Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

výroba hřídele

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
carrot

Re: výroba hřídele

Příspěvek od carrot »

Zdravím.
protože na svou loď potřebuju hřídele, které nejsou běžně v prodeji, rozhodl jsem se vyrobit si je sám.Tělo-trubka mosaz 8x1,hřídel nerez kulatina 4,vevnitř lodi ložisko,vně mosazné pouzdro a kozlík na podpěru hřídele komplet mosaz. Motor speed 480 napřímo, šroub 40.A teď potřebuju poradit:
1)jaká vůle má být v kluzném uložení (podle strojnických tabulek cca 0.075mm)? Může být jedna desítka?
2)je za mosazným pouzdrem ještě nutné nějaké těsnění?
3)je nutné přimazávat i kozlík(délka 20mm)?
4)není ložisko zbytečné? Nestačí nahradit ložisko mosazným pouzdrem?
5)jak nejlépe na přesné usazení kozlíku v ose hřídele?

Věřím, že pro většinu lidí tady to je jednoduchý problém, ale mě se nechce jít cestou pokusů a omylů =)
díky
carrot
Faanda

Příspěvek od Faanda »

Pouzdra bronzova, ne mosazna, mosaz je tvrda, zadrelo by se to.
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Faanda píše:Pouzdra bronzova, ne mosazna, mosaz je tvrda, zadrelo by se to.
S tímhle s tebou nesouhlasím, mám to taky tak (mosaz-nerez) Bez problémů jezdím a žádné zadírání jsem nezaznamenal.
sas

Příspěvek od sas »

zkus MP JET mně dělali hřídele na zakázku a jsou super cena něco málo přes 100 Kč
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Tatka

Příspěvek od Tatka »

Vše se bude dost odvíjet od hřídele - nerez kulatina...... Pokud máš nerez s jakousi "přesností", tak bude mít cca. 3,98 - 3,99. Ovalita nic moc a důležitá vlastnost - prohnutí v dlouhé ose se dá trochu spravit na příměrné desce. Ideál by možná byla hřídel z pružinové oceli (mám pocit např. Robbe, prům. cca 4,05) projetá přes bezhrotou (tzv. centrless) brusku na průměr 3,99. Mírná nevýhoda - může rezavět.
Varianta druhá hřídel z tzv. stříbřité oceli (nástrojová ocel - 19321 ???) broušená na 3,99 by se měla dát koupit.
Nevýhoda stejná.
Dost také záleží na rovinnosti mosazné trubky - futra.
Ložiska kluzná dělám nejlépe bronzová a díru výstružníkem - v tomto případě prům 4H7. Mosaz taky jde, ale pokud budeš mít nevyvážené šrouby nebo prohnutou hřídel, může dojít po čase k jejich "vymlácení". Prohnutá hřídel obecně bude zvyšovat proudový odběr a snižovat účinnost.
Promáznout sem tam kozlík není na závadu, ale dělat maznici snad není třeba.
Na hřídel 4 mm je snad nejmenší ložisko MR74ZZ (SMR74ZZ - nerez) 7 X 4 x 2,5 (pokud je obostranně kryté, jinak 7 x 4 x 2) a na něj bude třeba "domeček", tedy přinejmenším stružit díru na 7H7 + axiální vymezení ložiska.
Kluzné jde taky.
Pokud chceš osadit pokud možno přesně sestavu - motor ,hřídel, kozlík - vše pokud možno "rovné" asi to bude bez ohledu na budoucí spojku hřídele a motoru nejjednodušší s tzv. pevnou spojkou se struženými dírami a hřídelemi zajištěnými červíky, to celé ve svislé poloze k přepážce motoru.
Faanda

Příspěvek od Faanda »

KubaS píše:
S tímhle s tebou nesouhlasím, mám to taky tak (mosaz-nerez) Bez problémů jezdím a žádné zadírání jsem nezaznamenal.
Pokud má hřídel do 10-12 tis otáček, tak by to mosaz možná vydržet, pokud by ti to vydrželo ca 20 tis otáček tak bych se fakt divil, každopádně bronz je na pouzdra vhodnější
Faanda

Příspěvek od Faanda »

Když sme u těch hřídelí, máte někdo zkušenost s hřídelem typu Compact (s přírubou na motor), nebo jít radši do provedení hřídel, pružná spojka a motor samostatně uloženej
Naposledy upravil(a) Faanda dne úte říj 06, 2009 21:59, celkem upraveno 1 x.
SH

Příspěvek od SH »

ad1) jak se Ti povede udělat... Jde o to jakou nerez hřídel se Ti povede sehnat. Pozor na dráty hovnané kroucením, povrch je vlnovitý a vůbec... pro hřídele 3.2 vrtám díru nejdřív 3.1 a přetahuju pak vrtákem 3.25 v soustruhu, pro 4mm vrtám 3.8 a protahuju výstružníkem 4mm. Jde hlavně o to,aby se hřídel do pouzder vůbez dostala a dalo se aspoň trochu s ní točit. Po zalepení a dokončení lodi pak následuje fáze II. - záběh, kdy pouzdro narvu na max. vazelinou , strčím hřídele, připojím je na motory a ty dám na regulovatelný zdroj s měřením proudu. A nechám to běžet namírné otáčky dokud klesá proud. Při točení se vazelína zahřeje, roztáhne a začne se přes pouzdra tlačit ven a tedy vynášet i částice které se obrousí při záběhu (je dobré konce pouzdra obložit něčím co zachytí odletující mazivo). Po záběhu rozebrat, vypláchnout vazelinu a dát novou v přiměřeném množství.
ad2) není třeba
ad3) není třeba ale neškodí to. On se v podstatě maže vodou. Pokud to chceš mít super-hyper tak kozlik vypouzdři texgumoidem a udělej drážky aby se do něj dostala voda. To bylo řešení za sociku na skutečných doma dělaných motorových člunech.
ad4) je. Bude se přes něho dostávat mazivo ven a pokud bude maziva málo bude reznout...
ad5) zalepit pouzdra do trupu, vložit do nich hřídele nasadit kozlíky a hřídele mírně podepřít aby se vyrovnalo jejich prohnutí vlastní vahou a lehce zalepit kozlíky třeba sekunďákem. Pokud se hřídel lehce točí a po vysunutí z kozlíku směrem k pouzdru neuskočí (při zpětném pohybu se přesně trefí do díry kozlíku a nezadrhne se) kozlík zalít pryskyřicí. Pokud to drhne opakovat lepení..... a pokud to uděláš blbě (jako já...) taknásleduje odpájení pouzdra z zalepeného kozlíku a pájení znova....:( (montážní hřídelbylamírně prohnutá čehož jsem si nevšimnul..)
SH

Příspěvek od SH »

Faanda píše:
KubaS píše:
Pokud má hřídel do 10-12 tis otáček, tak by to mosaz možná vydržet, pokud by ti to vydrželo ca 20 tis otáček tak bych se fakt divil, každopádně bronz je na pouzdra vhodnější
v lodi mám mosaz, odplula toho už požehnaně za těch 8let a je to pořád OK. Pokud budeš točit 20tis.+ tak se jedná spíš o rychlíka a tam už dávají kuličková ložiska anebo pouzdra s teflonovým povrchem, spékaný bronz atd. ...
watson220

Příspěvek od watson220 »

Ja nechápem čo polemizujete okolo hriadelí Compact sú odskušané a spolahlivé. Maju iba jednu nevýhodu su trošku drahšie ,to je všetko. Dáš do nej trošku vazelíny a jede to. Nemaj obavy že ju zoderieš. A odpadá ti uchytenie a vycentrovanie motora .
SH

Příspěvek od SH »

watson220 píše:Ja nechápem čo polemizujete okolo hriadelí Compact sú odskušané a spolahlivé. Maju iba jednu nevýhodu su trošku drahšie ,to je všetko. Dáš do nej trošku vazelíny a jede to. Nemaj obavy že ju zoderieš. A odpadá ti uchytenie a vycentrovanie motora .
...pokud potřebuješ volnou hřídel s kozlíkem tak Compakt je Ti na dvě věci.... A o tom je celé vlákno...
carrot

Příspěvek od carrot »

zdravím.
Tak vidím, že hřídel je celkem věda. Jako výchozí materiál jsem chtěl použít svařovací nerezový drát. Kousek mám doma a po zběžném měření se průměr mění maximálně v jedné setině(jak psal tatka 3,98 až 3,99), což jsem si myslel, že je v pohodě. Vrtat pouzdra jsem chtěl vrtákem 4,1 v soustruhu bez nějakého stružení. Teď vidím, že to asi bude moc...Druhý nápad:vrtat díru 4 a hřídel na soustruhu brousit šmirglem tak dlouho, až se bude v pouzdru otáčet. Je to vůbec proveditelné?Výstružník nemám a ani nemíním kupovat.
Ohledně pouzder:bronz není problém, mám doma taky.Ložisko mělo být opravdu SMR74ZZ, asi se na něj vykašlu.
Ohledně kompaktů:nemám problém usadit motor, ale kozlík a potřebuju asi 100mm volné hřídele, což kompakty nemají!!! Jak říká SH asi dojde při usazování na metodu pokus omyl.
Jinak samozřejmě všem děkuji za rady, ale dalším nápadům se nebráním.

A nakonec jenom poznámka. Známý má ve třech lodích už asi deset let hřídele z pletacích jehel a tvrdí, že bez nejmenších problémů, tak to snad nebude taková věda... =D

carrot
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

A nešlo by použít kompakt hřídel odpovídající délky a jen vyměnit hřídel za delší? Případně koupit delší kompakt a pouzdro hřídele zkrátit jak je potřeba...
Obrázek
NeJaToD team
PeterP

Příspěvek od PeterP »

ivvo píše:A nešlo by použít kompakt hřídel odpovídající délky a jen vyměnit hřídel za delší? Případně koupit delší kompakt a pouzdro hřídele zkrátit jak je potřeba...
Podľa mňa by sa obe možnosti dali zrealizovať...

Ja som konkrétne skracoval púzdro hriadela aj hriadel, lebo som ich potreboval tak krátke, že MP Jet také nerobí. Púzdro hriadele malo v mojom prípade cca v strede jedno ložisko, takže som púzdro skrátil tak, aby toto stredové ložisko bolo zachované, len sa posunulo bližšie k prírube.

Púzdro som z príruby "vyrazil" vhodnou hlinníkovou trubkou. Keď som to zasa lepil dokopy, namontoval som na prírubu motor , pevnú spojku, hriadeľ a tak som sa snažil dodržať súososť zostavy príruba- púzdro hriadele.

Mne osobne sa zatiaľ tieto kompaktné hriadeľe celkom osvedčili. Montáž je oveľa jednoduchšia, chod tichý a kľudný.
PeterP
carrot

Příspěvek od carrot »

protože se chci vzhledem hřídele co nejvíce přiblížit skutečnosti, tak musím vyrobit kozlík i vnější pouzdro hřídele. Pokud vemu kratší kompakt musím dát i novou hřídel. To už je lepší udělat si to kompletně(materiál mám)
Při zkracování hřídele je to skoro totéž...Takže touto cestou nechci jít.
carrot
watson220

Příspěvek od watson220 »

moja reakcia bola na Fandu
watson220

Příspěvek od watson220 »

sorry na Faanda
Faanda

Příspěvek od Faanda »

Sorry, ja to nepobral stim kozlikem,proto sem dal dotaz na Compacty,nechtel sem polemizovat, ale dozvedet se zkušenosti.
watson220

Příspěvek od watson220 »

je to v pohode. :-)) nebudeme sa chytať za slovíčka. Forum je aj o tomto.
SH

Příspěvek od SH »

carrot píše:zdravím.
Tak vidím, že hřídel je celkem věda. Jako výchozí materiál jsem chtěl použít svařovací nerezový drát. Kousek mám doma a po zběžném měření se průměr mění maximálně v jedné setině(jak psal tatka 3,98 až 3,99), což jsem si myslel, že je v pohodě. Vrtat pouzdra jsem chtěl vrtákem 4,1 v soustruhu bez nějakého stružení. Teď vidím, že to asi bude moc...Druhý nápad:vrtat díru 4 a hřídel na soustruhu brousit šmirglem tak dlouho, až se bude v pouzdru otáčet. Je to vůbec proveditelné?Výstružník nemám a ani nemíním kupovat.
......
carrot
když máš soustruh, tak to věda není... už jsem tu kdysi popisoval jak na to..

svařovací nerez je OK. Jen to chce zajít do prodejny svař. potřeb, říct o co Ti jde a pokud narazíš na alespoň průměrně ochotného prodavače tak Tě nechá si vybrat rovné kusy z balíku, poradí rozumný nerez aby do něj šel vyříznout závit (do některých to jde móóóc blbě...) a najdeš takové co nejsou rovnané kroucením - když drát protáhneš mezi dvěmi prsty tak kroucený poznáš...

Vrtat 4.0 a brousit hřídel... Jde to,občas to dělám... Ale jednodušší je si koupit vrták 4.05..... Jsou...

A výstružník je fajn věc a dá se koupit třeba na AUKRu za rozumné peníze...
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Obrátil se na mě pan Kaleta, jestli bych nemohl umístit na stránky MoNaKo jeho variantu výroby pohonné hřídele. Slíbil jsem mu, že tak učiním:

"Zdravím vážený pane!!! Moc to neumím, ale dopátral jsem se Vaší adresy. Posílám Vám moji verzi lodní hřídele zhotovené z bovdenu tachometru Škoda 105-100 W, Barkas 500 W. Hřídel je ohebná, naprosto tichá, neni nutná spojka mezi motorem a hřidelí, možnost nastaveni úhlu šroubu pod lodí, motor možno v lodi umístit vysoko nad vodoryskou. Pokud by se Vám moje verze zalíbila, prosím o zveřejnění na MO-NA-KO pro ostatní modeláře. JA TO NEUMIM. Mám 72 let a 50 let modelařím. Mosazné ložisko u motoru je upevněné, taktéž ložisko u šroubu. Já stavím lodě kolem 1m, remorkéry, ryb. lodě a teď jachtu Ira. Všechno pomalé, používám motory stěrače Trabanta 6V a napájim 12V z nife 11Ah. Je to asi 80W. V těch hřídelkách u motoru i u šroubu je bovdenová pružina zaletovaná cínem. J. Kaleta"

Obrázek: portal/img/gallery/58_1255434279.jpg

Pan Kaleta je ochoten podělit se o dosavadní zkušenosti s tímto typem hřídele.

Zdenek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

to je dobré, zkus zda nemá v zásobě víc dobrých nápadů , za ty roky bych typnul že jo
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Bee16

Příspěvek od Bee16 »

Zdravím všechny kapitány a zároveň prosím o radu.mám v plánu v nejbližší době započít stavbu již velice dobře známého remorkéru Watergeus,podle plánu pana Syrovátky,ale o trošku větší. V měřítku 1: 15 vychází délka 150 cm. dle svých dovedností se ho pokusím postavit jako maketu,ale mám problém s hřídelema.Podle plánu by měl být po přepočtu na moje měřítko průměr pouzdra hřídele vně trupu zhruba 2 cm, pochopitelně i kužel šroubu by měl být 2 cm a jeho průměr 11 cm budu si je vyrábět sám,potřebuju poradit s výrobou hřídele,uvažuju o průměru 6-8 mm,pouzdro nevím jak silné,musí to být pevný celek vzhledem k velikosti modelu,motory budou nízkootáčkové střídavé.za připomínky a rady a nápady předem děkuju Tomáš
Tomáš
Bee16

Příspěvek od Bee16 »

Ještě jsem se zapoměl,jak to bude s ložiskama na hřídelích,případně s jejich utěsněním.Šlo by,nechat hřídele úplně "ve vzduchu"?,dát je na kuličková ložiska a ve vodě je utěsnit simeringem a celé pouzdro naplnit vazelínou?motory budou napřímo.
Tomáš
SH

Příspěvek od SH »

při té velikosti by simering neměl být problém.

Problém vidím spíš v těch nízkootáčkových stříďácích....
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“