla kulatina bych ještě bral, třeba jsem něco udělal špatně, nevím... Že mi nevyšlo lanoví taky, nechával jsem si přesahy na vázání uzlů, něco jsem předělával... Ale že mi nevyšly kladky a očka, tady jsem si na 100% jist že jich bylo málo - dal jsem je tam kde být měly a když mi třeba spadla kladka na koberec tak jsem ji prostě hledal tak dlouho, třeba půlhodinu, než jsem ji zas našel (mám takovej parádně strakatej koberec, idealní na hledání titěrných předmětů :twisted: ). Jinak to celkem ujde ale jsou určitě i kvalitnější stavebnice (třeba jedna Victory, od jiného výrobce :D ).

pavelst: Určitě to má takový svoje kouzlo, já mám postahovaných několik plánů a hrozně mě baví do nich koukat a přemejšlet jak bych to stavěl. Tvoje stavba USS Essex se mi moc líbí, supr inspirace, časem bych se taky rád o něco takovýho pokusil.

mitom: Tak jestli ti to k něčemu bude rád ti v budoucnu poskytnu plány, ikdyž nejsou ideální. Byla by k tomu dobrá ta knížka Anatomy of the Ship Pandora, jak psal kapitán.

Šachovnice - já nemám tiskárnu, ale příště si to nechám někde vytisknout, bude to lepší...

Světlo - v dalším modelu musí být! Asi to bude vypadat dobře a když ne tak se dá přece zhasnout žejo ;) ....
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Sice možná někoho naštvu, ale neodpustím si: Konečně někdo zvěčnil Tři sestry pro budoucí generace :D :D

Pavel
thomaslinke

:D

Další postup byl asi takový, že jsem si vyrobil svěrky na plaňky, ale moc se neosvědčily, protáčely se, možná by byly lepší kdyby byla delší vzdálenost "a", aby se zvětšila síla upnutí (teď jsou dlouhé 44mm tak je udělat třeba 60mm). Ty plaňky co potom měly být překryty druhou vrstvou (dýha) jsem přibíjel pomocí hřebíčkovače a to šlo parádně.

Obrázek

Tady je ta mezera kde mi chyběj fotky :( ...
Takže tady mám už oplaňkováno a nalakovánu spodní část trupu

Obrázek

Tady se pracovalo na palubě, osadil jsem čelen, dolakoval trup.

Obrázek

Hodně dlouho mi trvalo než jsem přišel na něco co se trochu podobá zlaté barvě, modelářské barvy v butylkách jako Agama nebo Humbrol jsem zavrhnul, byly to spíš takové tmavé metalízy. Nakonec se celkem osvědčila barva na ozdoby, sice ve spreji, ale dá se stříknout do víčka a z něj pak nanášet párátkem nebo štětcem. Nevýhoda je nízká odolnost proti omaku, ale to u tohohle druhu modelů snad tolik nevadí.

Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Vypadá to velice zajímavě :shock:

Jak má Constructo u Pandory řešenou palubu (při tomto rozlišení to není úplně patrné). Na "jenom" kreslené desky to nevypadá, předpokládám nějaká dýha a na to lepené lišty?

Pavel
thomaslinke

Je to překližka tloušťky 2mm, která se přibije (a zároveň přilepí) na žebra a na ni se lepí dýhová "prkna" tl.0,6mm - materiál je v seznamu uváděn jako mukaly.
Prkna jsem stříhal kleštěma s dorazem abych nemusel všechno naměřovat.

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Čím přesně lakuješ? Bylo by foto?

Dík.
Přema

Příspěvek od Přema »

Určitě existuje ve sprayi i na kovy.Co prodejny pro kováře-ev.umělečtí kováři by věděli víc,ev.restauratéři-malíři - prodejny pro umělce(ne všechno se zlatí 24karáty :lol: )Jinak hodně zdaru!!!! ;)
thomaslinke

Lakoval jsem to modelářským syntetickým lakem Agama lesklý 23 L, pomocí štětce. Zkoušel jsem postupně na zbytcích plaňek matný, polomatný a lesklý a ten lesklý se mi zdál nejlepší, neleskne se to přehnaně, trochu ten lesk pohltí struktura dřeva, akorát kloun a tři řady obšívky jsou z Manzonie, která málo saje tak tam zůstal lesk poměrně vysoký (je to zvláštní materiál, lak ještě snad po týdnu lepkal, bál jsem se aby to tak nezůstalo, ale po dalším asi týdnu zaschl). Ty jsem natřel mysím jen dvěma vrstvama, zbytek třema, ale už si nejsem jistý...

Tady bych chtěl upozornit na jednu z mých největších chyb - až po nalakování spodní části jsem se někde na fóru drydockmodels "dočetl" (rozumím anglicky asi tak každé paté slovo :) ) něco o namočení před lakováním.
Uplatnil jsem to až v té horní části (cca od hladiny ponoru nahoru) - mokrým hadříkem se opatrně povrch navlhčí a pak je vidět, kde ještě zůstalo lepidlo (označil jsem si ty místa lehce tužkou, po uschnutí vybrousil)). Normálně za sucha to totiž není vidět, takže se zdá že je vše perfektně obroušeno a zbytky lepidla vyniknou až po nalakování. (Asi tohle většina zná, jen jsem chtěl varovat ty co ne..)
Sice to není normálně moc vidět, ale třeba při focení s bleskem to trochu vynikne :?
...jo a rozbil se mi blesk u foťáku, proště nefunguje, co se dá dělat no :twisted: ...
thomaslinke

Tady jsem začínal dělat na kanonech - to byla první práce, která mě na modelu nebavila. Uvazování kladek na očka ve špatně přístupných místech, pak vložení kanonu, a pak prostrčení lan v místě s teď již ještě horším přístupem... Je fakt že u prvního jsem se pěkně vztekal a zhruba od pátého už jsem na to tak nějak přišel a celkem to šlo, ale stejně se mi ulevilo, když jsem měl kanony hotové (a to jich bylo jenom deset)...

Obrázek

Tady jsou už vidět hotové kanony, zábradlí na přídi šlo vyrobit ještě celkem snadno, použil jsem kleště (viz předchozí příspěvek) s nástavci na ohýbání.

Obrázek

Detail zádě - po všemožných neúspěšných pokusech nanečisto s tenkými třískami balzy nebo se zahuštěným lakem, vyhrál způsob výroby okenních příček z úzkých proužků papírových samolepek.
Nalepí se opatrně na "sklo" a potom se přetřou pomocí párátka hustším lakem nebo barvou, jednak to pak vypadá alespoň trochu plastičtěji, a jednak má člověk pocit, že to zpevnil :) . Vše kolem jsem barvil ještě před nalepením odlitků na záď, kvůli lepšímu přístupu.

Obrázek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Pár postřehů:

Kladky u děl mi z fotek připadnou moc velké. Jsou OK nebo je to typická chyba stavebnic, totiž, že obsahují jen několik velikostí "bižuterie" a tak je něco trošku větší a něco zas menší, než by se slušelo?Předělaná záď vypadá fakt perfektně a nakláním se k názoru, že kovové castingové díly nemusí automaticky působit nepřirozeně.Ovšem světlé dřevěné zrcadlo hned pod ní dojem trošku kazí. Je to blok z obechi nebo odýhované? Myslím, že by přece jenom měla být víc vidět struktura prken... (To nevytýkám tobě, jako spíš výrobci stavebnice.)
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Dovolím si taky přispět:

a, ty okna jsou perfektní, kdybych tento snímek s popisem viděl dřív, než jsem je dělal já, šel bych do toho stejně jako ty. Pochvala :D

b, "zrcadlo" mi připadá nepřirozené (pozor, teď možná nemám pravdu, třeba to tak bylo doopravdy.).

Vím. že je to trošku deprimující, když někdo hodnotí něco co jsi dělal třeba před rokem, ale stejně se těším na pokračování.

Pavel.
thomaslinke

Kladky: Ve stavebnici jsou skutečně používány nejčastěji tyto kladky (jsou také nejmenší). Měří cca 3,5mm-4,5mm (mají stejné číslo, jsou ve stejném pytlíku a přesto jsou mezi nimi rozdíly ve velikosti), a ty menší jsem použil právě na kanony ale stejně jsou opravdu ještě dost velké.

Zrcadlo: Je dělané stejným způsobem jako paluby, spáry nejsou tolik vidět kvůli zaoblení plochy, tady šlo možná víc zapracovat...

Trochu by to mohl zakrýt řetěz vedoucí od kormidla k bokům, jako to má corey na drydockmodels.com. Myslíte že to má takhle správně a že to tak mám udělat taky? Mám ten řetěz připravenej jenom si nejsem jist jestli a jak ho tam mám dát. Abych totiž řekl pravdu tak ani nevím k čemu tyhle řetězy na kormidlech ve skutečnosti sloužily...
Severan

Příspěvek od Severan »

Pokud správně tuším, tak řetěz měl zachytit poškozené kormidlo, aby jej bylo možno následně opravit. Na moři se jich moc nepovaluje :D a blbě se sháněj .

Sveran
thomaslinke

Pokud správně tuším, tak řetěz měl zachytit poškozené kormidlo, aby jej bylo možno následně opravit. Na moři se jich moc nepovaluje :D a blbě se sháněj .

Sveran
:D dík za vysvětlení, určitě ho tam teda dám, bude to tak asi realističtější a ještě se trochu schová to světlé zrcadlo.

Zde je již vidět osazený hlavní stěžeň. Vpravo je vidět černá nit se zavěšeným kolíčkem, sloužící ke kontrole jeho rovnosti.

Obrázek

Lodní člun, je z kovového odlitku, na jeho "podlahu" jsem nalepil proužky dýhy, aby nepůsobil tak kovově.

Obrázek

Kovové zábradlí na zadní části lodi šlo oproti tomu vpředu zpracovat velmi obtížně, pro mě to byl jeden z nejhorších úseků stavby.
Vázání stěhových lan byla mhonem příjemnější práce, jen mě trochu mrzí, že jsem hlavně ty delší mezi předním stěžněm a čelenem nenechal volnější, aby byly trochu prověšené. Myslel jsem že by zůstaly zvlněné, jak se odmotají ze špulky, ale pak jsem zjistil po čase že když přihnu stěžeň trochu dopředu, tak se krásně prověsí. Takže příště než je budu vázat, tak je asi nechám pár dní někde zavěšený se závažím na konci aby se narovnaly a pak je uvážu volněji.

Obrázek
Severan

Příspěvek od Severan »

Tady něco málo k tomu kormidlu:

http://www.all-model.com/Campbell/23.html
thomaslinke

Tak jsem dnes pověsil ten řetěz, bohužel až dnes jsem si všiml, že Golliniho Pandora nemá to dolní zrcadlo vůbec (nevím jestli to tak píšu dobře) a má obšívku protaženou až k tomu hornímu. Takhle by to tedy nejspíš bylo správně, takže další minus stavebnice Constructo (i moje protože jsem to nezjistil dřív, ikdyž můj záměr byl postavit model standartně, pouze s upravenými okny...) :( .
http://perso.orange.fr/gerard.delacroix/expo/expo.htm
thomaslinke

Tak to byl model lodi, a teď zpátky ke kutilovi :)

Vázání úpon - nekonečně dlouhá práce - na lodi jich je 68. Asi tak u každé druhé se mi stávalo, že jsem netrefil napoprvé délku lana - horní napínací kladka byla moc vysoko nebo nízko, takže jsem ji musel zase odlepit a posunout. Na žádnou lepší techniku jsem nepřišel, pokud máte někdo nějakej recept, budu za něj rád.

Obrázek

Provazové žebříky jsem dělal pomocí uzlů, je jich něco přes 1200 :D
Opět po vzoru hotových lodí corey&bradleyk, jsem zvolil světlá lana. Možná to lépe vypadá, ale příště už půjdu asi cestou bližší reálné předloze - snad všechny skutečné lodě nebo repliky co jsem viděl na fotkách mají šlápnice tmavá. Také jsem - podle plánu - vázal žebříky od paluby k prvním čnělkám z lanoví 0,5mm a dál už 0,25mm - příště všechny 0,25 - ty tlustší nevypadají moc přirozeně a opět na fotkách skutečných lodí je vidět, že tam byly spíš tenčí lana.
Vždycky po dokončení každého pole je vidět, jak je lanoví díky manipulaci s ním "chlupaté", špatně to vypadá hlavně proti světlu. Já jsem to odstraňoval pomocí zapalovače, plamenem se rychle přejede po žebříku nebo lanech a chlupy zmizí, je však třeba pracovat opatrně, jakmile se někde nechá plamen jenom zlomek vteřiny na jednom místě, lanoví rychle černá. Někde jsem se dozvěděl že by na tohle ale měl existovat nějaký vosk nebo co, to by bylo asi lepší než riskovat požár modelu :)

Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“