Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Povrchová úprava modelu
Re: Povrchová úprava modelu
Zdravím všechny zapálené modeláře.
Jelikož jsem začátečník v lodní modelařině, zakoupil jsem si stavebnici policejního člunu od firmy Vladyka WSP-9 viz. http://www.vladykamodels.net/detail.php?jazyk=cz&id=6. Původně jsem si myslel, že stavba bude jednodušší, že vyřežu plastové díly, jemně obrousím a slepím. Ale jelikož jsem detajlista, nespokojil jsem se s tím, že díly které byly rozpůlené, k sobě zřejmě špatným lisováním nelícovaly. Proto jsem toho musel docela dost upravit a pro příště jsem došel k závěru, že méně práce by mi zabralo, kdybych si některé díly vyrobil sám.
Tohle ale není důvod proč sem píšu.
Byl bych nesmírně vděčný, kdyby mi někdo poradil ověřený postup, jakým způsobem provádíte povrchovou úpravu a barevný nástřik modelů vyrobených z tohoto plastu.
Zkoušel jsem nástřik prozatím pouze u nadstavby, (kde jsem na doporučení od SNEKA poctivě vyřezal a vybrousil všechny okna).
Postup jsem zvolil následující. Přebrousil jsem plast nasucho smirkem se zrnitosti 1000, nastříkal základem s plničem, přebrousil 1000 namokro a nastříkal barvou. Bohužel kam se škaredě podívám, barva se odlupuje včetně plniče. Po maskování elektrikářskou páskou a odlepení, zůstala barva na pásce.
Nerad bych se zdržoval opravami po špatně zvoleném postupu, proto prosím o rady jak to děláte, případně jaké barvy používáte.
Větší plochy bych chtěl stříkat sprejem, na detajly jsem si koupil Revell modelářské barvičky.
Děkuji
Jelikož jsem začátečník v lodní modelařině, zakoupil jsem si stavebnici policejního člunu od firmy Vladyka WSP-9 viz. http://www.vladykamodels.net/detail.php?jazyk=cz&id=6. Původně jsem si myslel, že stavba bude jednodušší, že vyřežu plastové díly, jemně obrousím a slepím. Ale jelikož jsem detajlista, nespokojil jsem se s tím, že díly které byly rozpůlené, k sobě zřejmě špatným lisováním nelícovaly. Proto jsem toho musel docela dost upravit a pro příště jsem došel k závěru, že méně práce by mi zabralo, kdybych si některé díly vyrobil sám.
Tohle ale není důvod proč sem píšu.
Byl bych nesmírně vděčný, kdyby mi někdo poradil ověřený postup, jakým způsobem provádíte povrchovou úpravu a barevný nástřik modelů vyrobených z tohoto plastu.
Zkoušel jsem nástřik prozatím pouze u nadstavby, (kde jsem na doporučení od SNEKA poctivě vyřezal a vybrousil všechny okna).
Postup jsem zvolil následující. Přebrousil jsem plast nasucho smirkem se zrnitosti 1000, nastříkal základem s plničem, přebrousil 1000 namokro a nastříkal barvou. Bohužel kam se škaredě podívám, barva se odlupuje včetně plniče. Po maskování elektrikářskou páskou a odlepení, zůstala barva na pásce.
Nerad bych se zdržoval opravami po špatně zvoleném postupu, proto prosím o rady jak to děláte, případně jaké barvy používáte.
Větší plochy bych chtěl stříkat sprejem, na detajly jsem si koupil Revell modelářské barvičky.
Děkuji
teď už musíš sundat všechno.... pokud barva nepůjde oloupat, zkus díl namočit do louhu. Plastu by neměl ublížit a barva nabobtná... Ale nemám to vyzkoušené tak nejdřív zkouška na malém kousku!!!
potom dobře odmastit, nejlíp přebrousit pod vodou do které dáš jar nebo jiný saponát.
jako základ stříkni buď základní barvu na plasty, je ve spreji, nebo je taková vodička pro aktivaci plastů, mohla by jít sehnat v autolakovnách, anebo co mi taky doporučili je syntetická základní barva na lehké kovy.
Zkušenost mám s tou vodičkou - funguje perfektne ale není levná. Ale zas ji tolik nepotřebuješ.. A taky s tou barvou na lehké kovy. Ta funguje taky, jen je třeba dát několik tenkých vrstev aby ředidlo moc nenaleptalo podklad. Tedy měl jsem zkušenost před 8?? léty. Teď se mohla receptura z důvodu ekologie změnit a nemusí to fungovat.
No a pak běžný postup.
Můžeš se stavit do Třince, máš to kousek, se podívat...
potom dobře odmastit, nejlíp přebrousit pod vodou do které dáš jar nebo jiný saponát.
jako základ stříkni buď základní barvu na plasty, je ve spreji, nebo je taková vodička pro aktivaci plastů, mohla by jít sehnat v autolakovnách, anebo co mi taky doporučili je syntetická základní barva na lehké kovy.
Zkušenost mám s tou vodičkou - funguje perfektne ale není levná. Ale zas ji tolik nepotřebuješ.. A taky s tou barvou na lehké kovy. Ta funguje taky, jen je třeba dát několik tenkých vrstev aby ředidlo moc nenaleptalo podklad. Tedy měl jsem zkušenost před 8?? léty. Teď se mohla receptura z důvodu ekologie změnit a nemusí to fungovat.
No a pak běžný postup.
Můžeš se stavit do Třince, máš to kousek, se podívat...
Vladyku mám taky ...a....pod čarou ponoru jsem ho po lehkém přebroušení rovnou stříknul akrylátem ve spreji -kupodivu to docela drží, ale za ty leta je to samozřejmě poškrábané a odřené (od kamenů, stojánku, převozů)
zbytek jsem nechal plastově bílý, jen některé části jsen natřel(štětkou) barvami revell a humbrol - jen jsem to před tím umyl - drží to bez problémů, daleko lépe než ten akryl, který se prostě oškrabuje.
nejvíc mi vadí že kde jsem poškrábal ten plast tak do těch drobných rýh se dostala špína a působí to nehezky....zase, mám to 3 sezonu a dost stím jezdím a nechovám se k tomu vůbec pěkně- od prachu to umyje jen ježdění....asi bych to skusil stříknout těmi barvami na kity a pak matným lakem...bez základu
zbytek jsem nechal plastově bílý, jen některé části jsen natřel(štětkou) barvami revell a humbrol - jen jsem to před tím umyl - drží to bez problémů, daleko lépe než ten akryl, který se prostě oškrabuje.
nejvíc mi vadí že kde jsem poškrábal ten plast tak do těch drobných rýh se dostala špína a působí to nehezky....zase, mám to 3 sezonu a dost stím jezdím a nechovám se k tomu vůbec pěkně- od prachu to umyje jen ježdění....asi bych to skusil stříknout těmi barvami na kity a pak matným lakem...bez základu
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Radil jsem jen vyriznout okna, ze lodky bude vypadat lepe.Netfinity píše:.... Byl bych nesmírně vděčný, kdyby mi někdo poradil ověřený postup, jakým způsobem provádíte povrchovou úpravu a barevný nástřik modelů vyrobených z tohoto plastu.
Zkoušel jsem nástřik prozatím pouze u nadstavby, (kde jsem na doporučení od SNEKA poctivě vyřezal a vybrousil všechny okna)....
Pokud by se optal na povrchovou upravu, tak bych mu kladl na srdce:
1.) poradne odmastit !!!
2.) striknout zakladni barvou na plast, nebo plnic na palst (treba Motip z OBI)
pak az dalsi barevna uprava treba autokarosarsky Akrylem .....
Snek
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Ahoj díky za tipy, samozřejmě jsem to před nástřikem umyl pořádně Jarem, pak ještě pro jistotu lihem. Takže chyba bude asi v použitých barvách. Musím se podívat co mi ta nádhera vlastně prodala. Chtěl jsem výhradně na plast.
Jinak sneku, ja nepsal zes mi doporučil postup na povrchovou úpravu, ale že jsem to zkusil na nadstavbě, kde si mi doporučil vyřezat okna.
Jinak sneku, ja nepsal zes mi doporučil postup na povrchovou úpravu, ale že jsem to zkusil na nadstavbě, kde si mi doporučil vyřezat okna.
Ten nastrik zakladem s plnicem, opravdu to byl zaklad na plasty? pokud ne pak se nediv ze se loupeNetfinity píše:Ahoj díky za tipy, samozřejmě jsem to před nástřikem umyl pořádně Jarem, pak ještě pro jistotu lihem. Takže chyba bude asi v použitých barvách. Musím se podívat co mi ta nádhera vlastně prodala. Chtěl jsem výhradně na plast.
Pokud by se barva loupala z nastrikaneho zakladu, pak jde os patnou kombinaci zaklad/nastrik...
No Sneku přišel jsem do obchodu, a řekl jsem ženské že chci spreje na plasty a řekl jsem ji barvy. Teď si z hlavy nevzpomenu co to bylo za výrobce, ale doma se na to podívám a dám vědět.Snek píše:Ten nastrik zakladem s plnicem, opravdu to byl zaklad na plasty? pokud ne pak se nediv ze se loupeNetfinity píše:Ahoj díky za tipy, samozřejmě jsem to před nástřikem umyl pořádně Jarem, pak ještě pro jistotu lihem. Takže chyba bude asi v použitých barvách. Musím se podívat co mi ta nádhera vlastně prodala. Chtěl jsem výhradně na plast.
Pokud by se barva loupala z nastrikaneho zakladu, pak jde os patnou kombinaci zaklad/nastrik...
Ještě že jsem na tu nadstavbu nenalepil vše co tam mělo být. Ale i tak to bude mazec to sundat.
- petr hájek
drobný fígl mohu-li ....... vladykovic výlisky před stříkáním vzít hrubým pískem na nádobí a teprve pak základovkou .
Pokud stříkám PSH což dělám denně vždy ředím toluenem a používám syntetické emaily od základu po vrchní lak , jen patiny jsou vodní na bázi emulze s minerálními prášky .
vzhledem k antifeťáckým omezením používám místo čistého toluenu mnohem dostupnější C6000 kde toluen je hlavní složkou nebo P6407 což je jakási ,,toluenová směs,, běžně prodávaná v drogerii , obě tyto tekutiny ale přidávám do emailu až těsně před použitím a né přímo do ,,pixly barvy,, spolehlivě je do druhého dne rosolovitá . Obě tato ředidla zároven naleptávají povrch výlisku takže jek zde bylo řečeno stříkat velmi tenké vrstvy a raději několikrát po odvětrání ředidla z vrstvy. Obě rozpouštědla také emailu přidají mat ale to není na škodu povrch se stejně sjednocuje závěrečným lakem a jaký si kdo vybere zda mat či lesk je na vkusu modeláře.
Pokud stříkám PSH což dělám denně vždy ředím toluenem a používám syntetické emaily od základu po vrchní lak , jen patiny jsou vodní na bázi emulze s minerálními prášky .
vzhledem k antifeťáckým omezením používám místo čistého toluenu mnohem dostupnější C6000 kde toluen je hlavní složkou nebo P6407 což je jakási ,,toluenová směs,, běžně prodávaná v drogerii , obě tyto tekutiny ale přidávám do emailu až těsně před použitím a né přímo do ,,pixly barvy,, spolehlivě je do druhého dne rosolovitá . Obě tato ředidla zároven naleptávají povrch výlisku takže jek zde bylo řečeno stříkat velmi tenké vrstvy a raději několikrát po odvětrání ředidla z vrstvy. Obě rozpouštědla také emailu přidají mat ale to není na škodu povrch se stejně sjednocuje závěrečným lakem a jaký si kdo vybere zda mat či lesk je na vkusu modeláře.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Diky to je zajimavy tip. Jenze ja nemam strikaci pistoli. Dival jsem se na ty me barvy a mam motip acryl sprej plnic http://uni.autodoplnky.cz/motip-sprej-p ... -s28352613. Na stitku neni napsane na jake materialy sprej je. Dale jsem mel akrylatovku nejaky Very well super spray, ale ten na plnici drzel dobre.
Takze jak dal. Mam to zkusit znova, vykaslat se na plnic a dat zaklad na plasty? Pred tim samosebou to poradne prebrousit , vycistit a odmastit.
Nebo to zkusit syntetikou?
Takze jak dal. Mam to zkusit znova, vykaslat se na plnic a dat zaklad na plasty? Pred tim samosebou to poradne prebrousit , vycistit a odmastit.
Nebo to zkusit syntetikou?
- základ na plasty.... aby to drželo
- plnič .... aby se zaplnily případné rýhy. pokud nejsou možno vynechat
- vrchní spray..
ta syntetika je dobrá, výsledný lak je pružný, což se na plastu hodí ale pokud nemáš možnost stříkání a neumíš dobře stříkat tak je dost velké nebezpečí, že ti to někde steče protože syntetika schne dlouho.
- vrchní spray..
ta syntetika je dobrá, výsledný lak je pružný, což se na plastu hodí ale pokud nemáš možnost stříkání a neumíš dobře stříkat tak je dost velké nebezpečí, že ti to někde steče protože syntetika schne dlouho.
- petr hájek
syntetika schne dlouho ale nestéká při použití rychlého ředění, v podstatě pokud použiji S6001 což bývá doporučené , či jakékoli ředidlo řady S kromě S6300pro epox-nátěrovky je na bázi benzínu což právě zaručí to dlouhé schnutí .
Pro náš účel je ale důležitá rychlost zavadnutí vrstvy a použijem-li toluenu většina rozpouštědla dodaného ředěním se stihne odpařit během letu mezi pistolí a povrchem modelu.
Každopádně ale doporučuji pořídit si nějaký stříkací systém pro budoucnost , osobně to řeším vlastní výrobou jak pistole tak ostatních komponent krom originál ledničkových kompresorů ze skládky .
Pokud mohu doporučit výborným pomocníkem je nízkotlaká stříkací pistole kterou kdysi vyrábel kovofiniš a připojovala se na výstupní otvor obyčejného vysávače (jsem spokojeně vrnícím vlastníkem jedné z nich ....před 2 roky jsem ji za 120,-kč koupil na AUKRU) , ale pokud by se nedala sehnat tato pistole dnes existuje dobrá alternativa v této pistoli:
http://www.tvproducts.cz/cz/detail/diln ... ka-pistole
S mou ,,kovofiniškou,,a upraveným motorem z vysávače ETA(opět ze skládky) jsem loni stříkal celý model IMPERÁTOR o délce skoro 3metry ..... výsledek je k vidění v NARODNÍM TECHNICKÉM MUZEU PRAHA ve vitrině na ochozu .
Pro náš účel je ale důležitá rychlost zavadnutí vrstvy a použijem-li toluenu většina rozpouštědla dodaného ředěním se stihne odpařit během letu mezi pistolí a povrchem modelu.
Každopádně ale doporučuji pořídit si nějaký stříkací systém pro budoucnost , osobně to řeším vlastní výrobou jak pistole tak ostatních komponent krom originál ledničkových kompresorů ze skládky .
Pokud mohu doporučit výborným pomocníkem je nízkotlaká stříkací pistole kterou kdysi vyrábel kovofiniš a připojovala se na výstupní otvor obyčejného vysávače (jsem spokojeně vrnícím vlastníkem jedné z nich ....před 2 roky jsem ji za 120,-kč koupil na AUKRU) , ale pokud by se nedala sehnat tato pistole dnes existuje dobrá alternativa v této pistoli:
S mou ,,kovofiniškou,,a upraveným motorem z vysávače ETA(opět ze skládky) jsem loni stříkal celý model IMPERÁTOR o délce skoro 3metry ..... výsledek je k vidění v NARODNÍM TECHNICKÉM MUZEU PRAHA ve vitrině na ochozu .
- Karolinus I
--------------------------------------------------------------petr hájek píše:syntetika schne dlouho ale nestéká při použití rychlého ředění, v podstatě pokud použiji S6001 což bývá doporučené , či jakékoli ředidlo řady S kromě S6300pro epox-nátěrovky je na bázi benzínu což právě zaručí to dlouhé schnutí .
Má už někdo zkušenost s tou stříkací sestavou? Dík předem.
A je To . . . .!
Na nastrik "Vladyka" modelu staci "Graupner" pistolka za 6$ a muzes pak klidne strikat i doma na stole.
https://hobbyking.com/hobbyking/store/u ... oduct=9295
https://hobbyking.com/hobbyking/store/u ... oduct=9295
Děkuji, vyzkouším to tímto postupem. Ono v panelákových sklepních prostorách to se syntetikou asi nebude to pravé ořechové a stříkací pistol teď kupovat nechci.SH píše:- základ na plasty.... aby to drželo
- vrchní spray..
Rýhy jsem tam neměl dokud jsem nezačal starou barvu sundávat. Někde to drželo slušně, někde ne a bohužel jsem to sem tam skalpelem pokazil.
- petr hájek
na sejmutí barev používám ten louh jak psal SH , běžně s tím odbarvuji z číny dovezené vagonky pro předělání na ČD verze.
Louh sodný ale nepoužívám rozpuštěný ve vode ale v lihu a při teplotě do 40°C pak se dokážeš zbavit jakéhokoli nátěru pouhým otřením houbičkou, na PSH to vliv mít nebude .
Ten líh mi na rozpouštění louhu poradil starý lakýrník co toto používal na odlakování dílů pro veterány , jen aby nebylo zase dusno že je to nebezpečné....to samozřejmě je ale pokud dodržíme základní pravidla pro používání leptajících látek a hořlavin není se proč obávat. POZOR TATO SMĚS ALE NALEPTÁVÁ HLINÍK.
TAKŽE NEZKOUŠET V EŠUSU.......
Louh sodný ale nepoužívám rozpuštěný ve vode ale v lihu a při teplotě do 40°C pak se dokážeš zbavit jakéhokoli nátěru pouhým otřením houbičkou, na PSH to vliv mít nebude .
Ten líh mi na rozpouštění louhu poradil starý lakýrník co toto používal na odlakování dílů pro veterány , jen aby nebylo zase dusno že je to nebezpečné....to samozřejmě je ale pokud dodržíme základní pravidla pro používání leptajících látek a hořlavin není se proč obávat. POZOR TATO SMĚS ALE NALEPTÁVÁ HLINÍK.
TAKŽE NEZKOUŠET V EŠUSU.......
Dekuji, uz to mam skoro obrousene, tak to zkusim az priste. Louh se da sehnat v drogerii nebo nejake barvy laky?
- Pepa Darvaš
Louh neboli Hydroxid sodný NaOH se sežene v drogerii.Je třeba jej naředit neboli rozpustit ve vodě.Pozor na oči.
Nejak mi to nedocvaklo. Podival jsem se do skrine a hele. Krtek na odpady. Obsahuje Hydroxid sodny. Tak asi zbytek s tim zkusim. Jeste jednou diky za tipy. A zaklad na plasty uz jsem taky koupil. Je to bezbarvy sprej od Motipu.
Bacha při rozpouštění! Vzniká hodně tepla takže dávat vždy louh do vody!!
- petr hájek
Rozpouštěním louhu v lihu se roztok ohřeje maximálně na 40°C prakticky odzkoušeno a při této teplotě je roztok nejúčinnější.
Diky za info. Asi zkusim ten lih. Z pocatku to budu redit radsi vice.
Zaujímal by ma cca pomer lieh x NaOH.petr hájek píše:Rozpouštěním louhu v lihu se roztok ohřeje maximálně na 40°C prakticky odzkoušeno a při této teplotě je roztok nejúčinnější.
A ešte, či táto zmes pri odstraňovaní farby nezmatní priehľadné diely ( kabínky, okná, lexan )?
Aplikáciu som správne pochopil, že do zmesi namočiť houbičku, a zotierať farbu z povrchu, alebo to treba nechať dlhšie pôsobiť ?
S NaOH vo vode som odfarboval plastikové modely tak, že som to máčal v roztoku aj niekoľko dní, kým farba šla dolu.
PeterP
Molitan sa rozpadne, štetec sa rozpadne... 8-)))
To tak zkusit drateny kartac 
Zubná kefka funguje ... mám to odskúšané.marian_r píše:Molitan sa rozpadne, štetec sa rozpadne... 8-)))
PeterP
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek