Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Riva Aquarama 1:10 - pohon

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Faanda

Re: Riva Aquarama 1:10 - pohon

Příspěvek od Faanda »

Plánuju stavět tento člun, délka 85 cm, šířka 22 cm, váhu neumím odhadnout, maketová rychlost by měla být 32 km/h. Do lodě plánuju osadit dva stejnosměrné motory Speed, to je asi tak všecno co vím. Jak by měly být velké motory, jaký bych měl použít šrouby, jaké otáčky by měly mít šrouby? Z toho bych měl dostat jestli můžu dát motory napřímo, nebo musím použít převody. Díky za pomoc.
SH

Příspěvek od SH »

Nemůžu si pomoct, ale zkoušel jsi hledat v historii????

Ten dotaz tu byl v poslední době aspoň třikrát....
Faanda

Příspěvek od Faanda »

Dotaz možná, ale solidní opoveď bohužel ne, něco se píše v rychlících pod plány na historický člun, jinak nic moc. Když shrnu info co jsem za 3 týdny hledání získal:
Firma Brago co dodává ručně stavěné čluny dává do modelu 2x stříďák 300W, co se mi zdá zbytečné.
Firma Amati dodává jako rozšíření statické stavebnice 2x stejnosměrné motory 540, to se mi zdá málo.
Na německém fóru sem našel dva modeláře co tam mají 2x speed 700, to se mi zamlouvá.

Takže chtěl bych 2 motory Graupner Speed 700 Turbo C. Chtěl bych je napájet Li-po 3S1P, což je 11.1V, při této voltáži by měl mít motor ca 15 000 otáček. Teď dotaz: Jsou tyto otáčky moc velké (kavitace), mám použít převodovku na snížení na ca 8000 až 10 000. A jaký šroub, na jakou variantu použít? Díky za pomoc.
SH

Příspěvek od SH »

Jestli chceš jezdit s cirkulárkou na vodě, dej si tam převodovku....

Diskuze odkazující na rychlíky je nejrelevantnější informace co můžeš dostat, protože s mahagoňáky zkušenosti jaksi zatím nejsou a svým typem jsou blíž rychlíkům než třaba Arturovi....

A k Tvé představě o motoru.... Minolovka 120cm, 2x nějaký Speed 500 /7.2V šrouby třílist fí40mm napřímo napájení každý motor svůj regl a svůj 6tičlánek Sanyo N1700SRC .... při plném plynu trup vyleze do poloviny délky kýlem z vody... Naprosto nerealistická rychlost (vysoká), řekl bych, že by to bylo moc i na Rivu, Při rozumné rychlosti cca 20min jízdy. Chápeš co Ti tím chci říct?
Faanda

Příspěvek od Faanda »

myslel jsem "převodovku" s ozubeným řemenem, ale pokud to pude bez budu rád

přecijenom oproti rychlíku bude hmotonost mahagoňáku dvojnásobná, a nemám představu co to potom z potřebným příkonem udělá. I originál měl 2 motory každý o výkonu 400 PS, prý z toho důvodu že měl problémy přejít do kluzu

No myslím že tím chceš říct že dvě 700 je trochu moc, tak dvě 600 ? nebo jen ty 500?

Díky za odpověď
SH

Příspěvek od SH »

Jde o to, že nejde říct "dej tam 600ku...." Naladění pohonu je složitá záležitost s mnoha prvky - motor a šroub jsou sice hlavními ale pouze jedněmi z mnoha. Další roli hraje stoupání a tvar šroubu, sklon hřídele, vyvážení lodě, tvrdost baterek,.... A s tím vším je třeba laborovat. To, nad čím bude jeden nadšen nemusí u Tebe fungovat.

Opět příklad - stavíme už hodně let pro EX-500 pořád stejné lodě - stejná žebra, stejná technologie,... stejné motory, šrouby baterky.... a jedna jede rozvážně výtlačnou plavbou adruhá se rozjede tak, že se dostane do kluzu vysune se z vody a převrátí na bok... ... a pak se zavrtá pod vodu až do dna. Stačí trochu jiný sklon hřídele, tvar přídě, hmotnost.

Takže postav Rivu, šetři hmotností (dovážit jde vždy, naopak to jde těžko...) a pohon udělej tak, aby šlo v případě potřeby motory vyměnit. A až to budeš mít na vodě tak buď budeš spokojen anebo ne. Pak nastane taky část modelařiny - hledání optima.
SH

Příspěvek od SH »

Konkrétně - začal bych 500kama napřímo...
Faanda

Příspěvek od Faanda »

Díky za rady, je to moje první loď , tak se potřebuji od něčeho odpíchnout. Zkusím ty 500 a 6-ti článek z auta a uvidíme.
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Nešlo by použít 600ECO mají jen 11000 ot./min. Ale nevím co znamená to ECO.
romank52

Příspěvek od romank52 »

Mam plan na Rivu v mierke 1:10 od http://neckar-verlag.de/index.php?id=ba ... edshop_pi1[obj]=prod&tx_edshop_pi1[cmd]=detail&tx_edshop_pi1[uid]=182 tam je doporucenie
2xprevodovka 1114/20
2xhriadel 327/260
2xSpeed 600 3301
2 skrutky 2306/42R a 2306/42L

Cisla su katalogove cisla od Graupnera
ESN

Příspěvek od ESN »

Nechci Ti nějak kritizovat tvuj výběr ale osobně bych zvolil lodní šrouby (skrútky) od firmy ROBBE, lépe couvají a převodovky bych volil až v nejkrajnějším případě.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
romank52

Příspěvek od romank52 »

Nie je to moj vyber, je to osadenie, ktore uvadza autor planu. Ja, ak sa niekedy k stavbe dostanem, prevodovky urcite nepouzijem....
SH

Příspěvek od SH »

Tak zrovna v tomto případě bych zrovna volil šrouby od Graupnera. Díky profilu dopředu táhnou výborně a pokud by zabraly pořádně dozadu tak tuRivu díky tvaru zádě dostaneš okamžitě pod hladinu....

To, že Graupnery necouvají se dost démonizuje... ano,hůř couvají ale ne zas tak špatně aby to bylo nepoužitelné....
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:Tak zrovna v tomto případě bych zrovna volil šrouby od Graupnera. Díky profilu dopředu táhnou výborně a pokud by zabraly pořádně dozadu tak tuRivu díky tvaru zádě dostaneš okamžitě pod hladinu....

To, že Graupnery necouvají se dost démonizuje... ano,hůř couvají ale ne zas tak špatně aby to bylo nepoužitelné....
Jsem téhož názoru - ono to s tím couváním nebude zas tak horké - podstata je aby to jelo pěkně svižne kupředu ;) A jak říká Bořík - škoda každé osazené převodovky :D
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Bohouš

Příspěvek od Bohouš »

Ale u téhle lodě jsou ty šrouby mosazné a těch moc není,a ten co by se mi líbil tak má pouze 8800 ot./min
Naposledy upravil(a) Bohouš dne pon říj 05, 2009 20:08, celkem upraveno 1 x.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Dalším důležitým faktorem je stoupání šroubu. Aby loď jela poravdu rychle a s rozumným odběrem, (s el. pohonem) je vhodné laborovat.Pokus se spojit s nějakým rychlíkářem , utčitě ti poradí lépe nažli my!
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
cobra

Příspěvek od cobra »

bohoš píše:Ale u téhle lodě jsou ty šrouby mosazné a těch moc není,a ten co by se mi líbil tak má pouze 8800 ot./min
Důležité jestli to s nima pojede tak jak má - co naplat pokud jsou hezké na pohled ale netáhnou tak jak by měla rychlost odpovídat.A možná zde je právě touha autora po líbivosti modelu jako celku.Ikdyž na druhou stranu nemyslím si že by to autor NEMĚL odzkoušené ;) ale i to se může stát.Každopádně převodovku bych právě u takovéto lodi nevolil - prostě na přímo a šrouby zkoušet.Já jsem v podstatě dopadl stejně - se zaručenými recepty na průměr a stoupání ke konkrétnímu modelu - a výsledek byl tak nějak jinak.Prostě zkoušet,zkoušet a zkoušet....
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Sailes88

Příspěvek od Sailes88 »

[center]Riva AQUARAMA[/center]

Zdravím Riváky smile ,

Dnes 11.4. 2010 jsem pokřtil motorový člun Aquarama 1:10.

Musím konstatovat, že loď o váze 3,3kg a délce 87cm není snadné dostat do skluzu. Loď rozráží vlny krásně, ale to je vše. Chtěl jsem změřit rychlost lodi pomocí GPS modulu, ale nebyla taková rychlost jak jsem doufal, tak jsem na to dlabal.

MYŠLENKY / NÁPADY: jak rychleji&rychleji!!??

1) větší lodní šrouby ?
2) zkusit zatížit záď ?

3) ???? vaše nápady a zkušenosti ?!

Budu zkoušet a dám vědět po každém dalším kroku úpravy, jestli loď přešla do skluzu či nikoliv.

k datu 11.4.2010 OSAZENO:
2x motor Speed 600 Graupner 8,4V 15.000ot/min
2x hřídel s mosazným pouzdrem M4/6x211 mm / M4
2x šroub 3-listý mosazný typ D1, 30/M4, levý/pravý
2x kloub kardanový nerozebiratelný & Vložka 3,2 mm a vložka se závitem M4
2x kormidlo 35mm - upraveno
1x regul. Otáček 50A
1x baterie 2s 3300mAh (7,4V)
2x servo & táhla
2x hliníková spirála – vodní chlazení

S pozdravem Pavel / Sailes
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Já bych použil šrouby Graupner X 32.5mm. L a P.

SH

Příspěvek od SH »

jen rychlý postřeh-
a) netuším co je " šroub 3-listý mosazný typ D1, 30/M4" ve smyslu stoupání, ale tipnul bych si, že mosazný třílist bude s normálním stoupáním takže moc rychlé to nebude... takže náhrada viz. Karlík
b) 30mm šroub na 87 cm dlouhou loď mi přijde dost málo, a pro 600ku zrovna tak...
c) baterie 7.4V (po zatížení tam bude ještě míň) a motor na 8.4V mi nepřijde jako dobrá kombinace... motor nebude točit potřebné otáčky. Takže buď tříčlánek anebo motor 7.2V nebo dokonce 6V...
ZBl

Příspěvek od ZBl »

SH má pravdu. Je třeba začít u baterky.
Motor 8,4V Ti s Tvou baterií nikdy "rychle" nepoběží. Když jsem u Vaňoucha (rozumí rychlíkům) chtěl pohon a baterie do rychlé polomakety, tak mi k motoru 9,6 V doporučil desetičlánek, čili 12V. Pokud nemáš baterii volltáží alespoň shodnou s voltáží motoru, nemůže to jet rychle.
Zdenek
Sailes88

Příspěvek od Sailes88 »

Máte pavdu pánové,

a) baterie - šlehnu tam Li-Poly 3S
b) šrouby jsem dnes pořídil plastové 3listé 35mm ; 40mm ; i 2listé

Více napíšu až bude lepší počasí, dnes je to špatné. Celý den jsem doufal a modlil se za lepší podmínky, abych vyzkoušel aspoň něco.

Jinak se omlouvám SH, od včera jsem tu po druhé. Myslel jsem, že někdo kouká na xx téma a další na yy téma, nečekal jsem takhle rychlé odpovědi. Teď už vím ;) a děkuji všem za odpověd
[center]MoNaKo je super, lepší neznám. [/cente
Karlík

Příspěvek od Karlík »

3listé šrouby jsou ti platné , jak mrtvýmu zimník.Pochop , že záleží na stoupání. Chceš-li Rivu dostat do kluzu, měl bys použít šrouby s označením X. Tyto šrouby jsou vyvynuty pro rychlostní čluny s ponořenými šrouby.

Sailes88

Příspěvek od Sailes88 »

Dnes jsem vyzkoušel 3článek se šrouby 2listými s 0,80x což je tedy stoupavost, nebo se pletu?
Teď je to raketa, jede to 3x až 4x rychleji, neuvěřitelný co dokážou 3V.
Pokud mohu říct něco o odběru I, tak každý motor bere 16A v zatíženém stavu, rukou držená loď a na poloviční plyn 9A. Co se týče napětí na motorech, tak 6V na poloviční plyn, na maximum 8,5-9V. Není co dodat, krása
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

a co takhle video ...... nebylo by ?????
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“