Mev píše:Teď jsem se mrkl k vám na fotky a z části ty řemenice jsou na jedné lodi vidět. Ty řemeničky jsou běžně prodejné?
Ještě jsem se chtěl zeptat dá se zkrátit lodní hřídel? Koukal jsem že tam je bronzové pouzdro které teda nevím jak bych vyndal.
hodne otazek najednou
1. pokud je hridel dlouha a budes ji menit za kratsi, tak doporucuji toho kompakta jak psal Petr. Budes mit o tretinu mene prace, navic budes mit jistotu, ze motor je presne v ose hridele, takze budou minimalni vibrace
2. musis se drzet oznaceni na motoru, ale co se tyka povoleneho napeti. tzn. mas motor na 6 až 12 V, takze muzes pouzit jakekoliv baterie v tomto rozmezi, sesticlanek ma napeti 7,2V takze je u spodni hranice. diky tomu bude motor mit mensi otacky pri vhodne zvolenem sroubu popluje "maketove" a motor nebude pretizeny.
takze motor je dobrou volbou...
3. rychlost modelu se da snizit i na radiu, nebo na reglu (aspon DSYS to umi), takze i kdyz bude silnejsi motor, da se to resit. nebo jak rika Petr nejezdit na plny knedlik
4. jakykoliv dalsi clen mezi motorem a hrideli (prevodovka, remenice atd) zvysuji hluk, pokud se neusadi presne jsou zdrojem vibraci (u remenic to neni tak hrozne) nicmene te to ve vysledku bude stat podstatne vice nez kompakt hridel, navic budes mit o hodne vice prace
5. zkraceni hridele je mozne vice zpusoby.
- vyndanim lozisek, seriznutim a vracenim lozisek zpet... problem je vyndat je bez poskozeni a usadit zpet presne do osy s loziskem na druhe strane
-preriznutim pouzdra hridele uprostred a zkracenim. pak se musi na uriznute pouzdra nasunout trubicka, jen tesne vetsi nez je prumer pouzdra a pouzit ji jako spojku pro obe strany pouzdra.