Zdravím všechny modeláře,
jak jistě někteří možná postřehli, započal jsem stavbu Hermanna Marwede v měřítku 1/72 a s jednou věcí si stále nevím rady. Jedná se o heliport a přístupový můstek k němu, které jsou ve stavebnici dost žalostně zpracovány. Už jsem o tom mluvil s panem Grňou ale víc hlav víc ví, tak se zeptám, jak by ste danou věc řešili vy?
Originální heliport:
Heliport ze stavebnice:
Originální fotka můstku:
Můstek ze stavebnice:
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Velikost ok není zřejmá.
Napadla mě - samozřejmě - perlinka, případně kovová síťka (cedník a pod.). I plastový cedník by mohl vyhovět.
Nebo síťka do okna?
To ale jen na heliport.
Můstek....pokud to má být maketa a ještě tak malá, tak to asi bude problém.
Vypadá to jako "půltrubka" s příčnými zářezy - a v tom měřítku... :-(
V tomhle měřítku bohužel, nebo spíš bohudík není kolikrát možné přesně určit rozměr. Co se toho heliportu týče, dle selského rozumu předpokládám, že díra ve skutečnosti bude maximálně 3 cm, ve skutečnosti tedy maximálně 0,5mm, aby to vypadalo dobře. Nad perlinkou, sítěmi do oken a sítky jsem přemýšlel, ale sítka jsou bohůžel docela drahá a pokrýt takovou plochu.. a ty sítě do oken a perlinky mají většinou větší oka (až kolem 1mm což by ve skutečnosti bylo 72mm) a dost silná vlákna.
Co se můstku týče, tak se asi vykašlu na y "půltrubky" a použiji stejný materiál jako na heliport a do dokumentace tyto fotky nedodám, nic jiného mě nenapadá.
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Nakoľko Revel vydal reedíciu Hermana Marwede, Eduard ako novinku ohlásil opäť aj oba leptané sety ( loď + heliport).
Rozdiel oproti pôvodným leptom by mal byť iba iba v dieloch na dcérsky záchranný čln, kde Verenu v stavebnici od Revellu nahradil nafukovací záchranný čln (Rigid Inflatable Boat/RIB)