Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Vnikání vody
- sachssport
Re: Vnikání vody
Dodělal jsem svůj první člun ,,Luna,, a zjistil jsem že my při jízdě vniká voda do zadní části trupu. Při detailnějším pohledu na jedoucí loď je vidět jak se voda rozráží o přední část lodě a cáká do trupu. S vyšší rychlostí je to podstatně horší. Zkoušel jsem do zádi přidat závaží a dost se to zlepšilo ale stejně se tam voda dostane. Otázka zní jak moc na těžišti záleží a kde by těžiště mělo být? Dalo by se zamezit stříkání vody do trupu pomocí nějakých lišt přilepených k trupu? Je to dáno konstrukcí trupu?Díky všem
Fotečka by nebyla?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Ospravedlňujem sa, ale táto téma je veľmi podobná a tak napíšem sem. Mám model lode Katja od Robbe a začala naberať vodu. Zistil som, že asi cez púzdro hriadele. Len chcem overiť moju myšlienku, že by som natlačil "vodnú" vazelínu (červenú do vodných čerpadiel) do púzdra a že by to mohlo prestať. Čo by ste mi poradili?
Pokud teče pouzdrem, tak je vazelína nejjednodušším řešením.. Jen se to nesmí přehnat s množstvím.dumast píše:Zistil som, že asi cez púzdro hriadele. Len chcem overiť moju myšlienku, že by som natlačil "vodnú" vazelínu (červenú do vodných čerpadiel) do púzdra a že by to mohlo prestať.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- sachssport
Foto lodi je tady https://picasaweb.google.com/sachssport/Luna
- sachssport
Fotku na který by bylo vidět jak voda stříká bohužel nemam...
Mám obavu, že se tam bude tvořit bazének zcela pravidelně. Bylo by dobré alespoň o trochu zvýšit lem.
Ahoj
Zvýšit lem a lépe utěsnit mezi palubou a kabinou třeba sametkou. Ještě bych možná uvažoval o nalepení lišty na trup z vnějšku. Je to ta lišta na boku lodě, která částečně odkloní stříkání vody. Na fotce uprostřed lodě je vidět ten lom vody.

Zvýšit lem a lépe utěsnit mezi palubou a kabinou třeba sametkou. Ještě bych možná uvažoval o nalepení lišty na trup z vnějšku. Je to ta lišta na boku lodě, která částečně odkloní stříkání vody. Na fotce uprostřed lodě je vidět ten lom vody.

Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
pro Sachssport
Vzhledem k tvaru trupu, určitě ostřikovací lišty.
Pro představu si zadéj do vyhledávače google: danwalker.co.uk/Trent_html/tentpart1.html ....uvidíš na modelu dvojité ostřikovací lišty, horní bych v tvém případě, pokud něco takového použiješ, bych ještě prodloužil k zádi.Jinak je to postup stavby celého modelu, když si projdeš ostatní části.
Když si zadáš: Trent class lifeboat ---tak ti youtube nabídne i video modelů, a tam uvidíš jak voda odstřikuje od lišt. Nebo na některých foto uvidíš lišty z jiných úhlů -stran.
ať tvoje lodě plují
Vzhledem k tvaru trupu, určitě ostřikovací lišty.
Pro představu si zadéj do vyhledávače google: danwalker.co.uk/Trent_html/tentpart1.html ....uvidíš na modelu dvojité ostřikovací lišty, horní bych v tvém případě, pokud něco takového použiješ, bych ještě prodloužil k zádi.Jinak je to postup stavby celého modelu, když si projdeš ostatní části.
Když si zadáš: Trent class lifeboat ---tak ti youtube nabídne i video modelů, a tam uvidíš jak voda odstřikuje od lišt. Nebo na některých foto uvidíš lišty z jiných úhlů -stran.
ať tvoje lodě plují
Predpokladám, že natlačím vazelínou puzdro a hriadeľou vytlačím prebytok. To by mohlo fungovať. Ešte ma napadlo, mám grafitovú vazelínu a aj silikónovú, možno by boli aj lepšie, teda tá silikónová. Dobrý nápad?ladous píše: Pokud teče pouzdrem, tak je vazelína nejjednodušším řešením.. Jen se to nesmí přehnat s množstvím.
Nedokážu posoudit. Osobně totiž používám neidentifikovanou vazelínu z domácích zásob (min. 20 let tu leží), kterou mazničkou jednou za rok či dva máznu do pouzdra a jezdím. Ta maznička na pouzdru mi přijde praktičtější než vyndavat celou hřídel.
- Morpheus141
silikonová určitě dobrý nápad není. Nadšeně jsem ji do dvou pouzder natlačil a potom jsem ji zase se spoustou nepublikovatelných slov dostával ven. strašně brzdila a díky tomu se přehříval motor a zvýšil se odběr.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
- Karolinus I
Tak nevím, po přečtení všech příspěvků mám dojem, že chyby jsou pravděpodobně dvě:
- nízký rámeček pod kabinou
- otevřený kopkit, zde jsem nepochopil, zda na fotce něco chybí, nebo je hohotové
http://ladous.rajce.idnes.cz/melodie#100_4711.jpg
http://www.sczmodelshop.cz/modely-lodi/ ... ejni-clun/
http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html
http://www.klom-admiral.cz/it_stavebnice
Podle mne by to šlo vyřešit, zvýšeným rámečkem a buď uzavřením kopkitu zvýšeným druhým "dnem" (podlahou) nad čarou ponoru s odvodem vody mimo kopkit. podobně to měla "Melodie" ale bez odtoku. Voda do ní netekla, ale nebyl to žádný rychlík.
Nebo celým zakrytím, jak to měli třeby stavebnice policejních člunů.
Pronikání vody kolem hřídele jde také omezit mazničlou ( nastavená trubička na ponor) a injekční stříkačkou natlačir hustějčí olej. Sníží se tření hřídele.
- otevřený kopkit, zde jsem nepochopil, zda na fotce něco chybí, nebo je hohotové
Podle mne by to šlo vyřešit, zvýšeným rámečkem a buď uzavřením kopkitu zvýšeným druhým "dnem" (podlahou) nad čarou ponoru s odvodem vody mimo kopkit. podobně to měla "Melodie" ale bez odtoku. Voda do ní netekla, ale nebyl to žádný rychlík.
Pronikání vody kolem hřídele jde také omezit mazničlou ( nastavená trubička na ponor) a injekční stříkačkou natlačir hustějčí olej. Sníží se tření hřídele.
A je To . . . .!
- Karolinus I
Omlouvám se za překlepy, ale nejde editace a tím oprava.Karolinus I píše:Tak nevím, po přečtení všech příspěvků mám dojem, že chyby jsou pravděpodobně dvě:
A je To . . . .!
Chtěl jsem se zeptat mám celkem podobný problém u Schnellbootu, ale u kormidel. Tam když dám olej tak vyteče, takže jakou mám popř volit vazelínu?
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Mažu všechno, jak hřídele motoru tak kormidel vazelinou na vodní pumpu co se dávala do škodárny 100-130. Taková žlutá. Nic nikdy neproteklo. Jak se jmenuje v dnešní době nevím, mám ještě zásobu z před 20 ti lety a plechovka je zvenku značně odřená.
jo jmenuje se A4
Do Melodie skutečně neteklo, pokud člověk nezačal zbrkle couvat.
Když jsem však v době, kdy jsem na regulátor neměl, jezdil napřímo z akumulátoru a do něčeho se trefil, tak do té zadní části vlna přetekla velmi rychle.
Když jsem však v době, kdy jsem na regulátor neměl, jezdil napřímo z akumulátoru a do něčeho se trefil, tak do té zadní části vlna přetekla velmi rychle.
K vazelínám: Používal jsem roky českou A4 i u ponorek, kde k pohybu a teplotě přistupuje ještě tlak, takže co je dobré pro ponorky, to je pro lodě víc než výborné. Stačilo to, lepší jsem nehledal. Pak mi Norbert Bruggen (www.modelluboot.de) dal na vyzkoušení cosi žlutozeleného v plastové injekční stříkačce. A bylo to sakra lepší, nemusí se vyměňovat ani po sezóně, malé tření, když se zahřeje tak neteče. V ponorkách, kde to musí těsnit trvale i 5 m pod hladinou nejmíň. Prodává toho pár kubíků ve stříkačce za docela velký peníze ....prostě zpeněžuje svoje know how ..... ale pak jsem náhodou zjistil, že je to na 99,9% něco, co se dá koupit i u nás jako průmyslová vazelína do 120 stupňů C a pro extrémní odolnost proti vodě. Jmenuje se to RENOLIT CA-LZ, podrobnosti třeba tady http://www.fuchs-europe.de/uploads/medi ... 009_01.pdf. Prodává se třeba tady http://www.oleje-fuchs.cz/zbozi/renolit ... nych-oleju a balení 400 g stojí 157 Kč. Při modelářské spotřebě je to zásoba na 5 - 10 let a nic lepšího ani pro ponorky fakt neznám.
- sachssport
Děkuju vám za příspěvky. Na fotkách opravdu chybí paluba která je utopená do trupu. Dnes jsem se dostal k návodu a zjistil jsem kde je asi chyba. V návodu je ,,Přebrousíme, přičemž dbáme na to, abychom nezaoblili i outorové hrany!,, Já na Luně tyto hrany zaoblené mam od středu až do špičky lodě. Dnes jsem si připravil odsřikovací lišty a nalepím je na člun. Zkusil jsem přidávat závaží do zadní části trupu a voda do člunu přestala vnikat, nicméně jízdní vlastnosti se rapidně zhoršily a to hlavně díky nestabilitě a špatnému ovládání při vyšší rychlosti. A co to těžiště? Je to jen o sledování modelu a postupném dovažování podle toho jak se chová nebo je nějaké pravidlo kde s těžištěm začít?
Pro Sachssporta,
Ptáš se zda je nějaké pravidlo kde s těžištěm začít ? Těžiště neřeš, je to složitá práce lodních návrhářů a konstruktérů a vychází z tvaru trupu, plavebních vlastností a mnoha dalších parametrů. Jedině, že by jsi si chtěl navrhnout následně, nějaký vlastní speciál.
Na plánku máš naznačenou vodorysku, na modelu je to pravděpodobně přechodová hrana mezi červeným dnem a bílým trupem. Tato ryska ti naznačuje výtlak = "výslednice" hmotnosti jednotlivých komponentů lodě (pro tebe platí pohon na pevno a zbývající komponenty : akumulátory, RC soupravu s vybavením a případně doplňující zátěž rozmístit tak ať to máš v rovině vodorysky - tím máš vlastně vyrovnané těžiště v podélné ose. Můžeš jít 2-3 mm pod vodorysku, ale ne nad vodorysku.(zvýšíš si hmotnost modelu větší zátěž pro motor.
Musíš umístit všechny komponenty, pokud to jde, co nejníže - nejlépe na dno, at máš výškově těžiště co nejníže.
Čím níže, tím lépe, loď máš stabilnější proti bočnímu větru, nekýmácí se. Přitom se snaž uložit doplňující zátěž do podélné osy lodě.
Teprve až při plavbě zjistíš jak se ti model chová, a podle toho posuneš mírně zátěž do zadu jestli se ti příď zanořuje do vody a nebo dopředu jestli se ti moc zvedá příď nad hladinu. Někdy stačí i 1-2 mm změny ("záklonu" , "předklonu").
Po "naladění" se vyplatí si označit barevně pozici části výbavy s kterou si hýbal a označit za jakých podmínek(hladká hladina, zčeřená, malé vlnky, větší ...., ) na každé hladině se bude model chovat jinak. Budeš ho muset naladit, a pak už budeš dopředu vědět jak ho máš nastavit jak příjdeš k vodě. Je samozřejmé, že všechny komponenty nesmí být volně uloženy, ale fixovány.
Ostřikovací lišty nalep tak, aby ti plynule navazovali na outorové hrany, ale současně v místě navazání nepřesahovali šířku trupu. Je to vidět na těch stránkách, o kterých jsem se zmiňoval.
Ať se dílo podaří a lodě plují
Ptáš se zda je nějaké pravidlo kde s těžištěm začít ? Těžiště neřeš, je to složitá práce lodních návrhářů a konstruktérů a vychází z tvaru trupu, plavebních vlastností a mnoha dalších parametrů. Jedině, že by jsi si chtěl navrhnout následně, nějaký vlastní speciál.
Na plánku máš naznačenou vodorysku, na modelu je to pravděpodobně přechodová hrana mezi červeným dnem a bílým trupem. Tato ryska ti naznačuje výtlak = "výslednice" hmotnosti jednotlivých komponentů lodě (pro tebe platí pohon na pevno a zbývající komponenty : akumulátory, RC soupravu s vybavením a případně doplňující zátěž rozmístit tak ať to máš v rovině vodorysky - tím máš vlastně vyrovnané těžiště v podélné ose. Můžeš jít 2-3 mm pod vodorysku, ale ne nad vodorysku.(zvýšíš si hmotnost modelu větší zátěž pro motor.
Musíš umístit všechny komponenty, pokud to jde, co nejníže - nejlépe na dno, at máš výškově těžiště co nejníže.
Čím níže, tím lépe, loď máš stabilnější proti bočnímu větru, nekýmácí se. Přitom se snaž uložit doplňující zátěž do podélné osy lodě.
Teprve až při plavbě zjistíš jak se ti model chová, a podle toho posuneš mírně zátěž do zadu jestli se ti příď zanořuje do vody a nebo dopředu jestli se ti moc zvedá příď nad hladinu. Někdy stačí i 1-2 mm změny ("záklonu" , "předklonu").
Po "naladění" se vyplatí si označit barevně pozici části výbavy s kterou si hýbal a označit za jakých podmínek(hladká hladina, zčeřená, malé vlnky, větší ...., ) na každé hladině se bude model chovat jinak. Budeš ho muset naladit, a pak už budeš dopředu vědět jak ho máš nastavit jak příjdeš k vodě. Je samozřejmé, že všechny komponenty nesmí být volně uloženy, ale fixovány.
Ostřikovací lišty nalep tak, aby ti plynule navazovali na outorové hrany, ale současně v místě navazání nepřesahovali šířku trupu. Je to vidět na těch stránkách, o kterých jsem se zmiňoval.
Ať se dílo podaří a lodě plují
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 31 Odpovědi
- 822021 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dědek
-