Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

NSS

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Dědek

Re: NSS

Příspěvek od Dědek »

Zájemci o tuto kategorii pište.

Dědek.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Ahoj, mohl bych poprosit o fotografie, nebo nejake blizsi informace o zastupcich tech dvou skupin, ktere jsi popsal ve foru planky k historickym plachetnicim.
Jak jsem psal tam, nehodllam zatim jako zacatecnik s lodni modelarinou rovnou tuto jiste slozitou kategorii stavet, ale spis se porozhlizim jakym smerem bych se mohl zacit orienovat. ;o)
Peclivost, vybavenou dilnu i cas mam...

Diky za cas a informace
Lukas B.
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Treba se mi strasne libi tahle kraska .. https://www.mo-na-ko.cz/galeriex/ZlataP ... Gray1.html,
ale kdyz jsem cetl o dvojnasobnem plankovani... ;o)

Nehodlam nijak soutezit, proste mit neco, co bude krasne ve vytrine v obyvaku, ale zaroven to bude pekne rekreacne jezdit na Bystricce ;o)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Plně souhlasím s LukasemX. Je to hezká loď. Také bych se rád výhledově pustil do stavby něčeho podobného. Chci jen, aby to připomínalo historickou plachetnici (do 19. st.) jak trupem, tak i tvary plachet. Čím víc stěžňů, tím lépe. Nepotřebuji žádné detaily, bohatě bych se spokojil se zdánlivým vzhledem modelu.
Nebyl by někdo ochoten napsat seriál o stavbě plovoucí historické plachetnice završený plánkem?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Zájemci o tuto kategorii pište.

Dědek.
Tak jsem si prosel Vase stranky. Opravdu lze podle tech planku Nákladní loď "Master Hand" a Lodivodský kutr "Landlubeer" postavit plavbyschopnou lod? To chce hoooodne moc zkusenosti!
Uvidime, trebas se casem na Mo-na-ku nejaky clanek k tomuto tematu objevi ;o))

Pekny vecer vsem
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Zdravím, lze postavit velice dobrý model, pracnost ani náročnost není veliká, model lze postavit za zimu. je třebe postavit model trochu větší, tento malý model za malého větru moc "nespěchá", malá plocha plachet.
Jinak získal v roce 2002 1. místo na Evropě, a v r.2003 3. místo svět.

dědek
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

[quote="LukasX"]Treba se mi strasne libi tahle kraska .. https://www.mo-na-ko.cz/galeriex/ZlataP ... Gray1.html,

"Dorian" nemusi byt oplankovan dvojite, Jarda to tak udelal z "technologickych" duvodu, protoze tenkrat nemel vhodne mahagonove listy. Mimochodem: dvojite plankovani je spis vyhoda z hlediska kvality povrchu, pouzivaji ho hlavne modelari, kterym zalezi i na maketovosti obsivky. Muj nemecky kamarad Willi Pülmanns touto technologii stavi RC modely lodi z konce 17. stoleti a nemuze si ji vynachvalit.

Zdravim
Borek Dvorak
Borek Dvorak

Nebyl by někdo ochoten napsat seriál o stavbě plovoucí historické plachetnice završený plánkem?
Uz se stalo - popis viz. RC modely, rocnik 1998, cisla 4 az 10, plan viz. muj prispevek v oddeleni historickych plachetnic.

Zdravim
Borek Dvorak
Michal52

Příspěvek od Michal52 »

Pokud nemate tato čísla, mohu je zaslat v pdf poštou. Na serveru časopisu už starší ročníky zmizely, mám je od roku 1997.
Michal
Michal52

Příspěvek od Michal52 »

Omlouvám se, ale trochu jsem se upísk, ta zmíněná čísle mají v pdf nějakejch 70 MB a to by asi mailem neprošlo. Ale pokud by byl opravdu zájem, na malý CD by se to vešlo.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Mám za to, že ten seriál je na úplně prvním CD od RCM, že?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Michal52

Příspěvek od Michal52 »

No tak to nevím, já jsem to stahoval ze stránek RC modelů někdy na jaře (snad). Jinak jsem to vyexportoval pdfcreatorem, takže by to mělo 6,75 MB a to by asi mailem prošlo. Já to neodhadnu, mám neomezenou schránku.
LukasX

Příspěvek od LukasX »

Prosim posli mi to na mejla ... lukasx@seznam.cz .. mam tam take neomezene, nejakych 8MB se tam vejde ;o) A kdyby to bylo tech 70MB, tak doporucuju www.uschovna.cz .. to se pekne uploadne na server a me prijde vygenerovana adresa, kde si to mam vyzvednout ;o)
Diky Lukas
Borek Dvorak

Pozor, v tom serialu jsou dve chyby:

1)Ve vypoctu pricne stability je pocitano pouze s balastni stabilitou, vytlacna stabilita je zohlednena pouze snizenim mezni hodnoty z 2,5 kp/m2 na 1,25 kp/m2. Toto vsak plati pouze u nekterych typu lodi, nikoliv obecne. Spravne by bylo vysetrit metacentrum lode, a momentovou rovnovahu pocitat k nemu, cimz se automaticky zohledni i vliv tvaru lodniho trupu (vytlacna stabilita). Nekde tady ve foru jsem se zminoval o knize, kterou jsem spolecne s Bernhardem Reimannem napsal pro vth - tam uz je to spravne.
Omlouvam se, psal jsem to pred osmi lety, a v mezicase jsem to ci ono jeste priucil. Vaznym zajemcum mohu spravnou verzi zaslat mailem (nemecky text ve Winwordu, obrazky v ACAD2000 *.dwg resp. fotky *.jpg). Opet plati, ze se zmineny material vyuzije pro soukromou potrebu a nezverejni se.

2)Vektorovy soucet a definice zdanliveho (relativniho) vetru je presne naopak, tj. zdanlivy vitr ofukuje plachetnici vzdy v ostrejsim uhlu (vice zepredu) nez skutecny vitr. Uhlova odchylka a rychlost resp. sila zdanliveho vetru jsou tim vetsi, cim rychleji lod pluje.

Zbytek je spravne. Za chyby se jeste jednou omlouvam a zdravim.
Borek Dvorak
Michal52

Příspěvek od Michal52 »

Odeslal jsem a zdá se, že to prošlo. V pdf jsou bohužel dost nekvalitní fotky právě setav navijáků, které mne nejvíce zajímaly. Současně prosím o zaslání oprav pana Dvořáka na adresu michal_jaks@vuv.cz.
Severan

Příspěvek od Severan »

Kde se dočtu o této kategorii více. Co se na soutěžích hodnotí a podle čeho se vychází. Jaké je nutno mít podklady pro hodnocení.

Kde se dá něco nastudovat o ovládání plachet - navijáků a tak. Kolika kanálový vysílač je asi potřeba.

Dají se sehnat ještě nějaké jiné podrobnější podklady k Princi de Neufchatel. Nebo obdobné lodi. Jaká je vhodná délka pro historickou plachetnici tohoto typu, tak aby se vešla do nějaké kategorie.

Severan
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Kde se dočtu o této kategorii více. Co se na soutěžích hodnotí a podle čeho se vychází. Jaké je nutno mít podklady pro hodnocení.

Kde se dá něco nastudovat o ovládání plachet - navijáků a tak. Kolika kanálový vysílač je asi potřeba.

Dají se sehnat ještě nějaké jiné podrobnější podklady k Princi de Neufchatel. Nebo obdobné lodi. Jaká je vhodná délka pro historickou plachetnici tohoto typu, tak aby se vešla do nějaké kategorie.

Severan
Co se týče těchto modelů, tak se na našich soutěžích zatím neobjevil žádný. Kategorie plachetnic se nedělí podle velikosti, ale podle typu oplachtění. Tento typ lodí patří do kategorie NSS-C. co se týče ovládání doporučil bych dotaz na pana Borka Dvořáka(občas má příspěvek na DF, psát bez diakritiky). V sousedním Německu podle netu jich několik jezdí i soutěžně.
Podle mého se jedná o velice krásnou třídu modelů, ale co se týče jízdních vlastností to bude poněkud horší( vysoké těžiště, malý ponor, složité přestavování plachet a pod.) Při současném vývoji této mladé kategorie bude trvat několik dlouhých let, než se tyto modely ve větší míře objeví. Zatím převládají třídy A a B.
Stavba se hodnotí stejně jako u ostatních maket, jen s tím rozdílem, že co je pod čarou ponoru se nehodnotí, ale pozor rozhodčí i na to koukají.
Stavební pravidla, jednotlivé rozdělení do tříd, hodnocení stavby a jízdy najdete na www.svazmodelaru.cz, v sekci NS.
Jinak makety plachetnic budou k vidění tento víkend na soutěži v Borohrádku (od pátku do neděle) start je plánován vždy po 12 hodině v neděli v 9 hodin. přihlášeno je 12 modelů (A) a 7 modelů (B).
Zatímní modely se ovládají klasickými dvoukanály(kormidlo+plachty) popřípadě třetí na genu, a někteří vzužívají vícekanálové soupravy (čerpadlo, vlajka a pod.) , to už záleží na každém. V seriálu jezdí úspěšne dvoukanál ACOMS (27 Mhz)z roku 1984, v modelu CORONA. Tady bych nerad , aby se zase rozjela debata na téma "vysílače".
P.S.: německé stránky : www.igminisail.de.
Severan

Příspěvek od Severan »

[quote="Borek Dvorak"][quote="LukasX"]Treba se mi strasne libi tahle kraska .. https://www.mo-na-ko.cz/galeriex/ZlataP ... Gray1.html,

Co je to dvojité plaňkování?

Severan
pavelst

Příspěvek od pavelst »

principielně toto: http://hmsvictoryscalemodels.be/LuisCal ... oto55.html

Touto technikou jsem sice neplaňkoval,ale jak bylo už řečeno používá se pro "kvalitnější" povrchovou úpravu trupu. První vrstva je spíš na srovnání povrchu, aby se lépe položila druhá vrstva.

Pavel Šťastný
Severan

Příspěvek od Severan »

principielně toto: http://hmsvictoryscalemodels.be/LuisCal ... oto55.html

Touto technikou jsem sice neplaňkoval,ale jak bylo už řečeno používá se pro "kvalitnější" povrchovou úpravu trupu. První vrstva je spíš na srovnání povrchu, aby se lépe položila druhá vrstva.

Pavel Šťastný
Pokud jsem to dobře pochopil z obrázku, tak druhou vrstvu vlastně dělá již slabými plaňkami? Takže jdou pak použít vzácnější dřeviny? Je to tak?

Severan
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Přesně tak
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“