Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Bitevní loď ROMA 1:100

Vše o vojenských lodích.
Merrimack

Re: Bitevní loď ROMA 1:100

Příspěvek od Merrimack »

Před nějakou dobou jsem stavěl model Bitevní lodi Roma v měřítku 1:100 a to o délce 2,4 m !
Proto bych se chtěl pochlubit mojí stavbou a tedy i popisem s fotkami.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Pro zajímavost - stavba této lodi trvala 3 a půl měsíce!!!
Merrimack píše:Před nějakou dobou jsem stavěl model Bitevní lodi Roma v měřítku 1:100 a to o délce 2,4 m !
Proto bych se chtěl pochlubit mojí stavbou a tedy i popisem s fotkami.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Vybral jsme ty nejlepší fotky, tak doufám že se vám to bude líbit.

Na převážnou většinu detailů mám i formy.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pěkné a impozantní. Co to všechno umí, předpokládám že kanony střílí? K délce stavby, to jsi zřejmě nechodil do práce a dělal na modelu denodenně od rána do večera? Pro běžného smrtelníka s obvyklými starostmi by to vycházelo spíš na několik let než měsíců.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Výsledek pěkný! Co ale třeba říci, hlavní věže jsem dělal takto, na lepení používám toto. Při modelování tohodlenc si dejte pozor na tamto. Povrchovku jsem děla tímto, protože tamto udělalo toto. Prostě trochu se rozepsat ať se mají kolegové čeho chytit nebo na co si mají dát pozor. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Děkuji.
loď samozřejmě je plně funkční, otáčení věží, střelba 12 ran na věž a jiné funkce.
Jelikož v té době co jsem to začal stavět mě to i začalo živit, tedy do práce jsem už nechodil a byl na ičo.
Jak píšeš, ve dne v noci jsem to opravdu stavěl. každý den, ovšem když přesně člověk ví jak a kde co udělat, jde to rychle.
Čas je samozřejmě pro všechny problém, normální člověk podobný model minimálně rok a to spíše déle bude stavět..
Mám ale slušně vybavenou dilnu a podstatě jsem nad stavbou ani moc nemusel přemýšlet, jelikož jsme měl vše promyšlené dopředu. Celá koncepce byla promyšlená tak, abych to stihl právě za 3 a půl měsíce. Když něco zasychalo, na druhé straně jsem už dělal třeba věže a podobně.. nejhorší na čas jsou detaily, neříkám že loď byla nějak opravdu super do detailu, ale myslím že každý kdo loď viděl, tak překvapeně koukal.
jestli si to dobře pamatuji, nejnáročnější byly asi dělové věže, jelikož byla otáčecí a střílecí, což bylo náročné jak na výrobu, tak i na promyšlení.
Materiál podstatě byl hlavně laminát, pak jen nástavba a nějaké drobnosti z plastu, k tomu odlévací hmota na detaily.
Ve většině případů detailů jsem se snažil dělat formy, jelikož spoustu detailů bylo vícekrát a proč se s tím pak dělat..
Podstatě kompletně dělové věže a to i protiletadlové, kterých je na palubě 10 mám za formované.
Všechny dálkoměry také.
Jediné co mě se na celé lodi nelíbí je to obrovské množství záchranných člunů, které opravdu v tak krátkou dobu nebylo možné udělat otevřené a proto jsem je hodil pod plachtu.
PetrP píše:Pěkné a impozantní. Co to všechno umí, předpokládám že kanony střílí? K délce stavby, to jsi zřejmě nechodil do práce a dělal na modelu denodenně od rána do večera? Pro běžného smrtelníka s obvyklými starostmi by to vycházelo spíš na několik let než měsíců.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Dík.
Však ano, čekal jsem pouze na reakce, na základě reakcí až budou otázky a odpovědi.. nemám moc času, tak je jednodučí to řešit takto:o((
Nalim píše:Ahoj
Výsledek pěkný! Co ale třeba říci, hlavní věže jsem dělal takto, na lepení používám toto. Při modelování tohodlenc si dejte pozor na tamto. Povrchovku jsem děla tímto, protože tamto udělalo toto. Prostě trochu se rozepsat ať se mají kolegové čeho chytit nebo na co si mají dát pozor. Milan
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Trup:
Výroba laminátového trupu je zde na monaku už mnohokrát popsaná, tak asi jen stručně:
Polystyrén je pro základ asi jasný, celý trup jsem si z plánu překreslil na vrchní část polystyrenu a pak už jen šablonami
dolaďoval, nejhorší je asi ten pancíř co je na boku lodi, ten se dělá opravdu blbě a upřímně moc mě to nebavilo:o), výroba ale byla stejná, opět vše překreslit a pomůckami, šablonami si pomohl pancíř vyrobit.
Trup o laminovat je asi také jasné, ovšem na tu délku modelu a jeho váhu jsem dělal trup poměrně bytelný.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Obrázek
zde je na fotce vidět, jak sjem zpevňoval celou palubu, použil jsem špejle 8x8mm, lepení vše epoxidem s bavlnou jako plnivo, přebytečnou bavlnu s epoxidem jsem prstem ze spodní části špejle a trupu podstatě vytmelil pro větší pevnost.
Špejle na šířku trupu jsem lepil nejprve vteřinovým lepidlem, abych si špejli přichytl a pak až epoxidem.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Obrázek
zde je už i paluba, která je vyrobená z laminátové desky vlastní výroby, síla myslím 2mm.
Lepení paluby k trupu: deska byla z vnitřní strany zdrsněná a pak opět epoxidem a plnivem (bavlnou) přilepená..
Po vy tvrdnutí a opracování hran, jsem si rozměřil střed trupu na palubě a udělal rovnou čáru po délce trupu ostrým hrotem, abych měl od čeho se držet.
Poté přišlo rozměření a prořezání paluby pro nástavbu, což jsem dělal oscilační bruskou, na fotce je záběr už lepení špejlí k spodní části paluby po obvodu nástavby pro ohrádku kuli vodě. Opět použit epoxid s plnivem a špejle 8x8mm a kolíčky na prádlo mi špejli přidrželi ...
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Obrázek

Obrázek

Zde je ukázka formy na hlavně dělovou věž, každý si asi řekne proč jsem takto řešil formu? Sám nevím, spíše jsem chtěl odzkoušet něco, o čem jsem slyšel a viděl v tv, když filmaři dělají formy na scifi masky na obličej. ovšem mohu jen k tomuto řešení říci, nepoužívat na podobné věci, dnes bych formu dělal laminátovou jako třeba dělám na laminátové trupy a bylo by to mnohem lepší řešení, šlo spíše o test nového postupu, výsledek postupu? Nezdařil se tak jak by měl. Laminátovou věž jsem sice z formy získal ale na více kusů to není. Nebo jsem asi jen náročný na kvalitu výsledného produktu z formy..
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Obrázek

Obrázek

Komíny a jiné tvarové šílenosti které občas na lodích jsou mě nenapadlo nic lepšího než řešit polystyrenovým jádrem a celé přelaminovat, pak jen polyesterový tmel a tmelit a brousit a tmelit a brousit atd. Finál pak přestříknut stříkacím jemným tmelem..
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Nástavby jak je vidět na obrázcích jsou vyrobené z PSH plastu, tak zvaný tvrzený polystyren, asi všem znám.
Rozměry a tvary přeneseny z plánu na desku a ostrým skalpelem vyříznuto. Desky jsou použity 2mm a na drobnější detaily jako je zábradlí a podobně 0,5 - 1 mm PSH deska.
Merrimack píše:Obrázek

Obrázek

Komíny a jiné tvarové šílenosti které občas na lodích jsou mě nenapadlo nic lepšího než řešit polystyrenovým jádrem a celé přelaminovat, pak jen polyesterový tmel a tmelit a brousit a tmelit a brousit atd. Finál pak přestříknut stříkacím jemným tmelem..
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Obrázek

Zde je ukázka formy na hlavně dělovou věž, každý si asi řekne proč jsem takto řešil formu? Sám nevím, spíše jsem chtěl odzkoušet něco, o čem jsem slyšel a viděl v tv, když filmaři dělají formy na scifi masky na obličej. ovšem mohu jen k tomuto řešení říci, nepoužívat na podobné věci, dnes bych formu dělal laminátovou jako třeba dělám na laminátové trupy a bylo by to mnohem lepší řešení, šlo spíše o test nového postupu, výsledek postupu? Nezdařil se tak jak by měl. Laminátovou věž jsem sice z formy získal ale na více kusů to není. Nebo jsem asi jen náročný na kvalitu výsledného produktu z formy..
materiál na masky je latex, ten se dá vrstvit a vyrábět z něj formy, ale spíše na odlévání sádry, ale to na obrázku spíše vypadá jako lukopren 8200 tedy silikon, co to tedy je ?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

no přesně tak, toto je silikon, ovšem filmové masky se dělají přesně takto, a lukoprén používají také, dokonce i sádru takto řeší... ale to je jedno.. jednoduše, toto je lukoprén 8200 jak píšeš..
petr hájek píše:

Obrázek

materiál na masky je latex, ten se dá vrstvit a vyrábět z něj formy, ale spíše na odlévání sádry, ale to na obrázku spíše vypadá jako lukopren 8200 tedy silikon, co to tedy je ?
carrot

Příspěvek od carrot »

Roma je krásná loď a tady ta je hodně povedená...jenom ta výsledná velikost mě děsí...
carrot
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Roma je naprosto nádherná loď a velikost musím říci, že není nad to, mít takto velkou loď a jezdit sní, je to opravdu něco jiného, asi jako řídit osobní auto a kamion.. je to velký rozdíl..
carrot píše:Roma je krásná loď a tady ta je hodně povedená...jenom ta výsledná velikost mě děsí...
carrot
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vojenské“