Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Generatory zvuku pro loďaře, auta

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
kleta5

Re: Generatory zvuku pro loďaře, auta

Příspěvek od kleta5 »

http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=219
To je adresa kde je možno objednat naprogramovane procesory na zvuk PARY, DIZLA, BENZIŃAKU. 7 součastek a je to za 300Kč i z poštovnym hotovo. Přeji stejnou spokojenost ze zvukem jak mam ja.

Vše bylo zveřejněno v 5č. 2010 RC revue.
Godric

Příspěvek od Godric »

Ahoj, nějak mě to netrká. Nemám ani RC Revue č. 5 2010... tam je návod na stavbu?
vlnovec

Příspěvek od vlnovec »

Godric píše:Ahoj, nějak mě to netrká. Nemám ani RC Revue č. 5 2010... tam je návod na stavbu?
Ano je tam návod a vše potřebné.I ukázka zvuku. http://www.rcrevue.cz/ke-stazeni/programy
kleta5

Příspěvek od kleta5 »

Godric píše:Ahoj, nějak mě to netrká. Nemám ani RC Revue č. 5 2010... tam je návod na stavbu?
Při objednavavi procesoru je nutno uvest ktery generator Ti maji naprogramovat
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Ahoj,
S PICaxe si hraju už půl roku, ale toto mi uniklo. Stáhnul jsem si materiály z rcrevue.cz, ale chybí tam zapojení a vysvětlení. Může někoho poprosit o SZ konzultaci, případně doplnění podkladů? Hlavně mě není jasná část určující "rychlost" a tím i charakter přehrávaného zvuku. Je to v článku vysvětleno?

Radek

P.S.: Modul bychom použili do (analogové) lokomotivy, t.zn. že řízení rychlosti by se muselo předělat podle napětí v kolejích.
SH

Příspěvek od SH »

v časopisu RCR 5/2010 je dvoustrana o tom generátoru. Je tam schéma, popis funkce, možné úpravy.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tak jsem si ten modul postavil.
Ve schematu Ing. Černého (resp. původním) je drobná chybka - chybí druhá spojka na propojení zemí.
Každopádně jsem si navrhl desku asi o třetinu kratší bez místa na nepoužité součástky. (A šla by v obou směrech stáhnout o dvě další řady. Mě to do lokomotivy stačí. :))
Obrázek

Radek
oldik

Příspěvek od oldik »

Se zájmem jsem shlédnul tento výrobek, ale nemám šanci to dát do kupy. Max co jsem zvládnul byl pípák na vyhledávání svahového modelu ze 4 součástek.
Budu kompletovat Artura a chtěl bych ho vylepšit generátorem zvuku. Jedinou hotovku, co jsem našel, byl modul od firmy Krick. U nás dostupný modul parního stroje, který by asi nebyl do tohoto typu lodi nejvhodnější. Přesto, máte někdo zkušenosti s těmito moduly. Nenašel jsem nikde žádnou zvukovou ukázku.
Děkuji
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Ukázkové zvuky jsem umístil zde:

DIESEL: http://hobby.trainzpedro.cz/elektronika ... diesel.mp3
PETROL: http://hobby.trainzpedro.cz/elektronika ... petrol.mp3
STEAM: http://hobby.trainzpedro.cz/elektronika ... -steam.mp3

Ale nečekejte žádné zázraky. Generuje to přeci jen 8-bitový MCU a nejde tedy o nějaké digitální nahrávky. Tady trošičku opačně platí, "za málo peněz, málo muziky". Ti co se s PICAXE baví, mají možnost snad volit i počet válců a pohrát si se zabarvením zvuku. Osobně zkušenost se zvukem v nějakém modelu nemám, ale možná že to na vodě nezní špatně.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Ups, byl jsem pomalejší ;o)
oldik

Příspěvek od oldik »

Pánové, díky členům zdejšího fóra vyřešeno. Jsem z toho naprosto odvařenej a už se nemůžu dočkat realizace. Ukázky jsou naprosto fantastický. Díky Olda
oldik

Příspěvek od oldik »

Používáte na repro nějakou rezonanční bedýnku nebo položíte repro do lodě "jen tak". Moc místa tam nemám.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

V mašině jsem měl reprák v kotli - tj. měděné trubce orientované vodorovně.

Radek
AndroidCZ

Příspěvek od AndroidCZ »

Akusticky ideální je mít vzduchotěsně oddělenou přední a zadní stranu membrány reproduktoru, protože jinak vlnění produkované zadní stranou anuluje vlnění produkované přední stranou (tzv. akustický zkrat) – tenhle negativní jev je výrazný hlavně u nižších (tedy všesměrových) kmitočtů, které jsou bohužel nedílnou součástí zvuku motoru. V realitě lodních modelů nemusí být to oddělení úplně vzduchotěsné, ale "volně položený" reproduktor je prostě nicmoc řešení.
Taky je vhodné nezapomenout na to, kudy se zvuk z podpalubí bude šířit ven.
Celkem frajeřinka by bylo zabudovat reprák do trupu ve vodorovné přepážce cca v úrovni paluby a prostor nástaveb využít jako druhou komoru tzv. "bandpass" ozvučnice s bassreflexem v podobě komínu :-) - při správném spočítání objemů by z toho byl zvuk výrazně maketový. Uvažoval jsem o tom, ale v mém remošu Matyldě není žádné místo pro váhu navíc, tak snad někdy u vhodné lodi s komínem..
oldik

Příspěvek od oldik »

Za vysvětlení díky, ale je to ozvučení artura, tudíž znovu dotaz. Repro volně ložený nebo nějak obedýnkovat?
AndroidCZ

Příspěvek od AndroidCZ »

oldik píše:Za vysvětlení díky, ale je to ozvučení artura, tudíž znovu dotaz. Repro volně ložený nebo nějak obedýnkovat?
No jak jsem psal, volně ložený ne, lepší bude když bude repro alespoň v nějaké desce. Nevím jak to pasuje konkrétně do artura, ale co třeba mít pod nástavbou vyndávací "dekl" (uzavírající otvor pro přístup dovnitř) a v něm zabudovaný ten reprák?
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar.
Za poslední rok jsem postavil hodně těchto zvukových modulů a udělal několik vylepšení. Jednak došlo ke zmenšení desky, druhak k přeprogramování zvuků motoru podle potřeb modelářů.

Nedávno jsem řešil trošku vyjímečný problém - posunutý neutrál, resp. polohu neutrálu u modelu jezdícího jen vpřed. Modul tedy nestartoval a v klidu naopak nezdechl, protože neutrál motoru se nekryl s délkou pulzu 1.5ms.
Proto jsem přepracoval program levého čipu (speed demand) a vytvořil k němu jednoúčelový přípravek, ve kterém si uživatel může nastavit neutrál zcela libovolně pomocí vytažení propojky při neutrální poloze páky vysílačky. Potom se čip vrátí do zvukového modulu. Na zvukový modul je potřeba přidat jeden rezistor, aby nedocházelo k samovolným změnám neutrálu.

Radek
Snek

Příspěvek od Snek »

Kdyz sem osadil dodany DPS od kolegy soucastkama a pak se podival na reseni "konkurence", tak mne napadlo bohuzel opozdene, ze bych mel priste plosny spoj udelat rozmerove do vhodne krabicky a odpadne problem s uchycenim a izolaci pred "zkratem". V lodi vaha krabicky roli nehraje a cena neni zavratna.

Na fotce je vlevo zvukovy modul a v pravo mix od Pavouka.
Fotka rekne vice nez dlouhosahle popisovani :)

Obrázek

Obrázek
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Nemáte, prosím, tip, kdo by na zakázku vyrobil takýto zvukový modul ?
Mal by som záujem o 2-3 kusy.

Podmienkou je, aby jeho zapojenie zvládla aj "elektronická lama" ako ja ... :rolleyes:
PeterP
watson220

Příspěvek od watson220 »

Tiež by som mal záujem o tento zvukový modul.
Snek

Příspěvek od Snek »

Vyrobit moduly neni problem. Kdyz tak email nebo SZ.
Picaxe beru z http://www.sparkfun.com/products/8308

Zapojeni je jednoduche, nakrimpovane kabely s konektory mohu pribalit.
komodor

Příspěvek od komodor »

PeterP píše:Nemáte, prosím, tip, kdo by na zakázku vyrobil takýto zvukový modul ?
Mal by som záujem o 2-3 kusy.

Podmienkou je, aby jeho zapojenie zvládla aj "elektronická lama" ako ja ... :rolleyes:
Tiez by som mal zaujem o 2ks-parnik.
Snek

Příspěvek od Snek »

Dotaz na zajemce, mam to napasovat do krabicky nebo proste nechat "naplacato" k zasmrsteni ???
Tentokrat si plosny spoj vyrobim sam klasickou cestou, frezovany na fotce nedopad dobre.

(Podklady pro vyrobu tu pak zverejnim ke stazeni)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mám volný a ihned dostupný jeden modul viz foto výše.

Na ostatní nemám díky celníkům procesory. (Ztratili mi balíček za DOST peněz :o )

Pošlete kdyžtak SZ nebo mail.

Radek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“