Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Motor a převodovka

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Mev

Re: Motor a převodovka

Příspěvek od Mev »

Prosím o radu, stavím rybářskou loď Pilot 24 (něco jako Artur). Jelikož se moc v tom nevyznám dal jsem na radu prodavače a koupil motor MIG 400 6 - 12V 3 LiXX.
Prý to mám spojit na přímo čehož se trošku obávám aby loď nebyla moc rychlá. Neměla by tam být převodovka aspoň 2:1? (kterou mimochodem neměl :( ).
Dále jsem mu říkal že motor budu napájet NiMH přesto je označen 3 Lixx. Neublížím mu když do něj zapojím zmíněné barerie?
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

motor bych použil stejný a namontoval ho na kompakt hřídel tím si ušetříš hromadu problémů s usazováním pohonu tak abys zachoval souosost , převodovka je zbytečná a jen přidá možnosti poruch a také hlučnost , o rychlosti bych zatím nepřemýšlel nikde není řečeno že musíš jezdit s plynem na doraz to zaprvé a pak máš také možnost laborovat se stoupáním lodního šroubu.
Motor nezničíš pokud ho nebudeš trvale napájet nad 12V to označení je orientační a říká, že je použitelný pro 3 článkovou li-pol baterku která má 11,1V , osobně mám stejnými motory s napájením 6 článkem NiMH poháněn svůj Novgorod.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Nenapsals zda je již zamontovaná hřídel nebo ne. Pokud ano, tak odpadá kompakt hřídel a můžeš použít řemeničky a gumový O kroužek je to bezhlučný převod.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Mev

Příspěvek od Mev »

Ne ne zamontovaného nic nemám. Teď finišuji s plaňkováním. (Zatím to jde až nočekávaně dobře)
Hřídel zamontovaná není a ještě je dlouhá. Vychází mi to do přepážky. Chtěl jsem kračí ale ta nebyla. Takže tam pojedu asi ještě jednou a budu vyměňovat. Jak to vypadá s těmi řemenicemi. Předpokládám že to funguje zhruba jako u auta.
Koupil jsem ten motor, lodní hřídel a kloubovou spojku. Přímou prý neměl.
Mev

Příspěvek od Mev »

Teď jsem se mrkl k vám na fotky a z části ty řemenice jsou na jedné lodi vidět. Ty řemeničky jsou běžně prodejné?
Ještě jsem se chtěl zeptat dá se zkrátit lodní hřídel? Koukal jsem že tam je bronzové pouzdro které teda nevím jak bych vyndal.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Mev píše:Teď jsem se mrkl k vám na fotky a z části ty řemenice jsou na jedné lodi vidět. Ty řemeničky jsou běžně prodejné?
Ještě jsem se chtěl zeptat dá se zkrátit lodní hřídel? Koukal jsem že tam je bronzové pouzdro které teda nevím jak bych vyndal.
hodne otazek najednou :D

1. pokud je hridel dlouha a budes ji menit za kratsi, tak doporucuji toho kompakta jak psal Petr. Budes mit o tretinu mene prace, navic budes mit jistotu, ze motor je presne v ose hridele, takze budou minimalni vibrace

2. musis se drzet oznaceni na motoru, ale co se tyka povoleneho napeti. tzn. mas motor na 6 až 12 V, takze muzes pouzit jakekoliv baterie v tomto rozmezi, sesticlanek ma napeti 7,2V takze je u spodni hranice. diky tomu bude motor mit mensi otacky pri vhodne zvolenem sroubu popluje "maketove" a motor nebude pretizeny.
takze motor je dobrou volbou...

3. rychlost modelu se da snizit i na radiu, nebo na reglu (aspon DSYS to umi), takze i kdyz bude silnejsi motor, da se to resit. nebo jak rika Petr nejezdit na plny knedlik :cool:

4. jakykoliv dalsi clen mezi motorem a hrideli (prevodovka, remenice atd) zvysuji hluk, pokud se neusadi presne jsou zdrojem vibraci (u remenic to neni tak hrozne) nicmene te to ve vysledku bude stat podstatne vice nez kompakt hridel, navic budes mit o hodne vice prace

5. zkraceni hridele je mozne vice zpusoby.
- vyndanim lozisek, seriznutim a vracenim lozisek zpet... problem je vyndat je bez poskozeni a usadit zpet presne do osy s loziskem na druhe strane
-preriznutim pouzdra hridele uprostred a zkracenim. pak se musi na uriznute pouzdra nasunout trubicka, jen tesne vetsi nez je prumer pouzdra a pouzit ji jako spojku pro obe strany pouzdra.
Obrázek
NeJaToD team
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Koupit se dá skoro vše. Zdrojem různých řemeniček (nejenom těch) jsou staré kazeťáky a videa, které se povalují ve všech sběrných dvorech. Píšeš, že hřídel ještě není zabudována, tak raději kup ten kompakt, práce s ním je přesnější a lepší. Tak ať se daří.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Mev

Příspěvek od Mev »

Děkuji všem za informace mě zde zdělené. Věřím že některé informace když né teď tak do budoucna se hodit budou.
marian_r

Příspěvek od marian_r »

Nedávaj tam viac ako 2S Li. Na trojlistú skrutku Modela (s M3) je to rýchlik, jazdí sa na pol plynu. Včera sme skúšali novú robenú s malým stúpaním a jazdí to len na trim.

http://www.yoda.sk/LODE/FOTO/AKCIE_2010 ... rkovec.jpg
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“