Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Tloustka materialu
Re: Tloustka materialu
stavim bitevni lod Scharnhost v 1:200 a prechazim na stavbu nastavby. Nastavbu chci udelat z PSH desek, ale nevim jako mam zvolit tloustku, chci aby se daly rezat nozem a zaroven, aby byla nastavba pevna a pri zmacknuti, aby se neprohybala
Je to dost maličké, no 2 mm si myslím že je zbytečně moc..
hlavně v tomto rozměru by to bylo na utopení z 2mm tloušťky...psh je dost těžká..nejsem jsi jist zda je dělá 1,5- jestli ano, v tom případě bych zvolil 1,5 mm, 1mm je už dost tenký...ale rozhodně bych moz nehazardoval s váhou nástavby...utopíš to...
hlavně v tomto rozměru by to bylo na utopení z 2mm tloušťky...psh je dost těžká..nejsem jsi jist zda je dělá 1,5- jestli ano, v tom případě bych zvolil 1,5 mm, 1mm je už dost tenký...ale rozhodně bych moz nehazardoval s váhou nástavby...utopíš to...
- Pepa Darvaš
Vzdej se tohoto materiálu na tvou bitevní loď a udělej to ze slabých laminátových desek.PSH materiál je i v slabším provedení , já jsem kupoval 0,5 mm.Na nástavby to ale nepoužívám.Po čase se to celé rozlepí ,a na sluníčku se to rádo kroutí.Ty laminátový desky se krásně lepí vteřinovým lepidelm,nekroutí se a hlavně drží tvar.To u PSH nedocílíš.Jo docílíš ,ale jedině se silným materiálem.Znám jednoho ,co s PSH slepil bitevní loď Alaska 1:100 a za čas to prodal ,protože se mu to začalo rozlepovat a kroutit.
- petr hájek
PSH klidně použij , dělá se od 0,3 mm do 10mm a dá se sehnat v potřebách pro reklamky kde jsou většinou ochotní odprodat méně než celou desku,
lepit jde nejlépe čistým toluenem nebo toluenovým rozpouštědlem.
NEPŘIDÁVAT DO NĚJ ŽÁDNÝ POLYSTYREN PRO ZAHUŠTĚNÍ , JEN KÁPNOUT ZEVNITŘ DO SPOJE KAPIČKU TEKUTINY.
To o čem kolegové píšou , tedy rozlepování , je následek použití lepidla které přidává do spoje zbytečný materiál.
použil bych 1,5mm tlustý PSH ale nebál bych se i 1mm protože každou dlouhou plochu je dobré vyztužit vnitřním nalepením pásku a to hranou na plochu jako žebro.
Kroucení na sluníčku je extrém který se povede málokomu , většina modelářů nenechává své modely v prostředí které by jim mohlo nesvědčit.... a během provozování na vodě toto nebezpečí nehrozí.
Vyztužení rohů nástaveb lze udělat i vytřením spojů zevnitř obyčejným purexem který v nich vypění a zvětší plochu spoje .
Všeobecně je ale potřeba před stavbou přemýšlet a velké plochy vyztužovat , což ovšem platí i při použití laminátu.
Laminát je sice dobrý materiál , ale ,,sajrajt,, při jeho zpracování a kousání na kůži alespoň u mě jeho veškeré výhody ZCELA SMAZÁVÁ !!!
lepit jde nejlépe čistým toluenem nebo toluenovým rozpouštědlem.
NEPŘIDÁVAT DO NĚJ ŽÁDNÝ POLYSTYREN PRO ZAHUŠTĚNÍ , JEN KÁPNOUT ZEVNITŘ DO SPOJE KAPIČKU TEKUTINY.
To o čem kolegové píšou , tedy rozlepování , je následek použití lepidla které přidává do spoje zbytečný materiál.
použil bych 1,5mm tlustý PSH ale nebál bych se i 1mm protože každou dlouhou plochu je dobré vyztužit vnitřním nalepením pásku a to hranou na plochu jako žebro.
Kroucení na sluníčku je extrém který se povede málokomu , většina modelářů nenechává své modely v prostředí které by jim mohlo nesvědčit.... a během provozování na vodě toto nebezpečí nehrozí.
Vyztužení rohů nástaveb lze udělat i vytřením spojů zevnitř obyčejným purexem který v nich vypění a zvětší plochu spoje .
Všeobecně je ale potřeba před stavbou přemýšlet a velké plochy vyztužovat , což ovšem platí i při použití laminátu.
Laminát je sice dobrý materiál , ale ,,sajrajt,, při jeho zpracování a kousání na kůži alespoň u mě jeho veškeré výhody ZCELA SMAZÁVÁ !!!
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pridávam sa k Petrovi Hájkovi.
Nástavby z PSH mám na modeloch už roky, a zatiaľ sa mi nič nerozpadlo, ani nezkrútilo.
A to nie som k modelom zvlášť šetrný ani ich neschovám nejako špecialne pred slnkom počas súťaží.
Ale ako píše Petr, vhodné lepidlo je dôležité.
Ja používam plastikárske lepidlá (na kity).
Laminátové dosky používam napríklad na paluby lodí.
Nástavby z PSH mám na modeloch už roky, a zatiaľ sa mi nič nerozpadlo, ani nezkrútilo.
A to nie som k modelom zvlášť šetrný ani ich neschovám nejako špecialne pred slnkom počas súťaží.
Ale ako píše Petr, vhodné lepidlo je dôležité.
Ja používam plastikárske lepidlá (na kity).
Laminátové dosky používam napríklad na paluby lodí.
PeterP
Já se přidávám. Sice nemám dlouhodobé osobní zkušenosti, ale když se podívám na všemožné modelářské weby nebo do časopiů, tak tam vesele PSH používají. Na lepení používají vesměs lepidlo na plastikové modely "liquid weld". Pokud používají směs lepidla s PSH, tak na pojištění spojů u silnějšího materiálu a tam, kde je nutno zajistit vodotěsnost spoje (např. obšívka trupu).
Nedávno jsem zrovna prohlížel reportáž ze stavby ruské letadlovky Kijev a kromě trupu s palubou (laminát), je nástavba kompletně z PSH. Jak píší oba Petrové, jde o to, promyslet si systém výztuží. Dokonce jsem někde viděl, že takto lze maketově zpracovat průhyb plechů nástaveb (v tom konkrétním případě na vojenské lodi). Na kostru nástavby se nalepí výztužná síť z pásků PSH a na to se lepí bočnice z tenčího materiálu. Spoje se po slepení samy "vytlačí" a celkový dojem je jako u skutečné nástavby.
Další plus tohoto materiálu vidím v tom, co napsal Petr Hájek. Piliny ani prach nekoušou jako u laminátu a práce s PSH je celkově velmi příjemná.
Zdenek
Nedávno jsem zrovna prohlížel reportáž ze stavby ruské letadlovky Kijev a kromě trupu s palubou (laminát), je nástavba kompletně z PSH. Jak píší oba Petrové, jde o to, promyslet si systém výztuží. Dokonce jsem někde viděl, že takto lze maketově zpracovat průhyb plechů nástaveb (v tom konkrétním případě na vojenské lodi). Na kostru nástavby se nalepí výztužná síť z pásků PSH a na to se lepí bočnice z tenčího materiálu. Spoje se po slepení samy "vytlačí" a celkový dojem je jako u skutečné nástavby.
Další plus tohoto materiálu vidím v tom, co napsal Petr Hájek. Piliny ani prach nekoušou jako u laminátu a práce s PSH je celkově velmi příjemná.
Zdenek
S PSH Naprosto souhlas, ale už nesouhlasím s tím, že materiál nepracuje..pracuje a to hodně...rozhodnout se z jakého materiálu bych dnes dělal, jdu po cestě jako Pepa Darvaš..
Laminát má tu výhodu, že drží, rozhodně nehrozí deformace a pracuje se stím též slušně...
S PSH Je práce samozřejmě nesrovnatelná, člověk řízne a slepí, ale pak ty následky, no nevím..těžko radit, vše má něco pro, a proti...osobně si myslim že si to chce zkusit, pak se rozhodovat...ale nezapomeň na váhu, toto není zrovna loď vhodná pro stavbu v měřítku 1:200...
budeš šetřit každý gram...uvidíš...hlavně to bude na hranici plavby....
Jinak stručně, s laminátem stavba potrvá maličko déle, musíš vše vyřezat pilkou a vše zabrušovat...
U PSH toto odpadá, rozměr přeneseš na desku a skalpelem vyřízneš...pak jen slepíš, za pár minut opracováváš...pak se musíš rozhodnout, s čím se ti bude dělat lépe...
Tloušťka 1,5 mm souhlas....1 mm je málo....budeš se pak bát to vzít do ruky...
Laminát má tu výhodu, že drží, rozhodně nehrozí deformace a pracuje se stím též slušně...
S PSH Je práce samozřejmě nesrovnatelná, člověk řízne a slepí, ale pak ty následky, no nevím..těžko radit, vše má něco pro, a proti...osobně si myslim že si to chce zkusit, pak se rozhodovat...ale nezapomeň na váhu, toto není zrovna loď vhodná pro stavbu v měřítku 1:200...
budeš šetřit každý gram...uvidíš...hlavně to bude na hranici plavby....
Jinak stručně, s laminátem stavba potrvá maličko déle, musíš vše vyřezat pilkou a vše zabrušovat...
U PSH toto odpadá, rozměr přeneseš na desku a skalpelem vyřízneš...pak jen slepíš, za pár minut opracováváš...pak se musíš rozhodnout, s čím se ti bude dělat lépe...
Tloušťka 1,5 mm souhlas....1 mm je málo....budeš se pak bát to vzít do ruky...
- Pepa Darvaš
Zdeňku ,kde jsi viděl ,nebo četl tu reportáž o té letadlovce?Jen bych na to rád mrknul.Ještě k tomu materiálu.Každý modelář si bude hájit ten svůj postup, protože mu vyhovuje.Já jsem ze začátku zkoušel různé materiály ,v kroužku s klukama jsme pracovali jenom s PSH,lepili jsme to lepidlem na plastikový éra.Doma jsem ,ale zastáncem jedině laminátu.Slabší desky ,tak kolem 0,3 0,4 0,5 mm se nechají také řezat ,stříhat ,nekoušou ani při broušení,(Moje dcera mi je zabrušuje od frézy)velkou výhodou je,že nemusíš stavět žádné kostry a výstuže ,prostě to vezměš a slepíš.Zkusím dát do galerie fotky Watergeuse od p. Šestáka .Lepil celou nástavbu vteřiňákem ,desky 1 mm.Nikomu svůj názor nenutím ,jen si myslím,že s těmi deskami je lepší práce.
Dneska jsem koupil PSH desku (1,5mm), myslim ze maji vice kladu, ikdyz to bude mit vetsi vahu, jeste bych se chtel zeptat, zda je lepsi lepit toulenem nebo lepidlem na platikove modely a jeste cim to lepili ti, kterym se to rozpadlo (abych vedel cemu se vyvarovat), jinak diky za rady.
- petr hájek
já lepím jen toluenem , v nedávné minulosti se sehnat nedal bez živnostnáku ted nevím , ale každopádně stejně dobře se dá použít perchloretylen -čikuli, a ted i toluenový čistič z drogerie(je to trochu upravený toluen . rozhodně ale nejde použít aceton , ten sice naleptává PSH iPS , ale odpařuje se příliš rychle ,
lepidlo na plastikové modely nepoužívám kuli jeho pomalému schnutí a zbytečnému přidávání ne zcela sourodého materiálu do spoje.
já spoj sesadím nasucho a jen kápnu do spáry kapičku toluenu. ten si navzlíná sám kam je třeba . po vyschnutíse ani nemusí nic obrušovat jen hranou ulamováku přejet a tím seškrábnout přebytek hmoty vytlačené ze spoje , ale časem se dostaneš k tomu , že už nebude ani co strhávat , pokud ti toluen kápne kam nemá , je jednoduché nechat ho jen odpařit a flíček vyschnout , s lepidlem je to jinak, matroš navíc a pomalé schnutí , zaručí dost silné problémy s následnnou opravou.
povrch po slepení a vyschnutí je dobré sjednotit jemným přebroušením brusným flísem nebo ve vodě přípravkem CIF na nádobí za použití kartáčku na zuby.
lepidlo na plastikové modely nepoužívám kuli jeho pomalému schnutí a zbytečnému přidávání ne zcela sourodého materiálu do spoje.
já spoj sesadím nasucho a jen kápnu do spáry kapičku toluenu. ten si navzlíná sám kam je třeba . po vyschnutíse ani nemusí nic obrušovat jen hranou ulamováku přejet a tím seškrábnout přebytek hmoty vytlačené ze spoje , ale časem se dostaneš k tomu , že už nebude ani co strhávat , pokud ti toluen kápne kam nemá , je jednoduché nechat ho jen odpařit a flíček vyschnout , s lepidlem je to jinak, matroš navíc a pomalé schnutí , zaručí dost silné problémy s následnnou opravou.
povrch po slepení a vyschnutí je dobré sjednotit jemným přebroušením brusným flísem nebo ve vodě přípravkem CIF na nádobí za použití kartáčku na zuby.
- petr hájek
a na okraj , opravdu jde imitovat povrch proláklého plechu a to deskou 0,3mm po nalepení na kostru, použil jsem to při výrobě prototypů pro vláčkařské odlitky, vytvoří to dokonalou imitaci tzv. plechových psaníček na různých vratech.
Je to seriál na pokračování v Model Boats. Více v SZ.Pepa Darvaš píše:Zdeňku ,kde jsi viděl ,nebo četl tu reportáž o té letadlovce? ...
Jinak moje reakce neznamená, že laminát zavrhuji. Bylo to míněno spíš jako obrana toho materiálu, protože mě přišo, že je zde obecně zavrhován. Já jej mám zatím vyzkoušený jen na nástavbě a detailech ELCO PT Boat a jsem plně spokojen. Na větší plochy, jako je paluba, je ten laminát asi lepší, protože nepotřebuje tolik vyztužit. Laminát, jak doufám, teprve vyzkouším v budoucnu
Zdenek
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek