Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

motor do H300

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Nick

motor do H300

Příspěvek od Nick »

Dobrý den. stavím remorkér v meřítku 1:25 konkrétně se jedná o Holownik H300a řeším jaký motor do nej mam použít. pán v obchode mi nedokazal poradit resp. mi nechtel poradit nakou blbost a odkazal me sem. tak bych rad požadal o pomoc nebo radu. předem dekuji za odpovedi
SH

Re: motor do H300

Příspěvek od SH »

nechce se mi hledat plán H300... jaká je délka a výtlak modelu, průměr a typ šroubu, jaké uvažuješ napájení?
Nick

Příspěvek od Nick »

nu rozmery jsou (šířka/délka) 250x860mm. výtlak netušim. šroub je pravotočivý o prumeru 65mm. rad si neham poradit s napajením
SH

Příspěvek od SH »

Takže větší a těžší...
já osobně bych být Tebou volil přímý náhon, 12V Pb aku a 12V motory z aut. Něco ze stěračů, polohování sedaček, ventilátorů. Na vrakáči je seženeš poměrně levně, mají nízké otáčky a vyšší kroutící moment. Jako první nástřel bych hledal něco s výkonem 20-40W a tvar jaký Ti bude vyhovovat pro zabudování. Pokud by to netočilo co má, tak zkusit nejdřív polaborovat se šroubem (stoupání) a pokud to nepomůže tak pohledat jiný motor. Proto doporučuji motor chytit na motorovou přepážku a s hřídelem spojit kardanem aby šlo případně použít i jiný motor.
Nick

Příspěvek od Nick »

aha tak to by me vubec nenapadlo použít motorek ze stěrače. jasný takže metoda pokus-omyl :). tak já to pokoumam seženu motorek vyzkoušim a dam vedet jak to dopadlo. mužu poprosit jeste tip na ten aku? nic sem nenašel 12V, a nedela se to třeba v ni-mh nebo ni-cd? to olovo mi neni moc po chuti. ale dekuju. veřím že to pomuže
SH

Příspěvek od SH »

olovo jsem navrhnul proto, že má dobrý poměr kapacita/cena a do tak velké lodě budeš stejně potřebovat zátěž.
Jinak dost se tu doporučují velké NiCd monočlánky o kapacitě 4000mAh, ale to budeš potřebovat 10ks a to už bude asi dost o ceně. NiMh bych se vyhnul, Lipol je taky o ceně a jejich přednost - malou hmotnost, stejně nevyužiješ.
Nick

Příspěvek od Nick »

Jo to me přesvedčilo. dobra ale nebudu muset nejak polaborovat s regulatorem a přímačem? je to nejak odlišený max.proudem jakej do toho mužu pustit? nebo je to jedno to asi ne ne?
SH

Příspěvek od SH »

potřebuješ regl co zvládne aspoň 15V (12 článků NiCd) což budou asi všechny ale výjimky se najdou... a proud aspoň 20A, silnější nevadí a aby byl obousměrný...
Nick

Příspěvek od Nick »

to mi v krame při koupi řeknou jakej je jakej a do kolika voltu je... tak jo dneska se kouknu po nakym tom motoru tak snad budu mít štestí. co sem se tak pítal tak by byl dobrej z trabantatak uvidim :) dekuju za rady
SH

Příspěvek od SH »

no, zrovna Trabantí motor bych nedoporučoval, jsou to myslím motory s cizím buzením a ani mechanické provedení není bůhvíjaké... Alespoň takové byly motory z Wartburgu a trabantí jsou, myslím, stejné.
kleta5

Příspěvek od kleta5 »

No mam rad motory ze stěrače Trabanta. Po odřiznuti převodovky zustane motor 100mm dlouhy, 60mm pruměr. Ma neodymovy velmi silny magnet, 3 kartače,to znamena vyběr 3 druhu obratek. Rotor točeny dratem o pruměru0,7mm. Motor je určen na 6V, ja jej napajim 12V Po 2 hod. plavani je jen vlažny. Aby kartače neiskřily a motor se nezahřival, mam odrušeni 2 tlumivkami a 3 kondiky. Ve vikach jsem navrtal větraci otvory o pruměru 8mm. Motor ze šroubem 70, třilisty ponořeny ve vaně odebira 3,8A. Samožřejmě 3nek na hřideli nutno osoustružit na požadovany pruměr. Snad moje poznatky někomu pomužou.
guitar61

Příspěvek od guitar61 »

Ahoj.
Osobne by som to riešil takto:
Motor - El.mot.MIG 600 8.4V TURBO
Prevod - MPJ 8053 Plan.prev. 3,33:1 500-600 alebo MPJ 8120 Prev.500-650 BB 2,8:1
Regler - DSYS MD46DCRS
Aku - olovený 12V/4Ah
Cena asi 80 - 90 Eu
Je to trochu drahšie ale bezproblémové.
SH

Příspěvek od SH »

kleta5 píše:No mam rad motory ze stěrače Trabanta. Po odřiznuti převodovky zustane motor 100mm dlouhy, 60mm pruměr. Ma neodymovy velmi silny magnet, 3 kartače,to znamena vyběr 3 druhu obratek. Rotor točeny dratem o pruměru0,7mm. Motor je určen na 6V, ja jej napajim 12V Po 2 hod. plavani je jen vlažny. Aby kartače neiskřily a motor se nezahřival, mam odrušeni 2 tlumivkami a 3 kondiky. Ve vikach jsem navrtal větraci otvory o pruměru 8mm. Motor ze šroubem 70, třilisty ponořeny ve vaně odebira 3,8A. Samožřejmě 3nek na hřideli nutno osoustružit na požadovany pruměr. Snad moje poznatky někomu pomužou.
tak v tom případě motor z Wartburgu (který znám) je něco jiného....
kleta5

Příspěvek od kleta5 »

SH píše:olovo jsem navrhnul proto, že má dobrý poměr kapacita/cena a do tak velké lodě budeš stejně potřebovat zátěž.
Jinak dost se tu doporučují velké NiCd monočlánky o kapacitě 4000mAh, ale to budeš potřebovat 10ks a to už bude asi dost o ceně. NiMh bych se vyhnul, Lipol je taky o ceně a jejich přednost - malou hmotnost, stejně nevyužiješ.
I ja preferuji olověne-gelove snad bych jen doporučil raději koupit dva 6V kvuli rozloženi vahy v modelu. cenově vyjde stejně. Pokuť jde o kapacitu, tak to uš zaleži na Tobě, snad 7Ah
ik33

Příspěvek od ik33 »

Čudujem sa že ešte niekto používa a odporúča do modelu lodí vysokootáčkové letecké motory s prevodovkou. Načo sú potom motory nízkootáčkové, kde pri 600-vkovej rade môžem poháňať vrtuľu o priemeru 60 mm pri prúde 3A loď o rozmeroch 80 x 30 cm a hmotnosti 6 kg. Tu stačí bohate regulátor DSYS 16A - nová rada zvláda napájanie z Pb akumulátora. Baterka 12V 7 Ah potom bohate stačí na tri hodiny bavkania sa pri jazierku.
ranovak

Příspěvek od ranovak »

Protože o nízkootáčkových 600-ti stovkách je poměrně malé povědomí (i prodavači asi ve dvou českobudějovických prodejnách na mě nechápavě hleděli co to vlastně po nich chci, ve třetí prodejně pak příslušný motor měli...). Já mám vyzkoušené Graupner Speed 600/7,2 ECO a Igarashi 3657-030, oba mají jen 11.000 ot/min. a odběr max. 7A a i při Tug Towingu, kde se jezdí s vlekem a na plný plyn mají velice příznivý odběr... (viz diskuze u springerů...)
ik33

Příspěvek od ik33 »

Ja používam ešte nižšie otáčky (5500 ot/min) a jazdím pri max. prúde 3A s loďou o hmotnosti 5,5 kg - zavážací a zakrmovací čln pre rybárov. Rýchlosť 100m za min. a sila? - kolega za mím ťahal po rybníku 12 ročného vnuka na 2m nafukovacom člne úplne v pohode.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

ranovak píše:Protože o nízkootáčkových 600-ti stovkách je poměrně malé povědomí (i prodavači asi ve dvou českobudějovických prodejnách na mě nechápavě hleděli co to vlastně po nich chci, ve třetí prodejně pak příslušný motor měli...). Já mám vyzkoušené Graupner Speed 600/7,2 ECO a Igarashi 3657-030, oba mají jen 11.000 ot/min. a odběr max. 7A a i při Tug Towingu, kde se jezdí s vlekem a na plný plyn mají velice příznivý odběr... (viz diskuze u springerů...)
A zamýšleli jste se nad tím i z té druhé strany? Proč bych měl někomu prodávat nízkootáčkový motor, když mu můžu prodat vysokootáčkový a k tomu ještě převodovku? Nevěřím, že je tomu tak všude, ale moc bych se takovému přístupu nedivil... Ne vždy je při poskytování rad "stavovská" čest tou hlavní motivací.
Zdenek
ranovak

Příspěvek od ranovak »

V tomto případě si myslím že prodejce vůbec nevěděl, že nějaké takové motory vůbec jsou a že to nebylo snahou prodat motor i s převodovkou, protože převodovku na S600 stejně také neměli....
kleta5

Příspěvek od kleta5 »

ranovak píše:V tomto případě si myslím že prodejce vůbec nevěděl, že nějaké takové motory vůbec jsou a že to nebylo snahou prodat motor i s převodovkou, protože převodovku na S600 stejně také neměli....
No a proto mam rad stěračovy motor s Trabanta. Zaplatim 20Kč a ma 3000, 5200 a 8000 obr. Neumim si to vysvětlit ale ve vaně ponořeny šroub bera nejvic při 3000 obr.
Tomas Koci

Příspěvek od Tomas Koci »

Zdravím.K tematu pohon pro remorkér(doufám,že se to zobrazí správně).Všem,kdo staví remorkery bych chtěl poradit.Jeden z nejlepších motorů pro remorkéry délek 900-1300 mm a šrouby d 60-100 mm (malého stoupání),který jsem kdy používal byl motor z topení-tedy pohon ventilátorku z auta Bucegi.To byl rumunský náklaďák.Dnes bude asi problém ho sehnat.Možná v Rumunsku.Motor má stator z permenentnívh magnetů(žádná spotřeba proudu)samomazná ložiska a hlavně.Obrovský krouticí moment při přiměřených otáčkách.Já jsem ho napájel 12 V,i když byl na 24 V.V tom případě jeho vlastnosti ještě vynikly.Napájecí proud vzpomínám do 1A i při zatížení ale nešel zastavit.Dnes už elektry nestavím.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“