Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Zálohování dat
Re: Zálohování dat
Dlouho jsem hledal, kam bych jednu ze svých zkušeností napsal. Nakonec jsem se rozhodl pro tuto oblast. Měl jsem externí disk, na kterém jsem měl docela slušnou databázi fotografií lodí. Jednak to byly obrázky lodí stažené z internetu, u některých jsem měl i vlastní fotky některých mých modelů vč. fotek z postupu stavby, jednak některé materiály typu výkresů apod. Záměrně jsem na úvod předchozích vět napsal minulý čas. Před pár měsíci mi externí disk spadl na zem. Našel jsem sice specializovanou firmu v Praze, která se zabývá obnovou dat z poškozených disků, ale cena byla 26.000 Kč ať by se obnova povedla nebo ne. To jsem tedy odmítl a zkusil jinou firmu. Zde chtěli pouze 13.000 Kč. S tím už jsem souhlasil (manželka sice ne). Nakonec se data obnovit nepovedlo, protože disk byl poškozen velmi silně. Neúčtovali mi nic. Naštěstí jsem měl pro mne nejvzácnější lodě včetně výkresů a podkladů archivované na DVD, takže jsem o materiály několika lodí nepřišel. Bohužel záloha byla staršího data, takže jsem ztratil některé vlastní fotky z postupu stavby. Jak mi říkal správce sítě u nás v práci: jsou 2 typy lidí: ti co zálohují a ti co budou zálohovat. Byl jsem druhý typ. Doufám, že Vy jste ten první typ lidí a pokud ne, věřím, že budete brzy ten druhý typ a nebudete neztrácet vzácené informace a materiály tak jako já.
Vzhledem k tomu, že za posledních 12 let se veškerá moje práce v podstatě skládá jen z "přerovnávání bytů" (ať už jsou to fotky, texty, schémata nebo cokoli jiného), tak mám na toto téma taky pár zážitků a (teď už) patřím do té první skupiny. Zálohuju na HD (jde řádově skoro o 1 TB). Mám jen malou připomínku. Když už zálohovat, tak nebejt línej, a tu zálohu taky uchovávat dost daleko od počítače, nejlépe v jiném domě (tak se to dělá v bankách, tam jsem to okoukal), ale alespoň v jiné části domu. Až práskne blesk, soused o patro výš nechá vytéct vanu a vytopí dvě patra pod sebou, nebo vzplane požár (stačí malý, saze jsou svinstvo a voda po hasičích jakbysmet), tak se ukáže, proč záloha neměla ležet ve skříňce půl metru od počítače. Jsem paranoidní? Asi jo, ale už vim proč.
Bohužel většina lidí se svými daty zachází neuvěřitelně lehkovážně a pak žasne. Na základě vlastních "drahých" zkušeností jsem se také už stal členem první skupiny a doporučuji zálohovat na dva externí disky. Může se to zdát jako zbytečnost, ale není. K zálohování bohatě postačí např. Total Commander (porovnání souborů a následná synchronizace) a nebo některý free BackUp program. Do SW vybavení není potřeba investovat.
Na jeden externí disk zálohuji po každé změně nebo každý den, na druhý pak třeba 1x za měsíc.
Druhý disk určitě uložit mimo dosah dětí, domácího zvířectva a jiných živlů ve vodotěsném obalu. Lze doporučit i uchovávání mimo dům, má to ale svá "ale". Jsou případy, kdy se to opravdu vyplatí. Při první známce toho, že už toho má externí disk plné zuby a chystá se odporoučet, jej okamžitě vyměňte za nový - a s větší kapacitou!!!
Ještě jedna poznámka k zálohování. Někteří nešťastníci zálohují na internetová úložiště (např. Skydrive apod.). Vyvarujte se toho. :-)
Co se týče záloh jsem také paranoik a že se na to neléčím, se už osvědčilo :-)
Keba
Na jeden externí disk zálohuji po každé změně nebo každý den, na druhý pak třeba 1x za měsíc.
Druhý disk určitě uložit mimo dosah dětí, domácího zvířectva a jiných živlů ve vodotěsném obalu. Lze doporučit i uchovávání mimo dům, má to ale svá "ale". Jsou případy, kdy se to opravdu vyplatí. Při první známce toho, že už toho má externí disk plné zuby a chystá se odporoučet, jej okamžitě vyměňte za nový - a s větší kapacitou!!!
Ještě jedna poznámka k zálohování. Někteří nešťastníci zálohují na internetová úložiště (např. Skydrive apod.). Vyvarujte se toho. :-)
Co se týče záloh jsem také paranoik a že se na to neléčím, se už osvědčilo :-)
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 26 Odpovědi
- 28048 Zobrazení