mimochodem, budu potřebovat od někoho vysoustružit děla. Poptávka bude časem umístěna ve správném téma.....Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Chaloupe armeé en guerre 1834
Re: Chaloupe armeé en guerre 1834
Zdravim všechny lidičky zde na DF. Po dlouhém pátrání po bližších informacích o jednom člunu sem narazil na tento pěkný člun a rozhodl se pro její stavbu..... hned jak něco nafotim, tak vám to sem šoupnu....
mimochodem, budu potřebovat od někoho vysoustružit děla. Poptávka bude časem umístěna ve správném téma.....
mimochodem, budu potřebovat od někoho vysoustružit děla. Poptávka bude časem umístěna ve správném téma.....Re: Chaloupe armeé en guerre 1834
Máš k tomu monografii od ANCRE nebo podle čeho budeš stavět?
Radek
Radek
Na plánech mám G.DELACROIX 1997. Je to monografiekartonist píše:Máš k tomu monografii od ANCRE nebo podle čeho budeš stavět?
Radek
Je to od ANCRE. 6 plánů na A3HEMI píše:Na plánech mám G.DELACROIX 1997. Je to monografiekartonist píše:Máš k tomu monografii od ANCRE nebo podle čeho budeš stavět?
Radek
To je asi dobrá volba, v celku jednoduché, bez plachet a lanoví, mohlo by to jít rychle. Plány jsou dostatečně podrobné, jsou určitě z monografie od ancre. Jaké měřítko zvolíš? Ty plány jsou 1:36, to je délka modelu 36cm, to není špatné a i veškeré detaily se budou dobře dělat.
Petr
Petr
Nechám to v měřítku 1/36... Na netu sem našel dokonce dvě různé fotogalerie ze stavby, to se bude hodit při stavbě...petrricek píše:To je asi dobrá volba, v celku jednoduché, bez plachet a lanoví, mohlo by to jít rychle. Plány jsou dostatečně podrobné, jsou určitě z monografie od ancre. Jaké měřítko zvolíš? Ty plány jsou 1:36, to je délka modelu 36cm, to není špatné a i veškeré detaily se budou dobře dělat.
Petr
Ahoj lidičky. Tak sem začal se stavbou a tady jsou první fotky.
a hned chyba v názvu... sem to ale kopyto, napsal sem do kopyta měké i.
a zítra mě čeká broušení, pilování atd....
a hned chyba v názvu... sem to ale kopyto, napsal sem do kopyta měké i.
a zítra mě čeká broušení, pilování atd....Re: Chaloupe armeé en guerre 1834
Upřímě řečeno, já měl představu, že budeš stavět kýl a žebra a následně plaňkovat. To jsem zvědav, jak to provedeš, když přes lavičky je vidět až na kýl.
Petr
Petr
Přes to kopyto budu dělat žebra a vlastně celou loď a pak to kopyto vyndám a budu pokračovat lavičkami a zbytkem vnitřku...
Žebra budeš ohýbat silově přes kopyto anebo vybrousíš tvar a kopyto je jen na podložení?
Radek
Radek
Tak toto budem sledovať, ako to budeš robiť... Námet aj mierka sú veľmi zaujímavé.
Len mi nejde do hlavy ten postup.
A) Na kopyto pripevníš (bodovo prilepíš) vnútorné rebrá člnu a na ne budeš plánkovať trup? Ak áno, budeš do kopyta robiť zapustenia pre rebrá a kýl, alebo budeš potom plánkovať trup štýlom rebro - vzduch - rebro? V tom druhom prípade mi to kopyto pripadá zbytočne dokonalé, keď by stačila nejaká rebrová kostra. Alebo namiesto "vzduch" budú nejaké pomocné výplne?
B) Koľko vrstiev bude mať plánkovanie? Jedna bude asi málo, aby to držalo tvar.
Mne osobne celkom vyhovoval postup výroby člnov na moju Victory. Na kopyto (u mňa len z pomocných rebier) dať kýl, zadné čelo a obšívku (viac vrstvovú, aby držala tvar). Potom kopyto vybrať. Výhodou je, že to môžeš potom zvnútra pekne vybrúsiť do hladka a až potom lepiť rebrá a celý interiér.
Len mi nejde do hlavy ten postup.
A) Na kopyto pripevníš (bodovo prilepíš) vnútorné rebrá člnu a na ne budeš plánkovať trup? Ak áno, budeš do kopyta robiť zapustenia pre rebrá a kýl, alebo budeš potom plánkovať trup štýlom rebro - vzduch - rebro? V tom druhom prípade mi to kopyto pripadá zbytočne dokonalé, keď by stačila nejaká rebrová kostra. Alebo namiesto "vzduch" budú nejaké pomocné výplne?
B) Koľko vrstiev bude mať plánkovanie? Jedna bude asi málo, aby to držalo tvar.
Mne osobne celkom vyhovoval postup výroby člnov na moju Victory. Na kopyto (u mňa len z pomocných rebier) dať kýl, zadné čelo a obšívku (viac vrstvovú, aby držala tvar). Potom kopyto vybrať. Výhodou je, že to môžeš potom zvnútra pekne vybrúsiť do hladka a až potom lepiť rebrá a celý interiér.
Ano, žebra budu ohýbat, jen asi 6 žeber ve předu a asi 8 vzadu budu brousit do tvaru. Plaňkování bude mít jednu vrstvu.
Dnes moc času nebylo, tak sem opracoval pouze jednu půlku kopyta... zítra budu pokračovat...

Pro všechny co tento způsob stavby zajímá je tu jeden odkaz na stavbu člunu tímto způsobem.
Je to v sekci Maqeta - bote
http://santisima-trinidad.astillero.net/
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Jo jo, takhle nějak to bude, akorát že já budu mít žebra ze tří dílů a model bude trochu větší...Admirál píše:Pro všechny co tento způsob stavby zajímá je tu jeden odkaz na stavbu člunu tímto způsobem.
Dnes jsem dodělal druhou polovinu kopyta a vyrobil jsem si lišty na žebra o průměru 2x2mm... zítra přidám nějaké fotky.. 
- Pepa Darvaš
z čeho jsi ty lišty vyráběl?
z bukových parket... máme doma na půdě asi deset balíků nepoužitých parket....
Taky mám plonkovní 3m2. Čím to řežeš a brousíš do hladka?HEMI píše:z bukových parket... máme doma na půdě asi deset balíků nepoužitých parket....
Radek
Vyrobil sem si protahovací brusku... vyfotim ji at se mrkneš...
Daniel
Daniel
Nazdar,
v galerii vidím, že už děláš na žebrech, tak se rovnou zeptám, jak je ohýbáš (voda, pára, teplo a tak..).
A taky připomínám a prosím o foto té brusky.
Dík, Radek
v galerii vidím, že už děláš na žebrech, tak se rovnou zeptám, jak je ohýbáš (voda, pára, teplo a tak..).
Dík, Radek
Tak jsem kousek pokročil... narýsoval sem si na kopyto žebra a naohýbal prostřední díly žeber. Teď pokračuju krajníma...
a tady je pár obrázků pro Radka, jak vypadá ta bruska a pila na které to řežu portal/img/gallery/527_1231872310.jpg portal/img/gallery/527_1231872592.jpg Nejprve si na stolní pile rozřežu parkety na slabé prkýnka,protáhnu je v brusce na 2mm a s pomocí mojí přítelkyně rozřežu prkýnka na malé lišty které pak znovu protáhnu v brusce na 2x2mm.
a tady je pár obrázků pro Radka, jak vypadá ta bruska a pila na které to řežu portal/img/gallery/527_1231872310.jpg portal/img/gallery/527_1231872592.jpg Nejprve si na stolní pile rozřežu parkety na slabé prkýnka,protáhnu je v brusce na 2mm a s pomocí mojí přítelkyně rozřežu prkýnka na malé lišty které pak znovu protáhnu v brusce na 2x2mm.Re: Chaloupe armeé en guerre 1834
Jestli jsi ještě nenarazil na tuto stránku, tak se podívej - vpodstatě stejný postup jak stavíš ty
http://hlt34.free.fr/journal/journal_de ... ee_007.htm
Petr
http://hlt34.free.fr/journal/journal_de ... ee_007.htm
Petr
podle toho to dělám... nechtěl jsem sem dávat ten odkaz abyste byly trošku napjatý... 
jelikož a protože jsem ohýbal poprvé (plastifikace dřeva byla moje otázka při závěrečkách) tak sem zkusil páru a šlo to moc dobře... ty fotky té brusky jsem zrovinka nahrával když si to sem psal...kartonist píše:Nazdar,
Dík, Radek
Daniel