Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

najde se někdo, kdo se zabívá RYHLOČLUNY?!

Všechno co se týká rychlých závodních člunů všech kategorií.
Anonymous

Re: najde se někdo, kdo se zabívá RYHLOČLUNY?!

Příspěvek od Anonymous »

je to tu samej maketetář.(nic proti nim nemam) . já to skoušel taky. jenže po 10 minutové plavbě mě to nebavilo:(moc pomalé. tak stavim ,,rychlíky,, už sem se vyřádil na jednom, co sem si postavil.měl sice trochu uhlou příd.ale poté co přešel do kluzu už to nevadilo(zvedla se z vody) měl sem tam motor SPEED400,regul. 11A,baterie 7xAAA800mAh. měl jen jeden zásadní nedostatek.při max. rychlosti se na trochu zčeřené hladině tak rozskákal, řo to připomínalo spíše rychlou žábu.(lod se chvílema nacházela i nekolik cm nad hladinou,i hřídel byla na suchu),při rozměrech 55x 18cm a hmotnosti 450g to skutečně frčelo asi 9min pod plnym plynem...:)
jestli se tu najde někdo, kdo se tomu taky věnuje(ač teprv zařína, nobo už v tom umí chodit) pište ... mě to děsně baví...

:arrow: :arrow: :arrow: :!:
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

Vážený příteli!To ,co popisuješ mě připomíná mé začátky ,kde jsem nedodržoval těžiště modelu a měl jsem to tzv.přemotorované.takže nevím co máš za rychlíka ,ale na motor Speed 400 bych odhadoval Blechu od Macháně z Náchoda ,těžiště je tam ,kde prostupuje pouzdro hřídele ven z trupu.Tak si ji vem do dvou prstů asi v těch místech a zkoušej dokud nenajdeš těžiště.To je jedna věc ,dále ji uchop za špici a zrcadlo uprostřed a zkus to samé ,měla by být vyvážená .Je třeba vědět ,kolika články to napájíš.Na tento motor a loď je nejvhodnější sedmičlánek.Lodní šroub jsme si kupovali velký od Graupnera z beriliové bronze na FSR-eco ,to jsou ty větší typ Shark a když jsem je poškodil ,použil jsem je na tuto menší lodičku.Šroub měl průměr cca 23-25 mm,záleželo na tom ,jaký jsem použil motor ,jestli 4,8 v,nebo 6 v. Pokud máš rád rychlost ,neměl bys tam dávat plastový šroub s velkým stoupáním ,když tak jen dvoulistý s mírným stoupáním ,zkus to co Ti radím (až rozmrzne)a napiš Pepa Darvaš
pepa.dvur@tiscali.cz
upír

Příspěvek od upír »

Já taky začínám v téhle kategorii a budu vděčný za jakoukoliv radu.
Mám kluzáka 60 cm délka 23 cm šířka, motor mig 500 turbo race, akupacky šestičlánky NiCd 1900 mAh regl GM V4. šroub tam mám z plastu 32,5 stoupání asi 1,5 cm, nevím jestli není moc velkej protože se mě zdá že motor moc netočí.
Abych pravdu řekl tak ani nevím kde se dají ty lodní šrouby koupit a jaký mám vyzkoušet velikosti.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Tady si myslím ,že je problém v sadě článků.Motor který popisuješ je vysokootáčkový ,určitě točí na prázdno přes 14 000 ot/min,takže potřebuje i napětí.Šestičlánek je málo ,na rychlík dlouhý šedesát cm potřebuješ min.sedm článků a potom zkoušet šrouby vždy od nejménšího s mírným stoupáním a postupně přidávat ,někdy ,když jsem zkoušel šrouby ,tak mě to trvalo třeba měsíc ,než jsem našel ten pravý ,chce to trošku trpělivosti a jde o to ,jestli Ti stačí rychlost ,kterou máš ,pokud je motor přetížen ,nejlépe je po minutě jízdy na něj sáhnout a pokud neudržíš ruku je silně přetížen,ale toto dávám do uvozovek ,nemělo by k takové situaci dojít,
tak good lake Pepa Darvaš
upír

Příspěvek od upír »

[quote]Tady si myslím ,že je problém v sadě článků.Motor který popisuješ je vysokootáčkový ,určitě točí na prázdno přes 14 000 ot/min,takže potřebuje i napětí.Šestičlánek je málo ,na rychlík dlouhý šedesát cm potřebuješ min.sedm článků a potom zkoušet šrouby vždy od nejménšího s mírným stoupáním a postupně přidávat ,někdy ,když jsem zkoušel šrouby ,tak mě to trvalo třeba měsíc ,než jsem našel ten pravý ,chce to trošku trpělivosti a jde o to ,jestli Ti stačí rychlost ,kterou máš ,pokud je motor přetížen ,nejlépe je po minutě jízdy na něj sáhnout a pokud neudržíš ruku je silně přetížen,ale toto dávám do uvozovek ,nemělo by k takové situaci dojít,
tak good lake Pepa Darvaš[/quote]

Dík za radu, ale ten motor MIG 500 turbo race je jen na 7,2v a točí 21.000 ot/min naprázdno, takže víc než 6ti článek by mu asi neprospěl.
To je ale jedno protože mě jde předvším o to že jezdím ještě auta a v lodi používám stejnou elektroniku jako v autě včetně akupaků, takže to potřebuji zanechat tak jak to je.
Jen mě zajímalo jestli změnou šroubu zlepším učinost motoru a zároveň zrychlím loď. ;)
vašek

Příspěvek od vašek »

Zdravím
Na každý trup lodě nebo motor sedí jiný šroub. Jeli šroub těžký, zpomaluje to motor, který se pak zahřívá nehledě, že pak vzrůstá jeho spotřeba el. energie. Jeli pak vrtule menší, motor se točí bez odporu, ale ůčinnost je malá. Vliv má taky umístění těžiště. Těžká příď se noří a těžká záď pak má za následek (žabky) špatné ovládání. Na zlepření jízních vlastností se dá použít trimovacích klapek.
Vašek
upír

Příspěvek od upír »

[quote]Zdravím
Na každý trup lodě nebo motor sedí jiný šroub. Jeli šroub těžký, zpomaluje to motor, který se pak zahřívá nehledě, že pak vzrůstá jeho spotřeba el. energie. Jeli pak vrtule menší, motor se točí bez odporu, ale ůčinnost je malá. Vliv má taky umístění těžiště. Těžká příď se noří a těžká záď pak má za následek (žabky) špatné ovládání. Na zlepření jízních vlastností se dá použít trimovacích klapek.[/quote]

Jízdní vlastnosti se mě zdají být dobré, ale stejně by mě zajímalo co to jsou ty trimovací klapky.
vašek

Příspěvek od vašek »

Trymovací klapky jsou když to řeknu trochu laicky, desky na zádi. Jsou zpravidla dvě. Prodlužují trup na skutečných lodích a jsou ovládany hydraulicky. Čím rychleji loď jede, tím více se snaží více skákat a to právě klapky odstraňují, nehledě že pomáhají k odtržení přilnavosti vody od trupu. U člunů se závěsným motorem je to podobné. Zde se trimuje celý motor a ovládaní je stejné. U modelů se používá nastavení pomoci stavěcích šroubů. Hotové se dají koupit například v Hobbyteamu.
Vašek
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaplik »

Zajemce o "poradne" :D lode zvu na svuj web:
[url]http://www.offshore-racing.info[/url]

Rychlostni modely Offshore a FSR ....

Kaplik
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

mno, práve dokončuji mazlíka o délce 55cm a šířce 18cm.dal sem tam motor Permax 480, hřídel prům.4mm dlouhá 30cm s 2list. vrtulí prum. 42,5mm. (stoupání nevim jak změřit. snad to bude 7mm pokud je míněna ta šírka zakřivení listu) baterie 7čl. 1700mAh(Sanyo) těžiště mam 22cm od zrdcadla. hmotnost kompletu by neměla přesáhnout 650g. jen by mě zajímalo, jaký má mít uhel hřídel vůči trupu lodi?já mam 10°.... a taky jestli nákym zpusobem ovliví jízdní vlastnosti skutečnos, že po prvních testech mam zrdcadlo asi 2cm od konce pod vodou. zadní část trupu mam totiž velice uzkou.konec zrdcadla má hloubku profilu ,,V,,jen 0,7cm(směrem ke přídi se zvyšuje) :)
upír

Příspěvek od upír »

Mohl by mě prosím někdo stručně vysvětlit k čemu je dobré stoupání na lodním šroubu ?
Jako jestli větší stoupání namáhá víc motor nebo naopak a tak podobně.
U průměru je mi to jasné ale to stoupání fakt nechápu, předem díky za odpovědi.
Pepa Darvaš

Přátelé zdravím Vás ,myslím si o sobě ,že rychlým lodím rozumím ,jezdili jsme a stále ještě jezdíme s mládeží rychlostní modely FSR-eco .Ve většině případů se jedná o lodě dlouhé max.500 mm,poháněné motory typu Speed 500 se stavitelným čelem.Takže pokud byste chtěli použít tento a jemu podobný motor na větší loď,sice to pojede ,ale motor bude přetížený a může dojít k poškození.Základem dobré a plynulé jízdy je i správné zalepení a sklon hřídele ,která má i svou vzdálenost od zrcadla,ale u každé lodě je to jinak ,nelze proto radit naslepo jak to přesně má být.Vím,že když jsme testovali nový model lodě,tak jsme udělali nastavitelnou hřídel a po každé špatné jízdě se to upravovalo.Velice důležité také je ,aby nebyla příliš moc skosená a motor by byl moc vysoko ,to potom je vysoko i těžiště a loď se chová tak ,že skáče a převrací se.Motor musí být co nejníže ,zase musíte sledovat aby se na hřídel nechal nasadit šroub.Dále není moc dobré dávat na motory Speed 480 a jim podobné, těžké hřídele s pouzdry ,nejlepší je ocelová struna 2 mm a pouzdro 4 mm.Od fi Macháň používám bronzová ložiska a závit na lodní šroub.Spojka duralová,vše co nejlehčí.Lodě s motory Speed 500,550 a 600,by neměly překročit hmotnost 1100g,s motory 400 a 480 mírně přes 500g. Good lake Pepa Darvaš
Pepa Darvaš

a ještě jednou já!S motorem Permax480 ta lodička asi moc nepojede ,je to příliš slabý motor ,použij jakýkoliv jiný typu 500, 550 nebo 600,stoupání lodního šroubu má také velký vliv na odběr proudu ,nevím o jakém šroubu mluvíš ,ale pokud to je šroub od Graupnera 42,5 na Tvůj motor se nedá použít,na stoupání máme také měřící přístroj a měří se jím zatočení listu ,né šířka,čím větší tím Ti pojede rychleji a bude víc odebírat.Pepa
Pepa Darvaš

a ještě jednou já!S motorem Permax480 ta lodička asi moc nepojede ,je to příliš slabý motor ,použij jakýkoliv jiný typu 500, 550 nebo 600,stoupání lodního šroubu má také velký vliv na odběr proudu ,nevím o jakém šroubu mluvíš ,ale pokud to je šroub od Graupnera 42,5 na Tvůj motor se nedá použít,na stoupání máme také měřící přístroj a měří se jím zatočení listu ,né šířka,čím větší tím Ti pojede rychleji a bude víc odebírat.Pepa
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

otázka. pokud tedy použiji do lodě o hmotnosti 800g motor řady 500-600. jakou bych měl použít vrtuly( orientačně myslim), a kolik mají tyto motory vůbec odběr proudu?já lpoužíval dosud jen motory třídy 400(a to ještě v letadlech) díky
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

prosim tě. kolik stál ten tvuj motor MIG 500 turbo race 7,2 (21 000ot/min naprázdno)jakej to má max. odber proudu?díky...
upír

Příspěvek od upír »

[quote]prosim tě. kolik stál ten tvuj motor MIG 500 turbo race 7,2 (21 000ot/min naprázdno)jakej to má max. odber proudu?díky...[/quote]
Předpokládám že je to dotaz na mě, takže ten mig 500 turbo race stojí 260 kč a odběr proudu píšou 12 A při maximální účinosti, 2 A na prázdno.
Pepa Darvaš

[quote]otázka. pokud tedy použiji do lodě o hmotnosti 800g motor řady 500-600. jakou bych měl použít vrtuly( orientačně myslim), a kolik mají tyto motory vůbec odběr proudu?já lpoužíval dosud jen motory třídy 400(a to ještě v letadlech) díky[/quote]

Na rychlé lodě se používají výhradně kovové šrouby ,buď kupované od Graupnera(cca 550,-) ,po domácku dělané ,nebo kopie od Poláků (cca250,-),na tuto loď s motorem Speed 600 bych použil lodní šroub od Graupnera 32,5 mm,stoupání je dané ,ale nevím jaké Pepa ,když má motor dobré chlazení ,odebere i 15 A. Pepa
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

tak neska jedu do hypáče,koupim menší šroub a uvidí se. jelikož ale lítám i s malýmy elektrolety ve kterých používám 11A regulátor, ponechám motor permax 480. snížim hmotnost použitím menších akumulátorů( asi skusim AA 1800mAh)snad se dostanu do hmotnosti 500g
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

jestliže má model na vodě v plné rychlosti tendenci skákat nad vodu.(i na nezčeřené hladině)je možné tanto nežádoucí efekt odstranit trimrovacímy klapkami na zrdcadle? jak by měly být veliké a popřípadě jaký sklon(uhel) by meli mít vzhledem k ose trupu?děkuji...
vašek

Příspěvek od vašek »

Zdravím.
Nejdříve bych zkusil posunout těžiště do předu, ale nesmí se zase nořit příď :lol: Co se týče velikosti klapek, záleží na velikosti modelu. Čím větší klapky tím větší ůčinnost, ale taky větší odpor. S náklonem je to podobné, jen s tím rozdílem, že další roli hraje rychlost. Nastavení je podobné jako se šrouby. Zvolit si průměrnou rychlost a při té zkoušet a zkoušet nejlepší nastavení.
Vašek
Pepa Darvaš

[quote]jestliže má model na vodě v plné rychlosti tendenci skákat nad vodu.(i na nezčeřené hladině)je možné tanto nežádoucí efekt odstranit trimrovacímy klapkami na zrdcadle? jak by měly být veliké a popřípadě jaký sklon(uhel) by meli mít vzhledem k ose trupu?děkuji...[/quote]

na každou loď trimovací klapky nesednou a pokud nemáš zkušenosti ,je to dost velký problém,to že lodička skáče jsem popsal již dříve.zkus nejprve posunout těžiště ,jak Ti radí kolega Vašek ,potom dej menší šroub ,může to být tzv.přemotorované.Nemáš náhodou fotku lodě?popř nakresli jaký je sklon hřídele a vzdálenost od zrcadla.
Anonymous

Příspěvek od Anonymous »

jak se sem vkládaji obrázky? je to tim odkazem ,,img,,?jestli jo jak na to?já fakt nevim.dal bych sem fotky miho člunu[/img]
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

[quote]jak se sem vkládaji obrázky? je to tim odkazem ,,img,,?jestli jo jak na to?já fakt nevim.dal bych sem fotky miho člunu[/img][/quote]
Asi bude nejvhodnější postupovat podle návodu :evil::
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/phpBB2/viewtopic.php?t=96[/url].
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
HonzaBN

Příspěvek od HonzaBN »

Ahoj kolegové... jsem novým členem Vašich řad, nebo spíš vod a mám pá otázek. Chtěl bych si postavit rychlíka ( ale né letce ), do kterého mám spalovák 2,5 ccm určený pro lodě. Točí od 3000 do 16000. Jakou bych měl podle vás volit velikost modelu? A jaký šroub? Podotýkám, že nechci aby to neovladatelně lítalo po vodě, ani aby se to sotva plazilo... Díky za názory!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Rychlíci“