Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pomoc s přestavbou zavážecího člunu
Re: Pomoc s přestavbou zavážecího člunu
Dobrý den chci se na vás obrátit s prosbou o pomoc při přestavbě zavážecí lodě pro rybáře Jabo 2B http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 62,jelikož mi v lodi vyhořel tištený spoj který není k sehnání,rozhodl jsem se pro přestavbu na jiný typ ovladače.Bohužel jsem v tomto oboru absolutní laik a nevím jaké komponenty koupit žádam odborníky o radu,co pořídit za soupravu a součastky k jejímu zprovoznění. loď má dva motory pomocí kterých i zatáčí a k vyklápění nákladového prostoru slouží třetí tu video http://www.youtube.com/watch?v=ui-dTPMfAvM.Měl bych přectavu o pákovém ovladači s dosahem zhruba 300m a né moc drahém aby loďka dojela na místo vyklopila krmení nic víc nepotřebuji. Za jakoukoliv odpověd předem děkuj.
Podle popisu usuzuji, že došlo k připálení vlivem neobratné manipulace s baterií
k vyřešení takového případu je však zapotřebí udělat analýzu havarijního stavu
několik fotek , jak to dopadlo by nebylo na škodu, jinak přestavba pro neznalého je v zásadě na hranici neřešitelnosti
požadavek na radu - kolem soupravy a podobně je tedy nesplnitelný - bez pravděpodobnosti na úspěch
takovéto případy vyžadují "do toho vidět"
v mém případě obvykle postupuji tak, že dané zařízení analyzuji, rozkreslím,
pořídím si přehlednou dokumentaci a pak udělám , co je nezbytné, nebo vytvořím kopii = klon dané elektroniky
z hlediska investice do dalšího a přestaveb je to vždy lepší, než to zkoušet bez zkušeností
takto postupuji asi tak 45 let praxe
k vyřešení takového případu je však zapotřebí udělat analýzu havarijního stavu
několik fotek , jak to dopadlo by nebylo na škodu, jinak přestavba pro neznalého je v zásadě na hranici neřešitelnosti
požadavek na radu - kolem soupravy a podobně je tedy nesplnitelný - bez pravděpodobnosti na úspěch
takovéto případy vyžadují "do toho vidět"
v mém případě obvykle postupuji tak, že dané zařízení analyzuji, rozkreslím,
pořídím si přehlednou dokumentaci a pak udělám , co je nezbytné, nebo vytvořím kopii = klon dané elektroniky
z hlediska investice do dalšího a přestaveb je to vždy lepší, než to zkoušet bez zkušeností
takto postupuji asi tak 45 let praxe
FGH_Method
Otázka je, zda by se taková přestavba finančně vyplatila.
Tady to vypadá, že je veškerá elektronika na jednom tištěném spoji.
Pokud je nenávratně pryč, chtělo by to asi obrátit se v místě bydliště na zkušeného modeláře, který by takovou přestavbu zvládl.
Člun je řízen dvěma motory, to zn. dva regulátory+RC spínač pro výklopný systém+nějaká bazarová, nebo čínská RC souprava pro ovládání+vložená práce=asi nový zavážecí člun.
...i když - některé tyto rybářské pomůcky jsou celkem nekřesťansky drahé.
Tady to vypadá, že je veškerá elektronika na jednom tištěném spoji.
Pokud je nenávratně pryč, chtělo by to asi obrátit se v místě bydliště na zkušeného modeláře, který by takovou přestavbu zvládl.
Člun je řízen dvěma motory, to zn. dva regulátory+RC spínač pro výklopný systém+nějaká bazarová, nebo čínská RC souprava pro ovládání+vložená práce=asi nový zavážecí člun.
...i když - některé tyto rybářské pomůcky jsou celkem nekřesťansky drahé.
Zdravím a doplním
1) neřešitelné věci se vyskytují, ale není to až tak časté
2) radit jak a co vestavět někomu, kdo to neumí je velmi ošidné
3) tento typ lodě nepotřebuje speciální pomůcky (obvyklé u modelů)
4) otázka byla, čím došlo k poškození
5) jinak se to bude s vysokou pravděpodobností opakovat, protože tak to už bývá
6) když do toho nevidím, rozumnou radu poskytnout nemohu
1) neřešitelné věci se vyskytují, ale není to až tak časté
2) radit jak a co vestavět někomu, kdo to neumí je velmi ošidné
3) tento typ lodě nepotřebuje speciální pomůcky (obvyklé u modelů)
4) otázka byla, čím došlo k poškození
5) jinak se to bude s vysokou pravděpodobností opakovat, protože tak to už bývá
6) když do toho nevidím, rozumnou radu poskytnout nemohu
FGH_Method
Ahoj
Takhle na dálku se blbě radí. Ideální je "odchytit" nějakého modeláře z okolí. Jenže zde jsme zase u toho co jsem již několikráte psal. Vyplňujte si prosím v registraci kolonku -MÍSTO-. Usnadní se tím dost věcí. Myslím že do soukromí se tím tolik nezasahuje. Milan
Takhle na dálku se blbě radí. Ideální je "odchytit" nějakého modeláře z okolí. Jenže zde jsme zase u toho co jsem již několikráte psal. Vyplňujte si prosím v registraci kolonku -MÍSTO-. Usnadní se tím dost věcí. Myslím že do soukromí se tím tolik nezasahuje. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
procital jsem si specifikaci te lodi a dle popisu je v lodi i nejaky ultrazvukovy detektor na pohyb ryb pod lodi a svetlo ktere ma ryby nalakat k lodi. to je opravdu velmi tezce resitelne bez znalosti te lodi a problemu co nyni zpusobuje.
pokud jde o prestavbu jako takovou, tak pri ovladani 2 motory musi byt pro kazdy motor jeden regulator a treti pro motor na vyklapeni.. k tomu RC vybava, baterie, nevim jak jsi na tom s nabijeckou atd...
nejjednodussi je to opravdu ukazat nekomu v okoli, kdo ti rekne co s tim, pripadne zkusit nejakeho elektrotechnika, ktery mrkne na plosnak zda je mrtvy definitivne, nebo pujde opravit
pokud jde o prestavbu jako takovou, tak pri ovladani 2 motory musi byt pro kazdy motor jeden regulator a treti pro motor na vyklapeni.. k tomu RC vybava, baterie, nevim jak jsi na tom s nabijeckou atd...
nejjednodussi je to opravdu ukazat nekomu v okoli, kdo ti rekne co s tim, pripadne zkusit nejakeho elektrotechnika, ktery mrkne na plosnak zda je mrtvy definitivne, nebo pujde opravit

NeJaToD team
doplnění 3
1) víme, co požaduje a že to neumí udělat sám- to je ok
2) nevíme, co tomu je - informace = NULA
3) nejsem si jist, jestli to všechno, co je uvedeno ten stroj vůbec kdy uměl -- zase nemáme informace
4) pokud to "vyhořelo" pak nepochybně na desce bude základní informace -- jak to bylo postaveno
5) pokud to obsahovalo nějakou mikroelektroniku ? a jak udělanou ? Nevíme tedy vlastně nic
tedy bude nutno než počkat, co to moje psaní přinese
1) víme, co požaduje a že to neumí udělat sám- to je ok
2) nevíme, co tomu je - informace = NULA
3) nejsem si jist, jestli to všechno, co je uvedeno ten stroj vůbec kdy uměl -- zase nemáme informace
4) pokud to "vyhořelo" pak nepochybně na desce bude základní informace -- jak to bylo postaveno
5) pokud to obsahovalo nějakou mikroelektroniku ? a jak udělanou ? Nevíme tedy vlastně nic
tedy bude nutno než počkat, co to moje psaní přinese
FGH_Method
.
Uš jsem takovou loď v rukach mněl. Do puvodniho stavu to opravit nejde. Pouze muj nazor.Ivvo píše:procital jsem si specifikaci te lodi a dle popisu je v lodi i nejaky ultrazvukovy detektor na pohyb ryb pod lodi a svetlo ktere ma ryby nalakat k lodi. to je opravdu velmi tezce resitelne bez znalosti te lodi a problemu co nyni zpusobuje.
- petr hájek
neřešil bych pi...viny, a prostě do stávajícího trupu vmontoval normální 3 kanálový přijímač se dvěma regulátory a silným servem pro vyklápění , on kolega totiž už v prvním příspěvku píše co potřebuje.....
pak se dostanem s cenou za úpravy na cca do 6 litrů včetně práce a pokud na aukru koupíme starší RC soupravu tak ještě méně.
pak se dostanem s cenou za úpravy na cca do 6 litrů včetně práce a pokud na aukru koupíme starší RC soupravu tak ještě méně.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Problém u týchto továrenských zavážacích lodí je ten že celú elektroniku, t.j. prijímač, regulátor, ovládacie prvky, sú na jednom plošáku a ak sa čokoľvek stane, tak človek bez elektrotechnického vzdelania s bohatou praxou si neporadí. Takže jedine predajca a cez neho servis alebo znalý elektrotechnik.
Ak prestavbu, tak do dvoch regulátorov by som nešiel z finančného dôvodu. Naviac ovládanie dvoch regulátorov vyžaduje mix, čo tie najlacnejšie RC súpravy nemusia mať. Takže by som navrhol jeden regulátor so spiatočkou a kormidlo ak sa popod kontajner zmestí tiahlo s ovládacou páčkou a samozrejme do kabínky pred kontajnerom jedno servo. Vyžaduje to prevŕtať trup krížom a zalepiť púzdro kormidla. Ak sa ten plast dá vôbec niečim lepiť. Inestícia - RC súprava 30€, regulátor 30€, servo 10€ a hóóódne trpezlivosti, zručnosti a nápadov ako to vyriešiť.
Ak prestavbu, tak do dvoch regulátorov by som nešiel z finančného dôvodu. Naviac ovládanie dvoch regulátorov vyžaduje mix, čo tie najlacnejšie RC súpravy nemusia mať. Takže by som navrhol jeden regulátor so spiatočkou a kormidlo ak sa popod kontajner zmestí tiahlo s ovládacou páčkou a samozrejme do kabínky pred kontajnerom jedno servo. Vyžaduje to prevŕtať trup krížom a zalepiť púzdro kormidla. Ak sa ten plast dá vôbec niečim lepiť. Inestícia - RC súprava 30€, regulátor 30€, servo 10€ a hóóódne trpezlivosti, zručnosti a nápadov ako to vyriešiť.
- petr hájek
mix není třeba ani při 2 reglech stačí ovládat jako tank (tzv.rajčákové řízení) každý motor jedním kniplem, jednoduché, přesné ,pohodové řízení které mám osobně ověřeno na kulaté lodi novgorod.
Koukal jsem na fotky a přijde mi to nebo ta lod v původní verzi má tak zakryté šrouby že ani nemá zpátečku?
Pak by totiž byla ještě levnější verze při použití leteckých reglíků. Pokud by zpátečka byla nutná existujou velmi levné regly bez nároků na přesné řízení nízkých otáček motorů, které se vejdou 2 do ceny za jeden ,,dospělý,, regulátor D-sys
Já osobně jsem nijak nadšený z jízdy této lodě z přilepených odkazů nebyl , osobně jsem to porovnal s upraveným trupem chalengeru který jako rybářskou zavážečku nabízel ,,Gregor'' , ta totiž opravdu svižně doručí vše tam ,kam je třeba a to za použití jen jednoho motoru řady500 s přímým náhonem kompaktní hřídelí, řízení samozřejmě servem a vyklápění též , propadlem v trupu se záklopkou.
Na té původní lodce se mi líbí snad jen ten ovladač se zpětným přenosem na 2,4GHz
Koukal jsem na fotky a přijde mi to nebo ta lod v původní verzi má tak zakryté šrouby že ani nemá zpátečku?
Pak by totiž byla ještě levnější verze při použití leteckých reglíků. Pokud by zpátečka byla nutná existujou velmi levné regly bez nároků na přesné řízení nízkých otáček motorů, které se vejdou 2 do ceny za jeden ,,dospělý,, regulátor D-sys
Já osobně jsem nijak nadšený z jízdy této lodě z přilepených odkazů nebyl , osobně jsem to porovnal s upraveným trupem chalengeru který jako rybářskou zavážečku nabízel ,,Gregor'' , ta totiž opravdu svižně doručí vše tam ,kam je třeba a to za použití jen jednoho motoru řady500 s přímým náhonem kompaktní hřídelí, řízení samozřejmě servem a vyklápění též , propadlem v trupu se záklopkou.
Na té původní lodce se mi líbí snad jen ten ovladač se zpětným přenosem na 2,4GHz
Vidíš, to ma nenapadlo. Ja som hlavne letecký modelár a tam niečo podobné nepripadá do úvahy. No riadiť zavážací čln dvomi pákami je dosť nepraktické keď potrebuješ na dlhej dráhe 100 - 300 metrov udržovať rovný smer. Ja riadim svoju loď jednou rukou. No ako za nápad Ti ďakujem.
Ono pri zavážacích člnoch nepotrebuješ veľkú rýchlosť - ideál je 100m/min, potrebuješ hlavne silu na ťahanie dvoch silónav a prekonávanie vĺn. Čo je však smutné, tá Jabo nemá ani rýchlosť a ani silu, čiže na väčšie rybníky je nepoužitelná.
Ono pri zavážacích člnoch nepotrebuješ veľkú rýchlosť - ideál je 100m/min, potrebuješ hlavne silu na ťahanie dvoch silónav a prekonávanie vĺn. Čo je však smutné, tá Jabo nemá ani rýchlosť a ani silu, čiže na väčšie rybníky je nepoužitelná.
- petr hájek
i já měl napoprvé hodně plný ruce kniplů při rajčákování , ale ted už se dá i ta kulatá lod uřídit na centimetr přesně , u rajčáků stačí z rádia odmontovat i druhou neutralizaci na vedlejším kniplu a jde to jet na plynu , nebo se dá jet i na zoubky trimu , osobně to používám častěji , aby bylo jasno ovládám tak tohle:
http://www.model-hobby.cz/model-images/ ... ke/v62.jpg
myslím že jakákoli zavážečka bude na ovládání v přímém směru jednodušší.....
http://www.model-hobby.cz/model-images/ ... ke/v62.jpg
myslím že jakákoli zavážečka bude na ovládání v přímém směru jednodušší.....
Mám návrh. 23.10. je zamykání vody na Balatonu http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... le&sid=113 pokud vezmeš loď sebou určitě dostaneš radu a nebo i přímo pomoc. Nejsem si jist zda se tam dostanu ale budou tam jiní. Máš to z Vyškova kousek a podíváš se na rybářskou vodu, pokud jsi tam už nebyl. 
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Jj, připojuji se k Nalimovi.
Já na té akci teda bohužel nebudu, ale jinak se tam sjíždí lodní modeláři z širého okolí.
Alespoň tomu doposud tak bylo
Já na té akci teda bohužel nebudu, ale jinak se tam sjíždí lodní modeláři z širého okolí.
Alespoň tomu doposud tak bylo
Bohužěl se se na zamykání vody nebudu moci dostavit prosím vás o konzultaci koponent,které jsem náhodně vybral.
regulátory 2x třeba toto- http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... -FS-AQP128
spínač na vyklopení krmení- http://www.bel-shop.eu/kategorie28.html
vysílač vlastním tento- http://www.rc-modely.eu/dx3s-dsm2-spekt ... etrii.html
Prosím o posouzení jestli tyto komponenty jsou použitelné a jestli bude člun Jabo2B http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1247162 schopen zatáčet pomocí motoru moc děkuji.
regulátory 2x třeba toto- http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... -FS-AQP128
spínač na vyklopení krmení- http://www.bel-shop.eu/kategorie28.html
vysílač vlastním tento- http://www.rc-modely.eu/dx3s-dsm2-spekt ... etrii.html
Prosím o posouzení jestli tyto komponenty jsou použitelné a jestli bude člun Jabo2B http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1247162 schopen zatáčet pomocí motoru moc děkuji.
1. regulátor
udávané hodnoty (Maximální špičkový proud: 440A, Maximální trvalý proud: 128A) při průřezu vodičů 1,68mm? jsou z říše snů a vodiče nejsou schopny takto velký proud přenést, a pochybuji ze je to regulátor schopen v lodi uchladit. Za stejnou cenu budeš mít kvalitné regulátor DSYS který zde ma hodně lidí a je vyzkoušený.
2. se spínači BEL zkušenosti nemám, zkušenosti s nabíječkami od tohoto výrobce nejsou ale vesměs dobré
3. tříkanálový pistovový vysílač nevím jestli bude stačit, nevím jak umí zvládat mixy, počítej že min 2 kanály na pohon a jeden na vyklápění. nepustíš už nic jiného. Musíš zjistit jak zvládne vysílač namixování pohonů a zda nebude potřeba koupit ještě samostatný mix... u toto třetího kanálu zjisti i jestli umí jen on - off (zapnout/ vypnout světla) nebo jestli umí spinat na obě strany, protože by jsi musel jinak řešit i obrácení sklápění
4. pokud jsem koukal na tu loď správně u minule tak je již od výrobce ovládaná jen motory (nemá kormidlo ani žádné příčné pohony) takže není důvod aby toho nebyla schopna s jinou elektronikou.
udávané hodnoty (Maximální špičkový proud: 440A, Maximální trvalý proud: 128A) při průřezu vodičů 1,68mm? jsou z říše snů a vodiče nejsou schopny takto velký proud přenést, a pochybuji ze je to regulátor schopen v lodi uchladit. Za stejnou cenu budeš mít kvalitné regulátor DSYS který zde ma hodně lidí a je vyzkoušený.
2. se spínači BEL zkušenosti nemám, zkušenosti s nabíječkami od tohoto výrobce nejsou ale vesměs dobré
3. tříkanálový pistovový vysílač nevím jestli bude stačit, nevím jak umí zvládat mixy, počítej že min 2 kanály na pohon a jeden na vyklápění. nepustíš už nic jiného. Musíš zjistit jak zvládne vysílač namixování pohonů a zda nebude potřeba koupit ještě samostatný mix... u toto třetího kanálu zjisti i jestli umí jen on - off (zapnout/ vypnout světla) nebo jestli umí spinat na obě strany, protože by jsi musel jinak řešit i obrácení sklápění
4. pokud jsem koukal na tu loď správně u minule tak je již od výrobce ovládaná jen motory (nemá kormidlo ani žádné příčné pohony) takže není důvod aby toho nebyla schopna s jinou elektronikou.

NeJaToD team
- petr hájek
TAK JEŠTĚ JEDNOU ...MIXY NEJSOU VŮBEC POTŘEBA PRO OVLÁDÁNÍ 2 ŠROUBOVÉ LODĚ.Ivvo píše:Musíš zjistit jak zvládne vysílač namixování pohonů a zda nebude potřeba koupit ještě samostatný mix...
- petr hájek
jinak na regulaci motoru řady 400 napřímo s 30mm šroubem mi vždy bohatě stačil tento regulátor
http://www.flajzar.cz/regulace/obousmer ... delare.htm
jde o nenáročnou konstrukci nepříliš vhodnou pro supermodely ale jako rybářské zavážedlo je dostatečný.
http://www.flajzar.cz/regulace/obousmer ... delare.htm
jde o nenáročnou konstrukci nepříliš vhodnou pro supermodely ale jako rybářské zavážedlo je dostatečný.
mixy nejsou potřeba pokud můžeš ovládat každý motor zvlášť, což jde u palcových nebo pultových vysílačů. u vysílače, který vlastní a zde uvedl (pistolový) je ale nemožné ovládat motory odděleně, takže jediný způsob jak tu loď ovládat je mixy
PS neuvažuji možnost, že jeden motor bude ovládat ukazováčkem jedné ruky a druhý motor volantem, což je určitě možnost, ale prakticky nereálná
PS neuvažuji možnost, že jeden motor bude ovládat ukazováčkem jedné ruky a druhý motor volantem, což je určitě možnost, ale prakticky nereálná

NeJaToD team
Tak s pistolovkou přitlačí 300 a více ;-(
ať mrkne na bazárky,..vysílačky a přísl. sežene pro tyto účely celkem levněji i s pultovkou,......pistolovka neeeeeeeeeee,.....
Děkuji za radu pokud bych přece jen chtěl využít vysílač DX3s mohla by mě zachránit dodatečná montáž kormidla a serva?Motory bych tedy využil pouze k pohonu dopředu a dozadu.Prosím o upřesnění typu a počtu regulátoru DSYS,který bych mohl použít popřípadě serva a kormidla pokud tim něco vyřeším děkuji.
Proti použití volantové 3CH RC nic nemám, dokonce bych to doporučil. Ve spojení s MIXEM to bude bohatě stačit a bude to úplně nejjednodušší řešení. Regulátory DSYS bych taky doporučoval, ovšem ve spojení s dostupnými leteckými mixy se musí počítat s omezením plné rychlosti asi na 75-80%. A nebo mix na zakázku, který propustí při plné výchylce celých 100%.
Do kormidla bych určitě nešel. Tyto lodě jsou určeny i na znečištěnou vodu, proto mají lodní šroby schované za 'klecí'. Kormidlo u této lodě by nebylo asi kam schovat.
Do kormidla bych určitě nešel. Tyto lodě jsou určeny i na znečištěnou vodu, proto mají lodní šroby schované za 'klecí'. Kormidlo u této lodě by nebylo asi kam schovat.
mas v podstate dve moznosti:
1. dva regly, bez kormidla - musis dokoupit mix (Petr Lukes nabizel jeden dobre vyzkouseny tusim za cca 250 Kc, ale cenousi uz nejsem jisty)
2. jeden regl, kormidlo + servo
jak psal ale stelerp, myslim ze varianta 1 je pro tuto lod lepsi, navic znamena mensi zasah do konstrukce. musel by jsi nekam nacpat servo, tahlo ke kormidlu a cele kormidlo...
zkus napsat zde na DF Petrovi Lukesovi (mozna tu je jako bambinot) at ti da info o tom mixu
1. dva regly, bez kormidla - musis dokoupit mix (Petr Lukes nabizel jeden dobre vyzkouseny tusim za cca 250 Kc, ale cenousi uz nejsem jisty)
2. jeden regl, kormidlo + servo
jak psal ale stelerp, myslim ze varianta 1 je pro tuto lod lepsi, navic znamena mensi zasah do konstrukce. musel by jsi nekam nacpat servo, tahlo ke kormidlu a cele kormidlo...
zkus napsat zde na DF Petrovi Lukesovi (mozna tu je jako bambinot) at ti da info o tom mixu

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek