Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plochý motor 480 ?
Re: Plochý motor 480 ?
Zdravím,
koupil jsem velmi výhodně pro synovce odstrojeného rychlíka Sea Rider s tím, že kluk si loď vystrojí a naučí se aspoň trochu modelařiny.
Problém je, že původně v modelu byla plochá 480ka, kterou nikde nemůžu sehnat.
Ode dna modelu po hřídel je prostor slabých 9mm, tedy v plochém místě nemůže mít motor víc než 18mm. Na délku je místo něco přes 50mm.
Nevíte co je to za motor? Případně aspoň nějakou náhradu...
Díky!
koupil jsem velmi výhodně pro synovce odstrojeného rychlíka Sea Rider s tím, že kluk si loď vystrojí a naučí se aspoň trochu modelařiny.
Problém je, že původně v modelu byla plochá 480ka, kterou nikde nemůžu sehnat.
Ode dna modelu po hřídel je prostor slabých 9mm, tedy v plochém místě nemůže mít motor víc než 18mm. Na délku je místo něco přes 50mm.
Nevíte co je to za motor? Případně aspoň nějakou náhradu...
Díky!
chtělo by tojaké baterky se předpokládají, jaký šroub, průměr hřídele motoru a podobně...
Případně fotku jestli nejde upravit zástavbové poměry na normální motor nebo stříďák.
nějakou plochou 400/480 mám doma. Ale to je vyloženě pomaluotáčkový motor co hezky cvičí s 40mm šroubem napřímo ale do rychlíka není vhodný ani omylem... Tedy specifikace "plochá 480ka" je dost málo ...
Případně fotku jestli nejde upravit zástavbové poměry na normální motor nebo stříďák.
nějakou plochou 400/480 mám doma. Ale to je vyloženě pomaluotáčkový motor co hezky cvičí s 40mm šroubem napřímo ale do rychlíka není vhodný ani omylem... Tedy specifikace "plochá 480ka" je dost málo ...
Je to stejná loď jako tato: http://www.mojerc.cz/rc-lode/rc-katamar ... -4ghz.html
jenom tady mají motor 390.
Ta moje bude asi starší model, protože byla původně na 27Mhz.
Šroub má průměr 30mm. K tomu motoru (nemám ho) se v krabici nenacházejí žádné informace, kromě toho, že je to "Powerful Water Cooled 480 Motor", který je chlazen jen shora přiloženým chladičem. Baterie mají být 9,6V, 1100mAh, dám tam lionku dvojčlánek.
jenom tady mají motor 390.
Ta moje bude asi starší model, protože byla původně na 27Mhz.
Šroub má průměr 30mm. K tomu motoru (nemám ho) se v krabici nenacházejí žádné informace, kromě toho, že je to "Powerful Water Cooled 480 Motor", který je chlazen jen shora přiloženým chladičem. Baterie mají být 9,6V, 1100mAh, dám tam lionku dvojčlánek.
Jen dodám, že bych se rád vyhnul vodnímu chlazení, protože na rybnících se to většinou vždycky zacpe.
- nejjednodušší cesta je napsat prodejci o náhradní motor... jen se obávám, 2čl. na něho bude málo.
- podle parametrů hledat motor na stránkách výrobců... třeba Mabuchi, Igarashi, nebo prodejců http://www.kavanrc.de/download/kavan/english/p69_81.pdf a nebo na eBayi a pod... třeba http://www.ebay.com/itm/Radio-control-s ... 383?_ul=BO Problémem může pak být ho sehnat v počtu 1 kusu....
- předělat to na jiný motor... může být problém s uchycením, nemusí pasova ty nálitky na šrouby... ale to už musíš posoudit sám, jaké máš možnosti a zkušenosti.
- podle parametrů hledat motor na stránkách výrobců... třeba Mabuchi, Igarashi, nebo prodejců http://www.kavanrc.de/download/kavan/english/p69_81.pdf a nebo na eBayi a pod... třeba http://www.ebay.com/itm/Radio-control-s ... 383?_ul=BO Problémem může pak být ho sehnat v počtu 1 kusu....
- předělat to na jiný motor... může být problém s uchycením, nemusí pasova ty nálitky na šrouby... ale to už musíš posoudit sám, jaké máš možnosti a zkušenosti.
Ale klidně úchyty předělám, spíš jde o malou světlost mezi dnem lodi a hřídelí. V ploché části motor nemůže být "tlustší" než cca 18mm.
Taky jde o to, aby stačil na ten šroub.
Taky jde o to, aby stačil na ten šroub.
Průměr dírky ve spojce hřídelky jsem naměřil tak 3 až 3,1.
V podobném stavu daný model obdržel Bohouš a už mu to hezky jezdí. Třeba se podělí o to, jak to vyřešil.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Mám podobný model, ale mě se tam vešla normální 400Re: Plochý motor 480 ?
Hmm, ale Bohoušova loď vypadá na upravený sklon hřídele. Alespoň podle fotky. Originál má sice pružnou hřídel, ale o tolik bych si ji ohnutou provozovat netroufal.
A takové úpravě jsem se právě chtěl vyhnout.
A takové úpravě jsem se právě chtěl vyhnout.
Taky je možné na současný konec hřídele dát ozubené kolečko a stejné (vytvářet převod zatím neuvažuji) na hřídel normálního motoru 400 nebo 480, tím se osy bez problémů odsadí o 10 - 15 mm nahoru.
Další a asi jednodušší je prostě prodloužit hřídel víc dopředu a tím získat místo pro normální motor, tedy pokud ten hřídel není úplně rovnoběžný se spodkem trupu. Dokompenzuje se to posunutím baterek dozadu.
Další a asi jednodušší je prostě prodloužit hřídel víc dopředu a tím získat místo pro normální motor, tedy pokud ten hřídel není úplně rovnoběžný se spodkem trupu. Dokompenzuje se to posunutím baterek dozadu.
Ano, to je dobrý nápad! Posunu motor prostě kousek dozadu.
Díky!
Ještě mám dotaz na Bohouše: Chybí mi těsnění kabiny, mám tam jen průhledný kryt pod kabinou, ale podle obrázků tam patří ještě těsnění. Má být asi až pod tím průhledným krytem? Jak je zatěsněná drážka, do které zapadá přední díl kabiny?
Díky!
Ještě mám dotaz na Bohouše: Chybí mi těsnění kabiny, mám tam jen průhledný kryt pod kabinou, ale podle obrázků tam patří ještě těsnění. Má být asi až pod tím průhledným krytem? Jak je zatěsněná drážka, do které zapadá přední díl kabiny?
Kdysi dávno se používaly v autíčkách na autodráhu motory FT-16D, pokud si dobře pamatuju.
Myslím, že už se taky těžko shání, ale snad by ses alespoň hledáním tohoto typu mohl dostat třeba k ekvivalentu.
Myslím, že už se taky těžko shání, ale snad by ses alespoň hledáním tohoto typu mohl dostat třeba k ekvivalentu.
Nemohol by to byt tento?
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 87594.html
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 87594.html
Tie autickarske motory rady FT-16 sa daju tiez zohnat, ale drzia si cenu:
http://www.ebay.com/itm/2-x-Vintage-Mab ... SwImRYTyrQ
http://www.ebay.com/itm/2-x-Vintage-Mab ... SwImRYTyrQ
já tam žádný těsnění nemám, a ani mě nenapadá k čemu je tam ten průhledný kryt.
Kurňa, ten z toho aliexpress.com vypadá jak originál ten, co tam patří.
A ked tam das vyhladat motor 480, najde ich viac (nie vela), ale aj o nieco lacnejsie.....Aj s rozmermi, ale ta plocha strana ma 25mm, co je o trochu viac ako to co si pisal (18mm)
Ještě by snad rozměrově vyhovoval Multiplex Permax 450:
http://www.model-fun.cz/permax+450+turb ... rne-533969
http://www.model-fun.cz/permax+450+turb ... rne-533969
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Díky všem, nakonec jsem tam nacpal normální 480ku.
Odšrouboval jsem držák hřídele, vyhnul jí nahoru a zalil epoxidem.
Takže jsem se tomu nevyhnul, ale bylo to asi jednodušší, než se pokoušet sehnat ten plochý motor.
Odšrouboval jsem držák hřídele, vyhnul jí nahoru a zalil epoxidem.
Takže jsem se tomu nevyhnul, ale bylo to asi jednodušší, než se pokoušet sehnat ten plochý motor.
Tak po nějaké době a nějakém tom ježdění mám k lodi pár připomínek.
1 - Možná to tak má být, nevím, ale od šroubu jde už při středních otáčkách hotový bublifuk, za Sea Riderem zůstává dlouhá pěnivá stopa. Šroub je tam originál a motor předepsaná 480ka. Tady se už musí projevovat kavitace jako sviňa.
2 - loď, než se dostane do skluzu, musí napřed nabrat rychlost. Pak se najednou rozletí po hladině jak divá. To už je mezi tím můj druhý člun Atol od Vladyky dávno pryč, i když je delší a má slabší motor.
3- zase je ale Sea Rider poměrně stabilní i v ostrých zatáčkách, kdy je Atol už nestabilní.
4 - Sea Rider najednou přestal chtít do skluzu úplně. Promazal jsem hřídel, dal novou baterku, ale jede už jen výtlačně a bublá a bublá...
Ach jo
1 - Možná to tak má být, nevím, ale od šroubu jde už při středních otáčkách hotový bublifuk, za Sea Riderem zůstává dlouhá pěnivá stopa. Šroub je tam originál a motor předepsaná 480ka. Tady se už musí projevovat kavitace jako sviňa.
2 - loď, než se dostane do skluzu, musí napřed nabrat rychlost. Pak se najednou rozletí po hladině jak divá. To už je mezi tím můj druhý člun Atol od Vladyky dávno pryč, i když je delší a má slabší motor.
3- zase je ale Sea Rider poměrně stabilní i v ostrých zatáčkách, kdy je Atol už nestabilní.
4 - Sea Rider najednou přestal chtít do skluzu úplně. Promazal jsem hřídel, dal novou baterku, ale jede už jen výtlačně a bublá a bublá...
Ach jo
Zkus posunout baterku dozadu.
Mohlo by to i eliminovat (nebo zmírnit) ten náhlý přechod z výtlaku do kluzu.
Napadá mě, že máš možná moc skloněnou křídel, ale to je jen tip... Stejně s tím nejde moc dělat.
Mohlo by to i eliminovat (nebo zmírnit) ten náhlý přechod z výtlaku do kluzu.
Napadá mě, že máš možná moc skloněnou křídel, ale to je jen tip... Stejně s tím nejde moc dělat.
Dnes jsem byl loď testovat a je to tedy divné. Loď nechce do kluzu, tvoří za sebou mohutnou vlnu z bublin. Při snížení otáček tak na polovinu jede loď rychleji a klidněji než při vysokých otáčkách, dokonce se občas podaří opatrným zrychlováním i dostat do kluzu. Pak jede dobře i na plný plyn, ale nakloněná doprava! Jede prostě jen po pravém plováku, k čemuž by neměl být důvod, vyvažoval jsem trup na "kolíbce". Napadá mě, že moment šroubu prostě tlačí trup do opačného zkrutu.
Přídavná zátěž na zádi ničemu nepomohla.
Záhadou je, že při úplně první plavbě jezdila loď dobře a stabilně. To ale zase shořelo 8g servo, které jsem vyměnil za 13g.
Ovšem 5g navíc nemůže mít přece na půlkilovou loď takový vliv?
Zkusím dát dvoulistový šroub, pokud je to kavitace, mělo by to snad pomoct.
Přídavná zátěž na zádi ničemu nepomohla.
Záhadou je, že při úplně první plavbě jezdila loď dobře a stabilně. To ale zase shořelo 8g servo, které jsem vyměnil za 13g.
Ovšem 5g navíc nemůže mít přece na půlkilovou loď takový vliv?
Zkusím dát dvoulistový šroub, pokud je to kavitace, mělo by to snad pomoct.
Naposledy upravil(a) rokony dne sob srp 26, 2017 18:33, celkem upraveno 1 x.
Tak v tom případě bych to tipoval na nevhodný šroub.
Může mít špatný tvar, spíše ale dochází ke kavitaci, jak píšeš.
Pokud ubereš otáčky a jede to líp.... šroub se "dusí".
Možná snížit otáčky nebo spíše průměr...takhle od pasu se nedá moc radit.
Napiš, co tam máš, jaké otáčky, napětí a pod.
K tomu by bodla fotka ;-)
Může mít špatný tvar, spíše ale dochází ke kavitaci, jak píšeš.
Pokud ubereš otáčky a jede to líp.... šroub se "dusí".
Možná snížit otáčky nebo spíše průměr...takhle od pasu se nedá moc radit.
Napiš, co tam máš, jaké otáčky, napětí a pod.
K tomu by bodla fotka ;-)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 17 Odpovědi
- 26590 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od LADA.MMP
-