Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Kondice akupacků
Re: Kondice akupacků
Zakoupil jsem levně několik akupacků bez záruky. 2x 6ti článek a 1x 8mi článek. Je nějaká možnost jak zjistit v jaké jsou kondici ? jeden 6 ti článek jsem prohnal nabíječkou která krátce po připojení hlásila konec nabíjecího cyklu, měření multimetrem DT-9205A ukazuje 8,4 V ale když pack zapojím do lodi tak se servo doslova zblázní a má tendenci páku otáčet dokola. Při opětovném připojení na nabíječ tomu se začnou střídat hodnoty aktuálního napětí z 11 do 14 V. Tento akupack je zapouzdřený, není to homemade výroba. Mohu se svým multimetrem nějak zjistit co je špatně ? A přidám podotázku. Jak zjišťujete kolik odebírá sestava bez zapnutého pohonu a kolik na maximální otáčky ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
Jaké je napětí na packu při zapojení v lodi? Jakou mají packy kapacitu nominální a jakou při vybíjení na nabíječce? Jaký je průběh napětí při vybíjení? Jsou naformované? Kolika cykly?
Odběr se zjišťuje ampérmetrem.
Odběr se zjišťuje ampérmetrem.
aha...nejsem elektrikář a s elektrikou si rozumím jen základně..trochu nakopnout bych potřeboval..ten pack co jsem nabíjel je 6 ti článek malých buřtíků, 6 * 1,2V, 3000mA, jak donutit můj nabíječ k vybíjení to jsem nezjistil (Fusion Typhoon L50B Pro), nabíjel jsem ji 400mA na automatiku, kolikrát byly nabíjeny nevím..
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
- Merrimack Miloš
záleží jakou mají kapacitu,některé kapacity nad 4 a více Ah,dokáží rozhodit starší model nabíječky,nabíječka zachytí první nárůst napětí a vyhodnotí ho jako stav plného nabití a ukončí nabíjení,zkus připojit žárovku 12V/21W a jak dlouho bude svítit,multimetrem bez zátěže se nedají spolehlivě Aku měřit.
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
Aha, nějakou žárovkou prostě vybít naplano a zkusit znovu nabít ? Kapacita je těch 3000mA ?
- Merrimack Miloš
někdy pomáhá s aku zacvičit,větším proudem nabít a vybít,když je dost odleželá tak se malým proudem nevzpamatuje,chytré nabíječky dost často aku nenabijí,jen se přepnou na konzervační nabíjení,aku se musí vždy měřit se zátěží,jedním ze znaků nabití je ohřev aku,dodaná energie se již neukládá,ale mění na teplo,také to signalizuje pokles napětí na Aku,zkušební měření provádět po 10 minutách a zapisovat do tabulky,vybíjení má napodobit zátěž při provozu modelu,,platí také poučka "aku se dá tak rychle nabít jak se dá vybít",na tom jsou založené rychlonabíječe,velký proud na začátku a ke konci nabíjení doběh na malý proud,aby se zabránilo ohřevu a snížení napětí
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
takyž nejlepší by bylo připojit motorek na něj dát leteckou vrtuli a udělat z něj větrák, vyšťavit baterku do mrtě, nabít a znovu vybít a pak nabít a vyzkoušet ? Takhle nějak je to myšleno ?
- Merrimack Miloš
tak nějak,jen ji netáhnout tak moc dolu,je lepší vědět jak se chová v reálném zapojení,než že klekne zničeho nic,může mít vnitřní vadu a to se pozná jen reálnou zátěží a tím poznat její vybíjecí křivku
Ale pozor při vybíjení baterek. Nepřipojovat motorek k baterkám přímo bez regulátoru a nebo pečlivě hlídat napětí. Pozor konec vybíjení je dost rychlý.Takže v žádném případě nevyšťavit baterku do mrtě jak píšeš. Baterky se nesmí vybít na nulové napětí. To by je zničilo.JuraSach píše:takyž nejlepší by bylo připojit motorek na něj dát leteckou vrtuli a udělat z něj větrák, vyšťavit baterku do mrtě, nabít a znovu vybít a pak nabít a vyzkoušet ? Takhle nějak je to myšleno ?
Já vybíjím baterie na cca 0,9V na článek.
Regulátor má hlídání napětí a vypne motor ve správnou dobu.(tedy měl by)
- Merrimack Miloš
vybíjení do nuly se také používá při soutěžích,aku to vydrží,procesorové nabíječe slezou do nuly a hned nabíjejí,odpojená baterie od zátěže se sama po chvíli vrátí na hodnotu vybité baterie
Dám vědět jak to dopadne až seženu žárovku a objímku. Prozatím mám problém sehnat i konektory..obešel jsem dvě větší prodejny a měli vyprodáno..Objednávat korunové položky z netu se mi kvůli ceně Po+Ba nechce..
spolehlivý způsob, jak odepsat nejslabší článek v sadě. Zvlášť u NiMh...Merrimack Miloš píše:vybíjení do nuly se také používá při soutěžích,aku to vydrží,procesorové nabíječe slezou do nuly a hned nabíjejí,odpojená baterie od zátěže se sama po chvíli vrátí na hodnotu vybité baterie
Nějak jsi zapoměl dodat, že ty soutěžní packy se po 1-2 soutěžích (5-10jizd) vyhazují....
Pokud vyhazují akupacky za 2 litry po dvou jízdech pak už se trochu přibližují ke kapraření. Proč to ale dělají ? Já mám totální shitky aaa z lídla, nějakej tronic a co ty se mnou zažili to hned tak někdo nezažil..třeba v pípácích..v prosinci kdy teplota v noci byla -8 a byli celou noc venku (kde taky jinde) a to musí furt dávat šťávu..trvale svítí malá diodka a musí furt krmit mikropočítač vevnitř..a taky vedra v létě kdy mi v ruce začala se teplem tvarovat novodurová trubka..a to je jednou za sezonu v zimě jen pro pořádek vymontuju (víčko je zalité silikonem a má vruty v plastu (nic moc dobře řešeného) a nechám je projít cyklem vybít-nabít a dám je z5..mám je takhle vevnitř už 3 tí sezonu...jistě odběr je opatrný..ale stejné baterky (koupil jsem jich hafo) používám ve foťáku..předblesk mám zapnutý trvale i v létě..a tam je odběr šokový..nebo ne ?
Nekrmte mu toho červa v hlavě nějakými extrémy(vybíjení do nuly),protože ho potom může použít pro ryby.Baterky vybij pouze na O,7V/článek.Níže už nelez,jinak jak bylo řečeno,budou trpět a dlouho ti ty paky
nevydrží.U těch pipátek to je o proudu,je rozdíl z nich brát 30mA nebo 10A-byť třeba jen krátkou dobu.Chytré nabíječky si vybíjení pohlídají sami,něco jiného je vybíjení žárovkou nebo odporem s patřičnou watáží.
nevydrží.U těch pipátek to je o proudu,je rozdíl z nich brát 30mA nebo 10A-byť třeba jen krátkou dobu.Chytré nabíječky si vybíjení pohlídají sami,něco jiného je vybíjení žárovkou nebo odporem s patřičnou watáží.
Pozdravujem. Mám nasledovný problém. RC vysielač Hitec Laser 4, vôbec nejde nabiť akumulátor. Ten je pôvodný 8článový NiMH. Pred týždňom som ho nechal podľa návodu nabíjať 24 hodín, šiel som na vodu a po 10 minútach vysielačka úplne vybitá. Môže to byť spôsobené tým, že predtým nebola vysielačka používaná asi 10 mesiacov? Čo s tým akumulátorom? Dá sa to nejak rozchodiť, alebo rovno treba nový? Ďakujem
Pokud je nabíječka v pořádku a správně nabíjíš, tak se netrap a kup rovnou novej.janik píše:Pozdravujem. Mám nasledovný problém. RC vysielač Hitec Laser 4, vôbec nejde nabiť akumulátor. Ten je pôvodný 8článový NiMH. Pred týždňom som ho nechal podľa návodu nabíjať 24 hodín, šiel som na vodu a po 10 minútach vysielačka úplne vybitá. Môže to byť spôsobené tým, že predtým nebola vysielačka používaná asi 10 mesiacov? Čo s tým akumulátorom? Dá sa to nejak rozchodiť, alebo rovno treba nový? Ďakujem
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
pokud jsi baterku nechal těch 10 měsíců ve vybitém stavu, tak je nejspíš po ní. NiMh články jsou na to poměrně háklivé.janik píše:Pozdravujem. Mám nasledovný problém. RC vysielač Hitec Laser 4, vôbec nejde nabiť akumulátor. Ten je pôvodný 8článový NiMH. Pred týždňom som ho nechal podľa návodu nabíjať 24 hodín, šiel som na vodu a po 10 minútach vysielačka úplne vybitá. Môže to byť spôsobené tým, že predtým nebola vysielačka používaná asi 10 mesiacov? Čo s tým akumulátorom? Dá sa to nejak rozchodiť, alebo rovno treba nový? Ďakujem
Jestli vysílačku používáš poze zřídka, tak jako nový akupak si kup NiCd články. Mají sice nižší kapacitu ale skladování ve vybitém stavu snášejí velmi dobře. NiMh musíš co pár měsíců dobít.
Mal by som ešte jeden dotaz. Pri pozornom preštudovaní návodu od vysielačky v tom mám riadny mišung. V návode je napísané, že vo vysielači je sada NiCD akumulátorov 600mAh, priložená nabíjačka k vysielači má na sebe údaj, že je NiMH, na akumulátore nie je nič, takže neviem či je NiCD alebo NimH. Tak čoho sa mám držať? pokiaľ chcem používať tu priloženú nabíjačku, tak by som mal asi kúpiť NImH? A čo s tou kapacitou? môže byť aj vyššia? Vedeli by ste mi poradiť nejaký normálny a rozumný zdroj?http://modelhobby.sk/product_info.php?cPath=9476_9492&products_id=103316-čo poviete na toto?
Ďakujem!!!
Ďakujem!!!
Pokud máš originál nabíječku pro vysílačku, tak otázku NiMh/NiCd nemusíš řešit. Ty nabíječky jsou řešeny jako jednoduchý zdroj proudu a je jedno jestli nabíjíš NiMh nebo NiCd. Obojí se nabíjí stejným způsobem.
Jako první mě napadá, když ty baterky vydržely jen 10minut, jestli ta nabíječka vůbec nabíjí. Má na sobě nějakou LEDku která po zasunutí konektoru do vysílačky se rožne? Máš doma nějaký multimetr, kterým by jsi byl schopen změřit proud nabíjení a napětí na článcích? Dej tu baterku nabíjet a jestli je vybitá, tak by se po nabití měla začít zahřívat (začne být vlažná na dotek). U dobré by to mělo nastat po cca 10 hodinách nabíjení. Zkus to a napiš po jakém čase se zahřála. Stačí přesnost v hodinách.
Odkud jsi? Není v okolí někdo, kdo by Ti s elektrikou poradil?
Jako první mě napadá, když ty baterky vydržely jen 10minut, jestli ta nabíječka vůbec nabíjí. Má na sobě nějakou LEDku která po zasunutí konektoru do vysílačky se rožne? Máš doma nějaký multimetr, kterým by jsi byl schopen změřit proud nabíjení a napětí na článcích? Dej tu baterku nabíjet a jestli je vybitá, tak by se po nabití měla začít zahřívat (začne být vlažná na dotek). U dobré by to mělo nastat po cca 10 hodinách nabíjení. Zkus to a napiš po jakém čase se zahřála. Stačí přesnost v hodinách.
Odkud jsi? Není v okolí někdo, kdo by Ti s elektrikou poradil?
No tak ja som Z Oravy zo Slovenska, ak náhodou viete o nejakom modelárovi z okolia, poteším sa. No tak tie ledky na nabíjačke sú. Pri tom poslednom nabíjaní svietili (jedna ledka pre akumulátor z vysielačky a druhá pre baterky pre prijímač a servo). Teraz nesvietia vôbec. Vyskúšam to zapojiť a skúsiť, či sa budú hriať-ale mal som ich už zapojené aj na 12 hod a nenabili sa. Fakt by ma zaujímalo, čo je vadné- či tá batéria alebo nabíjačka. Momentálne to nemám čím zmerať. Zatiaľ ďakujem.
- pokud nesvítí LEDka tak na 99% neteče proud a tedy nenabíjí.
- Koupit multimetr v nějakém Bauxxx, Lidlu, Tescu za cca 100Kč /4E by měla být téměř povinnost. Bez měření se mužem jen dohadovat co by to tak asi a možná mohlo být.
- v Žilině jsou modeláři - ponorkový klub. Škoda že jsi nenapsal dřív, v sobotu jsem tam byl, měli tam monstr akci na přehradě.
- Koupit multimetr v nějakém Bauxxx, Lidlu, Tescu za cca 100Kč /4E by měla být téměř povinnost. Bez měření se mužem jen dohadovat co by to tak asi a možná mohlo být.
- v Žilině jsou modeláři - ponorkový klub. Škoda že jsi nenapsal dřív, v sobotu jsem tam byl, měli tam monstr akci na přehradě.
Opäť ja. Takže, kúpil som multimeter. Musím sa s tým ešte naučiť robiť lebo z tych možnosti čo sú tam som dosť jeleň. No ale nastavil som na meranie napätia a skúšal. Môže to byť správne ak na 1,2 NiMH článku ukázalo napätie 2,1 V? (Multimeter bol nastavený na striedavý prúd max. 200V). Akupak z vysielačky tiež ukazoval nejaké to napätie-pri zapnutí však iba blikne a má dosť. No a pokúsil som sa niečo nejak zmerať aj na nabíjačke (jednak na konektoroch ktoré idu do vysielačky a jednak aj v rozobratej nabíjačke) a tam v podstate neukázalo nič. Môže byť teda vadná nabíjačka? (ledky na nej nesvietia, a evidentne ani nenabíja-po 12 hodinách nie sú na akupaku žiadne zmeny. Čo by ste ešte poradili? Vďaka!
V prvé řadě musíš rozlišovat co měříš,....akumulátory musíš měřit jako stejnosměrné napětí,podle dosahovaných hodnot aku nastavíš na multimetru nejbližší hodnotu NAD hodnotou aku,....pozor ovšem musíš dát v nabíječce-jsou tam dva okruhy-před trafem-střídavých 220 V(takže nastavíš do 400V stříd) a za trafem už měříš opět stejnosměr,...pokud nevíš parametry výstupu,zvol při měření několikanásobek předpokládané hodnoty a postupně snižuj.Samozřejmě hodnotu na displayi přepočteš(většinou přidáním ubráním desetinné čárky)
- petr hájek
pozor nabíječ nemusí mít trafo klasické ale může mít elektronický obvod jej nahrazující , je možné že je jen přerušená pojistka v nabíječi určitě tam nějaká je zkontroluj i ,existují též nabíječe které na výstupu nedávají nic do té doby než se připojí nabíjený akupack.
osobně bych se přiklonil k ozkoušení zda nejsou přerušeny kabely at už k nabíječi či mezi nabíječem a akupackem. to zjistíš jednoduše pomocí multimetru nastaveného na měření odporu či na značku s alarmem či reproduktorkem , většina multáků má tuto možnost zkoušečky.
Každopádně popkud byl akupack skladován vybitý měl by po připojení provizorně k jakékoli nabíječce třeba od mobilu ukázat po 10minutách nějakou změnu .pokud neukáže je to pack ,,mrtvý,, nebo lépe řečeno je v něm mrtvý jeden či více článků.
osobně mám zkušenost , že článek který na multimetru ukáže napětí minimálně 0,9V je vybitý a půjde bez problému nabít , nabít se dá i článek co ukazuje 0,5V ale nebude už nikdy spolehlivý.
takže si spočítej počet článků v packu a znásob to 0,9V a tolik by mělo být na displayi multimetru nastaveného na rozsah do 20V stejnosměrných , jestli tam bude méně kup nový pack abys měl jistotu že ti lod nezůstane na vodě bez řízení.
PLATÍ VŠEOBECNĚ ,NA BATERKÁCH NEŠETŘI.
osobně bych se přiklonil k ozkoušení zda nejsou přerušeny kabely at už k nabíječi či mezi nabíječem a akupackem. to zjistíš jednoduše pomocí multimetru nastaveného na měření odporu či na značku s alarmem či reproduktorkem , většina multáků má tuto možnost zkoušečky.
Každopádně popkud byl akupack skladován vybitý měl by po připojení provizorně k jakékoli nabíječce třeba od mobilu ukázat po 10minutách nějakou změnu .pokud neukáže je to pack ,,mrtvý,, nebo lépe řečeno je v něm mrtvý jeden či více článků.
osobně mám zkušenost , že článek který na multimetru ukáže napětí minimálně 0,9V je vybitý a půjde bez problému nabít , nabít se dá i článek co ukazuje 0,5V ale nebude už nikdy spolehlivý.
takže si spočítej počet článků v packu a znásob to 0,9V a tolik by mělo být na displayi multimetru nastaveného na rozsah do 20V stejnosměrných , jestli tam bude méně kup nový pack abys měl jistotu že ti lod nezůstane na vodě bez řízení.
PLATÍ VŠEOBECNĚ ,NA BATERKÁCH NEŠETŘI.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
no, a já bych to zhodnotil tak, aby jsi v okolí našel někoho, kdo o elektrice něco ví. Podle toho, co tu píšeš, je velké nebezpečí úrazu anebo poškození věci.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 2312 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous