Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Artur_pohon
-
Anonymous
Re: Artur_pohon
Řeším problém, jak pohánět model Artur.
Jaký druh motoru Speed 400 použít_ (Eco ...)
Je vhodné použít převodovku? (3:1)
Jak velký lodní šroub?
Je potřeba nějaká kardanova spojka?
Jsem úplný začátečník, tak prosím poraďte.
Jak velký lodní šroub?
Jsem úplný začátečník, tak prosím poraďte.
Já jsem v Arturovi použil motor Speed 280 převodovku 4:1 a 40 mm šroub. Mužeš i Speed 400 7,2V s převodovkou 3:1 a originál šroub 30 mm .
Nějakou spojku mezi motor a hřídel dej určitě. Buď nějakou kardanovou nebo pružnou, já ji udělal z gumové hadičky.
Nějakou spojku mezi motor a hřídel dej určitě. Buď nějakou kardanovou nebo pružnou, já ji udělal z gumové hadičky.
-
Anonymous
[quote]Já jsem v Arturovi použil motor Speed 280 převodovku 4:1 a 40 mm šroub. Mužeš i Speed 400 7,2V s převodovkou 3:1 a originál šroub 30 mm .
Nějakou spojku mezi motor a hřídel dej určitě. Buď nějakou kardanovou nebo pružnou, já ji udělal z gumové hadičky.[/quote]
Ono na motor 280 se nedělaj hřídele ne?
Nějakou spojku mezi motor a hřídel dej určitě. Buď nějakou kardanovou nebo pružnou, já ji udělal z gumové hadičky.[/quote]
Ono na motor 280 se nedělaj hřídele ne?
-
Anonymous
[quote="Aikon2"][quote="Ante"]Já jsem v Arturovi použil motor Speed 280 převodovku 4:1 a 40 mm šroub. Mužeš i Speed 400 7,2V s převodovkou 3:1 a originál šroub 30 mm .
Ono na motor 280 se nedělaj hřídele ne?[/quote]
když se použije klasická trubka s hřídelí a spojka, tak je jedno jaký motor to bude.
Ono na motor 280 se nedělaj hřídele ne?[/quote]
když se použije klasická trubka s hřídelí a spojka, tak je jedno jaký motor to bude.
[quote]Řeším problém, jak pohánět model Artur.
Jak velký lodní šroub?
Jsem úplný začátečník, tak prosím poraďte.[/quote]
Jakou pohon doporucuju MIG 400 12V Lixx. Ma dost zavitu a malo otacek, coz je zadouci. Prevodovka by stacila i 2:1. Sroub bych tam dal 40mm s malinkatym stoupanim.
Jak velký lodní šroub?
Jsem úplný začátečník, tak prosím poraďte.[/quote]
Jakou pohon doporucuju MIG 400 12V Lixx. Ma dost zavitu a malo otacek, coz je zadouci. Prevodovka by stacila i 2:1. Sroub bych tam dal 40mm s malinkatym stoupanim.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
No jen na okraj. Tak se domnívám, že je lepší rada: [b]Já tam mám a jezdí to[/b], než [b]Já bych tam dal[/b]....
I když každá rada dobrá, tak nic ve zlém.
Jo a ještě, na těch 12 V bude potřeba trochu víc baterek než na 7,2 V, že? A v Arturovi zas tak moc místa není.
Ivan
I když každá rada dobrá, tak nic ve zlém.
Jo a ještě, na těch 12 V bude potřeba trochu víc baterek než na 7,2 V, že? A v Arturovi zas tak moc místa není.
Ivan
Ivan
při přestavbě Artura na "remorkér" pro tug towing jsem vyměnil motor za 400 a převodovku 2,33:1 se šroubem 40mm. Baterka NiCd 5 nebo 6 článků. Je to funkční kombinace, jen pro normální ježdění zbytečně přemotorované.
S tou ucinnosti toho 12 V MIGa to neni tak spatne. Mam v lodi 4xNiCd 2000 mAh + modela 30mm sroub a jezdim s tim maketovou rychlosti prez dve hodiny.
(Jinak obecne nedoporucuju tam davat 4 clanky. Mojel elektronika funguje i pri tomto napeti, mam to vyzkousene a vyladene. Jina elektronika fungovat uz nemusi. Radsi doporucuju aspon 5 clanku, aby pri poklesu napeti ke konci vybyjeciho cyklu neprestalo neco fungovat.)
P.S. S touto kombinaci, tedy 12V motor napajeny pouze 4 clankem, 30mm modela na primo mam omezenou vychylku plynu na 35 procent.
(Jinak obecne nedoporucuju tam davat 4 clanky. Mojel elektronika funguje i pri tomto napeti, mam to vyzkousene a vyladene. Jina elektronika fungovat uz nemusi. Radsi doporucuju aspon 5 clanku, aby pri poklesu napeti ke konci vybyjeciho cyklu neprestalo neco fungovat.)
P.S. S touto kombinaci, tedy 12V motor napajeny pouze 4 clankem, 30mm modela na primo mam omezenou vychylku plynu na 35 procent.
- Vladimír Martínek
Ahoj.
Dal jsem tam Speed 400, ten s tou nižší voltáží, origoš šroub cca 28mm na 3mm hřídeli bez převodovky. Baterky 6x1700MAh, regulátor Nautilus, spojku z el. čokolády a kousku Cu plechu. Na regulátoru jsem omezil max. výkon na cca 30%, jinak jde voda přez palubu. Zatím jsem jezdil něco málo přez hodinu a vybití baterek se nedočkal... Celkový dojem OK.
Dal jsem tam Speed 400, ten s tou nižší voltáží, origoš šroub cca 28mm na 3mm hřídeli bez převodovky. Baterky 6x1700MAh, regulátor Nautilus, spojku z el. čokolády a kousku Cu plechu. Na regulátoru jsem omezil max. výkon na cca 30%, jinak jde voda přez palubu. Zatím jsem jezdil něco málo přez hodinu a vybití baterek se nedočkal... Celkový dojem OK.
Vláďa
Proboha, to někoho baví jezdit sem a tam hodinu? Dostav se 18.5.07 na Bolevák a ukaž co umíš.
Ivan
[quote]Proboha, to někoho baví jezdit sem a tam hodinu? Dostav se 18.5.07 na Bolevák a ukaž co umíš.[/quote]
Dokonce i 1,5 h :D
Severan
Severan
[quote][quote]Proboha, to někoho baví jezdit sem a tam hodinu? Dostav se 18.5.07 na Bolevák a ukaž co umíš.[/quote]
Severan[/quote]
Bavilo mě to i 2,5 h, pak začala bohužel docházet štáva. :-)
Severan[/quote]
Bavilo mě to i 2,5 h, pak začala bohužel docházet štáva. :-)
Na Boleváku jen 3 x 1 hodina, ale na trojúhelníku, takže to není jen po větru a pak nějak zpatky a zase po větru 8)
Jinak třeba c Bolkem D., ale to je v SRN a musíš za tou lodí pěšky.
Ale každý má jiné chtě a nároky.
Jinak třeba c Bolkem D., ale to je v SRN a musíš za tou lodí pěšky.
Ale každý má jiné chtě a nároky.
Ivan
- petr hájek
nejlepší uklidňovák na nervy je , vzít loď ( v mém případě 140 cm dlouhou KOLCHIDU ) a jet po Labi z Kolína od komory až ke komoře v Klavarech (cca 5km) a zpět .
Krásná procházka cca na skoro půl dne ,leč bohužel už dávno minulá doba (1990) .
Tehdy se dalo potkat za tu dobu trvání plavby i 5 tlačných s uhlím ,to se to muselo kormidlovat přídí proti vlnám...
A vůbec nešlo o nějaké soutěžení , jen o čistou modelařinu pro opravdovou radost!
Krásná procházka cca na skoro půl dne ,leč bohužel už dávno minulá doba (1990) .
Tehdy se dalo potkat za tu dobu trvání plavby i 5 tlačných s uhlím ,to se to muselo kormidlovat přídí proti vlnám...
A vůbec nešlo o nějaké soutěžení , jen o čistou modelařinu pro opravdovou radost!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
v arturovi mam MIGA 300, napájel sem ho 7,2A a motorek po 3 minutách nevydržel to vysoký napětí a zničil se. Nicméně i tak ho hodlám znovu použít a snížit napětí na 6V. pak to bude slušná rychlost vůči typu modelu. MIG 300 ku jsem dal napřímo a spojil gumovou hadičkou , ted ale uvažuju o hadri-spojce a nebo spíš o kardanu.
NOJBY
NOJBY
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
- petr hájek
jak jsem psal o kus výše, měl jsem dost velký model lodi a dodnes se divím co ho dokázalo pohánět celých 9 let bez poruchy.
Model hnal motorek IGLA 2,4V napájený ze 3 ks paralelně zapojených plochých baterií 4,5V bez regulátoru jen přes spínače ovládané servem , ale to nejlepší na konec BEZ PŘEVODOVKY JEN S PRUŽNOU SPOJKOU A ŠROUBEM 55 MM , KTERÁŽTO SLOŽENINA MĚLA HMOTNOST SAMOTNÝCH ROTUJÍCÍCH SOUČÁSTÍ 250 GRAMŮ JEN V KLUZNÝCH LOŽISCÍCH.
Doteďka to sám nechápu jak to mohlo fungovat , ale opravdu to fungovalo.
FOTKY TOHOTO MONSTRA JSEM DAL DO GALERIE,mužete porovnat rozdíl velikosti se stejnou lodí v mikroverzi.
Model hnal motorek IGLA 2,4V napájený ze 3 ks paralelně zapojených plochých baterií 4,5V bez regulátoru jen přes spínače ovládané servem , ale to nejlepší na konec BEZ PŘEVODOVKY JEN S PRUŽNOU SPOJKOU A ŠROUBEM 55 MM , KTERÁŽTO SLOŽENINA MĚLA HMOTNOST SAMOTNÝCH ROTUJÍCÍCH SOUČÁSTÍ 250 GRAMŮ JEN V KLUZNÝCH LOŽISCÍCH.
Doteďka to sám nechápu jak to mohlo fungovat , ale opravdu to fungovalo.
FOTKY TOHOTO MONSTRA JSEM DAL DO GALERIE,mužete porovnat rozdíl velikosti se stejnou lodí v mikroverzi.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
[quote=Bořík][quote=Nojby]v arturovi mam MIGA 300, napájel sem ho 7,2A a motorek po 3 minutách nevydržel to vysoký napětí a zničil se. Nicméně i tak ho hodlám znovu použít a snížit napětí na 6V. pak to bude slušná rychlost vůči typu modelu. MIG 300 ku jsem dal napřímo a spojil gumovou hadičkou , ted ale uvažuju o hadri-spojce a nebo spíš o kardanu.
NOJBY[/quote]
Co je to za motor Mig 300 ? A kolik V měl odběr ? :(
Pan Matyáš Ti určitě poděkuje ... takových modelářů je třeba si vážit.
Málokdo má tolik peněz, aby kupoval víc motorů než rohlíků. :/[/quote]
sekl sem se , pardon MIG 280 - 6V racing - odběr si nepamatuji NOJBY
NOJBY[/quote]
sekl sem se , pardon MIG 280 - 6V racing - odběr si nepamatuji NOJBY
[quote=Nojby][quote=Bořík][quote=Nojby]v arturovi mam MIGA 300, napájel sem ho 7,2A a motorek po 3 minutách nevydržel to vysoký napětí a zničil se. Nicméně i tak ho hodlám znovu použít a snížit napětí na 6V. pak to bude slušná rychlost vůči typu modelu. MIG 300 ku jsem dal napřímo a spojil gumovou hadičkou , ted ale uvažuju o hadri-spojce a nebo spíš o kardanu.
NOJBY[/quote]
sekl sem se , pardon MIG 280 - 6V racing - odběr si nepamatuji NOJBY[/quote]
Nepíšeš jak veliký tam máš šroub, ale podle toho co jsem viděl u několika Arturů mám určitou představu. 280 napřímo s takovým šroubem je špatné řešení. Chtělo by to převody, nebo pokud je z nějakého důvodu nechceš, tak větší motor. 400 by už to už snad měla zvládat, radši však vem nějakou na větší napětí, aspoň 7,2V nebo lépe 12V, určitě ne 6V. Další možnost dát tam místo běžné modelářské plechovky nějaký vhodný motor s nižšími otáčkami a větším kroutícím momentem.
NOJBY[/quote]
Nepíšeš jak veliký tam máš šroub, ale podle toho co jsem viděl u několika Arturů mám určitou představu. 280 napřímo s takovým šroubem je špatné řešení. Chtělo by to převody, nebo pokud je z nějakého důvodu nechceš, tak větší motor. 400 by už to už snad měla zvládat, radši však vem nějakou na větší napětí, aspoň 7,2V nebo lépe 12V, určitě ne 6V. Další možnost dát tam místo běžné modelářské plechovky nějaký vhodný motor s nižšími otáčkami a větším kroutícím momentem.
[quote=PetrP][quote=Nojby][quote=Bořík]
Nepíšeš jak veliký tam máš šroub, ale podle toho co jsem viděl u několika Arturů mám určitou představu. 280 napřímo s takovým šroubem je špatné řešení. Chtělo by to převody, nebo pokud je z nějakého důvodu nechceš, tak větší motor. 400 by už to už snad měla zvládat, radši však vem nějakou na větší napětí, aspoň 7,2V nebo lépe 12V, určitě ne 6V. Další možnost dát tam místo běžné modelářské plechovky nějaký vhodný motor s nižšími otáčkami a větším kroutícím momentem.[/quote]
lodní šroub je tam klasický původní modela 30 mm
Nepíšeš jak veliký tam máš šroub, ale podle toho co jsem viděl u několika Arturů mám určitou představu. 280 napřímo s takovým šroubem je špatné řešení. Chtělo by to převody, nebo pokud je z nějakého důvodu nechceš, tak větší motor. 400 by už to už snad měla zvládat, radši však vem nějakou na větší napětí, aspoň 7,2V nebo lépe 12V, určitě ne 6V. Další možnost dát tam místo běžné modelářské plechovky nějaký vhodný motor s nižšími otáčkami a větším kroutícím momentem.[/quote]
Nojby:
Přesně to jsem si představoval, můj komentář tedy platí.
Měl bych jeden tip na vyzkoušení. Motor který mají v Admiralshopu v sekci motory Mabuchi: Motorek 6-24 V. Připadá mi zajímavý, velikostí se podobá 400, ale má nižší otáčky a široký rozsah pracovního napětí. Na 6V Pb či 6ti článek bych se ho nebál vyzkoušet napřímo. Před časem jsem si jeden koupil v PS electronic s úmyslem ho otestovat v příštím modelu, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostal, tak nemůžu zodpovědně poreferovat. Někdo mi už něco povídal o jeho úspěšném použití v Arturovi, podrobnosti si bohužel nepamatuju. Cena zmíněného motoru je vcelku příznivá (kolem 80 Kč což je méně než běžné modelářské plechovky), tak se nebojím investovat do testů.
Měl bych jeden tip na vyzkoušení. Motor který mají v Admiralshopu v sekci motory Mabuchi: Motorek 6-24 V. Připadá mi zajímavý, velikostí se podobá 400, ale má nižší otáčky a široký rozsah pracovního napětí. Na 6V Pb či 6ti článek bych se ho nebál vyzkoušet napřímo. Před časem jsem si jeden koupil v PS electronic s úmyslem ho otestovat v příštím modelu, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostal, tak nemůžu zodpovědně poreferovat. Někdo mi už něco povídal o jeho úspěšném použití v Arturovi, podrobnosti si bohužel nepamatuju. Cena zmíněného motoru je vcelku příznivá (kolem 80 Kč což je méně než běžné modelářské plechovky), tak se nebojím investovat do testů.
Stavím Artura bez stavebnice,podle plánku,jako pohon 400 7,2V napájeno 6V gelovkou,převodovka 1:3 z Admirálshopu,šroub Robbe 40. Je to síla,při testu ve vaně mě to málem vyrvalo z ruky.:) Na samotného Artura je to moc silné,ale plánuji převlek za remorkér.
Jo a ještě pozor,kdo by to stavěl jako já podle plánku-některé rozměry v nárysu a půdorysu nesouhlasí.:mad:
Jo a ještě pozor,kdo by to stavěl jako já podle plánku-některé rozměry v nárysu a půdorysu nesouhlasí.:mad:
[quote=PetrP][quote=Nojby][quote=Bořík]
Po čase se ještě zeptám , v čem je to špatné řešení ? ten mig 280 ???
Po čase se ještě zeptám , v čem je to špatné řešení ? ten mig 280 ???
[quote=Bořík]Samotný MIG 280 není špatné řešení - špatné je jeho použití napřímo, bez převodovky. Aby se ten motor neupekl a pracoval s rozumnou účinností, musí točit kolem 80-90% jeho otáček při jmenovitém napětí. A právě s velkým a těžkým šroubem ten motor napřímo bude točit tak asi 20-30% otáček ( odhadem ). Takže se bude hodně zahřívat, hodně žrát a málo táhnout.
Migů třídy 280 je několik - 6V, Sporting, Racing a 280 3Li. Vybral sis ten nejméně vhodný, s nejvyššími otáčkami. Napřímo by šel ten 280 3Li a to bys ho musel napájet max. 6 články a ještě vybrat takový šroub, co nebude moc těžký a motor tím pádem nebude moc brát.
S převodovkou bude ten Racing výborný ...[/quote]
mohu potvrdit dost veliký model na 280, několik jsem jich viděl roztavených v modelech délky kolem 500 mm(napojených na přímo) a Artur není zrovna závodní FSR.
Migů třídy 280 je několik - 6V, Sporting, Racing a 280 3Li. Vybral sis ten nejméně vhodný, s nejvyššími otáčkami. Napřímo by šel ten 280 3Li a to bys ho musel napájet max. 6 články a ještě vybrat takový šroub, co nebude moc těžký a motor tím pádem nebude moc brát.
S převodovkou bude ten Racing výborný ...[/quote]
mohu potvrdit dost veliký model na 280, několik jsem jich viděl roztavených v modelech délky kolem 500 mm(napojených na přímo) a Artur není zrovna závodní FSR.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Nojby:
Bořík mně předběhl a k jeho výkladu nemám co dodat.
Bořík mně předběhl a k jeho výkladu nemám co dodat.
[quote=PetrP]Nojby:
Měl bych jeden tip na vyzkoušení. Motor který mají v Admiralshopu v sekci motory Mabuchi: Motorek 6-24 V. Připadá mi zajímavý, velikostí se podobá 400, ale má nižší otáčky a široký rozsah pracovního napětí. Na 6V Pb či 6ti článek bych se ho nebál vyzkoušet napřímo. Před časem jsem si jeden koupil v PS electronic s úmyslem ho otestovat v příštím modelu, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostal, tak nemůžu zodpovědně poreferovat. Někdo mi už něco povídal o jeho úspěšném použití v Arturovi, podrobnosti si bohužel nepamatuju. Cena zmíněného motoru je vcelku příznivá (kolem 80 Kč což je méně než běžné modelářské plechovky), tak se nebojím investovat do testů.[/quote]
Dnes jsem našel motorek velmi podobný těm motorum Mabuchi z Admiralshopu.
Zde jsou jeho 2 fotky :
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/176_1172242446.jpg[/url]
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/176_1172242284.jpg[/url]
je to opravdu motor MAbuchi ? táta mi řekl že ho měl v arturovi napájen na 12V
Měl bych jeden tip na vyzkoušení. Motor který mají v Admiralshopu v sekci motory Mabuchi: Motorek 6-24 V. Připadá mi zajímavý, velikostí se podobá 400, ale má nižší otáčky a široký rozsah pracovního napětí. Na 6V Pb či 6ti článek bych se ho nebál vyzkoušet napřímo. Před časem jsem si jeden koupil v PS electronic s úmyslem ho otestovat v příštím modelu, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostal, tak nemůžu zodpovědně poreferovat. Někdo mi už něco povídal o jeho úspěšném použití v Arturovi, podrobnosti si bohužel nepamatuju. Cena zmíněného motoru je vcelku příznivá (kolem 80 Kč což je méně než běžné modelářské plechovky), tak se nebojím investovat do testů.[/quote]
Dnes jsem našel motorek velmi podobný těm motorum Mabuchi z Admiralshopu.
Zde jsou jeho 2 fotky :
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/176_1172242446.jpg[/url]
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/176_1172242284.jpg[/url]
je to opravdu motor MAbuchi ? táta mi řekl že ho měl v arturovi napájen na 12V
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek