Zdravím!
Jsem tu nový a přiznám se, že dosud jsem žádný model plachetnice nepostavil. Zabývám se jen plastikovým modelářstvím, ale rád bych zkusil něco nového, takže si pomalu dělám přehled, jak to v téhle "branži" chodí. Na první pohled to vypadá pěkně složitě a tedy zajímavě :-) Při procházení webu jsem nicméně narazil na jednu informaci, co mě zarazila, konkrétně tohle:
http://www.modely-lodi.cz/model_lodi_pro_vydelek.html
Ne, že bych chtěl něco podobného dělat - už proto, že pokud bych někdy stavbu nějaké podobné lodi fakt dokončil, asi bych radši zdechl hlady při pohledu na ní blaženě se usmívajíc, než bych ji prodal - ale pokládáte tyto informace za reálné? Skutečně lze bez problémů prodat sestavenou loď ze stavebnice v ceně 3 tis. za 30 tis? Anebo je ta stránka spíš "špekem" provozovatele e-shopu k nalákání zákazníků?
Vážně mě zajímá jen názor, vzhledem k faktu, že o této problematice vím jen opravdu málo.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Cena modelů
Re: Cena modelů
Pokud si zájemce předem objedná stavbu modelu a chce jej v šibeničním termínu, tak to možné opravdu je, ale...
Z inzerátů na Aukru i jinde je zřejmé, že prodat u nás sebelepší model za cenu přes deset tisíc je dnes nesmírně obtížné, natož modely, které zase tak dokonalé nejsou.
Z inzerátů na Aukru i jinde je zřejmé, že prodat u nás sebelepší model za cenu přes deset tisíc je dnes nesmírně obtížné, natož modely, které zase tak dokonalé nejsou.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
u nás model neprodáš...
je ale velká poptávka na západ od našich hranic. Předchozí vedoucí kroužku (prý) prodal sestavený kit!!! plachetnice za 70 000,- Kč a byl zájem o další. Pak jsem byl poptáván na výrobu člunů pro parní strojky alá Voráček - dřevo+mahagon za taky lukrativní ceny..
Jde jen o nalezení kupce, kteří se ale nerekrutují z modelářských kruhů. Takže průnik množiny kupců a výrobců je velmi malý a tedy nalezení odbytu problematické. Pokud ale takový kanál najdeš, je to zlatý důl, protože kupci si kupují "kus nábytku" a otázky jestli ta loď měla plaňkování takové nebo onaké je nechávají naproto v klidu.
je ale velká poptávka na západ od našich hranic. Předchozí vedoucí kroužku (prý) prodal sestavený kit!!! plachetnice za 70 000,- Kč a byl zájem o další. Pak jsem byl poptáván na výrobu člunů pro parní strojky alá Voráček - dřevo+mahagon za taky lukrativní ceny..
Jde jen o nalezení kupce, kteří se ale nerekrutují z modelářských kruhů. Takže průnik množiny kupců a výrobců je velmi malý a tedy nalezení odbytu problematické. Pokud ale takový kanál najdeš, je to zlatý důl, protože kupci si kupují "kus nábytku" a otázky jestli ta loď měla plaňkování takové nebo onaké je nechávají naproto v klidu.
Chápu. Takže ne vylhané, spíše jen přehnané... hehe, napadlo mě, prodávat na ebay, ale to si zas neumím představit posílání takové lodi poštou, aby nedorazila jako hromada palivového dřeva. :-)
- petr hájek

tak tahle VIKTORY od hellera je sestavená na zakázku za 16 dní s plně akceptovanou cenou 52000,-kč,

tenhle drobeček byl na zakázku vyroben v 5 exemplářích s 5 různými jmény a s cenou za kus 5800,- kč,
ale můj NOVGOROD je už půl roku neprodejný ani s cenou 10000,- kč a to je cena jen materiálu a vybavení uvnitř , navíc ho nabízím včetně veškerého obslužného vybyvení.
Z toho plyne .......nestav co chceš ty , ale udělej si renomé a hledej zakázky , lidé jsou ochotni platit za to , že si model tebou postavený mohou prezentovat sami a potažmo za svůj...... ale jde to živím se tím od roku 94 zbohatnutí ale pust z hlavy.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- Pepa Darvaš
Opravdu záleží na zákazníkovi.Němci jsou ochotni za model Yamato 1:100 zaplatit až 5000 euro.Z domácích zákazníků jsem před dvěma roky prodal nejdráž model parníku za 20000,-.letos se snažím prodat ten samý model a stále nic.Jinak do deseti tisíc není problém prodat .
Na eBay koukam uz nejaky cas, jednou za X mesicu se tam objevi za solidni cenu opravdu skvost. Naposledy treba Fennica, plne funkcni a velmi detailne provedena stavba v mer. 1:50! Model byl s bednou dlouhy asi 2.4m, spolu s sirkou a vyskou ani v tom nejvetsim kombiku neprepravitelne. Jinak bych to byl snad ochotny i za tu cenu asi 4500 EUR koupit, pokud bych jeste vyresil takovy drobny problem, kam s tim doma.
Naprosta vetsina toho tam je ale nezajimavy balast - haldy stavebnic, postavenych lodi ze stavebnic, uz to samo o sobe je nezajimave - alespon pro nekoho, kdo se modelarstvim zabyva. I kdyz existuje jisty druh zakazniku, kteri to maji jako konicka ale nemaji cas na stavbu a budou ochotni si nechat neco na zakazku postavit, pricemz penize budou az na druhe koleji. Prioritou treba bude co a jak kvalitne/detailne.
Jinak po mych cestach po lodenicich v cizine jsem videl desitky peknych modelu na pohled, ktere si lodenice a jejich zakaznici nechavaji delat na zakazku. Stavba nekolika kusu trva 2-4 mesice, jejich cena je kolem 4000 EUR, zalezi na velikosti a slozitosti - tech 4000, rekneme za prumernou lod delky 1 - 1.5m. Pri blizsim pohledu je ale vse velmi jednoduche, skoro vsechny detaily jsou osizene a udelane ne podle skutecnosti, ale pouzite univerzalni, pokud mozno. Casto tak neodpovidaji schudky, zabradli, stozary, jerabky a pod. jsou jen velmi primitivni a okna jen nalepene ctverecky folie. Lod i nastavby jsou vetsinou jen z kusu nejakeho mekkeho dreva a pravda, je to vse hezky ciste opracovane a nastrikane, takze to z vic jak 2 metru vypada uzasne.
Firem, ktere takoveto modely na zakazku delaji je nekolik a lodenicemi jsou overene - musi mit totiz jistotu, ze se zadne podklady "neztrati" nekam ven, jelikoz to jsou modely zpravidla novych lodi, teprve ve fazi navrhu (modely slouzi k prezentaci pri uzavirani kontraktu na stavbu) nebo stavby ci dodavky (modely si nechavaji lodenice i zakaznici). Vklinit se na tento trh nemusi byt jednoduche i kdyz ne nemozne, pokud se nabidne neco navic a nemusi to byt jen nizsi cena - ta uz nizka je, protoze dost techto firem vyrabi modely v Polsku, Rumunsku a jinde. To ze nejsou moc videt je prave diky tomu, ze se chovaji diskretne. Ze by se na tom ale dalo dobre vydelavat, natoz zbohatnout, o tom presvedceny nejsem.
Mimo tento trh je spousta individualnich potencialnich zakazniku - nemodelaru/cili spis sberatelu a pak modelaru, Ti ale muzou mit velmi specificke naroky. Rika se, ze treba nemci (i jini) si nechavaji spickove makety pro souteze stavet v Rusku. Zpravidla jsou to modelari, kteri sami nemaji dost casu, ale vedi presne co chteji.
Naprosta vetsina toho tam je ale nezajimavy balast - haldy stavebnic, postavenych lodi ze stavebnic, uz to samo o sobe je nezajimave - alespon pro nekoho, kdo se modelarstvim zabyva. I kdyz existuje jisty druh zakazniku, kteri to maji jako konicka ale nemaji cas na stavbu a budou ochotni si nechat neco na zakazku postavit, pricemz penize budou az na druhe koleji. Prioritou treba bude co a jak kvalitne/detailne.
Jinak po mych cestach po lodenicich v cizine jsem videl desitky peknych modelu na pohled, ktere si lodenice a jejich zakaznici nechavaji delat na zakazku. Stavba nekolika kusu trva 2-4 mesice, jejich cena je kolem 4000 EUR, zalezi na velikosti a slozitosti - tech 4000, rekneme za prumernou lod delky 1 - 1.5m. Pri blizsim pohledu je ale vse velmi jednoduche, skoro vsechny detaily jsou osizene a udelane ne podle skutecnosti, ale pouzite univerzalni, pokud mozno. Casto tak neodpovidaji schudky, zabradli, stozary, jerabky a pod. jsou jen velmi primitivni a okna jen nalepene ctverecky folie. Lod i nastavby jsou vetsinou jen z kusu nejakeho mekkeho dreva a pravda, je to vse hezky ciste opracovane a nastrikane, takze to z vic jak 2 metru vypada uzasne.
Firem, ktere takoveto modely na zakazku delaji je nekolik a lodenicemi jsou overene - musi mit totiz jistotu, ze se zadne podklady "neztrati" nekam ven, jelikoz to jsou modely zpravidla novych lodi, teprve ve fazi navrhu (modely slouzi k prezentaci pri uzavirani kontraktu na stavbu) nebo stavby ci dodavky (modely si nechavaji lodenice i zakaznici). Vklinit se na tento trh nemusi byt jednoduche i kdyz ne nemozne, pokud se nabidne neco navic a nemusi to byt jen nizsi cena - ta uz nizka je, protoze dost techto firem vyrabi modely v Polsku, Rumunsku a jinde. To ze nejsou moc videt je prave diky tomu, ze se chovaji diskretne. Ze by se na tom ale dalo dobre vydelavat, natoz zbohatnout, o tom presvedceny nejsem.
Mimo tento trh je spousta individualnich potencialnich zakazniku - nemodelaru/cili spis sberatelu a pak modelaru, Ti ale muzou mit velmi specificke naroky. Rika se, ze treba nemci (i jini) si nechavaji spickove makety pro souteze stavet v Rusku. Zpravidla jsou to modelari, kteri sami nemaji dost casu, ale vedi presne co chteji.
Děkuji všem za odpovědi. :-) Je to zhruba, jak jsem si myslel - teď budu dál studovat zdejší fórum a dumat, jestli nebo do které lodi jít jako první.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 15 Odpovědi
- 25761 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pepa Darvaš
-
- 3 Odpovědi