Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
lodni sroub z odlamovaciho noze
lodni sroub z odlamovaciho noze
nevite nekdo o navodu na vyrobu lodniho sroubu z odlam. noze? mam pocit, ze jsem ho videl na monaku,ale nemuzu to najit
Nemám 200 let, abych věděl všechno, proto se pořád na něco ptám.
Re: lodni sroub z odlamovaciho noze
tyhle srouby si dela a pouziva Petr Hajek... urcite sem neco hodi, jak na to...

NeJaToD team
Takove šrouby vystřihovanim jsem před časem začal vyrabět z mosazi i hliniku a zda se, že jsou velmi zdařileSnek píše:Neni lepsi udelat lodni sroub z plechu v jednom kuse ohybanim?
Urcite to bude bezpecnejsi jak na vyrobu tak na provoz.
Delali to tak soudruzi v CCCP a bude to i oku lahodici.
Vystrizek z publikace "Yunyj modelist korablestroitel" (1962)
http://lh5.ggpht.com/_BDkkMeepIzw/TJR5t ... /Sroub.jpg
Lodni sroub pak staci stahnout maticemi na konci lodniho hridele, misto lepeni.
diky, asi to bude lepsi nez z toho noze
Nemám 200 let, abych věděl všechno, proto se pořád na něco ptám.
- petr hájek
OZÝVÁM SE TEPRVE NYNÍ
šroub je možno páchat různě , můj nožák byl inspirován ,,sranda obrázkem ,, šroubu s listy s krajem ve tvaru pily , pojmenovaným ,,inovace pro zelenající se vodu,,
zkusil jsem pro výrobu šroubu použít náboj z mosazné chromované ozdobné matice o délce 15mm se zavitem M3 koupené ve ,,šroubárně,, za 2kč,-
do ní jsem po upnutí do soustruhu vytvořil zářezy na každé druhé plošce do hloubky po závit.
Do zářezů které jsou o šířce pilky na železo a jsou vytvořeny podle dorazu ze suportu nastaveného na 45° jsou topenářským cínem a za pomoci topenářské pasty zaletovány ulomené segmenty velkého ulamovacího nože.
šroub vznikl v podstatě jako recese, ale čelist mi spadla poté co jsem s ním na plných otáčkách projel flekem vodních rostlin na našem místním rybníku...... za lodí totiž zůstala stopa jako průplav jasně zelené kapaliny , šroub totuiž zafungoval jako dokonalý mixér.
šroub je možno páchat různě , můj nožák byl inspirován ,,sranda obrázkem ,, šroubu s listy s krajem ve tvaru pily , pojmenovaným ,,inovace pro zelenající se vodu,,
zkusil jsem pro výrobu šroubu použít náboj z mosazné chromované ozdobné matice o délce 15mm se zavitem M3 koupené ve ,,šroubárně,, za 2kč,-
do ní jsem po upnutí do soustruhu vytvořil zářezy na každé druhé plošce do hloubky po závit.
Do zářezů které jsou o šířce pilky na železo a jsou vytvořeny podle dorazu ze suportu nastaveného na 45° jsou topenářským cínem a za pomoci topenářské pasty zaletovány ulomené segmenty velkého ulamovacího nože.
šroub vznikl v podstatě jako recese, ale čelist mi spadla poté co jsem s ním na plných otáčkách projel flekem vodních rostlin na našem místním rybníku...... za lodí totiž zůstala stopa jako průplav jasně zelené kapaliny , šroub totuiž zafungoval jako dokonalý mixér.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
... a až budeš model vytahovat z vody, tak stačí trocha nepozornosti a bude přístav plný jasně červené kapaliny, šroub tudíž může fungovat i jako odstraňovač nešikovného masa....petr hájek píše:...... za lodí totiž zůstala stopa jako průplav jasně zelené kapaliny , šroub totuiž zafungoval jako dokonalý mixér.
- petr hájek
to může i jakýkoli plastový ,,šuntík,,
blbovzdornost nelze zatručit na 100% nikdy ,ale u modelářů předpokládám použití logických obvodů mozku a třeba i vypínače na palubě ještě před vyndáváním z vody .
Ještě jednu výhodu jsem zapoměl vyhlásit při popisu šroubu , je bez jakýchkoli prohnutí na listech tudíž odpadají dohadování , proč že ta lod necouvá neboť couvá stejně dobře, jako jede vpřed.
Ještě jednu výhodu jsem zapoměl vyhlásit při popisu šroubu , je bez jakýchkoli prohnutí na listech tudíž odpadají dohadování , proč že ta lod necouvá neboť couvá stejně dobře, jako jede vpřed.
- petr hájek
na doplnění odkaz:
portal/img/gallery/32_1255806836.jpg
tuhle je vyfocen ještě před umístěním do prstence-dýzy
portal/img/gallery/32_1255806836.jpg
tuhle je vyfocen ještě před umístěním do prstence-dýzy
- srovnávat ostrost a tedy i následky kovového nože a plastového šroubu je.... no trochu mimo mísu.petr hájek píše:to může i jakýkoli plastový ,,šuntík,,blbovzdornost nelze zatručit na 100% nikdy ,ale u modelářů předpokládám použití logických obvodů mozku a třeba i vypínače na palubě ještě před vyndáváním z vody .
- seznam mě s člověkem, co se ještě nikdy nesplet, něco nezapomě, nešáhl kam neměl... rád bych takového poznal.
- list bez jakéhokoliv prohnutí (= rovná deska) půlkou plochy brzdí (= malé stoupání), půlkou plochy vaří vodu(= velké stoupání) a dobře táhne jen malou svou částí. Je ale pravda, že stejně dopředu i dozadu. U pidilodí je to asi jedno, ale se zvětšujícím se rozměrem problémy budou růst víc než značně.
- petr hájek
Zkus si strčit Sváto prst do roztočeného pidigraupnera okolo 30mm průměru a uvidíš že ti okončetinu namixuje uplně stejně jen více roztřepeně jako mosazný či jinak kovový šroub.
S neomylným člověkem tě neseznámím , jen si myslím že jednoduchá řešení bývají ta nejlepší, vypnout model ještě na hladině mi jako jednoduché řešení přijde.
U mých pidilodí používám tvarované šrouby stejné výroby jako na horním obrázku sovětských soudruhů , fakt je totiž, že sehnat šroub o průměru 4mm bývá docela problém, nicméně mixerový šroub z nože fungoval a zase fungovat bude na lodi ,,Nemesis,,a ,,Nemesis2,, což byl carouselový remorkér o délce skoro 50cm a tažné síle na elektronickém mincíři 2kg a to vše za použití přímého náhonu motorem řady 400 na 3článek lipol 2200mAh se kterým lod dokázala bez vleku jezdit po večerech 2měsíce bez dobíjení akumulátorů. Nemesis2 bude opět carousel ale s pohonem500 napřímo a délkou bez 3mm 70cm.
Zdá se tedy že šedá teorie se opět různí od zeleného stromu praxe.
Na závěr , kolego,,mafi8,, klidně použij co je ti milejší ten ruskeý návod je použitelný velmi dobře , jen doporučím jako plech pro zhotovení fosforbronzovou membránu z tlakové houkačky nákladního automobilu, je pružná a celkem tenká nicméně se dobře oracovává , pájí a hodně si nechá líbit při případném orání dna a díky své pružnosti narozdíl od mosazného plechu se jí nic moc nestane i při hrubějších zásazích.
S neomylným člověkem tě neseznámím , jen si myslím že jednoduchá řešení bývají ta nejlepší, vypnout model ještě na hladině mi jako jednoduché řešení přijde.
U mých pidilodí používám tvarované šrouby stejné výroby jako na horním obrázku sovětských soudruhů , fakt je totiž, že sehnat šroub o průměru 4mm bývá docela problém, nicméně mixerový šroub z nože fungoval a zase fungovat bude na lodi ,,Nemesis,,a ,,Nemesis2,, což byl carouselový remorkér o délce skoro 50cm a tažné síle na elektronickém mincíři 2kg a to vše za použití přímého náhonu motorem řady 400 na 3článek lipol 2200mAh se kterým lod dokázala bez vleku jezdit po večerech 2měsíce bez dobíjení akumulátorů. Nemesis2 bude opět carousel ale s pohonem500 napřímo a délkou bez 3mm 70cm.
Zdá se tedy že šedá teorie se opět různí od zeleného stromu praxe.
Na závěr , kolego,,mafi8,, klidně použij co je ti milejší ten ruskeý návod je použitelný velmi dobře , jen doporučím jako plech pro zhotovení fosforbronzovou membránu z tlakové houkačky nákladního automobilu, je pružná a celkem tenká nicméně se dobře oracovává , pájí a hodně si nechá líbit při případném orání dna a díky své pružnosti narozdíl od mosazného plechu se jí nic moc nestane i při hrubějších zásazích.
- petr hájek
znovu podotýkám , že nikomu šroub z nože nenabízím a ani nevnucuji, jen jsem odpověděl na dotaz směřovaný PŘÍMO na můj výrobek tudíž ostatní komentáře jdou poněkud vedle vlákna .
K uznání Svátovy pravdy, pokud ji bude mít uznám rád a nebude to poprvé .... graupner v otáčkách umí mixovat rostlinstvo též jen né řasy ,nožový umí i to a to je ten rozdíl v roztřepeném prstu a pořezaném prstu o kterém se zminuji a též to mám z vlastní bolestivé zkušenosti.
K uznání Svátovy pravdy, pokud ji bude mít uznám rád a nebude to poprvé .... graupner v otáčkách umí mixovat rostlinstvo též jen né řasy ,nožový umí i to a to je ten rozdíl v roztřepeném prstu a pořezaném prstu o kterém se zminuji a též to mám z vlastní bolestivé zkušenosti.
- petr hájek
já s tím nemám žádný problém, svůj názor mi každý může říci zcela otevřeně a bez následků 
Mám otázku na vrtľu a to nevadí jej,že v styku s vodou?Pokiaľ viem tak týmto odlamovacím nožom stačí aj trocha vlhkosti a začnú korodovať.Máte ju aj nejak špecialne ošetrenú proti korozií?
- petr hájek
No v podstatě je to možná dáno i tím , že jsem použil nůž s Tio potahem co prodávají v obi takže samotné ostří není přímo železné a jinak je celá vrtule po spájení nastříkána epox-základovkou a synt-emailem , v praxi to funguje tak že nástřik se ošoupe na ostří a zbytek zatím drží pod emailem. Do budoucna si nedělám iluze , ale zase láce zhotovení mi říká , že další vznikne stejně levně a rychle.
už v dávných dobách pro modely kategorie E1 se vyráběly lodní šrouby z čepelek do hoblíku Narex.. nejdřív popuštěných, pak znovu zakalených... a jejich účinek ve vodě byl podobný... tím šroubem se daly krájet kladívkové čtvrtky.
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
- Michal Kadeřábek
Mám dotaz a z jak silného plechu ty šrouby děláte? Diky
- petr hájek
síla plechu je dána sílou čepelky do nože v případě čepelky z obi je to 0,5mm.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 15877 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pepa Darvas
-
- 4 Odpovědi