Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

konfiguracia lode na zavazanie

Zde rybáři mohou pokládat své dotazy ohledně zavážecích člunů či se chlubit vlastními konstrukcemi.
mischoo

konfiguracia lode na zavazanie

Příspěvek od mischoo »

Ahojte vsetci som Michal a som tu "novy" :)

forum citam uz asi nejake dva tyzdne a stale my je malo, na modelarine sa mi najviac paci elektromechanicka konstrukcia co som mal ako hobby uz od malicka. Kedze som vasnivy rybar rozhodol som sa pre vlastnu zavazacku :)

V prvom rade mi ide o cenu, preto som od katamaranu upustil aj ked... ovela radsej by som si ho zostrojil ako klasiku, no ak by som ho chcel riadit bez kormidiel.. znacne by sa mi cela stavba predrazila o dalsiu pb bateriu a regulator a preto som sa rozhodol pre KLASIKU.

Otazka smeruje hlavne k elektornike :

motor: SP3657-050FC-3P - 12V (volba motora je kvoli spotrebe, nepotrebujem ist do rychlosti)
regulator : Graupner V30R navy - mal by mat aj spiatocku
Servo: to az tak neriesim, na kormidlo bude standard a na kontajnery zvolim nieco s viac KG dokopy budu asi 2-3 Ks
lodny hriadel: nemam ponatia :(
sroub (vrtula): 40-50mm od f. graupner
samozrejem merac napatia, a nejake tie ledky aby som po tme nezabludil
bateria olovena: model presne neviem ale 12V/7Ah mi pride kompromis medzi cenou, vahou, a vydrzou

Otazka 1.: ked si predstavim vahu lode cca 4,5 kg aj s navnadou malo by motor stacit?
2: poradte mi nejaky nacrt lode, neviem si vypocitat ponor, vytlak a ni nic p odobne, som elektrikar :(
3: nadobku by som chcel vsadit do trupu lode jednu alebo dve v pozdlznom smere, zalezi od velkosti lode
4. to najhlavnejsie PORADTE MI NEJAKY VYSIELAC S PRIJIMACOM lebo sa zblaznim, najradsej by som z HK bral lebo na slovensku za 6 kanal take prachy nedam :)

mame tu velkonocne sviatky tak by som rad zostrojil aspon trup a potom zvysok, samozrejme idem laminovat... ano viem.. bude to tazke :)
ik33

Re: konfiguracia lode na zavazanie

Příspěvek od ik33 »

Však všetko vieš. Rozmery dĺžka okolo 70 cm, šírka cca. 25 cm, výška trupu cca. 10cm - ponor bude cca . 3-4 cm podľa tvaru trupu a hmotnosti lode. Motor bude stačiť , len skrutku skôr tú 50mm. Čo sa týka RC súpravy - treba sa dohodnúť s človekom z okolia, čo bežne objednáva z HK.
mischoo

Příspěvek od mischoo »

keby viem vsetko tak sa nepytam :)

pozeral som si aj tvoju zavazacku, velmi pekna len ja osobne by som chcel kontajnery integrovat do lode... no to sa dostaneme zase ku katamaranu, dvom motorom, dvom bateriam a netusim ako spravit ovladanie motorov cisto bez kormidla...

a co ten hriadel ? vela sa odporucala nejaky compact 600 alebo tak nejak ale zevraj preteka pri 0 stupnoch takze asi nevhodny ?

ked tam dam 50 vrtulu na kolko asi stupne odber? nikde som nenasiel kolko ma ten motor strop iba max ucinnost pisu 1,6 A a pri tej skrutke priemer 50 bude mat cca 2,2 A co by mal zvladnut

Poznam cloveka co z HK objednava.. problem je ze len baterie a neviem si sam poradit s vyberom TX a RX nejakeho vhodneho pre lod, tak aby tam bola moznost zopnutia svetiel pripadne ine prkotinky.

nechem veci objednavat na 10x, v okoli ZH nemame ziadnu solidnu predajnu,modelarsku, tak musim vsetko z eshopov brat, preto hladam informacie na tomto fore :)
mischoo

Příspěvek od mischoo »

ik33 píše:Však všetko vieš. Rozmery dĺžka okolo 70 cm, šírka cca. 25 cm, výška trupu cca. 10cm - ponor bude cca . 3-4 cm podľa tvaru trupu a hmotnosti lode. Motor bude stačiť , len skrutku skôr tú 50mm. Čo sa týka RC súpravy - treba sa dohodnúť s človekom z okolia, čo bežne objednáva z HK.
tvoje parametre sa mi zdaju prehnane, nestacilo by napr 50cm dlzka a 30 sirka? bude to sice vyzerat ako krabica, ale ucel by to malo splnit, sice neviem ako sa to bude chovat na vode. nosim k vode vela veci preto potrebujem podla moznosti co najmensiu lodku

a v akej vzdialenosti treba osadit kormidlo od konca lode alebo ma aj precnievat? Potrebujem dosiahnut pri zatoceni co najmensi obluk, aj ked bude aj spiatocka. kormidlo dam cca 1cm od vrtule , to by malo stacit vsak? Co sa tyka dynamickych tvarov a spravania sa lodky vo vode nerozumiem tomu . Dakujem za rady
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no ...opět si zkusím přihřát polívčičku..... co takhle tažný motor na přídi s plnou rotací 360°.... jen by musel být střídavý a tedy i střídavý regl ale zase nemusel by být obousměrný.
Výkonově by na to stačil i jeden z levných motorů 2830 s otáčkami 1100na volt a regl do 25A letecký, rádio z hobykingu bez displaye zcela stačí i to nejlevnější na 2,4G, ale olověný akumulátor mi přijde dnes už jako historizující prvek v modelu natož v zakrmovačce ..... nevím proč tahat po vodě kilo olova navíc a nedat to raději ve prospěch krmiva s použitím lipolek2x5000mAh které se dají už velmi rozumě zafinancovat.
má zakrmovačka na zakázku byl katamaran s dvojitým nákladovým prostorem a se dvěma motory ale prří délce 70cm uveze 5kg návnady naráz a to rychlostí 110m/min.
šrouby zásadně nepoužívám předražené značkové ale nejlevnější čínské černoplastové -karbonit 55mm průměr napřímo motor. za cenu 45,-kč (před 2 roky nyní tuším 60,-kč) mi to přijde jako dobrá volba....A HLAVNĚ TÁHNOU NEUVĚŘITELNĚ OPROTI ZNAČKOVÝM I MOSAZNÝM...
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
mischoo

Příspěvek od mischoo »

vysielac a prijimac som pozeral z HK tieto :

https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... de_2_.html 22€

a

https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... de_2_.html 18€

co sa tyka motorov tam uz spekulovat nejdem, hlavne kvoli spotrebem ten sriedavy zerie podstatne viacej viacej ako dva tie, ktore chcem pouzit. Rozsmyslal som uz aj nad tunelom len potom by som si musel odmysliet spiatocku. Hmm motor vo vode otacany servom... znie to pekne... ale komplikovane :) a neviem ako by sa to riadilo , bez kormidla by to bolo asi nestabilne.

Mam doma nabijacku na lipolky tuto : https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... 0king%20b3 lenze keby dam zase lipol tak iny motor aj regler... alebo sa mylim ? mne sa samozrejme lipolky viacej pacia... no ta cena a niecim tu lod zatazit treba no nie? :D
petr hájek

no střídavý motor mi nedokázal vycucnout zatím ani jednu lipolku narozdíl od všech plechovek ale to už nechci rozebírat.... jen napíšu 15Ah 2článek a nabíjí se při dvou 2830 motorech zhruba 1x měsíčně při (dle rybářova zdělení denním používání na zavážku....)
mischoo

Příspěvek od mischoo »

Tak zase je rozdiel zavazat, a zavazat. Ak rybar vyvaza na 50 metrov kazdy den tak dva krat, je to mozne :D je jasne ze striedaky maju mensiu spotrebu ako plechovky vseobecne ak sa nejedna o spickovy vykon tam to asi nebude tak velky rozdiel. Co sa tyka motora co som zvolil, je pomalobezny a tym padom malo papka a presne to potrebujem, ide mi hlavne o otazku, aby to utiahol. Teraz pisem z mobilu, potom prilozim link na lodku podla ktorej to chcem spravit. Rozmery budu 60x 30 :) ale iba jeden motor :(
mischoo

Příspěvek od mischoo »

na takyto styl by mala byt ta lodka, ale iba jeden motor a kormidlo https://www.youtube.com/watch?v=EVogb5RyZ2g
ik33

Příspěvek od ik33 »

Obidve RC súpravy sú OK, 6-kanál akurát ja osobne by som bral nie Turnigy ale HK z dôvodu že má mechanické trimy, ktoré keď nastavíš do požadovanej polohy jednoducho ich zalepíš tavným lepidlom a už sa nepohnú. Tie ktorými občas potrebuješ pohnúť ako kormidlo necháš nezalepíš. Turnigy má elektronické trimy, ktoré mne osobne na tento účel nevyhovujú - je to však vec zvyku. Inak postačuje v pohode 4-kanál. Motor, kormidlo, vyklápanie a jeden ostane voľný napr. na osvetlenie, prípadne inú prkotinu.

Uvažuješ malú loďku. Účel mi je jasný a preto by som zmenil koncepciu na niečo takéto:
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=614488&page=8 na druhej strane v strede. Je to trimaran s motorom a baterkou v strede. Zvolil by som LiPol baterku 3S 5000 aby to bolo ľahké ale pri tomto usporiadaní s dostatočným ponorom kôli pôsobeniu vetra a stabilite. V takom prípade by stačili rozmery cca. 50 x 30 cm. Tú koncepciu čo si dal na ňu odkaz ja osobne považujem za dosť nešťastnú. Príde trochu väčší vietor a vlny a skončil si. Ide o to že moja loď je navrhnutá a postavená do dosť extrémnych podmienok aj na veľké rybníky. Ak chytáš len za pekného počasia postačuje oveľa menšia loď, ale na dostatočnej stabilite by som trval. Lenže olovo je na malú loď naozaj priťažké.

Hriadeľ MPJ Compact je dobrý. Pokiaľ do púzdra nenatlačíš vazelínu tak prepúšťa každá hriadeľ za bežne dostupný peniaz. Uvažovaný pohon s vrtuľou 50mm a 12V baterkou bude mať odber okolo 2,5A.
mischoo

Příspěvek od mischoo »

1. Najhorsie ze fakt stale neviem aky typ lode vyrobit, preto som vybral tu, ktoru som pisal na zaciatku kvoli laminatovaniu, budem to robit prvy krat tak som si to nechcel komplikovat, samozrejme ze typ lode sa mi nepaci, a urcite to nebude ani stabilne, vcera som som spravil nieco o velkosti tych 50cm dlzky ... je to malo na olovo .. spravim na novo este raz ale uz 60cm aj kvoli tej stabilte ako hovoris a sirku prisposobim podla modelu a tiez premyslam nad tym trimaranom, myslis ze to dokazem olaminovat? a ak trimaran tak lipolky

2. teraz spravim zo seba blbca, ale neviem spytam sa, na co sluzia tie trimy ? to je na to ked si servu nastavim nejaku polohu aby to v nej zostalo alebo ? praveze viacej sa mi paci ta turnigy, pre tu som bol rozdhonuty, aj podla design-u aj nejake testy som pozeral tak na 750 dosah to malo.

3. rozhodujem sa v servach aky je rozdiel medzi analogovym a digitalnym okrem toho ze digitalne si musim este naprogramovat kartou to je ta vyhoda?

4. s tou lipolkou si mi teraz celkom dal chrobaka do hlavy.... ollovo by som mal bezprolemove, vyriesilo by stabilitu, nabijanie aj cenu v pomere kapacity baterie, ale popravde, osadenie do lode je komplikovane a teraz pozeram ze 5000mah lipolka z HK nie je az tak draha mohla by byt tato ?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html 20C pri takej kapacite by utiahlo aj dva motory naraz co mam nie? alebo tam treba pocitat s vykonom reglera?

odpada mi starost o nabijacku, kedze tuto uz mam a myslim ze by mala byt dobra ? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... %20b3%20ac

dva tyzdne neustaleho citania clankov, pozerania roznych for a stale viem malo, hlavne ze sa mi uz s lodkami aj sniva :)
mischoo

Příspěvek od mischoo »

este ta doplnim, ty si na HK pozeral asi ten druhy model turnigy 6x lebo su dva, jeden s displayom a druhy obycajny bez, takze trimre su tam klasicke :) v tom co som posielal :) ale naco to je dobre stale neviem :D
ik33

Příspěvek od ik33 »

Pozeral som to na čo si dal odkaz. Kúpil som dcére tento Turnigy ale 4-kanál, takže digitálne trimy to má. Slúžia na to aby si doladil stredovú polohu serva tam kde potrebuješ, alebo pri bočnom vetre kedy bude loďku odfukovať do stravy tak trimom dáš mierne zatáčanie serva do protistrany a nemusíš furt ťukať do knipla aby išla loďka rovno. Súpravu kúp akú chceš. Písal som len, že mne sa viac pozdávajú mechanické, to neznamená že iné budú zlé.
Pri servách nemáš čo riešiť, nepotrebuješ programovať ani výchylky, ani rýchlosť, dráhu serva, ... proste analóg postačuje, napr HXT 6 kg. LiPol som navrhol len z dôvodu že chceš malú loďku, naviac pri odbere cca. 3A využiješ z olova len cca. 80% kapacity, naproti LiPol dajú 100%. Do trimaranu by som dal len pohon do stredného plaváku spolu s kormidlom. Regulátor by mal byť dimenzovaný na napätie aké uvažuješ používať a minimálne na dvojnásobný prúd aký bude motor odoberať pri rozbehu, teda vtedy ak hriadeľ zasekneš (namotá sa bordel).
petr hájek

mischoo píše:Tak zase je rozdiel zavazat, a zavazat. Ak rybar vyvaza na 50 metrov kazdy den tak dva krat, je to mozne :D je jasne ze striedaky maju mensiu spotrebu ako plechovky vseobecne ak sa nejedna o spickovy vykon tam to asi nebude tak velky rozdiel. Co sa tyka motora co som zvolil, je pomalobezny a tym padom malo papka a presne to potrebujem, ide mi hlavne o otazku, aby to utiahol. Teraz pisem z mobilu, potom prilozim link na lodku podla ktorej to chcem spravit. Rozmery budu 60x 30 :) ale iba jeden motor :(
http://www.rcrevue.cz/casopis-rc-revue/ ... slo=1/2014
uplně dole.......
píšu o tomto drobečkovi a zaváží se zhruba 5x denně minimálně na 100m neb lod umí i odvézt 4 nezávislé háčky , půjčují si ji páni rybáři v počtu 4 na pískovně u olomouce. :D
mischoo

Příspěvek od mischoo »

ik33 píše:Pozeral som to na čo si dal odkaz. Kúpil som dcére tento Turnigy ale 4-kanál, takže digitálne trimy to má. Slúžia na to aby si doladil stredovú polohu serva tam kde potrebuješ, alebo pri bočnom vetre kedy bude loďku odfukovať do stravy tak trimom dáš mierne zatáčanie serva do protistrany a nemusíš furt ťukať do knipla aby išla loďka rovno. Súpravu kúp akú chceš. Písal som len, že mne sa viac pozdávajú mechanické, to neznamená že iné budú zlé.
Pri servách nemáš čo riešiť, nepotrebuješ programovať ani výchylky, ani rýchlosť, dráhu serva, ... proste analóg postačuje, napr HXT 6 kg. LiPol som navrhol len z dôvodu že chceš malú loďku, naviac pri odbere cca. 3A využiješ z olova len cca. 80% kapacity, naproti LiPol dajú 100%. Do trimaranu by som dal len pohon do stredného plaváku spolu s kormidlom. Regulátor by mal byť dimenzovaný na napätie aké uvažuješ používať a minimálne na dvojnásobný prúd aký bude motor odoberať pri rozbehu, teda vtedy ak hriadeľ zasekneš (namotá sa bordel).

dobre mi radis co mi radis, ten link co si poslal na MRK.cz lodicka od don Ferrari ma inspirovala a je to presne to co som doteraz hladal !!! super dakujem :) a navyse to bude aj celkom "jednoduche" na zostrojenie takze by som to mohol zvladnut. Ohladom ovladaca ten turnigy nie je skladom :( a netusim za aky cas su ho schopny naskladnit , nemam ponatia ako sa to na HK pohybuje.

celkom nechapem tvojmu vyjadreniu, ze pri PB vyuzijem iba 80% a pri lipolke 100, mozes mi to prosim vysvetlit? je to myslene tak ze bude olovo trpiet lebo nebude hned vyttazene a bude skladovane na tych dajme tomu 50% az do dalsej rybacky ktora bude mozno za tyzden??

tiez som zmenil nazor, a chcel som ist do tej lipo asi to bude lahsie a spratnejsie... no kedze idem robit teda trimaran otvara sa mi nova problematika:
kedze mame tri plavaky, a potrebujem pre vtrtulu ponor aspon 5cm cim to sakra dovazit :D pocital som ponor tak ked spravim 60 x 6 cm plavak tak mi na ponor cca 5cm vychadza vaha 1,2 Kg a to je iba jeden plavak... netusim ako to spravit aby to bolo pri troch plavakoch OK.. teda ... bud dat to hnusne olovo cca 2,5kg alebo stredovy plavak ponorit hlbsie o5 cm ako su tie dva. alebo posledna varianta, skratit lod na tych 50cm... ale zase sa potom tlacit s elektronikou

k motoru, este ho zatial nemam, takze neviem odskusat max odber pri zamotani :(ale myslim ze ten graupner 15A by to mal zvladnut spicku ma 30 na desat sekund to by ho nemalo vypnut, 10e viacej nechcem davat za ten 30A ked to mozno nevyuzijem a co mi bolo radene z HK nekajy 45A ten zase nenapojim na 12V olovo
mischoo

Příspěvek od mischoo »

petr hájek píše:
mischoo píše:Tak zase je rozdiel zavazat, a zavazat. Ak rybar vyvaza na 50 metrov kazdy den tak dva krat, je to mozne :D je jasne ze striedaky maju mensiu spotrebu ako plechovky vseobecne ak sa nejedna o spickovy vykon tam to asi nebude tak velky rozdiel. Co sa tyka motora co som zvolil, je pomalobezny a tym padom malo papka a presne to potrebujem, ide mi hlavne o otazku, aby to utiahol. Teraz pisem z mobilu, potom prilozim link na lodku podla ktorej to chcem spravit. Rozmery budu 60x 30 :) ale iba jeden motor :(
uplně dole.......
píšu o tomto drobečkovi a zaváží se zhruba 5x denně minimálně na 100m neb lod umí i odvézt 4 nezávislé háčky , půjčují si ji páni rybáři v počtu 4 na pískovně u olomouce. :D
p. Hajek, moj "vysokorychlostny" internet uz vydanie stahuje :D velmi som zvedavy na popis modelu, stavby a neviem coho sa mozem docitat :) ale ak sa mam priznat, ten dizajn sa mi nepaci :) ale 100 ludi 100 chuti , to co vsak pisete o vykone a spotrebe vyzera byt spickovo odvedena praca , tesim sa na precitanie :)
SH

Příspěvek od SH »

mischoo píše:.....celkom nechapem tvojmu vyjadreniu, ze pri PB vyuzijem iba 80% a pri lipolke 100, mozes mi to prosim vysvetlit? je to myslene tak ze bude olovo trpiet lebo nebude hned vyttazene a bude skladovane na tych dajme tomu 50% az do dalsej rybacky ktora bude mozno za tyzden??
...
Podívej se například tady na datashéét podobné baterky http://www.gme.cz/img/cache/doc/540/304 ... heet-1.pdf

podívej se dole na "discharge characteristic".... Nominální kapacitu 7.2Ah to má při vybíjení 1/20C, tj 0.36A (jedna dvacetina kapacity vyjádřená v ampérech... prostě jako bys to vybíjel 20hodin)....
Při 1/10C (0.7A) je to 6.3Ah .... 87% původní kapacity
Při odběru 1.75A je to 5.25Ah .... 73%původní kapacity
Při odběru 4.2A je to 4.2Ah .... 58% původní kapacity
Při odběru 7A je to 3.5Ah .... 48% původní kapacity

Prostě při daném odběru z toho akumulátoru víc nedostaneš.... padne napětí a je konec.
A skladovat olověný akumulátor v nenabitém stavu znamená rychle snižovat jeho životnost. Takže po ježdění co nejrychleji opět nabít.
ik33

Příspěvek od ik33 »

To využitie olova na cca. 80% vysvetlil nádherne SH.
Regulátor 15A by mal stačiť v pohode - Mig 600 12V má rozbehový prúd cca. 8A, čiže x2 je 16A regulátor vyhovuje.
Možností na dostatočný ponor trimaranu máš habadéj.
1. stredový plavák široký aby si doň napratal čo potrebuješ a krajné široké minimálne cca. 1/3 stredového.
2. krajné plaváky nielen zúžiť ale aj skrátiť, čiže pri pohľade z hora bude pôdorys ako domček so strieškou.
3. stredový plavák vysoký na plný ponor aký potrebuješ pre vrtuľu a krajné len polovica výšky - na brehu sa bude nakláňať
4. zmenšiť celkovú dĺžku lode.
mischoo

Příspěvek od mischoo »

po vysvetleni SH uz tomu rozumie, dakujem. Toto som vobec netusil, no po celkovom spekulovani ho aj tak osadim... nechcem aby sa mi v kufri lod naklanala ked dam stredovy plavak vyssie, keby ich skratim potom by som zase musel spekulovat nad komorami, na 1/3... hm keby dam stred dajme tomu 10cm a kraje 3cm vies ako by to vyzeralo ? :D mne osobne by sa to nepacilo, takze som to dal po 8 cm a bude teda zrejme olovo... , ale mudrejsi budem ked to postavim a zavazim, zatial sa mi to clekom pozdava, lebo sa to bude al celkom lahko modelovat a za par hodin som spravil spodne plavaky a stredovu vystuhu, zajtra ak chcete supnem nejake fotky :)
mischoo

Příspěvek od mischoo »

tak konecne som sa o nieco pohol :)

Obrázek
Obrázek

ak dnes stihnem, chcel by som spravit vrchne plavaky bocne a laminovat to.
Viete mi odporucit stranku odkial by som objednal vsetko co na to potrebujem a aj poradit ze co kupit? Pozeral som ze su aj rozne rychlosti tvrdnutia, kedze budem prvy krat laminovat tak nieco pomalsie... ale samozrejme potrebujem lacne veci :)

co hovorite zatial na model ? PS: ano odkukavam od don Ferrari :)
mischoo

Příspěvek od mischoo »

petr hájek píše:
uplně dole.......
tak konecne som sa dostal k Vasmu clanku v RC Revue, musim povedat ze to riesenie je maximalne zaujimave co sa tyka pohybu lode :) takato lod bude pekne flexibilna , no do mojho rozpoctu by som sa asi nezmestil s takymto vybavenim :)

hore vyssie ste spominal ze pouzivate obycajne "cierne - karbonit 55mm" vrtule, viete mi poradit kde ich zozeniem ? lebo idem prave objednavat z HK tak aby som sa neunahlil :) Dakujem
petr hájek

v podstatě jde o tento typ vrtulí také z HK , ale já je kupoval u prodejce u nás takže spíše podle pohledu než podle parametrů, ty na fotce nemusí být přesně ten můj rozměr.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _bag_.html

Jinak používám i dvoulisté verze ze stránek HK. Další příklad jak je používám vyjde v příštím čísle RCR , bude tam článek o jachtičce s tímto pohonem ale s kormidlem a jen jedním motorem.
co se týká ceny komponent nejsou dnes takřka o nic dražší než pro verzi klasického pohonu, odpadá například hřídel(250,-kč), spojka (50,-kč) chladící trubice(20,-kč) a spousta s tarostí s ustředěním hnací soustavy do vzájemných rovin.......k nezaplacení....... :D
mischoo

Příspěvek od mischoo »

ved presne toho sa bojim aj ja, ze mi to bude plavat nakrivo :D suciastky z HK su objednane, takze mam tak mesiac na dokoncenie trupu :D
mischoo

Příspěvek od mischoo »

Kamarati, mam velky problem s laminovanim ! s cim laminujete? Pani vo farboch lakoch mi predala CHS-EPOXY 324 ze to je dobre... no asi ho*no.... neskutocne zle sa mi s tym robi a je to strasne huste... uz som skusal viac pomerov a stale je to zle. Treba to robit aj pri nejakej zvlastnej teplote? robil som to pri cca 20 stupnoch a po par minutach sa to uz nedalo nanasat. Mal som pol kila zivice z toho som spravil stredovu spodnucas plavaku 2 vrstvy a polovica je uz fuc takze mi to na zvysne dva nevide ani keby co robim. Latku mam 220g 2m stvorcove. chcel som hrubsiu kvoli pevnosti, no teraz mi pride zbytocne hruba
petr hájek

ta hmota je vhodná jako lepidlo nebo základ tmelu ale né na laminování , je to jen trošku pozměněná epoxy1200....
nalaminování jsou specialní pryskyřice u nás jsou ke koupi např. tady:
http://www.havel-composites.com/shop/22 ... -list.html
já používám obvykle tu 285.....ale stačí si tam zavolat a nechat si poradit.
Co se týče tkaniny , obvykle používám 30g/m2 a ve více vrstvách, nemám rád když je tkanina nepoddajná a špatně se ohýbá v hranách, pevnost je i při tenké tkanině ve více vrstvách větší než při silné tkanině v málo vrstvách.

pokud se má k laminování zpracovat ta špatná pryskyřice , je nutné použít návodem daný poměr tužidla a nepřehnat to s ním,( muže dojít k bud příliš rychlé reakci , nebo naopak k neztuhnutí výsledné hmoty) ale to že je hustá se dá mírně pozměnit v případě polystyrenového podkladu bezvodým lihem použitým jako ředidlo pryskyřice.Líh ale musí být opravdu bez procenta vody a vzhledem k hygroskopickým vlastnostem lihu, to je nutno zajistit těsně před použitím.Znamená to zakoupený technický líh(denaturovaný-toluenem obvykle v poměru 3%-pozor na leptání polystyrenu)zbavit vody tím , že se do něho nasype vyžíhaná modrá skalice. Ta musí být po vyžíhání bílé barvy nikoli modré. Tím že se nasype do lihu , skalice na sebe naváže vodu z lihu a zbarví se opět do modra, to je nutno opakovat stále dokud nezustane skalice v lihu bílá. Pak je možno líh použít pro ředění epoxydu.
KAŽDOPÁDNĚ TO ALE NENÍ PRO VÝSLEDNOU PEVNOST LAMINÁTU NIC DOBRÉHO.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Zavážecí čluny pro rybáře“