Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Motor pro TT
Re: Motor pro TT
Zdravím,
zítra bych měl začít se stavbou remorkéra s délkou cca 85 cm který by měl v konečné fázi sem tam něco tahat. Zvažuji koupi motoru Graupner speed 900 bb torque, ale zatím mi nestačí finance. V tomto týdnu vlivem zákonné změny budeme muset prohnat šrotovištěm jednoho favorita. Napadlo mě, že v něm se jistě najdou nějaké motory které bych mohl místo koupě použít. Minimálně mě napadají motorky (nebo jeden, nevím) ke stěračům a taky nějaký motorek z větráku topení. Jsou takové motorky vhodné ? Neudělají mi případně víc škody než užitku ? Není v tomto případě šetření namístě ?
zítra bych měl začít se stavbou remorkéra s délkou cca 85 cm který by měl v konečné fázi sem tam něco tahat. Zvažuji koupi motoru Graupner speed 900 bb torque, ale zatím mi nestačí finance. V tomto týdnu vlivem zákonné změny budeme muset prohnat šrotovištěm jednoho favorita. Napadlo mě, že v něm se jistě najdou nějaké motory které bych mohl místo koupě použít. Minimálně mě napadají motorky (nebo jeden, nevím) ke stěračům a taky nějaký motorek z větráku topení. Jsou takové motorky vhodné ? Neudělají mi případně víc škody než užitku ? Není v tomto případě šetření namístě ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Už dlouho je mi známo, že se různé elektromotory z autopříslušenství úspěšně používají pro pohon větších lodních modelů. Jsou vesměs pomaloběžné s větším krouticím momentem, tedy vhodné pro přímý náhon hřídele, napětí 12 V. V zásadě by to jít tedy mělo, ale těchto motorů je spousta (různá autokomponenty, různé značky aut) a ne všechny musí být vhodné. Chce to ověřit. Konkrétněji neporadím, nemám příslušné zkušenosti.
Ten motor od graupnera váží něco přez 600 gr. Na dovážení remorkéra raději použiji užitečné závaží než mrtvé olovo, baterie budou pB akumulátory pokud se mi nepodaří zjistit jak využít LiPolky z notebooka...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
A tady na monaku je někde popis stavby podobného remorkéru právě s tímto motorem a ještě jeden popis kde do menšího rozměrově remorkéku šli rovnou dva tyto motory - graupner speed 900 bb torque..jsou v galerii i fotky
Mám tady parametry 900 i 720 bb torque. Dvou motorů které mě prozatím jediné napadají z komerčních..
délka 720 - 72 mm, 900 - 85 mm, průměr motoru 720 - 44,5 mm, 900 - 51,5 mm, hmotnost 720 - 380 gr, 900 - 645 gr. Jedná se o model remorkéru "Puerto de Bilbao" typ "Pequeňo" v měřítku 1:30 který je poháněný jednou rozměrnou dýzou.
délka 720 - 72 mm, 900 - 85 mm, průměr motoru 720 - 44,5 mm, 900 - 51,5 mm, hmotnost 720 - 380 gr, 900 - 645 gr. Jedná se o model remorkéru "Puerto de Bilbao" typ "Pequeňo" v měřítku 1:30 který je poháněný jednou rozměrnou dýzou.
Nebyl by lepší spíše tento motor? http://www.mscomposit.com/motory/elektr ... ml?lang=cz
Je také pomaloběžný s velkým kroutícím momentem, navíc je o polovinu levnější než 900. A je vyzkoušený (používá ho Nojby i Bobo ve velkém TT)...
Je také pomaloběžný s velkým kroutícím momentem, navíc je o polovinu levnější než 900. A je vyzkoušený (používá ho Nojby i Bobo ve velkém TT)...

NeJaToD team
A lze použít bez převodovky ? Nechci seskládat motor a převodovku za cenu která převýší samostatný silný motor. Cena se mi líbí...
jde, ale samozřejmě záleží na šroubu a jeho stoupání a průměru... Nojby s Bobem ho mají napřímo. Ale více info by ti dali oni...

NeJaToD team
Tak tak daleko jsem se s myšlenkami nedostal, prostě vrtulka...prozatím nějaká plastová standardní robbe, později možná kovová speciální prodýzy
Tady je k tomu motoru od robbe produktový list http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/ ... 1-4491.pdf
K výběru vhodného motoru pro remorkér na TT neporadím jelikož to není můj obor, na to jsou tu povolanější. Akorát bych trochu rozvinul poznámky od DDG 51.
Pokud nechceš postupovat způsobem pokus - omyl, je žádoucí si vše předem dostatečně rozmyslet a propočítat. To znamená znát aspoň přibližně výtlak budoucího modelu a z něho po odečtení jisté rezervy (váha trupu a nástaveb) dostaneš užitečné zatížení, které můžeš vypotřebovat na vybavení, případný přebytek se vyřeší dovážením. Pokud se váha pohonu a zdrojů případně dalších hmotnějších zařízení (elektronika příliš neváží) vejde do limitu, je z poloviny vyhráno. Potom je třeba ještě prověřit, zda se zvolené vybavení vejde do trupu rozměrově (rovněž pozor na těžiště! těžké věci umístit pokud možno co nejníže). Já to většinou řeším čmáráním náčrtků, ale efektivnější je asi využití výpočetní techniky (vhodné kreslicí programy, nejlépe 3D). Pokud se zjistí, že něco někde nesedí, je třeba buď zvolit menší či lehčí vybavení, nebo zvětšit model. Přitom se však musí dávat pozor, aby výkon pohonné jednotky zůstal dostatečný. Toť ve stručnosti.
Pro začátečníka je asi nejjednodušší se inspirovat řešením u jiného (dostatečně!) podobného již postaveného a fungujícího modelu (jak jsi ostatně naznačil).
Pokud nechceš postupovat způsobem pokus - omyl, je žádoucí si vše předem dostatečně rozmyslet a propočítat. To znamená znát aspoň přibližně výtlak budoucího modelu a z něho po odečtení jisté rezervy (váha trupu a nástaveb) dostaneš užitečné zatížení, které můžeš vypotřebovat na vybavení, případný přebytek se vyřeší dovážením. Pokud se váha pohonu a zdrojů případně dalších hmotnějších zařízení (elektronika příliš neváží) vejde do limitu, je z poloviny vyhráno. Potom je třeba ještě prověřit, zda se zvolené vybavení vejde do trupu rozměrově (rovněž pozor na těžiště! těžké věci umístit pokud možno co nejníže). Já to většinou řeším čmáráním náčrtků, ale efektivnější je asi využití výpočetní techniky (vhodné kreslicí programy, nejlépe 3D). Pokud se zjistí, že něco někde nesedí, je třeba buď zvolit menší či lehčí vybavení, nebo zvětšit model. Přitom se však musí dávat pozor, aby výkon pohonné jednotky zůstal dostatečný. Toť ve stručnosti.
Pro začátečníka je asi nejjednodušší se inspirovat řešením u jiného (dostatečně!) podobného již postaveného a fungujícího modelu (jak jsi ostatně naznačil).
to all : trup je doma, dorazil cca před hodinou. Nejprve bude zabudován ocelový kýl a hřídel. Pak budu řešit otázku..pardon trochu jsem ji uspěchal ale jinak díky za nasměrování na motor od robbe
Tak pokud máš trup (předpokládám koupený laminátový), tak je vše jednodušší. Můžeš si zkusit zatížení ve vaně, rozmístění vybavení uvnitř trupu nasucho apod.
PetrP : už jsem tady psal..VANU nemám, máme sprchovací kout.
:/JuraSach píše:PetrP : už jsem tady psal..VANU nemám, máme sprchovací kout.
Co takhle Labe, to Vám tam přece teče.
Zachovejte paniku :-)
stejně budeš muset někde testovat, tak zkus třeba dětskou vaničku, snad by sis ji mohl případně někde půjčit,JuraSach píše:PetrP : už jsem tady psal..VANU nemám, máme sprchovací kout.
ale bez zkoušky to stejně nepůjde, hlavně to rozvržení hmotnosti je tak nejjednodušší,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Vaničku nemám kde půjčit ale nějak to vyřeším..za barákem mám Labe....
... no ještě jedna rada, nevím jest-li bude dobrá... dost se ptáš, a dostáváš dost dobrých odpovědí, ale chce to taky poslouchat.... obávám se ,že pokud nemáš dobrý plán či jiný vzor již postavené lodi, tak se vrháš nyni do stavby opravdu dost po hlavě.... jest-li máš trup musíš ho ve vodě vyvážit, ale o tom už byla řeč...už vůbec před montáží kýlu ... rovněž taky ještě nevíš jaký budeš mít motor a ty chceš už vložit hřídel ???
Opravdu dobře si promysli co asi budeš chtít a co od toho očekáváš, (v průběhu stavby bude spousta vlivů a jiných zjištění co všechno jsi mohl udělat jinak či líp, pokud tomu příliš podlehneš tak to nedostavíš..) rozhodni se pro jedno a toho se drž... a podle toho taky nakup věci, hřídele, šrouby, motor, zdroj.. atd... jj cesta pokus-omyl, je taky zajímavá ,ale opravdu zdlouhavá....
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
nevím jestli máš trup a kýl od Pepy Darvaše... mám od něho springera také s kýlem a nyní po stavbě bych tam ten kýl nedal. Před stavbou jsem si nedal všechny věco co p§jdou do lodi stranou a nezvážil, dal jsem tam kýl a pak dodělával loď. Nyní bych radši tu hmotnost ušetřil. Proto jak radí Cabadaj, záleží co tam chceš použít za výbavu a hlavně jakou ta loď bude mít nosnost. Proto je lepší to dobře rozvážit a přemýšlet hodně dopředu... Nejde vybírat motor, když nevíš jaký bude šroub a jiné součásti (baterie, regl...)

NeJaToD team
Mám celou sadu od Pepy Darváše. Tímto mu vyslovuji dík za rychlé vyřízení objednávky.
Co mi tedy radíte celkově ? Zítra za denního světla vymáznu vnitřek Epoxy 1200 a vlepím do středu zevnitř 10 cm pruh skelné tkaniny pro spevnění. Plánuji trup 2 x vymáznout.
Dodaný ocelový kýl má tloušťku 5 mm a váhu 400 gr přesně. Baterie jsou plánovány dvě. Jeden (pro motor a přijímač) 12V olověný akumulátor 7,2 Ah vážící 1100 gr, a rozměrů 14,5*8*6 a druhý 6V olověný akumulátor pro příčný pohon, ozvučení a světla. Motor po uvážení bude ten doporučený robbe. Cena i výkon mě přesvědčil. Hřídel mám s pláštěm 8mm, hřídel má 5 mm, délka hřídele je 250 mm, kortyho dýza je pro 60 mm vrtuli.
Vnější stana je až na pár drobností hladká jak víko klavíru. Drobností jsou dva drobné výstupky a pár prohlubní. Výstupky přebrousím a do prohlubní zakápnu epoxy a nechám spojit. Kdyby přebylo přebrousím. Přestříknu plničem od polytmelu ve spreji (raději tohle nechám na manželce). Nemaje motory chtěl jsem v mezičase vlepit kýl a hřídel a začít sestavovat strojovnu, nástavbu a kapitánský můstek. Pokud mi radíte abych vzal trup a zkusil kolik unese než půjde ke dnu to můžu taky zkusit. Mám doma veliký kýbl šutříků a škebliček od moře co jsem plánoval dát do akvária ale sešlo z toho a vynášet ho do popelnice mě ještě nenapadlo....
Co mi tedy radíte celkově ? Zítra za denního světla vymáznu vnitřek Epoxy 1200 a vlepím do středu zevnitř 10 cm pruh skelné tkaniny pro spevnění. Plánuji trup 2 x vymáznout.
Dodaný ocelový kýl má tloušťku 5 mm a váhu 400 gr přesně. Baterie jsou plánovány dvě. Jeden (pro motor a přijímač) 12V olověný akumulátor 7,2 Ah vážící 1100 gr, a rozměrů 14,5*8*6 a druhý 6V olověný akumulátor pro příčný pohon, ozvučení a světla. Motor po uvážení bude ten doporučený robbe. Cena i výkon mě přesvědčil. Hřídel mám s pláštěm 8mm, hřídel má 5 mm, délka hřídele je 250 mm, kortyho dýza je pro 60 mm vrtuli.
Vnější stana je až na pár drobností hladká jak víko klavíru. Drobností jsou dva drobné výstupky a pár prohlubní. Výstupky přebrousím a do prohlubní zakápnu epoxy a nechám spojit. Kdyby přebylo přebrousím. Přestříknu plničem od polytmelu ve spreji (raději tohle nechám na manželce). Nemaje motory chtěl jsem v mezičase vlepit kýl a hřídel a začít sestavovat strojovnu, nástavbu a kapitánský můstek. Pokud mi radíte abych vzal trup a zkusil kolik unese než půjde ke dnu to můžu taky zkusit. Mám doma veliký kýbl šutříků a škebliček od moře co jsem plánoval dát do akvária ale sešlo z toho a vynášet ho do popelnice mě ještě nenapadlo....
Vylévání epoxy 1200- mno, myslím že Pepovy trupy jsou z polyesteru(jestli se pletu tak pardon- můj je) -trup zpevní paluba a třeba jedna plošinka(přepážka) na serva,regl.....vymazávat myslím netřeba, možná proužek tkaniny na slepku......
dírky nezakapávat ale vyrmelit, před plničem lehonce přebrousit.....
co je to za loď?- Bilbao?
dírky nezakapávat ale vyrmelit, před plničem lehonce přebrousit.....
co je to za loď?- Bilbao?
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Mno nejjednodušší co můžeš udělat je, že vezmeš loď a odměrku z kuchyně a dojdeš k vodě (Labi) a začneš odměrkou lít do lodi vodu dokud nebude na vodorysce (zhruba), tim zjistíš jakou má loď nosnost.
Potom si sedni, sepiš si co dáš dovnitř a spočítej hmotnost, nástavby, lepidla a další konstrukční prvky odhadni (je to ve srovnání s ostatním drobnost). Pokud budeš mít dost rezervu i s kýlem tak ho tam klidně dej. Jsou sice těžké, ale zase je těžiště nízko (pod lodí) čímž bude stabilnější.
Jinak tvuj výběr je celkem vyvážený.
Potom si sedni, sepiš si co dáš dovnitř a spočítej hmotnost, nástavby, lepidla a další konstrukční prvky odhadni (je to ve srovnání s ostatním drobnost). Pokud budeš mít dost rezervu i s kýlem tak ho tam klidně dej. Jsou sice těžké, ale zase je těžiště nízko (pod lodí) čímž bude stabilnější.
Jinak tvuj výběr je celkem vyvážený.

NeJaToD team
Ano je to bilbao. Vymáznou epoxem proto, že strana uvnitř je suchá, nepoznaná epoxem a abych řekl pravdu tak na omak se mi to nelíbí i štítí...prostě to pro klid duše vymáznu epoxy. Pepa ten model taky staví a tak možná nám prozradí kolik unese, ale myslím si, že 5 kilo zvládne..a počítám-li jen baj woko :
motor 400, kýl 400, baterie 12V 1100, baterie 6V 500, příčný pohon 500, elektrika 500 jsem na 3400, vršek je z lamina, připočtu li 1000 na zbytek tak jsem na 4400..je to jen baj woko..
motor 400, kýl 400, baterie 12V 1100, baterie 6V 500, příčný pohon 500, elektrika 500 jsem na 3400, vršek je z lamina, připočtu li 1000 na zbytek tak jsem na 4400..je to jen baj woko..
5 kilo by měl zvládnout...
co se týká trupu, Pepa tuším opravdu dělá z polyesteru a ten by mohl dělat neplechu s epoxem... občas to nedrží a loupe se to. Poraď se o tom s Pepou...
co se týká trupu, Pepa tuším opravdu dělá z polyesteru a ten by mohl dělat neplechu s epoxem... občas to nedrží a loupe se to. Poraď se o tom s Pepou...

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
Proboha co tam v tom trupu chceš mazat?Ta suchá strana je zevnitř a je řádně prosycena.Nech to jak to je,vem polyesterovej tmel kde je dirka z venku tak to vytmel a jak ti tady každej radí , a hlavně POSLOUCHEJ co ti radíme!!!!!Ten kýl je ocelovej pro to ,že výtlak je čtyři a půl kila .Vzadu moc místa není ,musíš to dovážit kvůli tomu ,že by dýza nabyla ponořená a tak když přidáš trošku olova ,pěkně sedne.Zkoušky proběhly jen s holým trupem ,nezkoušel jsem s tím nic tahat.Ta hřídel je čtyřka ,tak to znova přeměř ,než koupíš spojku.a vem si pořádnou šupleru,né tu čínskou, ty švindlujou.Jo a trup je z polyesteru.Z epoxidu bych nestíhal.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 18 Odpovědi
- 10690 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Šiška Roman
-
- 4 Odpovědi