Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stavba regulátoru
Re: Stavba regulátoru
Neměl byste někdo návod na JEDNODUCHÝ, ať elektrický, či mechanický regulátor? V elektronice se orientuji jen lehce a zde na fóru jsou návody s programovaným procesorem. To naprogramování zřejmě není v mojí síle. Stačí prostě něco jednoduchého, třeba něco se servem..Mě nic nenapadá. Jediný požadavek je: Plyn-stop-zpátečka. Díky za ochotu..
Ak by vyhovovala aj stavebnica, tak myslím že flajzar ponúka RC regulátor(o.č. 1504) ako stavebnicu s komplet súčiastkami. Mechanickým regulátorom by som sa vyhol z viacerých dôvodov(silné rušenie, veľa tepla). Ale ak silou mocou chceš, nejaký regler "na servo" skúsim nájsť. Len nechápem celkom dôvod, prečo sa trápiť s niečím(stavať a vyvíjať), kde (bez urážky) nevidím celkom do hĺbky fungovania, keď je dnes na trhu celkom dobrý výber.
Naposledy upravil(a) kit dne pon bře 02, 2009 12:44, celkem upraveno 1 x.
- petr hájek
na flajzarův regl pozor minulý měsíc mi od něho přišly 2 ks a v obou stavebnicích chyběl výkonový tranzistor sice ho po zavolání poslali jako reklamaci , ale zajímavé je že během telefonátu to věděli a prohlásili že to chybí ve všech stavebnicích , no nevím , ale solidní firma by to asi dodala do sáčků dřív než pošle nekompletní stavebnice zákazníkovi, dodání náhrady trvalo 20 dní.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
mně spíš šlo si to "zbastlit" sám doma..nejde o to ušetřit, ale zabavit se a pak mít dobrý pocit.než tu stavebnici bych si už zrovna koupil elektronický regulátor...
Krtecek:
mechanický je ztrátový. To znamená že máš dva problémy 1)většinu energie protopíš v regulátoru a proto potřebuješ lepší zdroje 2) máš problém, jak to teplo odvést z reglu...
a co se týká elektronických spínaných - pokud si chceš hrát a mít dobrý modelářský pocit "to jsem si postavil já", tak pokud se jedná o procesory PIC, tak se ozvi, můžu Ti ho naprogramovat. A pro jiné procesory se určitě najde někdo jiný.
Pokud si myslíš, že vlastní stavbou ušetříš, tak to jenom v případě že nezapočítáš svůj čas při shánění součástek a vlastní stavbě strávený. V tom případě doporučuji něco raději koupit.
Vlastní stavba se vyplatí v současné době pouze při speciálkách - moc malé, moc velké, nestandardní funkce,..atd.
mechanický je ztrátový. To znamená že máš dva problémy 1)většinu energie protopíš v regulátoru a proto potřebuješ lepší zdroje 2) máš problém, jak to teplo odvést z reglu...
a co se týká elektronických spínaných - pokud si chceš hrát a mít dobrý modelářský pocit "to jsem si postavil já", tak pokud se jedná o procesory PIC, tak se ozvi, můžu Ti ho naprogramovat. A pro jiné procesory se určitě najde někdo jiný.
Pokud si myslíš, že vlastní stavbou ušetříš, tak to jenom v případě že nezapočítáš svůj čas při shánění součástek a vlastní stavbě strávený. V tom případě doporučuji něco raději koupit.
Vlastní stavba se vyplatí v současné době pouze při speciálkách - moc malé, moc velké, nestandardní funkce,..atd.
Na starém Monaku jsou návody na jednoduchý regulátor. Jeden s pár součástkami od p. Stehlíka, musel bys ale naprogramovat procesor. Pak tam jsou dva mechanické snadno vyrobitelné v domácích podmínkách, otázka jak moc se to bude hřát a jestli to bude spolehlivé.
Jestli nechceš plynulou regulaci, tak by šlo použít dva spínače. Když by servo dojelo do krajní polohy, tak by páka zmáčkla spínač. Nebo dát na páku serva kontakty a ty by se pohybovaly po kuprexitové destičce s vhodně umístěnými drahami.
Jestli nechceš plynulou regulaci, tak by šlo použít dva spínače. Když by servo dojelo do krajní polohy, tak by páka zmáčkla spínač. Nebo dát na páku serva kontakty a ty by se pohybovaly po kuprexitové destičce s vhodně umístěnými drahami.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
ty regulátory ze starého monaka jsem si prohlížel, ale moc mě nenadchly..a to s dvoupolovým přepínačem mě taky napadlo, ale chtěl bych tam nějakou regulaci aspoň plynu. ještě mě napadlo tam dát potenciometr, který by byl ovládaný servem, ale to bych mohl používat jen plyn..a já chci i zpátečku.
Nenech se odradit od nějakých těch kecalů,že dnes se dá koupit a podobně.Tak jak má někdo radost z toho,že si postaví pěknou loď,/také si ji můžou koupit už postavenou/,tak my máme radost z toho,že si tu elektroniku do té lodi i postavíme a že to funguje jak my chceme.Nyní k tomu,co jsi chtěl.Mám plánky na jednosměrné regulátory,obousměrný malý a spolehlivý vyšel v RCR8/2003 od Michala Černého-je s PIC,je tam i plošný spoj,dále mám obousměrný s relátky z AR,obousměrný se servozesilovačem a výkonovým stupněm RCR3/2000.Sbírám vše co se týče modelářské elektroniky.Pokud ti není něco jasné,nebo ti mám něco ofotit a poslat,kontaktuj mě .
Plánky na regulátory, stejnosměrné i střídavé jsou také na www.jirkaholub.webzdarma.cz
Pokud by někdo vyloženě prahl po tvorbě vlastního regulátoru (a ve finále nekoukal na to, že profi produkt vyjde možná levněji už na první pokus) a třeba i s procesorem, tak by možná nebylo špatné použít ten PIXAGE, co o tom je teď ten seriál v RC revue.
Vlastní zkušenost s tím nemám, ale pokud se to prezentuje i v modelářském tisku, tak lze čekat postupné rozšíření a možnou podporu - více hlav více ví ;-).
Vlastní zkušenost s tím nemám, ale pokud se to prezentuje i v modelářském tisku, tak lze čekat postupné rozšíření a možnou podporu - více hlav více ví ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Môžem odporučiť toto http://www.dusanking.chytrak.cz/modelar/modelar.htm
Mám s tým dobrú osobnú skúsenosť.
Mám s tým dobrú osobnú skúsenosť.
Pozor, obyčejný uhlíkový potenciometr je nepoužitelný už pro proudy kolem několika málo ampér. Musel by to být drátový a to už je celkem slušná pálka,..krtecek_ píše:ty regulátory ze starého monaka jsem si prohlížel, ale moc mě nenadchly..a to s dvoupolovým přepínačem mě taky napadlo, ale chtěl bych tam nějakou regulaci aspoň plynu. ještě mě napadlo tam dát potenciometr, který by byl ovládaný servem, ale to bych mohl používat jen plyn..a já chci i zpátečku.
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,..

Dovolím si tě opravit - pro proudy kolem několika desítek miliampér....SQD píše:Pozor, obyčejný uhlíkový potenciometr je nepoužitelný už pro proudy kolem několika málo ampér. Musel by to být drátový a to už je celkem slušná pálka,..
- marktomark
ja som robil tento regulator http://www.pelomodels.szm.sk/
ktory ale nema spiatocku, procesor som si dal naprogramovat, cele ma to vyslo asi 500skk, v obchode ma stal najlacnejsi regulator 1400skk.
S postavenym regulatorom som velmi spokojny, zvlada slusnu zataz, pridanim dalsieho tranzistora sa da este zvysit.
Ja by som ale potreboval schemu obojsmerneho regulatora, viete mi nejaku overenu, funkcnu poradit.
ktory ale nema spiatocku, procesor som si dal naprogramovat, cele ma to vyslo asi 500skk, v obchode ma stal najlacnejsi regulator 1400skk.
S postavenym regulatorom som velmi spokojny, zvlada slusnu zataz, pridanim dalsieho tranzistora sa da este zvysit.
Ja by som ale potreboval schemu obojsmerneho regulatora, viete mi nejaku overenu, funkcnu poradit.
http://tom.tartarnet.cz/DC_regl_obousmerny.htm
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/bridge.html
Ten druhý mám udělaný a funguje, ten první sem nezkoušel.
Martin
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/bridge.html
Ten druhý mám udělaný a funguje, ten první sem nezkoušel.
Martin
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 7916 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ante
-