Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Soldek

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Pepa Darvaš

Soldek

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Dotaz pro znalce.Mám chuť a již na tom pracuji postavit si tuto loď s parním strojkem.Zajímalo by mě jelikož neumím polsky a nechci pátrat co tato loď převážela.Děkuji
MIF

Re: Soldek

Příspěvek od MIF »

Podle těchto stránek http://www.cmm.pl/soldek/historia-soldek to byla první oceánská (plnomořská) loď projektovaná v Polsku. Prototypowy rudowęglowiec typu B-30 - letmo přeloženo prototyp B30 /loď na sypké náklady - ruda, uhlí a pod.
Jinak hodně úspěchů v novém roce přeje MIF.
burun

Příspěvek od burun »

pro pepu darvaše,
jestli se chceš podívat, jak tvá loď bude vypadat v reálu a né pouze na plánech, tak si zadéj do vyhledávače google:
pracowniamodelarska.pl/modele-na-spredaz/parowiec-ss-soldek , je tam galerie ....obrázky zvětšíš kliknutím na ikonu FS v pravém dolním rohu.
Pár fotek, které určitě máš je také na různých stránkách na internetu. Chtělo by to navštívit přímo loď v přístavu, ale to už jsi určitě udělal a nebo máš v plánu.

Ať se Ti model podaří a Tvoje lodě plují
Pepa Darvaš

Nějaké fotky skutečné lodě mám, jen jsem přelouskal, že vozila uhlí.Možná bych se po N.R. jen na ni podívat.Uvidíme jak to vyjde.Nějak jsem dostal chuť stavět modely bez děl a navíc to má páru.V padesátině to bude kousek.Zkusím Ladouse aby mi udělal kolonku a posílal bych fotky ze stavby.Zatím je to v inventoru 3D, žebra mám vytažený a v pondělí si zajedu pro překližku na žebra.CNC frézka chvíli stála, tak jí zahřeju.
Pepa Darvaš

Ještě se vrátím zpět k modelu.Máte někdo nějaký nápad jak udělat na trupu ty nýty?Přiznám, že jsem to nikdy neděl a ani nevím jak na to.Nýtování na nástavbě bych snad i zvládl, ale na trup mě nic nenapadá.Protože tam je strašně moc těch nýtků, musel by se asi udělat někaý nástroj.
MIF

Příspěvek od MIF »

Před mnoha lety můj kamarád dělal křižník Penelope VB a na olaminovaný plaňkový trup lepil pláty (jako plechy). Použil na to nějakou supertenkou kovovou tiskařskou folíi a udělal si na nýty nějaké kolečko.
Nemám s tím osobní zkušenost, ale dnes se dají kolečka na nýty koupit. Možná by ti poradili kitaři. Něco o tom je tady
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a
http://www.avax-models.cz/kategorie/nytovaci-kolecka-/
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

osobně bych asi šel do odlévaných plátů s nýty na povrchu.
myslím to tak onýtovat plech o síle kolem 0,2mm klasicky tedy kapičkami hustého laku a zaformovat do silikonu , pak odlitky z polyuretanu a nalepit na trup epoxem.
Dá se to zastřihnout na rozměr dle potřeby a lze je i předtvarovat pokud se z formy stáhnou ještě za měka.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pepa Darvaš

dík to mě nenapadlo.Zkusím to plátování
Pepa Darvaš

Najednou mě napdají finty.Zítra to zkusím.Namaluji si pár dír a CNC frézka mi nadělá dolíky z kulatý frézy do plechu.
Dada

Příspěvek od Dada »

ja používám tiskařské plechy dělal jsem tak Rodney ve stovce na plaňkovaný a olaminovaný trup ,zrovna dodělávám Puffer kde jsem dělal nýtování pomocí důlčíku jde to ale je to blbá práce a plechy lepím 12 min epoxem dada
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Vláčkaři používají na výrobu hlav nýtů "rádlovací kolečka"
http://www.litomysky.cz/mat/pronyty.htm
to by mohlo fungovat .....
Dada

Příspěvek od Dada »

vyzkoušel jsem radlovací kolečko bohužel ze špatným výsledkem nýty nebyli skoro znát dada
sas

Příspěvek od sas »

nechtěl bych kecat, ale nepoužívaůy se na lodích nýty s půlkulatou hlavou, to by potom nýtovací kolečko nešlo použít
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
burun

Příspěvek od burun »

pro pepu darvaše,
když jsem si zadal do vyhledávače statigr.am Soldek, a otevřel hned 1.nabídku, kde jsou pouze foto Soldeku a následně zvětšil foto s částí trupu, kde je nýtování tak ze mne vyjelo: " no potěš koště "....., ale budeš to mít nádherné.

ať se to podaří a Tvé lodě plují
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

myslíš tento obrázek?

Obrázek

tohle moc na hromadnou předpřípravu moc nevypadá. někde jsem viděl prodávat na nanášecí folii "hlavy nýtů" v různých rozestupech a velikostech. akorát cena bude uplně někde jinde než u rycího kolečka
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Mám ty fotky a nebojím se toho.Napadla mě taky ta folie, ale nevím, kde by se to nechalo sehnat.
Pepa Darvaš

To plátování bez nýtků je na plánku, jen to zvětšit na požadovanou velikost.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

zkusil bych např. toto http://www.aacomp.eu/, má grafické studio a nýty si řeže, třeba je má za rozumnou cenu..

postup nanášení má zde http://www.aacomp.eu/nyty.htm

neznám ho, jen jsem na jeho stránky narazil na googlu... kytaři mají asi více takovýchto vychytávek
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tady je zase postup "vyroby" nytu vypalovanim do plnice...
http://www.tompierce.net/190/html/paint/rivets.htm
Obrázek
NeJaToD team
Pepa Darvaš

Ještě blbá otázka:Jak velký byly ty nýty na skutečné lodi?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

to by ti asi rekli strojari, urcite je nejaky pomer mezi prumerem nytu a sile plechu ktery spojuji. kdyz jsem koukal na dokument o titaniku, tak tam tusim rikali ze nyt mel prumer dva palce a hlava musela mit o neco vice...
Obrázek
NeJaToD team
MIF

Příspěvek od MIF »

Před chvílí jsem dokoukal na německou TV Servus na dokument BBC (2003) o Brunelovi a lodi GREAT EASTERN. Tam to nýtovali ručně a vypadalo to na 1 palcové nýty. To by odpovídalo, mám pár historických předpisů o nýtovýní mostů a kotlů od Báňské a hutní společnosti cca z 30 let. Tam se všude píše, že větší nýty než 26mm se nepoužívají, protože ručně nelze vykovat větší závěrnou hlavu. Ale už právě na Titaniku byly pneumatické (nebo parní) nýtovačky. Tak ten průměr mohl být větší. To bude asi i na Soldkovi. U nás dělala lodní nýty šroubárna Kyjov.
machacek

Příspěvek od machacek »

Ještě můžeš zkusit pozitivní nýty od firmy HGW použivaji je plastikovy modeláři pokud by odpovýdala velikost
Pepa Darvaš

Šlo mi o přibližnou velikost jelikož na plánku jsou tečky naznačeny opravdu jako špendlíková hlavička, připadlo mi to malé.Jestli to nebude uplně v měřítku rozhodně nevadí.Mám pár nýtků už nevím, kde jsem je sehnal a zkusím zde nadhozenou radu .
sas

Příspěvek od sas »

Ahoj, podle fotky to vypadá spíš na ty palcové, ale prodlém je ten, že kitaři se setkávají z ve většině případů s nýty zapuštěnýmí, lodní tady mají zcela určitě hlavu půlkulatou , ale určitě to nebude celá polokoule, spíš jen úseč.
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Odpovědět

Zpět na „Stavba modelu“