Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Torpédoborec Zerstorer délky 147 cm - jakou zvolit výbavu?

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Torpédoborec Zerstorer délky 147 cm - jakou zvolit výbavu?

Příspěvek od ladous »

Zdeněk Sirný píše:Zdravím celé MoNaKo, potřebuji poradit se stavbou a vybavením lodi.

Získal jsem laminátový trup o délce 147 cm a šířkou 15 cm. Trup je již vybaven dvěma lodními šrouby o průměru 45 mm, nástavby mám již udělané z plastu (plastové výstražné tabulky). Bude to předělané na německý válečný torpédoborec z druhé svět. války typu Zerstorer.
Zajímalo by mě jaké použít do lodi vhodné motory, jestli je potřeba převodovka, zda je potřeba použít chlazení motorů, jaké použít zdroje a regulátor. Co se týká nátěru, jakou mám použít barvu, aby byla vhodná na plastové nástavby. Já používám zatím jenom syntetiku.

Do lodí co již mám postavené používám zpravidla motory Mig 400, 7,2 voltů, bez převodovky s chlazením, olověné akumulároty 6 voltů, 3,4 Ah, ale na loď délky 147 cm se mi to zdá slabé.

Děkuji za odpověď a mějte se krásně
Zdeněk Sirný, e-mail: [mail]ZdenekSirny@seznam.cz[/mail]
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no , barvu bych setrval u syntetiky , co do univerzálnosti je asi nejlepší ,
co do pohonu , 400motor na přímo klidně , ale ta 45mm vrtule by musela mít malé stoupání a chlazení určitě ano ,
nicméně asi by to plulo docela maketovou rychlostí.
Olovo já sice rád nemám , ale sem by asi stačilo, pokud né pak vysokokapacitní NIxx
regl bych tady volil d-sys nad 30A pro jistotu
Osobně nemám rád staré lodě ve skluzu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

P.S. regly samozřejmě pro každý motor zvlášt.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Nic proti předchozímu přispěvovateli nemám, jen bych chtěl upozornit, že model o takovéto délce bude vážit aspoň osm až deset kg, proto bych tyhle motory nedoporučoval.Myslím, že vhodnější by byly motory řady 600 s 12Voltovou gelovou baterií napřímo s to 45 mm vrtulí.Regulátor by stačil jen jeden min.na třicet A.Co se týká barvy na laminát ,ta syntetika je asi nejvhodnější, sám s ní pracuji.Chce to jen ten laminát pořádně odmastit nejlépe jarovou vodou ,přebrousit a zdrsnit povrch .Já používám ještě speciální odmašťovač a pak před stříkáním ještě antistatickou utěrkou setřu povrch.Jako základní nástřik používám dvousložkový plnič(bílý)a vždy v slabých vrstvách třeba i třikrát.Nechat zaschnout, pod vodou přebrousit a znova odmastit, setřít utěrkou a stříkat.Minimálně natřikrát, první nástřik lakýrové to mají již v ruce je pořeba nepouštět kohoutek barvy naplno, víc vzduchu a míň barvy aby se barva rozprášila na drobounké kapičky.Jedná se o to ,že jakmile to naleješ hned zezačátku naskáčou Ti tam oka.Takže pomalu a nalejt to až naposledy.Na ty plasty je speciální barva, ale já jsem třeba na ten tvrzený polystyrén použil základovku Balakrylu a na to syntetiku a drží to také.V každým případě to chce něčím nazákladovat a pak to bude držet.Jakmile ošidíš základ na laminátu a i na plastu ,přelepíš to abys zakryl při sříkání jiné barvy, při strhávání se to sloupne i s páskou.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Ještě malá ukázka mojí poslední lodičky:
Téměř hotový model polské nákladní lodi"Franciszek Zuibrzycki".Zbvývá dodělat jen ramena výložníků a pár detailů.Letos to určitě půjde na vodu.Celý trup je laminátový ,nástavba je z laminátových desek 1 mm vyřezaná na CNC frézce.Frézka ještě vyřezala na výložníky a portály formu do které jsem pak nalil prykyřici.Záchranné čluna také, jen jsou vnitřky duté.ramena jsem vysoustružil na spoustruhu.Drobné detaily jako kladky ,jeřábové háky zabradlí, schody jsem si namaloval a nechal vyleptat fotoleptem.K ovládání používám RC soupravu Hitec Eklipse ,kormidlo a směr.12V 7.5AH baterie pohání motor 12 V 65 W z topení auta. Focené vloni v červenci.
Délka 161 cm
šířka 23 cm
váha asi 10kg

Obrázek
petr hájek

vím , že se 400 motor může zdát slabý na 8-10kg ale jsou tam 2 a pokud se použije opravdu vhodné malé stoupání utáhnou to za menší spotřeby než ty 600. jde jen o to sladit šrouby s motorem , popravdě jsem kdisi provozoval 141cm dlouhou lod po Labi po i proti proudu na jednu iglu motor , 3 ploché baterie zapojené na proud a se šroubem 65mm průměru a to vše též napřímo proti proudu se to sunulo pomalým procházkovým tempem ale v naprosté pohodě.
Na Novgorodu o váze 25kg používám 2 čtyřstovky3Lixx napřímo s jednou gelovkou 12V a se zakázkovým reglem do 15A trvale bez chlazení ale s 30mm 3 listými šrouby P a L které zrovna byly k sehnání ( tím chci říci , že naprosto bez výběru výrobce , materiálu či stoupání ) výdrž akumulátoru 7Ah je na celý předváděcí den na modelhobby tedy každou druhou hodinu 20-25minut na vodě .
Když dám plný plyn vpřed ,lod jede jak blázen na to že je kruhová a hrne před sebou cca 7cm vlnu což při výši paluby nad hladinou 4cm působí poněkud problémy, tudíž pro maketovou rychlost jezdím na 4 zoubky trimu. možná by stálo za to pro jízdu dávat šrouby menšího průměru než zminovaných 45mm , to by asi bylo to nejjednodušší řešení ( Occamova břitva - nejednodušší řešení bývá to správné).
Jinak Pepo , ,,Franciszek Zuibrzycki,, je moc pěkně vypadající lodička , sice na můj vkus se strašně leskne ale proti gustu..... jen je na mě moc,, normální ,,
já jsem vysazenej na ,,obludo lodě,, ;)
petr hájek

k nástřiku používám vlastní odstíny míchané doma a to z polomatných synt. emailů z obi či jiných marketů , základovka je nutná pouze v případě že máš různé barvy tabulkového materiálu , vzhledem k tomu , že používám tabulkový materiál kupovaný jako desky pro reklamky , nemusím sjednocovat odstíny a tak můžu použít syntetiku přímo bez základu .
To jde ale pouze v případě že nedodržíš návod na plechovce a nepoužiješ ředidlo S6001 , nebo bezaromatik , ale riskneš použití toluenu nebo ředidla C6000 které toluen obsahuje.
Toluen zafunguje jako rychlý narušovač povrchu destiček a pokud budeš postupovat od hodně zředěné 1. vrstvičky přes druhou řídkoua ž po 3. nepatrně hustší v rozmezí kolem 5minut po sobě bude email na povrchu držet dokonale i při maskování .
Osobně samozřejmě používám dokonalé odmaštění všech povrchů pomocí přípravku cif - ten také sjednotí při mytí lesklejší místa po lepidle s povrchem celku.
když chci stříkat špatně přilnavý povrch kde nebude přímo hrozit odření provozem , přidávám do zředěného emailu s toluenem trochu chemoprenu super , nástřik takto upravený se dá použít i na polypropylenová brčka použitá třeba jako palubní potrubí .Je třeba ale nejdřív si zkusit ředění a vzdálenost mimo model , pokud totiž dáme hustou barvu nebo příliš z velké dálky stříkáme tuto směs , dosáhneme efektu filmových pavučin ,,ala indiana jones,,.
Osobně se dost divím že syntetika stříkaná Pepou na balakrylový základ tento neodfoukla v puchýřích od podkladu , to bych si netroufal ani zkoušet opačně ano to jde, v krajní nouzi, ale obecně platí na základ a krytí použít stejných barevných systémů- vyjímku mohou tvořit speciální dvousložkové základy , nebo základovky pro plastové součásti s integrovaným narušovačem.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“