Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

článek nebo DF?

Vaše připomínky, náměty, návrhy apod. ke stránkám MoNaKo.
Odpovědět
T.Vilcsek

Re: článek nebo DF?

Příspěvek od T.Vilcsek »

Zajímalo by mně, jestli máte raději vyšlý článek na přední straně nebo stavbu, která projede přes DF?
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Nechcu, aby byly odpovědi spojovány s nějakým mazáním. Pouze chcu vědět, co se vám lépe čte. Co je pro vás příjemnější anebo zajímavější.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Osobně se mi více líbí postupy stavby v DF, kde se dá v průběhu stavby na ledacos zeptat a reagovat. Více se z toho dá čerpat, podle mně, tedy. Pokud si přečtu jen článěk a něco mně zaujme, můj ostych mi pravděpodobně nedovolí oslovit autora článku s otázkami.
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Omluvám se, ale tuhle otázku jsem nepochopil .... vždyť přece nic nebrání diskusi na DF o stavbě modelu popsané v článku na titulní straně. Nehledě na to že spusta autorů o své stavbě z různých důvodů nechce diskutovat...........
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Podle mně to dost záleží na tom, v jaké fázi stavby ten který model je. Pokud někdo model nejprve celý postaví, a pak jen pošle dodatečně dokumentaci stavebního postupu, aniž by připomínky čtenářů mohly další postup stavby ovlivnit, pak bych pro takový model raději viděl ten článek na webu, a to bez ohledu na to, že jsem zrovna v tomto okamžiku adminem.

Ale upřímně: Kolik z nás to vydrží se nepochlubit na DF už během stavby?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Godric

Příspěvek od Godric »

Proto jsem dal článek ne sice zde na titulní stranu, ale na tt.cz a zde aby byla diskuse... loď zatím stavím, tekže bude dost času na diskusi a navíc si říkám, že i já bych mohl přijít k dobrým radám...
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

článek
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
jaroj

Příspěvek od jaroj »

ladous píše:Podle mně to dost záleží na tom, v jaké fázi stavby ten který model je. Pokud někdo model nejprve celý postaví, a pak jen pošle dodatečně dokumentaci stavebního postupu, aniž by připomínky čtenářů mohly další postup stavby ovlivnit, pak bych pro takový model raději viděl ten článek na webu, a to bez ohledu na to, že jsem zrovna v tomto okamžiku adminem.

Ale upřímně: Kolik z nás to vydrží se nepochlubit na DF už během stavby?
Naprosto souhlasím.
Je to už hotové -> článek
Teprve se to kutí -> DF
Zachovejte paniku :-)
SH

Příspěvek od SH »

ono jeto v podstatě jedno. Zatím to tu vypadá tak, že když se objeví nové vlákno, tak se trochu podiskutuje a pak je už jenom ticho po pěšině. Těch 3-5 diskuzních příspěvků snese i diskuze pod článkem.

Spíš bych uvítal něco jiného - v článcích/na DF je jenom popsaný výsledný postup (udělal jsem,přilepil jsem natřel jsem...). Naprosto nevěřím, že se vše každému povede na první pokus. Proto bych uvítal i popis toho co se nepovedlo a proč asi, a jak se tomu vyhnout....
Keba

Příspěvek od Keba »

Po zkušenostech, které jsem načerpal s MoNaKem, se přikláním k verzi článek (případně seriál) a diskuse pod článkem.
Popis stavby v systému DF je pro ty, kteří stavbu modelu sledují on line - těch je minimum. Pro pozdější čtenáře je to nepřehledné. Navíc se tyto materiály s postupem času vytrácí do hlubokého zapomnění. Protože čtenáři DF nejsou schopni dodržovat pravidla, docházelo skoro vždy k "zaplevelení" popisu stavby. Proto došlo k rozdělení popisu stavby na dvě části - vlastní popis a připomínky čtenářů. Tím pádem je tu systém, který je prakticky totožný se systémem článek-diskuse pod článkem. Jen s tím rozdílem, že je to od sebe roztržené a o to víc nepřehledné a na webu není nic.
Zastávám názor, že DF, které "patří" k nějakému webu je nesmysl. Vlastní webové stránky strádají nedostatkem příspěvků, protože čtenáři nápady, radami a připomínkami "mrhají" na DF, kde to všechno mizí v nenávratnu.
Článek s připojenou diskusí má svoje pevné místo. Je řádně zaindexován vyhledávači a je relativně snadno dohledatelný. Jen tak nezmizí.
Dokud MoNaKo nemělo vlastní DF, byl to web, který "žil". Byly příspěvky, byly fotografie nebyly hádky. Po zavedení DF (což považuji za svoji chybu) to šlo s webem postupem času do kopru.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Mohl bych požádat Ladouse o modrou odpověď?
S obojím má práci. Co je pro něho jako administrátora příjemnější?
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Milan Podrazil tvořil a tvoří obojí.
Jeho bych se chtěl zeptat na obojí. Co se mu lépe čte a co se mu lépe dělalo.
SH

Příspěvek od SH »

Keba píše:...Zastávám názor, že DF, které "patří" k nějakému webu je nesmysl. Vlastní webové stránky strádají nedostatkem příspěvků, protože čtenáři nápady, radami a připomínkami "mrhají" na DF, kde to všechno mizí v nenávratnu.
myslím, že to tak není. Pokud by nebylo DF, spousta nápadů by se nedostala ani na DF natož do článku. Pokud řeším nějaký problém, potřebuji odpověď v historicky krátkém čase a ne čekat až někdo a jestli vůbec napíše článek o daném problému. A pokud mám odpověď na někým položený dotaz, je jednodušší a přijatelnější obětovat 5-10min na napsání příspěvku než den na napsání článku. Na DF dostaneš taky víc názorů na daný problém a můžeš si vybrat, u článku máš obvykle jen jedno řešení.

Keba píše:Článek s připojenou diskusí má svoje pevné místo. Je řádně zaindexován vyhledávači a je relativně snadno dohledatelný. Jen tak nezmizí.
Ano - pokud víš, co hledáš.
Ale tady víš jen mlhavě co vlastně hledáš a tedy je dost nesnadné zadat vyhledávači správný dotaz.Spíš hledáš ideu, nápad inspiraci... Když už budeš vědět jak se zeptat, tak se nemusíš ptát- už to víš. Prostě místo "system Google" bych uvítal systém "Seznam". Proto se často opakují jedny a tytéž dotazy o kterých je x vláken i články. Ale asi nejsou tak snadno nalezitelné.
Ale o tom jsme už vedli s Ladousem dlouhou debatu s výsledkem "by to někdo musel udělat...."
Keba píše:Dokud MoNaKo nemělo vlastní DF, byl to web, který "žil". Byly příspěvky, byly fotografie nebyly hádky. Po zavedení DF (což považuji za svoji chybu) to šlo s webem postupem času do kopru.
asi to nebudeš slyšet rád, ale to že MoNaKo jako takové skomírá není ani tak DFkem jako, a to mi promiň, že to tak nazvu, bídnou strukturou stránek, kde něco najít je problém i pro toho, kdo ví, že se něco takového na Monaku už objevilo. Pro neznalého jsou články starší než rok naprosto mrtvé a nedohledatelné.
Když vznikl "Klub NaMoLo" a jeho stránky, bylo to taky něco jako DF ale taky pro uživatele neohrabané - proto Monaku nekonkuroval. Teď vzniklo něco co sice taky není dokonalé ale potřebám uživatelů vyhovuje více proto se přesunuli na DF.
Hádky jsou daň za rychlost, on-line-ovost :) a množství uživatelů. Omezit se je dá snad jen aktivní prací admina, kdy se potírají už v zárodku a ne že se začne mazat ve velkém až když se rozjedou naplno... to už je lepší je nechat vyhořet samy od sebe. A taky, pokud nebude kde takové rozmíšky ventilovat (to že se zakážou neznamená , že přestanou existovat) - bývalá žumpa..., tak holt vyskakují kdekoliv jinde. Na MH to přes počáteční nedůvěru kupodivu funguje - vyskakuješ - šup s Tebou do žumpy (žádné mazání, to jenom přileje olej do ohně), tam se navzájem dotyční vyrafají a je klid. Po 14 dnech příspěvky automaticky mizí.

A fotografie? - Opět bídná struktura galerie. Dohledat něco staršího je naprosto nemožné. A ukládat fotky, které by měly mít nějakou hodnotu delší dobu, na jiný web (třeba rajce, piccasa atd.) nepovažuji za šťastné. Můžou se tam kdykoliv změnit podmínky (zpoplatnění, požadavek na identifikaci s kterou nesouhlasí autor apod.) galerie zmizí a je to jak s výmazem všech příspěvků někoho - spousta vláken ztratí smysl a kontinuitu.

A taky je to o pohodlnosti - pokud by byl při uploudu nějaký plug-in, který by nahrávanou fotku rovnou zkonvertoval do preferovaného rozlišení, taky by se nahrávalo víc. Prostě vemu fotku z foťáku, nahraju a server si ji už uloží tak aby mu to vyhovovalo.

Toť můj soukromý a subjektivní pohled na věc.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

T.Vilcsek píše:Milan Podrazil tvořil a tvoří obojí.
Jeho bych se chtěl zeptat na obojí. Co se mu lépe čte a co se mu lépe dělalo.
Ahoj Tome a i všichni ostatní.
Tvořil,tvoří jsou silná slova, v současné době se potýkám z málem času. Ostatně je to vidět na Schnellbootu a proto to na DF vypadá že stavba ustrnula i když pomalu postupuje. Pokud napíši článek tak je vydán až je stavba hotová a tím se to tak nenatahuje, ale není možná žádná korekce stavby. Konkrétně u S1xx píši raději na DF protože dostanu občas radu v místech, kde bych tápal. Jinak stejně si jednotlivé příspěvky ukládám a není problém vytvořit v budoucnosti článek. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

T.Vilcsek píše:Mohl bych požádat Ladouse o modrou odpověď?
S obojím má práci. Co je pro něho jako administrátora příjemnější?
Méně práce má admin samozřejmě s popisem stavby na DF, protože do konečné podoby svůj text uloží přímo uživatel.

Naopak nad každým dodaným článkem, co projde na MoNaKo, sedím nejméně 15 minut, a to i v případech, kdy jde vesměs o unifikované texty, jakými jsou třeba v současnosti vydávané fotopodklady. U jiných článků prosedím třeba celý den. Dost záleží na tom, v jaké podobě autor text dodá, kolik přiloží fotek a jak je v textu okomentuje. V případě reportáží se k tomu občas přidá i video k sestříhání, a to už se dostáváme pomalu na celovíkendovou práci. Přesto to dělám rád a dělat budu i nadále.

Nezapomínejme ani na to, že pokud MoNaKo někde těží z reklamy, tak je to především z reklamy na hl. stránce MoNaKa. Aby si i v budoucnu zájemci za reklamu zaplatili, tak tam tu a tam musí vyjít nějaký článek, který by přilákal čtenáře. Zdejší DF si už jen z úcty ke svým uživatelům nemůže dovolit otapetovat se kolem dokola reklamními bannery, jako se děje na DF mojehobby.cz, které je dnes bezesporu komerční záležitostí.

Ještě bych dodal, že ani koruna z reklamy na MoNaKu nejde do něčí kapsy. Vždy se získané prostředky (mnohdy nefinančního charakteru) vrací zpátky do modelářů formou různých cen pro vítěze na modelářských akcích, zajištění občerstvení apod.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Přema

Příspěvek od Přema »

Popis stavby na DF v této verzi uspořádání zapadne méně,jak článek;Fotky ze stavby je ale třeba dávat přímo k popisu diskutovaného problému.V případě článku je prostor na reakci v komentáři pod článkem,ale s časem již nikdo odpovídat nebude,ledaže by existovalo upozornění na nový příspěvek v komentářích.Proto jsem raději pro DF,články jen jako seriál.Není problém založit ale k němu DF vlákno.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Děkuji všem, kteří se zapojili do diskuse.

Vypadá to na vítězství směrem na článek. Ale žádný článek víkenďák, raději rozdělit.

Pro Ladouse:
S tím videem v posl. čl. bylo hodně práce a nakonec to až tak velký účel nemělo. Na prvních 500 přečtení jenom 59 spuštění videa.

Znova všem děkuji.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Nevím kam to napsat, ale chtěl bych poprosit Pepu Darvaše aby si vyprázdnil poštu na monaku, nedá se mu nic poslat.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Tome mám to prázdné, nevím proč mi to počád hází, že je plná.Jinak cos potřeboval?Určitě to dojde na meil:Baxi.bax@seznam.cz
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

No tak můžeš psát i na SZ.Mažu jen ty došlé a ty odeslané zabírají taky dost místa.Snad už to půjde.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Připomínky a náměty - kniha návštěv“