Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vhodný přijímač pro loď

Zde rybáři mohou pokládat své dotazy ohledně zavážecích člunů či se chlubit vlastními konstrukcemi.
Martinzl

Re: Vhodný přijímač pro loď

Příspěvek od Martinzl »

Ahoj všem,
když jsem dnes kupoval u Pecky spojky na lodní šrouby, přišla řeč na vysílač a přijímač.
Já mám zatím vybrán model Turnigy 9X ale prodavač říkal, že na vodě budu mít problém s příjmem signálu.
Chtěl bych, abych Loď mohl ovládat tak na 200 m (šířka řeky). Myslíte si že to bude problém?
Teď jsem na rozpacích, jestli se nevrátit od 2,4 GHz k 40MHz ???

(Loďka váží cca 6,5 kg, pohání jí motor power 755/40 (8000 ot/min) - jestli tyto informace mají nějakou váhu)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Jsou dvě možnosti:
1.Buď nemá prodavač vůbec tušení co říká.
2.Nebo chce prodat něco z obchodu.
Turnigy používáme pár let, jak v maketě tak rychlících a nepostřehl jsem ztrátu signálu. :)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

To je dobrá zpráva.
Můžu se tedy zeptat jaký má na vodě +/- dosah? Jestli jste to tedy někdy měřili?
watson220

Příspěvek od watson220 »

Aj ja používam Turnigy síce s modulom FrSky už pár rokov a maximálna spokojnosť. Dosah je že už nevidím na model a stale ho ovládam. Potom už až dalekohladom.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

OK, vypadá to, že to byl od prodavače pěkný blábol. On mi totiž nabízel nějaký přijímač přímo pro lodě jenže byl jen 3 kanálový a to je pro mě málo. Ale už je to jedno, půdu do té Turnigy dle Vašich doporučení.
Moc děkuji za Vaše reakce.

Pro: Petr Hájek
Zajímalo by mě, čím ovládáte Vy tu vaší zavážecí lodičku, kterou jste tady zmiňoval v předešlých příspěvcích?
Pokud to není výrobní tajemství, docela by mě to zajímalo :-)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

objednal jsem přes známého 6 kanál z hobbykingu bez displaye ,ale na 2,4Ghz i s přijímačem mě vyšel komplet na 900,-

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... de_2_.html

nastavovat jsem nepotřeboval nic jen jsem uvnitř vysílače doplnil neutralizaci na páce plynu .
Signál to nestrácí, jen se časem rozvolnil konektor nabíjení což se dalo lehce opravit jeho výměnou.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
micer

Příspěvek od micer »

Martinzl píše:..... ale prodavač říkal, že na vodě budu mít problém s příjmem signálu.
Chtěl bych, abych Loď mohl ovládat tak na 200 m (šířka řeky). Myslíte si že to bude problém?
Prodavač buď velmi neznalý nebo velmi neseriózní. Kousíček pravdy na tom ale je. Dosah v těsné blízkosti hladiny vody hodně závisí na tom, jak jsou umístěny antény, zejména ta u přijímače, částečně i ta vysílačová. Jde o to, že dosah v pásmu 2,4 GHz a obvyklém výkonu při průchodu vodou je asi 5 - 15 cm, měřeno v přímé linii anténa - anténa. Proto taky nejde používat RC v pásmu 2,4 GHz pro ponorky.

1/ Důležité je vysadit anténu přijímače co nejvýš nad hladinu a pokud možno kolmo (přijímače pro TG 9X mají jednu anténu), v těsné blízkosti by neměly být rozměrnější kovové věci, které by ji mohly stínit. Výška 10 cm nad hladinou s rezervou na vlnky naprosto stačí.
2/ pokud možno dávat anténu vysílače rovnoběžně s anténou přijímače (např. obě kolmo nahoru)

Když někdo pohodí anténu na dno trupu (10 cm pod hladinou), a nejlíp pobitého plechem, tak ty potíže opravdu bude mít, a bude rád za dosah pár metrů. Při správné poloze není problém dosah kolem 500 m.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
petr hájek

jen si tak říkám...... není na tu zavážečku rádio typu T9 zbytečný luxus a zdroj problémů, pramenících z prvku mezi kniplem a pantoflemi?????.....
osobně razím cestu co nejjednoduššího systému , tedy pokud možno bez nastavování a také bez problémů tím vznikajících.....
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Děkuji za odpověď - dobrý tip na vysílačku.

Pro: micer
Děkuj za odpověď.
Počítám s tím, že anténa bude nad zádi přes palubu vysunuta ven co nejvýše v nějakém plastovém krytu(trubička či něco podobného). Ještě dotaz k anténě - má smysl k té anténce z přijímače nějak přimontovat nějakou teleskopickou kovovou anténu jako "prodloužení"? Příjem signálu na 2,4 GHz asi nefunguje jako příjem signálu u TV že? V tomhle oboru jsem úplná lama tak se omlouvám za stupidní dotaz :-)

Pro: Nalim
Moc hezké počtení o Turnigy. Děkuji za informaci
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Samozřejmě máte pravdu!!!
Největší problém bude mezi "kniplem" a "pantoflemi" s tím počítám - moc jste mě pobavil :-)
Ale na druhou stranu, pokud zde jsou ochotní modeláři, kteří pokud možno vždy poradí, tak se těch problému nebojím :-)

Je to určitě přehnaný luxus ale Turnigy 9x jsem si vybral kvůli spolehlivosti a počtu kanálů.
2 kanály na motory (Váš tip s "rajčáky"), dvě serva na vyklápění levé a pravé komory s návnadou, dvě serva na vypouštění nástrah (mám dva pruty), a samostatné ovládání předních a zadních světel (to být nemusí ale kdo si hraje nezlobí :-))
Snek

Příspěvek od Snek »

Martinzl píše: Počítám s tím, že anténa bude nad zádi přes palubu vysunuta ven co nejvýše v nějakém plastovém krytu(trubička či něco podobného). Ještě dotaz k anténě - má smysl k té anténce z přijímače nějak přimontovat nějakou teleskopickou kovovou anténu jako "prodloužení"?
Příjmač normálně schovej někde do horní části trupu nad hladinou. Anténu nikterak neprodlužuj, ten malinký drátek v bužírce u příjmač co dělá anténu je dlouhý cca měřeno od oka 1,5-3 cm pokud je delší pak je to koaxiální vodič a opět má na konci odizolovanou část o délce 1,5-3cm. Odbornící ti pak vysvětlí teorii vlnové délky, co je to "lambda" a že nám modelářům z "lambdy" stačí 1/2 a méně :)

Anténu taky nikam nevytahuj přes palubu nad trup, zbytečně ji pak vystavuješ nebezpečí poškození a nijak ti to nepomůže zpelšit příjem. Ani není důležité jak teoretici uvádějí že musí být "kolmo na hladinu vody", klidně ji nech vodorovně s hladinou jen ať je pár centimetrů nad čárou ponoru a budeš spokojen.

Jezdil jsem jako jeden z úplně prvních 2,4GHz v lodi a příjmač položen v trupu cca 2cm nad hladinou vodorovně ...
Je zde i mistr evropy (Temelín) v rychlostních člunech, který spolehlivě ovládal loď a příjmač po explozi baterie vlekl za sebou pod hladinou vody :)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Pro: Snek

Dobře, přidělám tedy přijímač i s anténkou pod honí palubu ale dovnitř. Nenapadlo mě, že by se ta anténka mohla transportem či něčím podobným zničit, a stejně jak píšeš by mi to nepomohlo. Člověk se pořád něčemu učí, v tomhle oboru mám hodně co dohánět :-)
Děkuji za radu
petr hájek

Martinzl píše:Pro: Petr Hájek

Samozřejmě máte pravdu!!!
Největší problém bude mezi "kniplem" a "pantoflemi" s tím počítám - moc jste mě pobavil :-)
Ale na druhou stranu, pokud zde jsou ochotní modeláři, kteří pokud možno vždy poradí, tak se těch problému nebojím :-)

Je to určitě přehnaný luxus ale Turnigy 9x jsem si vybral kvůli spolehlivosti a počtu kanálů.
2 kanály na motory (Váš tip s "rajčáky"), dvě serva na vyklápění levé a pravé komory s návnadou, dvě serva na vypouštění nástrah (mám dva pruty), a samostatné ovládání předních a zadních světel (to být nemusí ale kdo si hraje nezlobí :-))
na vypouštění návnad pro 4 pruty mi stačily 3 kanály... 2 s návnadou tedy při vyklopení a další 2 na jedno servu od neutrálu na každé straně jeden
petr hájek

anténku mám na nejvyšším bodě lodi, a krytou pružnou trubičkou, mám pocit že není problém s umístěním tímto způsobem vzhledem k nemaketovosti modelu,přijímač mám umístěn pod kupolí z plastového maxikinervajíčka a anténa je z toho ještě vyvedena silnostěnou silikonovou hadičkou-trubičkou nad celkový obrys lodě... v praxi to vypadá jak kdyby DARPA vyvynula cosi co,, má zaručit světový mír.....,,
ale funkčnost je 100%
petr hájek

jinak na tom přijímači ze sady je napojeno:
2x regl obousměr střídavý
2x servo na vyklápění polovin nákladu + 2 háčky
1x servo na uvolnění 2 dalších háčků nezávisle
1x rc spínač 2 kanálový který rozsvěcí palubní pozičky + druhým kanálem přídový reflektor z led-svítilny
no a jsme na stejných funkcích na 6 kanálech ...teda pardon jsme na 2 háčcích navíc na 6 kanálech..... ;)
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Ano takto je to také možné ale já bych to chtěl mít každé zvlášť.
Díky za nápad.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Ten můj poslední příspěvek reagoval na Váš z 23:15.
Omlouvám se ale nečetl jsem poslední dva Vaše příspěvky.

Anténka:
dobrý nápad - popřemýšlím, jak to vyřešit

K ovládání:
To mě nenapadlo - je to dobrý nápad ale já jsem si už tu Turnigu nechal poslat.
První - né však zaručené poslední moje chyba :-( Třeba se z toho někdo jiný poučí :-)
petr hájek

to chyba není .... stačí dokoupit další pruty....... ;) :D
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Můžu se ještě zeptat budou mi stačit regulátory MDD32 A nebo bych měl pro jistotu pořídit MDD56 A.
Loďka váží cca 6,5 kg, pohání jí motor power 755/40 (8000 ot/min) akumulátor je PB 12V / 4,5 Ah.
petr hájek

s tím já moc neporadím.... jsem už střídavej.
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

To je škoda :-(
Snad někdo jiný poradí.
Přesto děkuji za reakci.
SH

Příspěvek od SH »

Martinzl píše:Můžu se ještě zeptat budou mi stačit regulátory MDD32 A nebo bych měl pro jistotu pořídit MDD56 A.
Loďka váží cca 6,5 kg, pohání jí motor power 755/40 (8000 ot/min) akumulátor je PB 12V / 4,5 Ah.
to netuším... ale zamysli se nad zadáním...

aku typ Pb 4.5Ah..... tedy využitelná kapacita cca 2.5-3Ah... regl 32A, tedy trvalý proud max cca 15A...
3Ah/15A = 0.2h = 12minut....

- takže buď ti bude stačit 12 minut jízdy když bude regl na hraně
- anebo máš malý akumulátor
- anebo budeš muset z aku brát podstatně menší proud (=regl tedy vyhoví) a tedy bude třeba laborovat s motory a šrouby aby jsi se dostal na dostatečně malý proud.... pak se ale patrně nedostaneš na požadovanou rychlost jízdy...

aha, teď se dívám, že motory budou dva... tedy 6 minut jízdy...
Myslím si, že 32A regulátor nebude omezujícím prvkem pohonné soustavy...
petr hájek

a proto jsem střídavej...... :D
Martinzl

Příspěvek od Martinzl »

Pro SH:
Já tu sestavu napsal neúplně - omlouvám se.
V lodi bude:
2x motor power 755/40 (8000 ot/min)
2x reg. MDD32 A nebo MDD56 A
2x aku PB 12V / 4,5 Ah.

Větší baterii dát nemůžu, byla by těžší a to bych ji utopil.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zavážecí čluny pro rybáře“