potreboval by som poradiť s odlievaním detailu na model lodi. Jedná sa o zásobník na kanón ZU-23 Zwilling 1:20 .
Forma je urobená z odievacieho silikónu, ktorý je rozmiešaný z dvoch zložiek, podtlakom odstránený vzduch zo silikónu a naliaty na detail. Vznikne nám pekná kvalitná forma bez bubliniek. To ale problémom nie je.
Skutočné problémy mi robí odlievanie polyuretánovej živice ( Resinu ). Konkrétne je to dvojzložková polyuretánová odlievacia živica polyol + izokianát s pomerom miešania 1:1 .
Spôsoby odlievania som volil nasledovné:
- z namiešaného resinu som podtlakom odstránil vzduch a následne ho vlial do formy
- namiešaný resin som vlial do formy a až potom podtlakom odstránil vzduch
- resin bol liaty tenkým prúdom z výšky do formy
- liatie resinu do formy pod uhlom
- trasenie , stláčanie nakláňanie za účelom vyplavenia bubliniek vzduchu na povrch
- kombinácie jednotlivých metód
Výsledkom je neustále usadzovanie sa vzduchových bubliniek na steny formy, ktoré znehodnotia finálny odliatok.
Resin je nový a predáva sa spolu s daným odlievacím silikónom. Podľa technického listu je doba spracovania resinu 2-15 minút. Skutočne je to cca. 5 minút. Tento resin sa musí miešať s objemovom pomere 1:1 nie v hmotnostnom. V hmotnostnom pomere vznikne odliatok, ktorý je ohybný, nie je jednofarebný a nedosiahne konečnú tvrdosť.
Má niekto s odlievaním skúsenosti, prípadne ste sa stretli s takýmto niečím ?
Ďakujem za Vaše cenné rady a pripomienky.
Pre ukážku prikladám obrázok odliatkov.