Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pohon jednoduchého modelu

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
T.Vilcsek

Re: Pohon jednoduchého modelu

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek

Obrázek

Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Asi budu natvrdlý, ale mám to chápat tak, že od této chvíle se obejdeme na celém DF beze slov?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Přeruším Vaši obrázkovou mluvu.Tady mrkni a objednej délku dle potřeby http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html kompakt na 400stovku.:D
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Na začiatok - vrtula 45 mm s veľkým stúpaním podľa mňa je na 400/7,2 motor príliš veľká.

A vysvetlenie "zázraku" môže byť takéto:

Stará zelená baterka z hračky Kaufland bez popisu môže byť NiCd s malou kapacitou, ale dostatočne "tvrdá" na to, aby dala dostatočný prúd pre roztočenie tej veľkej vrtule.
Je predpoklad, že ak by tá zelená baterka mala väčšiu kapacitu, motor by čoskoro začal dávať dymové signály ...

NiMH môže byť síce nová, ale "mäkka" takže výkon celej zostavy je nižší ...

Otázkou je, že ak by sa použila menšia vrtula, či by to nechodilo rýchlejšie. Nie vždy je väčšie aj lepšie. ;)

Ale sú tu cez elektriku lepší odborníci, takže možno poskytnú inú interpretáciu zázraku :)
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

A ešte niečo ...

Ak má byť loď o rozmeroch 80x30 žihadlom, motor 400 asi nebude to pravé.
PeterP
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Na takto velký model je 400stovka slabá. Šroub je příliš velký , stačil by kolem 25mm. Graupnerova řada šroubů označená X je vhodná pro rychlé čluny a navíc se prodávají po 2,5 mm. Lepší by byl motor řady 600 a více. Šroub bych volil kolem 35-40mm.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Já osobně bych tam dal 600 myslim si že by to mohlo stačit..... je škoda že je takhle velká to je spíš na benzínáka
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:A nemůže to být tím, že nejlepší účinnost toho motoru je na 4,8V?
Kdybych dal ty NiMh baterky 2 x 4,8V paralelně nebylo by to lepší?
:) :) :)

ty nás zkoušíš, co? :) Motor na 4.8V co do něho pouštíš 9.6V a 45mm šroub s velkým stoupáním a divíš se, že to nejede? Já se spíš divím, že to nechytlo plamenem....
Tujano

Příspěvek od Tujano »

No neviem , mne paralelne zapojené batérie 4,8 V dávajú stále len 4,8 V :)
Ale v sériovom zapojení to je už iné kafe...
SH

Příspěvek od SH »

Tujano píše:No neviem , mne paralelne zapojené batérie 4,8 V dávajú stále len 4,8 V :)
Ale v sériovom zapojení to je už iné kafe...
reagoval jsem na první větu ve vztahu k prvnímu příspěvku... motor na 4.8V a 8mičlánek...

Jinak nízké napětí znamená vysoké proudy a z toho vyplývající problémy - motor, regl, konektory, baterky...

Paralelní spojení Nixx baterek je sice možné ale moc dobře jim to dělat nebude.
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Podle mne je škoda že je tak velká......být 2x menší tak by to jezdilo i s tim motorem....
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Tak tie baterky z foťáku niesu nič moc na pohon najlepšie je kúpiť rovno akupack a je to alebo jednotlié články a vyskladať si to.Na ten motor sa môže tiež pripojiť aj 8 článok čo je pri okolo 10V pri plne nabitých mám to odskúšane len motor musí byť dobre chladený.Dvojlistá vrtuľa je skôr určená na poloponor ako na plno môže to spôsobiť,že pri vyšších rýchlostiach bude nasávať vzduch a stratí rýchlosť alebo bude nestabilna a bude sa preklápať na stranu,ale nieje až tak strašné ťiež mám v lodi dvojlistú vrtuľu a jazdí celkom dobre a spomínané problémy sa dajú rychlo riesiť buď kormidlom alebo spomalením.Ale ak chcete experimentovať tak možno by bola dobrá aj trojlistá vrtula priem. 30mm.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

foxtrot píše:Tak tie baterky z foťáku niesu nič moc na pohon najlepšie je kúpiť rovno akupack a je to alebo jednotlié články a vyskladať si to.Na ten motor sa môže tiež pripojiť aj 8 článok čo je pri okolo 10V pri plne nabitých mám to odskúšane len motor musí byť dobre chladený.Dvojlistá vrtuľa je skôr určená na poloponor ako na plno môže to spôsobiť,že pri vyšších rýchlostiach bude nasávať vzduch a stratí rýchlosť alebo bude nestabilna a bude sa preklápať na stranu,ale nieje až tak strašné ťiež mám v lodi dvojlistú vrtuľu a jazdí celkom dobre a spomínané problémy sa dajú rychlo riesiť buď kormidlom alebo spomalením.Ale ak chcete experimentovať tak možno by bola dobrá aj trojlistá vrtula priem. 30mm.
S tím dvoulistým šroubem a poloponorem nemůžu plně souhlasit. Pokud má dvoulistý šroub určený na ponor, tak je vše OK. Pokud má poloponořený, pak to není v pořádku. Ale obecně říci, že dvoulistý rychlostní šroub je jen pro poloponor, je podle mě trochu zavádějící. Graupner ve svém sortimentu tyto dva typy rozlišuje.
Zdenek
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

Zdenek Bílek píše:
foxtrot píše:Tak tie baterky z foťáku niesu nič moc na pohon najlepšie je kúpiť rovno akupack a je to alebo jednotlié články a vyskladať si to.Na ten motor sa môže tiež pripojiť aj 8 článok čo je pri okolo 10V pri plne nabitých mám to odskúšane len motor musí byť dobre chladený.Dvojlistá vrtuľa je skôr určená na poloponor ako na plno môže to spôsobiť,že pri vyšších rýchlostiach bude nasávať vzduch a stratí rýchlosť alebo bude nestabilna a bude sa preklápať na stranu,ale nieje až tak strašné ťiež mám v lodi dvojlistú vrtuľu a jazdí celkom dobre a spomínané problémy sa dajú rychlo riesiť buď kormidlom alebo spomalením.Ale ak chcete experimentovať tak možno by bola dobrá aj trojlistá vrtula priem. 30mm.
S tím dvoulistým šroubem a poloponorem nemůžu plně souhlasit. Pokud má dvoulistý šroub určený na ponor, tak je vše OK. Pokud má poloponořený, pak to není v pořádku. Ale obecně říci, že dvoulistý rychlostní šroub je jen pro poloponor, je podle mě trochu zavádějící. Graupner ve svém sortimentu tyto dva typy rozlišuje.
Zdenek
Veď netvrdím,že to tak musí byť ja som len písal to čo mi kedysi povedali.A teraz viem zas niečo nové.Ja osobne mám v lodi ten na poloponor už štyri roky a jazdí celkom pekne.
SH

Příspěvek od SH »

na to Ti nikdo neodpoví... Může se to zlepšit a taky se to může dostat do skákajícího stavu, převracet na záda když to chytne při kluzu vlnu, cokoliv... Roli bude hrát těžiště, hmotnost, poloha šroubu,... a nejhorší na tom je, že tyto změny nejsou vždy lineární - někdy se překročením meze diametrálně mění chování.

Já bych prvně tam dal nějaký aspoň trochu rozumný pohon (to, co jsi zkoušel se tak opravdu nedá nazvat ani při nejlepší vůli...) a pak začal zkoušet a dělat drobné změny a tím zjistit, jak se to chová. Ne všechno jde vydiskutovat na DF.

... ale stejně to bude pořád jen loď na kapry. :)
ZBl

Příspěvek od ZBl »

T.Vilcsek píše:Děkuji všem, kteří mi poradili co se týká šroubu a baterek.
...Navíc při nízkých rychlostech ujíždí do buku (jako když máte na autě v zimě letní gumy) a přitom na povely kormidla poslouchá...
Možná je při nízkých rychlostech málo účinné kormidlo - kromě varianty, kterou zmínil Snek a s kterou se už mnoho udělat nedá.
Zkusil bych zvětšit plochu kormidla. Při velké rychlosti většinou stačí relativně malé, ale při pomalé jízdě už to tak být nemusí. Rovněž tu bude hrát roli poměr výška:šířka kormidelní ploutve. Pokud se podívám na kormidlo rychlíka, tak je spíš vysoké a úzké (míněna ploutev kormidla), u pomalých lodiček je kormidlo o dost širší.
Zdenek
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:...Navíc při nízkých rychlostech ujíždí do buku (jako když máte na autě v zimě letní gumy) a přitom na povely kormidla poslouchá. Možná by i s tímto ta změna posunutím hřídele pomohla.
to ujíždění je dáno tvarem trupu. Půdorysně klínový trup bude jezdit vždy divně, couvání bude tragédie.
Trochu to zlepšíš, když v těžišti podtrup dáš ploutvičku, tzv. káča. Sice trochu se zvětší poloměr zatáčení ale zase bude lépe držet přímý směr a i ty zatáčky budou vždy stejné, ne podle větru a vln. Pro točení (a tedy i přímou jízdu) musí něco s kormidlem tvořit momentovou dvojici, jednoduše řečeno aby se trup měl o co opřít když kormidlo zabere do strany. V současné době je to kormidlo a ta výztužná klínová plocha mez hřídelem a trupem. Jsou blízko sebe, A teď se podívej, jak daleko je příď a tedy její moment. Stačí aby fouklo nebo skočila vlnka a točíš se...
Pokud posuneš hřídel k zrcadlu, tak jak jsi to namaloval, bude to ještě podstatně horší. Bude z toho na místě se točící neovladatelná a nestabilní mrška.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Láďo- založ nové téma a vrzni tam poslední příspěvky o baterkách......za BFU děkuji
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

MB/RomanT píše:Láďo- založ nové téma a vrzni tam poslední příspěvky o baterkách......za BFU děkuji
To byl zase nápad... Se při presouvání příspěvků cosi zvrtlo, až jsem byl rád, že jsem zachránil alespoň holý text. Výsledek je k vidění zde:
portal/viewtopic.php?pid=31334#p31334
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:Tady se mělo pokračovat regulátorem ze stavebnice.
Nemělo jí o dotazy typu co mám koupit.
SH by zde pravděpodobně měl přízpěvky k kvalitě, která není až tak běžná. "Nutil" bych ho do rozboru zapojení.
????????? Nechápu na co se ptáš, co chceš vědět. Chceš po mě odpověď anebo se naopak nemám do toho moc "odborně" plést....? Zkus to víc rozvést.

OT: problém všech DFek je až moc stručné vyjadřování které následně vede k nepochopení původní myšlenky, nedorozumění atd. Pak někdy vznikají až FW o ničem. Prosím, buďte ve svém vyjadřování obsáhlejší.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

T.Vilcsek píše:Přesunutí částí by mi nevadilo. Primitivním způsobem se to dá vracet zpátky.

Toto vlákno neukončil Ladous ani Roman-T, ale někdo jiný.
Ty části byly sice vytržené z kontextu, ale přesunuté do samostatného tématu, na které jsem sem dal odkaz. O žádných dalších úpravách tématu nevím, pokud nepočítám odmazání proseb o přesunutí části příspěvků.
Rovněž nevidím důvod, proč by někdo jiný to téma měl ukončit, když se správě DF věnuji jen já a MB/RomanT.
SH

Příspěvek od SH »

tak máš říct o co jde a kam to bude směřovat... Dokud jsi to nenapsal, tak přesunutí části o baterkách mi přišlo naprosto v pořádku a netušil jsem, proč se čertíš... Takhle to sice už vypadá trochu jinak, ale pořád mi to nepřijde jako nějaká strašná tragédie.
A spousta věcí jde řešit soukromou poštou. Když to nakonec skončí v článku, tak to není žádná ztráta informací...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“