Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Odlievanie detailov z polyuretánu

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
luboss

Re: Odlievanie detailov z polyuretánu

Příspěvek od luboss »

Zdravím,
potreboval by som poradiť s odlievaním detailu na model lodi. Jedná sa o zásobník na kanón ZU-23 Zwilling 1:20 .
Forma je urobená z odievacieho silikónu, ktorý je rozmiešaný z dvoch zložiek, podtlakom odstránený vzduch zo silikónu a naliaty na detail. Vznikne nám pekná kvalitná forma bez bubliniek. To ale problémom nie je.
Skutočné problémy mi robí odlievanie polyuretánovej živice ( Resinu ). Konkrétne je to dvojzložková polyuretánová odlievacia živica polyol + izokianát s pomerom miešania 1:1 .
Spôsoby odlievania som volil nasledovné:
- z namiešaného resinu som podtlakom odstránil vzduch a následne ho vlial do formy
- namiešaný resin som vlial do formy a až potom podtlakom odstránil vzduch
- resin bol liaty tenkým prúdom z výšky do formy
- liatie resinu do formy pod uhlom
- trasenie , stláčanie nakláňanie za účelom vyplavenia bubliniek vzduchu na povrch
- kombinácie jednotlivých metód

Výsledkom je neustále usadzovanie sa vzduchových bubliniek na steny formy, ktoré znehodnotia finálny odliatok.
Resin je nový a predáva sa spolu s daným odlievacím silikónom. Podľa technického listu je doba spracovania resinu 2-15 minút. Skutočne je to cca. 5 minút. Tento resin sa musí miešať s objemovom pomere 1:1 nie v hmotnostnom. V hmotnostnom pomere vznikne odliatok, ktorý je ohybný, nie je jednofarebný a nedosiahne konečnú tvrdosť.
Má niekto s odlievaním skúsenosti, prípadne ste sa stretli s takýmto niečím ?
Ďakujem za Vaše cenné rady a pripomienky.
Pre ukážku prikladám obrázok odliatkov.

Obrázek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Nie som expert na odlievanie, aj keď pár odliatkov som si už robil. Formy som mal z lukoprénu a odlieval som z laminovacej žovice Letoxit prifarbenej práškovým pigmentom. Všetko bez vakuovania a bez bubliniek. Na takto jednoduchý diel by to určite postačovalo.

Skúsil si to odliať bez vakuovania ?
Prípadne skús odlievať na dva krát. Prvý krát len "vymaž" formu živicou a na druhý krát dolej vnútro. Tým by sa prípadné bublinky nemali dostať na stenu odliatku.

Ešte odporúčam preštudovať toto:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=30882
PeterP
luboss

Příspěvek od luboss »

Bez vákuovania som to taktiež vyskúšal a efekt ten istý... Vyskúšam systém odlievania na dva krát. Myslím že to dopadne lepšie. Vďaka za odkaz
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no setkal jsem se něčím podobným ale to v momentě kdy bylo ve hře vlhko.
polyuretan na vlhko reaguje vypěněním a je celkem jedno jestli je vlhká forma uvnitř nebo je zvlhlá pryskyřice před smícháním.
podruhé když se mi objevovali bublinky v stále stejném místě odlitku zjistil jsem , že je ve formě v tom stejném míástě také bublinka a ta v podstatě při vakuování vrací vzduch do odlitku.
a vubec jak vakuuješ?
pokud je slabý zdroj vakua nestíhá se většinou cyklovat odsávání se zavzdušněním alespon 3x než odlitek začne tuhnout , každopádně vakuovat až po zalití formy stačí do 1/3 následuje vakuum kolísávé aby utrhlo bublinky z detailů a pak rychlé dolití navakuované namíchané části polyuretanu do naplnění formy.VŽDY ALE MUSÍ PRYSKYŘICE VE FORMĚ ALESPON 3MINUTY JAKOBY VAŘIT ANIŽ BY PĚNA DÁLE STOUPALA SPÍŠE SAMA OPADNE NÍŽE NEŽ PŘI PRVNÍM VYPĚNĚNÍ-TEPRVE TEHDY JE JISTOTA ŽE V NÍ VZDUCH NEZUSTAL ŽÁDNÝ.
Zkus to takto , pokud by to nešlo mohu nabídnout odlití u mě z tvých forem ale s mou pryskyřicí.
Jinak klidně může být i nová polyuretanka špatně skladována a tudíž nemusí fungovat správně, u mě například i když v teple a suchu pryskyřice bez následného pěnění vydrží tak maximálně 1,5měsíce.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
luboss

Příspěvek od luboss »

Začal som uvažovať s možnosťou použiť na odlievanie epoxid. Konečný výsledok ma prekvapil a tak sa s ním podelím s vami.
Klasický epoxid 1200 som rozriedil s odmasťovačom (aceton) ktorý bol spoločne v balení epoxidu, aby sa dal liať jednoducho do formy. Po rozriedení som pridal tvrdidlo P11 a poriadne premiešal. Celú zmes som odvákuoval, nalial do formy a znova ( s formou) odvákuoval. Tým sa vyhnete bublinkám, ktoré vzniknú v rohoch a záhyboch po naliatí epoxidu. Po odvákuovaní cca. 5-8 minút bola forma vytiahnutá a položená na stôl kde epoxid vytvrdol. Odlievanie s epoxidom je jednoduché, pohodlné a doba spracovania sa značne predlžuje oproti resinu.
Tým som prišiel k záveru, že aj nový odlievací resin môže obsahovať vlhkosť, tvorí malé bublinky a znepríjemňuje odlievanie. Neviete kde ste spravili chybu či v resine, forme či postupe odlievania.
Výsledok je možné vidieť v priloženom obrázku.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Stavba modelu“