Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Regulátor pro Smit Nederland
Re: Regulátor pro Smit Nederland
Ahoj,skládám stavebnici Smit Nederlanda, chci poradit jaký regulátor případně dva zakoupit. Pohon bude 2 x 600 ,průměry šroubů jsou 50 mm a napájení dle mé představy bude Pb 12 V. Z minula mám dsys 36 A. Vzhledem k tomu,že nemám žádné zkušenosti s pohony lodí,prosím o radu zda bude stačit 36 A pro oba motory nebo je třeba dvou regulátorů.
Díky za rady Josef
Díky za rady Josef
Ahoj
Ten DSyS bude stačit. Pokud ale budeš používat pouze jeden regl , tak se připravíš o možnost lepší manévrovatelnosti (protitahy). Jestli počítaš že si zajezdíš TT tak doporučuji koupit ještě jeden a tím ovládat každý motor samostatně. Pro normální plavbu stačí ten jeden.
Ten DSyS bude stačit. Pokud ale budeš používat pouze jeden regl , tak se připravíš o možnost lepší manévrovatelnosti (protitahy). Jestli počítaš že si zajezdíš TT tak doporučuji koupit ještě jeden a tím ovládat každý motor samostatně. Pro normální plavbu stačí ten jeden.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Díky za radu,zatím neplánuju žádné soutěže v TT,ale možnost ovládat každý motor zvlášt se mi líbí. Koupím ještě jeden,ale v tom případě prosím ještě o jednu radu jak se to pak ovládá na rc vysílači mám Dx 6 a dosud jsem ovládal vždy nějaké serva plus jeden regulátor. Jak je to tedy zapujeno,aby šel jedem motor vpřed a druhý vzad.
Díky
Díky
Aby se daly regulátory ovládat nezávisle, musí být každopádně každý na samostatném kanále. Ovládání na vysílači jde vyřešit více způsoby. Nejjednodušší je asi využít křížový mix (delta, motýlek apod.) na jednom kniplu. Při pohybu páky vpřed jdou oba regulátory souhlasně, při pohybu ovladače do stran proti sobě. Další možnost je zapojit regly na oba kniply a řídit loď podobně jako pásové vozidlo. Potom je ale vhodné upravit druhý knipl též na plynový (se zoubky), anebo při opačném vkusu oba dva na pružinky, aby se oba kniply ovládaly stejným způsoběm. Některé lepší vysílače mají možnost dokoupení navy kniplu (dvě plynové páky vedle sebe) který se zamontuje na místo jednoho standartního kniplu. Ale to už je dražší špás.
pri pouziti ovladania pohonu lode dvoma kniplamy je lepsie nepouzit tzv zubky ale klasicke ovladanie ktore sa vrati do neutralu a zvlast pri TTPetrP píše:Aby se daly regulátory ovládat nezávisle, musí být každopádně každý na samostatném kanále. Ovládání na vysílači jde vyřešit více způsoby. Nejjednodušší je asi využít křížový mix (delta, motýlek apod.) na jednom kniplu. Při pohybu páky vpřed jdou oba regulátory souhlasně, při pohybu ovladače do stran proti sobě. Další možnost je zapojit regly na oba kniply a řídit loď podobně jako pásové vozidlo. Potom je ale vhodné upravit druhý knipl též na plynový (se zoubky), anebo při opačném vkusu oba dva na pružinky, aby se oba kniply ovládaly stejným způsoběm. Některé lepší vysílače mají možnost dokoupení navy kniplu (dvě plynové páky vedle sebe) který se zamontuje na místo jednoho standartního kniplu. Ale to už je dražší špás.
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
- petr hájek
můžu doporučit ovládání ,,pásákového typu,, je to nejednodušší způsob a je dostupný bez dalšího elektronického nesmyslaření.
Ovládám tak svůj NOWGOROD a jsem zcela spokojen je to o citlivosti v prstech moje lod nemá ovládané kormidlo a řídí se pouze dvěma motory
Ovládám tak svůj NOWGOROD a jsem zcela spokojen je to o citlivosti v prstech moje lod nemá ovládané kormidlo a řídí se pouze dvěma motory
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Zoubky či pružinky jsou věc osobních preferencí a příslušných podmínek. Osobně dávám přednost zoubkům, protože mi při delší plavbě vadí pořád knipl držet. Můj styl je ovšem delší poježdění v klidu bez časté změny rychlosti. Při jízdě na soutěžích a v TT obzvlášť však panují zcela odlišné podmínky a použití pružinek je v těchto případech jistě vhodnější.
Při výčtu variant jsem ještě opomněl možnost vystačit pouze s jedním reglem, a protitah přepínat prostřednictvím přehození polarity na jednom motoru. Podrobnosti řešení mi nejsou známy. Vzhledem k velikosti protékajících proudů však jistě nebude stačit ledajaký obyčejný přepínač.
Při výčtu variant jsem ještě opomněl možnost vystačit pouze s jedním reglem, a protitah přepínat prostřednictvím přehození polarity na jednom motoru. Podrobnosti řešení mi nejsou známy. Vzhledem k velikosti protékajících proudů však jistě nebude stačit ledajaký obyčejný přepínač.
skusal som na striedavom motore a ako si poznamenal dalo sa to vyuzivat iba pri rekreacnom jazdeni( prilis vela potrebnych ukonov na zmenu tahu)PetrP píše:Zoubky či pružinky jsou věc osobních preferencí a příslušných podmínek. Osobně dávám přednost zoubkům, protože mi při delší plavbě vadí pořád knipl držet. Můj styl je ovšem delší poježdění v klidu bez časté změny rychlosti. Při jízdě na soutěžích a v TT obzvlášť však panují zcela odlišné podmínky a použití pružinek je v těchto případech jistě vhodnější.
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
Jen jsem chtěl doplnit, že turnigy autíčkářský regly mají mod crawler, tudíž reverz motoru je okamžitě po změně výchylky kniplu. Spíš u AC motoru vidím při kombinacích s 2s li-pol (resp. menším napětím) problém ve vibracích v cca 1/5 otáček, což se mi teď děje. Změna časování ani jinýh reglů nemá vliv. U letadla není tento jev znatelný, neboť se to projevuje u spektra otáček, na které se nelítá, ale u lodě je to přesně naopak.
Vyzkouším další 2 totožné motory, zda jen horší kus nebo standardní jev, ale každopádně tak jak tto dělá mě to téměř nelze použít.
Vyzkouším další 2 totožné motory, zda jen horší kus nebo standardní jev, ale každopádně tak jak tto dělá mě to téměř nelze použít.
- petr hájek
pánové jen pozor na rychlé přechody z otáček do otáček bez časové prodlevy, jde o to že může regl dostat neuvěřitelnou proudovou ránu při příliš rychlém přepolování reglu , na to už vyhořela velká hromada i D-sysů s nenastaveným širším neutrálem.
u lodí se střídák použít dá velmi dobře , jen to vyjde draho , protože motor i regulátor MUSÍ být tzv SENZOROVÉ , tzn. v motoru je senzor hlídající polohu kotvy a to předává po drátech do reglu který tím pádem ví kam poslat impulz tím je zajištěno , že i v nízkých otáčkách se motor nezastaví.
REGL A MOTOR SE SENZORY BÝVAJÍ MINIMÁLNĚ O POLOVINU DRAŽŠÍ , ale dají se sehnat občas na aukru za velmi rozumné ceny.
u lodí se střídák použít dá velmi dobře , jen to vyjde draho , protože motor i regulátor MUSÍ být tzv SENZOROVÉ , tzn. v motoru je senzor hlídající polohu kotvy a to předává po drátech do reglu který tím pádem ví kam poslat impulz tím je zajištěno , že i v nízkých otáčkách se motor nezastaví.
REGL A MOTOR SE SENZORY BÝVAJÍ MINIMÁLNĚ O POLOVINU DRAŽŠÍ , ale dají se sehnat občas na aukru za velmi rozumné ceny.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Možná by stálo za zmínku zvolit stříďák s více poly. mají méně ot./volt, ale mají plynulejší chod v nízkých otáčkách. Odpadlo by tím to výše zmíněné třepání, či vibrace. Senzorový, to je bez debat.
Senzory nejsou treba pokud to zvlada elektornika ridit. Jen je treba pockat az to vyrobci regliku opet zvladnou bez senzoru. Prvni stridave regulatory Jeti v modelarskem praveku zacinaly prave se senzory a dnes to nikdo uz netusi
Od te doby procesory ridici regliky opet poskocily o velky kus dopredu, takze se mame na co tesit az to nekdo zacne z vyrobcu resit opet bezsenzorove. Lodicky nikoho nezajimaji a u aut kde se toci do otacek pres prevodovku to jde v pohode bez senzoru taky.
Jinak pekne chodi stridave mgm-compro reglery, ale nesu podnikatel, takze za tu cenu to jeste neni pro mne lidove.
Jinak pekne chodi stridave mgm-compro reglery, ale nesu podnikatel, takze za tu cenu to jeste neni pro mne lidove.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Toto je lacný čínsky regl bez senzorov (TR35A-V2 inak ezRun): http://www.youtube.com/watch?v=lOWEVAa2MBQ
Nehovorím že je vhodný!
Len ukazujem že senzory nie sú to čo by mu chýbalo, rozbieha bezchybne. Myslím že to je aj vďaka motoru s relatívne nízkym KV (TR3548C-800).
Bol to test nízkych otáčok a riadenia okolo nuly - až ku koncu sa mi šmykla ruka aj k vyššiemu výkonu.
Problém je s prechodom na opačný smer, regl vie slušne zabrzdiť aj sa slušne pohnúť, ale nevie to skombinovať - v režime "rock crawler" ktorý chodí oboma smermi bez potreby zastať v strede, do roztočeného motora pustí opačný chod a to ľahko skonší zle.
Nehovorím že je vhodný!
Len ukazujem že senzory nie sú to čo by mu chýbalo, rozbieha bezchybne. Myslím že to je aj vďaka motoru s relatívne nízkym KV (TR3548C-800).
Bol to test nízkych otáčok a riadenia okolo nuly - až ku koncu sa mi šmykla ruka aj k vyššiemu výkonu.
Problém je s prechodom na opačný smer, regl vie slušne zabrzdiť aj sa slušne pohnúť, ale nevie to skombinovať - v režime "rock crawler" ktorý chodí oboma smermi bez potreby zastať v strede, do roztočeného motora pustí opačný chod a to ľahko skonší zle.
Dáš dobržďování na max. a ta prodleva do zastavení je minimální. Jasně že se nedá kvedlat plný vpřed, vzad, vpřed, vzad. A navíc ten motor je přesně ten co mi rezonuje a vidím, že to rezonuje i tobě. Do tohohle typu lodi absolutně nepoužitelný. Já ho nechal do remoše a vyměnil celou sestavu za stejnosm. 600 Boat 12V a DSYS. Hlavně je pokoj s vibracema. U remoše mi to tolik nevadí, ale u takového relaxačního plavidla to je na škodu.
jinak ta ukázka s ohledem na rozběh je OK, ale s ohledem na zvolený pohon tragedie. Asi ti nezbyde něž dát osvědčenou klasiku jako já. Fakt hrozný. Představa takového rezonujícího plavidla u vody navíc s pískajícím reglem je hrozná. A to tam já mám zvukový modul.
to se načekáš.... kde nic není není (indukované napětí), není ani podle čeho řídit.Snek píše:Senzory nejsou treba pokud to zvlada elektornika ridit. Jen je treba pockat az to vyrobci regliku opet zvladnou bez senzoru. ....
Na zacatku si to myslely taky ze neuridi a pak senzory prestaly pouzivat.SH píše:to se načekáš.... kde nic není není (indukované napětí), není ani podle čeho řídit.Snek píše:Senzory nejsou treba pokud to zvlada elektornika ridit. Jen je treba pockat az to vyrobci regliku opet zvladnou bez senzoru. ....
Ze to nejde to uz tu bylo i v jinych oblastech, nejen u regulatoru
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Ahoj,všem stále po chvilkách dávám dohromady Smit Nederlanda a i když už mám dávno namontované motory a to 2 x 600 7,2 V tak stále přemýšlím zda by nebylo v této fázi ještě lepší vyměnit oby motory za 600 na 12 V a napájet to olovem 6 V, Zda by pak nebyly otáčky menší než u současnách motorů. Obě dvě varianty plánuji napřímo (nechci žádné převody) šrouby jsou originál ze stavebnice BB.
Díky za názory Josef
Díky za názory Josef
Je-li model ve fázi, kdy by vydržel testování ve vodě, tak bych tak učinil a teprve poté případně přistoupil ke změně motorů.Josef píše:Ahoj,všem stále po chvilkách dávám dohromady Smit Nederlanda a i když už mám dávno namontované motory a to 2 x 600 7,2 V tak stále přemýšlím zda by nebylo v této fázi ještě lepší vyměnit oby motory za 600 na 12 V a napájet to olovem 6 V, Zda by pak nebyly otáčky menší než u současnách motorů. Obě dvě varianty plánuji napřímo (nechci žádné převody) šrouby jsou originál ze stavebnice BB.
Díky za názory Josef
P.S.: Koncem února je v Mostě Tug Towing, kde to bude samý odborník na remorkéry, takže by nebylo marné se dostavit s rozestavěným modelem na konzultaci. Více hlav více ví a jedna praktická ukázka je lepší než tisíc slov.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 131 Odpovědi
- 269786 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Nalim
-
- 17 Odpovědi