Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pomoc s převodem rozměrů z Table of Offsets

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
Odpovědět
Bruno

Re: Pomoc s převodem rozměrů z Table of Offsets

Příspěvek od Bruno »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli tu je někdo kdo by mi vysvětlil jak postupovat v převodu cizích jednotek a jak číst v takzvané tabulce Table of Offsets. Rád bych podle toho pak nakreslil trup lodě. Podklady jsem si stáhl z této adresy https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id= ... up&seq=526

Obrázek
Obrázek

V tabulce je uvedeno, že rozměry jsou ve stopách a palcích. Předpokládám, že stopa je 30,48cm a palec je 2,54 cm. Vůbec nechápu ale tabulku, kde jsou hodnoty zapsány např. takto 1-1-3. Tato hodnota se vztahuje na Keel a žebro 1. Nevím, jak bych měl tuto hodnotu zadat do kreslícího programu. Kreslím v Rhinocerosu a základní tvar trupu bych chtěl kreslit ve skutečných rozměrech. Pak bych jej převedl do nějakého měřítka. Vím, že je to dotaz na delší vysvětlování. Pokud bude někdo ochotný mi pomoct, tak se rozepíšu více, čemu všemu nerozumím. Předem díky
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Nejsem odborník na anglosaské jednotky, navíc se mi to blbě luští (tabulka psaná ručně a čísla v plánu moc malá). Co jsem však vydedukoval z popisu v dolním řádku tabulky: "dimensions-in-feet-inches-eights-&(?)-halves-to-outside-of-planking-from-base-line". Tedy zřejmě ty trojice čísel v tabulce znamenají stopy, palce a osminy palce. Poněkud mi zamotaly hlavu ty poloviny, ale pak jsem si všiml v pár buňkách, že za poslední číslicí je ještě 1/2 tedy to zřejmě bude ono. Celkem mi to tak sedí, stopa má 12 palců, tedy prostřední číslo by mělo být maximálně 11 a to souhlasí pokud koukám dobře. u těch osmin mě ovšem mate, že v několika případech tam vidím 8 (pokud to ovšem není nečitelně zapsaná 3). Čísla v plánu jsou zřejmě v palcích (symbol dvě čárky, stopy by byly s jednou čárkou), je to ale špatně čitelné. Vrchní část tabulky se týká bokorysu, spodní půdorysu (polovina šířky).

Při kreslení postupovat tak, že se nejprve narýsuje základní osa (base line) a na ní vztyčí kolmice v pozicích žeber. Na nich potom označit body v příslušných vzdálenostech od základní linie (dle tabulky). Vytyčené body proložit křivkou. Toť princip, jak se to udělá v kreslicím SW netuším. Jinak jestliže jsou známy souřadnice ve svislé a vodorovné ose, lze z nich vytvořit žebrorysky (jsou také vidět v plánu) a o ty ti zřejmě jde?
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Díky,
o víkendu zkusím převést jednotky a rozkreslit to. Ještě se mrknu na na jiné tabulky a podívám se jaké tam jsou hodnoty.
Co se týče těch osmin, tak to zkusím přepočítat na 3 a na 8. Myslím že je to spíše nečitelná 3. Pak se ukáže, co je správně.
Výsledek zveřejním. Ještě jednou díky. Mám o čem přemýšlet.
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Zkusil jsem to rozkreslit a hned narazil na problém.
Délka lodě je 31 foot. Pokud správně beru, že jedna stopa je 304,8 mm, tak celkem to má být 9448,8 mm.
Ale podle výkresu linií je délka 374 palců. 1 palec je 25,4 mm, tak délka vychází na 9499,6 mm.
Přiklonil jsem se k délce v palcích.
Rozkreslil jsem si pokusně linii žebra 2 viz tento obrázek Linie N2 Pak použil graf křivosti a nemile mne to překvapilo. Viz tento obrázek Graf křivosti
Předpokládal jsem, že kreslení pomocí tabulky rozměrů bude jednoduchšší a přesnější. Zkusím toho nakreslit více, abych vyhodnotil přesnost rozměrů z tabulky.
Chyba bude asi i v tom, že stopa může mít i jinou hodnotu. Podklad je z roku 1922. Takže mohly být jiné hodnoty stop.
Tady je obrázek bokorysu po prodloužení na 374 placů a celkem to sedí. Vím, že obrázek má velkou defomaci.
Obrázek
Model plánuji lehce přes 1 metr, tak by to mohlo vyhovovat a nedokonalosti by se pak mohly ztratit po zmenšení.
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Bohužel mne to zklamalo. Pro modelářské účely je nesmysl používat tabulku s rozměry. Je daleko rychlejší kreslení podle plánu linií než to složitě přepočitávat a pak ještě zadávat v programu. Některé čísla pasují, ale některá jsou velmi špatná. Lze to vidět na detailu. Nejhorší je červená křivka.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Takže kreslím opět podle obrázků a ne rozměrů.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Tak to nejsou zrovna potěšující zjištění, ale aspoň že ses namísto tápání na místě nějak odpíchnul a něco zjistil. Ta délka lodě ve stopách může být třeba jen zaokrouhlená na celé stopy, takže zřejmě správně brát rozměr z plánu. Ten jistě může být nějak zdeformovaný kopírováním, jak píšeš. To že křivky nesouhlasí zcela dokonale je jistě nepříjemné, ale zřejmě se to dalo čekat. Bude to tak nějak jak píšeš. Vybrat pouze jeden zdroj dat a toho se držet. Problematice PC kreslení nerozumím a nedovedu posoudit. Jestliže ti však vychází výhodnější a schůdnější použít křivky z plánu, než data z tabulky, tak se toho drž. To je asi tak jedna věc, co je mi známo ohledně konstruování trupu v software. Nahrát plány jako podklad rýsovací plochy a jeho linie obkreslit do programu (což zřejmě právě provádíš?). Podstatné, aby křivky vycházely plynulé a nezvlněné. To je dle mého podstatnější, než drobné odchylky v rozměrech, co na modelu stejně nikdo nepozná. Tak ať se dílo daří.
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Přesně jak píšeš. Je to model a to znamená, že data nepotřebuji mít dokonalé. Nikdo nepozná rozdíl. Co se týče kreslení, tak je rychlejší kreslit podle výkresu. Protože tím odpadá přepočítávání dat z tabulky, když stejně linie trupu tak jako tak musím ladit, aby byly plynulé a nebyly vlnité. Časem zkusím ještě jinou loď. Ty plány jsou snad kvalitnější, když mají vysoké rozlišení a jsou z nějakého archivu v USA. Už jsem nakreslil nějakou loď i letadlo. Takže kreslit zvládám. Pak tu časem přidám, jak pokračuju.
Děkuji Ti za pomoc.
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Začal jsem studovat jeden tutoriál jak tam borec kreslí remorkér. Je složité překládat anglické titulky do češtiny, ale je super, že tam jsou. Problém je, že budu muset ladit linie asi podle žeber. Když jsem to ladil podle obrysu lodi, vůbec to nevycházelo. Tak když žebra vypadají dobře, zkusím to podle nich udělat.Něco nového jsem pochytil a tak tady jsou mé nové pokusy.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Takže trošku pokrok a konečně jsem spokojený s tvarem trupu. Sice moc toho nepasuje na originální křivky plánu, ale za to je to skoro vyladěné do dokonalosti. Budu vycházet pravděpodobně z tohoto návrhu. Tady jsou screeny.
Obrázek
Obrázek
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Pro dnešek už kreslení stačí. Potěšilo mne, jak kreslení dopadlo a otestoval jsem pro mne nové nástroje na plochy. Takže kvalita se zlepšilak mé spokojenosti. Tady je menší pokrok.
Obrázek
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Taky kreslím v Rhino lodě. Jsou určité postupy,které je dobré dodržovat. Jen základní: Špičku lodě dát na souřadnice 0,0,0.
Kreslit jen polovinu trupu. Vybrat jenom hlavní žebrorysky. Z vodorovných řezů vytáhnout plochy. V místech, kde se křivka kříží
s plochou nakreslit body a spojit je povrchovou křivkou. Hned jsou vidět nesrovnalosti. Ty pak pomocí příkazů na křivky srovnat.
Překontrolovat příkazem Analyza. Pak polovinu potáhnout plochou. Je lepší plochu složit z více kusů. Po kontrole křivosti plochy
možno plochu ozrcadlit a je to.
ojnObrázek
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Obrázek

Dalsi:Obrázek
Bruno

Příspěvek od Bruno »

Díky za ukázky. Namalované je to moc hezky. Asi už jsi na jiném levelu.
Drobná aktualizace
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“