Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Cockpit MM

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
vegetak

Cockpit MM

Příspěvek od vegetak »

Zdravím, podařilo se mi oživit starší rádio od Multiplexu - Cockpit MM, původně pořízené jako 4 kanál bez přídavných potenciometrů a spínačů. Záměr je použít rádio pro ovládání ponorky.
Chtěl bych se touto cestou zeptat, zda někdo s přítomných netuší, popř nemá k dispozici schema, jak má přesně vypadat zapojení přídavného spínače, přepínače, popřípadě potenciometru /hodnota/. Budu vděčný za jakoukoliv informaci.
SH

Re: Cockpit MM

Příspěvek od SH »

mám ho doma. co konkrétně potřebuješ?

Večer se podívám a napíšu obecné věci.
Naposledy upravil(a) SH dne stř kvě 13, 2020 17:21, celkem upraveno 1 x.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Moc děkuji za reakci, chci rozšířit o spínač, přepínač a potenciometr, prošmejdil jsem internet, ale na MM jsem nic nenašel a u jiných řešení jsou různě zapojené kabely jsou tam i odpory a potenciometry v různých kombinacích, moc by mi pomohlo jaké hodnoty a jak to zapojit.
SH

Příspěvek od SH »

Když otevřeš vysílačku, tak u horního okraje tišťáku jsou třípinové konektory označené A až G a tři další.

A-G je 1 až 7 kanál
neoznačené - Stopky, Dual rate a nevím co.

Krajní piny každého konektoru jsou +5V a 0V, střední je signál (pozor neplést s servama, tam je to jinak i když kablík s konektorem je stejný!)
Ovladač proporcionálního kanálu je potenciometr 5K2 u originálu. Podle mě vyhoví cokoliv od 2K po 10K. Kanály A-D jsou zapojené nějak jinak, jde to z kniplů a k poťáku je nějak namixovaný i trim... E,F,G je klasika bez trimu, takže poťák, na krajní vývody +5V a 0V, na běžec signál.
Místo poťáku můžeš použít 3-polohový spínač, zase kraje na +5 a 0V, střed na signál a odstaneš pak polohy -100%, 0%, +100%
Druhý třípolohový spínač mám na stopky - zapojení stejné, v jedné poloze stopky spouští, uprostřed klid, v druhé nuluje.
Dvoupolohový spínač mám na spínání D/R, zapojení stejné jako u 3-polohového.

Ten neznámý konektor odhaduju na spínání nějakých mixů.
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

pokud bys chtěl zálohovat nastavení a nastavovat Cocpitku na PC, tak taky můžu sloužit.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Moc díky,
přesně tohle jsem potřeboval, o nastavování v PC mám zájem. Objednám součástky a raději to sem nahraji, pro konzultaci. Ještě jednou děkuji, měl jsem obavy abych rádio neposlal do věčných lovišť.
SH

Příspěvek od SH »

- když budeš kupovat přepínače, tak ber takové, které mají zespodu nožičky zalité takovou červenou průsvitnou hmotou. Neroztečou se při pájení jako ty bez té hmoty.

- Jestli se ti povede sehnat tahový poťák patřičných rozměrů netuším... já kupoval originál, má i mechanicky označenou středovou polohu (trochu tam zadrhne) a přijde mi, že je to rozměrový atyp.

A poslal jsem ti maila, dej vědět zda došel.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Díky, dám si pozor, poťák bude v DPS a asi bez střed. Nakreslil jsem, pro doplnění diskuse, schema gimbal, E-mail zatím nedorazil...

Obrázek
Naposledy upravil(a) vegetak dne stř kvě 13, 2020 22:16, celkem upraveno 1 x.
SH

Příspěvek od SH »

ten mail, co tu máš uvedený je platný?
A nějak nechápu, co to zapojení má dělat.... kromě vybíjení baterek...
vegetak

Příspěvek od vegetak »

E-mail je samozřejmě platný, někde se to muselo zdržet, moc nechápu jak může v dnešní době putovat e-mail od 21:34 do 00:51 následujícího dne, do Třince jezdívám max hodinu autem.

Vše dorazilo v pořádku, moc děkuji, mám ATEN převodník USB - RS232, tak snad to bude fungovat, vypadá to dobře, nechám to zbastlit klukovi .

Schema je překreslené zapojení pákového ovladače z plošného spoje s trimy, tedy A B a C D konektory. Třeba by to mohlo někoho zajímat. Objednal jsem součástky, tak až všechno dorazí pokusím se to zprovoznit.

Svaťo, moc díky, hodně mi Tvoje informace pomohly a musím přiznat, že mě ani nenapadla možnost nastavovat MM počítačem.

Lubor
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Rozšíření vysílače se neboj, není na tom nic tak těžkého. Sám jsem řešil totéž se svým starším vysílačem, akorát jiná značka (Graupner mc-12). Jako laik v elektronice jsem z toho měl nadměrný respekt, ale nakonec jsem to zvládl (s využitím návodu) celkem hladce. Paradoxně nejvíc komplikací přinesly mechanické záležitosti, konkrétně provrtání vhodných plastových destiček pro nahrazení dosavadních záslepek a nasazení knoflíků na osy otočných potenciometrů (šlo to hodně ztuha a bál jsem se použít hrubou sílu abych něco nezničil).

Zapojení bylo velice prosté, potenciometry tuším také 5k, ke třem výstupům připájet servokablík a zapojit do konektoru ve vysílači. U třípolohového spínače byly nějaké rezistory, ale nevím zda nezbytně nutné. Každé rádio to má udělané trochu jinak, ale jak vidno, dost věcí platí obecně.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Reinkarnace rádia je hotová.

Otázka zní zda má takové snažení v dnešní době ještě smysl.
Odpověď zní ano, pokud cílem je také poznat funkci rádia a ztráta respektu ze zařízení tohoto typu. Přidat spínače a potenciometry je jen o zkracování a pájení kabelů. Když už jsme do toho šli, přidali jsme i modul pro 2,4 Ghz Corona (https://www.bighobby.cz/Corona-2-4GHz-m ... d1808.htm.).

Požadavek zprovoznit 40 Mhz rádio pro ponorku jsme rozšířili na duální provoz, tedy snadný přechod z 40 Mhz na 2,4 Ghz a zpět. To se nakonec povedlo a funguje dokonale. Jediné co se zatím nepovedlo je propojit rádio s PC.

Přidám pár obrázků, které jsou dost výmluvné samy o sobě.

Díky SH za podporu, bez ní bychom se do akce asi nepustili.

Pokud jde o finance, tak je to jako stará reklama na mastercard: spínače, poťáky a kabely s konektory cca do 1000 kč, vysílací modul 1200 kč, práce se synem a sběr zkušeností k nezaplacení.

Ještě pro úplnost zde jsou všechny podklady co jsme použili pro přestavbu včetně fotek v originálním rozlišení (cca 20M):
https://uloz.to/file/qOBhCh4qYpSG/prest ... mpx-mm-zip, třeba se to bude někomu hodit.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) vegetak dne ned kvě 24, 2020 13:07, celkem upraveno 1 x.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Ještě doplněk k popsané přestavbě.

Rozšíření mělo jeden nepříjemný efekt, na 2,4 Ghz nefungovaly exponenciály a ostatní příjemné funkce.

Signál PPM na konektoru je údajně doplněk určený k přímému ovládání serva (něco jako servotester), každý ovladač je tedy +/- 100%.

Mezi bzučákem a trimrem je 3 pinový konektor, kde je na krajních pinech napájení a na středním pinu je PPM signál, který jde do VF části. Odpojili jsme tedy PPM od DIN konektoru a vyvedli ho ze středu 3 pinového konektoru, aby to nebylo možné nesprávně zapojit. Po této úpravě je rádio plně funkční na obou frekvencích.

Obrázek
Naposledy upravil(a) vegetak dne úte kvě 26, 2020 00:19, celkem upraveno 1 x.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

Schema nového připojení a nový odkaz na soubory: https://uloz.to/file/Pw5WUOoBdrm2/conve ... pit-mm-zip

Obrázek

Popis, schemata i výsledky hledání na internetu jsem uložil, protože hledání informací zabralo spoustu času, zcela neúměrně k potřebné práci. Samotná konverze je pak hotová vcelku rychle.
Naposledy upravil(a) vegetak dne úte kvě 26, 2020 10:54, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“