Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

ZAR - ovládané vodní dělo

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
masa
Kontaktovat uživatele:

ZAR - ovládané vodní dělo

Příspěvek od masa »

Konecne jsem se dostal k tomu, dodelat na ZAR od Vladyky komplet riditelne vodni delo. Ta lod je relativne mala, tak na to doslo az po hodne letech, co tu lod mam. Pomohla tomu taky moznost si ted dily nakreslit na pocitaci a vytisknout na 3D tiskarne, tak, aby to bylo lehke a presne na miru. Krome te mechanicke casti jsem si tam udelal i vlastni elektroniku co to delo ridi. Ovladane je dvema servy, ale chtel jsem to mit tak, aby v nastavene poloze zustalo, tj. kniplem na vysilaci se ridi jen kterym smerem a jak rychle se ma sunout. Kdyz knipl vratim do neutralu, tak se zastavi a v te poloze zustane. Na to se skvele hodi Arduino, cist signal z prijimace je hracka a ovladat serva taky. Kdyz uz jsem tam to Arduino cpal, tak jsem pres nej udelal i spinani 4 okruhu jednim kanalem na vysilaci, zatim tim spinam 2 okruhy svetel, dalsi dva okruhy mam v zaloze. Mel jsem tam na to predtim nejaky DSYS, ale vetsina tehle hotovych spinacu mi moc nevyhovuje tim jak se ovladaj. Ja jsem si to vymyslel nakonec tak, ze to mam na tahovem ovladaci na vysilaci a to tak, ze v neutralu to nic nedela a pri posunu do jedne ze 4 pozic a chvilkovem nechani v te pozici to prepne dany okruh. Pak navratem do neutralu zas muzu prepinat dalsi vec. Tohle me az prekvapilo, jak je prijemne na ovladani. Zato riditelne vodni delo me zatim v praxi moc neoslnilo. Je to nejak uz moc veci na koordinaci, udrzet lod na jednom miste a jeste smrdlat tim delem, ale tak zatim jsem s tim strikal jenom chvilku. Problem tam je hlavne reakcni moment od te strikajici vody, kdy to je schopne pri strikani do boku tu lod solidne sunout bokem. Kazdopadne na statictejsi prenastaveni dela z jedne pozice do druhe a pak mireni celou lodi to je fajn. To mi kdysi na soutezich obcas chybelo. Jinak abych mel sirsi rozsah otaceni, tak je to otaceni prevodovane do rychla, coz bohuzel ve spojeni s ne uplne super servem vede k trhanemu pohybu. Funkci to az tak nevadi, spis je to ne uplne pekny na pohled. Pokud by se nekdo chtel inspirovat, tak tu je ke stazeni program pro to Arduino ;)

https://github.com/jmasnik/Zar

Pripadne kdyby nekdo mel dotazy, chtel o tom vedet vic, klidne se ptejte :cool: Pripadne napady jak to cely udelat jednoduseji a lepe :)
20220710_144704.jpg
20220710_144849.jpg
Dejv

Re: ZAR - ovládané vodní dělo

Příspěvek od Dejv »

Ahoj,
hezky ty. Jestli tomu rozumím správně, to velké kolo je jen nasazeno na servo místo páky, takže nemůže dojít k otočení vodního děla o 360° že?
Chtěl jsem se totiž zeptat zda sis ještě neukroutil hadičku.... :)

O podobném udělátku jsem uvažoval k dělovým věžím.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Presne tak, to velke kolo je nasazene na servo, ktere neni nijak upravovane, takze rozsah otaceni ja nejakych tech max. 180 stupnu. Ja potreboval cca. 270 stupnu, proto tam je ten prevod do rychla. Cely to je udelany a nastaveny tak, aby nedoslo k nehode :) Taze at tim clovek smrdla jak chce, do niceho nemuze narazit, ani nic nemuze ukroutit.

Ty bys na vez potreboval asi nejaky upraveny servo, resp jenom motorek s prevodovkou hooodne do pomala, at se to hejbe co nejpomaleji a nejplynuleji. Tam by ten muj "pohon" vypadal fakt blbe ;)
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Zpomalovače serv jsou, stejně tak i expandery na výchylky. Jen to chce servo bez koncových zarážek (mikroserva je často nemaji) nebo prostě upravit servo.
Spíše jsem koukal na princip. Jestli budeš v sobotu na Proseku, můžeme prodiskutovat.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Zajímavé to jistě je. Sice nedělám hasičské lodě a nemám ambice na sestrojení vodního děla, ale stejně jako Dejva mě zajímá řešení problému funkčního pohonu dělových věží válečných lodí. Kromě teoretických úvah a projektů jsem zatím prakticky vyzkoušel něco obdobného zde prezentovanému řešení viewtopic.php?f=63&t=4726 Je to ovšem dost nedokonalé a improvizované. Nicméně pro získání prvotních zkušeností dobré.

Zásadní problém, že otáčení dělových věží má být dost pomalé a rozsah cca 270°(platí pro věže umístěné na přídi a zádi, s širokým palebným polem, v některých jiných konfiguracích je rozsah znatelně menší). Přirozeně je nejsnazší použít pro otáčení běžné servo, jenže to má rozsah pohybu výrazně menší. Normálně kolem 90°, pomocí nastavení na vysílači je možno o něco zvýšit, ale nepřiblíží se to ani k 180°. To mi právě není jasné, proč se u běžných serv udává rozsah právě těch 180°. Že by to bylo maximum omezené mechanicky a že se to v praxi nedosáhne je záležitost řídící elektroniky? V té se však nevyznám, úpravy servozesilovačů jsou nad moje možnosti, rovněž Arduino atd., o expanderech (pro zvýšení výchylky serva) jsem dosud neslyšel. Znám pouze zpomalovače, které jsem právě v praxi použil pro zpomalení pohybu serva točícího s dělovými věžemi. Výsledek takový rozpačitý, i na nejmenší rychlost mi to pořád nepřijde úplně ono a navíc se mi pohyb zdá poněkud trhaný. Zvětšení rozsahu otáčení pomocí převodu do rychla je zřejmá věc, avšak nevýhoda, že to jde proti tomu požadavku na dost pomalý pohyb.

Narazil jsem i na serva s kontinuálním pohybem např. https://www.hwkitchen.cz/9g-mikro-servo ... ntinualni/, ale dosud neměl v ruce, v modelářských prodejnách jsem na ně nenatrefil, jen na e-shopech s potřebami pro robotiku apod. Otázka jak rychle se to reálně točí, zda by to vůbec bylo bez dalších úprav použitelné.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Dejv píše: úte črc 12, 2022 09:40 Jestli budeš v sobotu na Proseku, můžeme prodiskutovat.
Jo, mam v planu se tam na chvili ukazat, at aspon jednou za rok ty lode trochu provetram...
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

PetrP píše: úte črc 12, 2022 18:37 Narazil jsem i na serva s kontinuálním pohybem např. https://www.hwkitchen.cz/9g-mikro-servo ... ntinualni/, ale dosud neměl v ruce, v modelářských prodejnách jsem na ně nenatrefil, jen na e-shopech s potřebami pro robotiku apod. Otázka jak rychle se to reálně točí, zda by to vůbec bylo bez dalších úprav použitelné.
To neni spatny, ze tohle jde koupit uz hotove. To je vlastne hotova uprava, ktera jde udelat na jakemkoliv servu, odstrani se mechanicke dorazy, pokud tam jsou a odpoji se nahon k potenciometru. Pak pri zmene vychylky na vysilaci z neutralu, resp. toho mista kam je nastavenej ten potak se to zacne tocit danym smerem.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

To by sis pak ukroutil hadičku.... :) Koncové body mají taky něco do sebe.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

No presne kvuli tomu tam mam klasicky servo s dorazama a ten prevod :) Ukroucena hadicka by jeste sla, ale ono by delo narazilo do kabiny a to uz by melo horsi nasledky...
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Kdyby na to přišlo, samo sebou jsou i serva 180° z výroby a i 270° (ale těch je málo nebo moc velké). Expander není žádná extra věc, gogol mě vyplivl na první dobrou asi tři varianty.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Nějaké pojištění koncových poloh je jistě třeba, aby se vyloučilo riziko kolize s nástavbami apod. Leda tanky mohou mít neomezenou rotaci věže, ovšem potom zas třeba vyřešit problém zakroucení přívodních kabelů. U lodních věží jde vesměs o nějakou výseč, maximálně cca 270°případně méně. Možnosti jsou buď mechanické dorazy s koncovými spínači, anebo to pořeší elektronika (jako zrovna u těch serv).

Problematika otočných dělových věží se na zdejším DF už párkrát řešila v dávnější minulosti viewtopic.php?f=8&t=3048&p=31040&hilit= ... %BE#p31040 viewtopic.php?f=10&t=1394 tedy možno načerpat nějaké informace a náměty. Jinak zásadní si ujasnit, co vlastně od toho čekám, jak by se to mělo chovat, zvážit co má smysl a co kvůli nadměrné komplikovanosti ne (protože by to se beztak nezvládalo ovládat, leda ovládat jeden model více lidmi).

Ovládání jednoho vodního děla na modelu je pořád relativně snadnější problém.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

PetrP píše: pát črc 15, 2022 14:04 ...
Ovládání jednoho vodního děla na modelu je pořád relativně snadnější problém.
V tomto bych si dovolil nesouhlasit. V principu je ovládání stejné (2 serva), maketa děla je jen oplácaná něčím hezkým navrch.
Vodní dělo/stříkačka pak má navíc problém v přívodní hadičce (nesmíš ji při natáčení zkroutit, u kabelů k servu děla to tak nevadí) + uchycení stříkačky k palubě by taky mělo být lepší než je jen "na oko" nasazené dělo.
Pokud by jsi řešil dělo s pyro efektem, pak se složitost zase přelévá na stranu maketového děla.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Myslel jsem to tak, že jedno (vodní) dělo je jednodušší případ, než několik vícehlavňových věží. Tady se prostě dá pouze hýbat jednou hlavní ve dvou osách, zatímco jakmile počet hlavní (ale může jít i o další analogie jako třeba jeřáby apod.) a pozic naroste, tak přirozeně naroste též složitost celého systému a možnosti co jak ovládat.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Jedno dělo nebo pět, to je jedno. Princip je stejný. Když jich máš více, dáš to přes Y rozdvojky. Tím to sesynchronizuješ.
Nedáváš každé servo na extra kanál.
Ještě to můžeš udělat extra složitě, ale moc hezky: https://www.youtube.com/watch?v=oFcnckUHBA4
PetrP

Příspěvek od PetrP »

No jistě se dá více prvků spřáhnout a ovládat společně (mechanicky a/nebo elektronicky), ale taky to jde rozdělit a udělat složitěji, až hodně složitě (samozřejmě otázka smysluplnosti). Zas není vhodné to se zjednodušováním přehnat, aby to nevypadalo moc divně, přinejmenším přední a zadní věže se točí opačně a pokud to má vypadat jako že zaměřují společný cíl, tak je úhel natočení odlišný apod. Prostě se toho dá vymyslet dost jak by to mohlo a mělo vypadat a to ještě nepadla řeč o elevaci hlavní. Každopádně víc věží znamená minimálně víc pohonných prvků (serv), případně mechanické spřažení. To jen tam ve stručnosti co mě k tématu povrchně napadá, dalo by se rozebírat dost podrobně a na to by už bylo lépe založit nové téma a toto nechat pro přehlednost pro vodní děla.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“