Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Placetnice babetta
Re: Placetnice babetta
Dělám svůj první model v živote - plachetnici babetta. Stavím ji presne podle plánku a ž na pár věcí. Výřízl jsem žebra, koupil a ohnul všechny lišty a vyřízl palubu. Na tu jsem nalepil žebra a na ty lišty. Dále už mám postup vlastní: Lod potáhnu do elastické dámske punčochy, potřu přyskiřicí a pokytuju. Mám ale malý problem. Nevým, jestli mamá hřýdel servo a kormidlo dát do lodi ještě dříve než ji potáhnu punčochou a pokytuju a dále nevým jak má být těšký kýl. Předem děkuji za odpovedi ;-)
Předně- pokud jsi čech tak něco dělej se svou mateřštinou, místy jde jen těžko pochopit, co chceš říci. Pokud Ta fotka je Tvá vlastní, tak klobouk dolů, na cizince umíš česky velmi dobře.
Teď k modelařině - neznám Babetu ani jsem neviděl plánek (kdybys ho dal třeba do galerie líp by se radilo) ale obecně bych k tomu měl toto:
- servo a hřídel kormidla zabudovávám obvykle po hrubém vykytování a vybroušení před finálním broušením. Výjimkou jsou modely, kde se ke kormidlu po zalepení nedostanu, tam ho musím dát dřív, ještě před přilepením paluby.
- jestli stavíš postupem "na palubu nalepím žebra, na ně lišty,...." a tu palubu nemáš pevně připevněnou k montážní desce je velká pravděpodobnost, že se Ti podaří postavit trup zkroucený. Já vím, možná to tak bylo v návodu, ale je to špatně. Sám jsem kdysi tak stavěl jednu plachetnici (Pasát) podle návodu a vyšla mi z toho vrtule. Ale to bylo v době, kdy jsem o lodích ještě nic nevěděl.
- elastická punčocha.... Nějak jsem nepochopil princip. Pokud máš jen žebra a na to natahuješ punčochu kterou budeš laminovat tak A) mezi žebry to bude propadlé, B) jedna vrstva je jako nic, pokud to neprorazíš při broušení tak se Ti to určitě povede o nějaký rákos...
To bych raději prostor mezi žebry vyplnil polystyrénem, obrousil ho do požadovaného tvaru a pak laminoval a to alespoň 3 vrstvy. Pak se polystyrén vydlabe.
Pokud máš ale trup potažený překližkou nebo oplaňkovaný lištama a ta punčocha má být jen pro olaminování povrchu proti praskání tak nevím, jestli je dostatečně pevná. Kdysi v dobých dávno minulých jsme místo skelné tkaniny (protože nebyla...) používali gázu, a není to nic moc. Dal bych tam klasicky skelnou tkaninu 80-120g/m2.
Ale přivedl jsi mě na zajímavou myšlenku - při laminování trupů, kde tkanina se odchlipuje na hranách - plaminovat tkaninou a pak na to narolovat tu punčochu aby tu tkaninu přitlačila, takové "vakuování punčochou"
Hned na podzim vyzkouším.
- váha kýlu... měla by být uvedena na plánku. Pokud není, tak jeho váha je výtlak lodi mínus váha lodi bez kýlu se vším vybavením.... to jsem Ti asi moc nepomohl,co?
Z hlediska transportu bych asi udělal kýl sundávací, a pak ho můžeš udělat jako poslední a tedy pak můžeš hodit hotovou loď na vodu a sypat do ní zátěž tak dlouho, až bude ponořena tak, jak si představuješ. Pak tu zátěž vyndáš a její hmotnost je hmotnost kýlu jakou potřebuješ a kýl vyrobíš dodatečně.
Teď k modelařině - neznám Babetu ani jsem neviděl plánek (kdybys ho dal třeba do galerie líp by se radilo) ale obecně bych k tomu měl toto:
- servo a hřídel kormidla zabudovávám obvykle po hrubém vykytování a vybroušení před finálním broušením. Výjimkou jsou modely, kde se ke kormidlu po zalepení nedostanu, tam ho musím dát dřív, ještě před přilepením paluby.
- jestli stavíš postupem "na palubu nalepím žebra, na ně lišty,...." a tu palubu nemáš pevně připevněnou k montážní desce je velká pravděpodobnost, že se Ti podaří postavit trup zkroucený. Já vím, možná to tak bylo v návodu, ale je to špatně. Sám jsem kdysi tak stavěl jednu plachetnici (Pasát) podle návodu a vyšla mi z toho vrtule. Ale to bylo v době, kdy jsem o lodích ještě nic nevěděl.
- elastická punčocha.... Nějak jsem nepochopil princip. Pokud máš jen žebra a na to natahuješ punčochu kterou budeš laminovat tak A) mezi žebry to bude propadlé, B) jedna vrstva je jako nic, pokud to neprorazíš při broušení tak se Ti to určitě povede o nějaký rákos...
Pokud máš ale trup potažený překližkou nebo oplaňkovaný lištama a ta punčocha má být jen pro olaminování povrchu proti praskání tak nevím, jestli je dostatečně pevná. Kdysi v dobých dávno minulých jsme místo skelné tkaniny (protože nebyla...) používali gázu, a není to nic moc. Dal bych tam klasicky skelnou tkaninu 80-120g/m2.
Ale přivedl jsi mě na zajímavou myšlenku - při laminování trupů, kde tkanina se odchlipuje na hranách - plaminovat tkaninou a pak na to narolovat tu punčochu aby tu tkaninu přitlačila, takové "vakuování punčochou"
- váha kýlu... měla by být uvedena na plánku. Pokud není, tak jeho váha je výtlak lodi mínus váha lodi bez kýlu se vším vybavením.... to jsem Ti asi moc nepomohl,co?
Z hlediska transportu bych asi udělal kýl sundávací, a pak ho můžeš udělat jako poslední a tedy pak můžeš hodit hotovou loď na vodu a sypat do ní zátěž tak dlouho, až bude ponořena tak, jak si představuješ. Pak tu zátěž vyndáš a její hmotnost je hmotnost kýlu jakou potřebuješ a kýl vyrobíš dodatečně.
- Karolinus I
--------------------------------------------------makelele píše:Dělám svůj první model v živote - plachetnici babetta. Stavím ji presne podle plánku a ž na pár věcí. Výřízl jsem žebra, koupil a ohnul všechny lišty a vyřízl palubu. Na tu jsem nalepil žebra a na ty lišty. Dále už mám postup vlastní: Lod potáhnu do elastické dámske punčochy, potřu přyskiřicí a pokytuju. Mám ale malý problem. Nevým, jestli mamá hřýdel servo a kormidlo dát do lodi ještě dříve než ji potáhnu punčochou a pokytuju a dále nevým jak má být těšký kýl. Předem děkuji za odpovedi ;-)
Zdravím, tady z toho jsem trochu jelen, trupy, t.zv. "punčocháče" se stavěly před více jak 20 lety, jednako se o výtlačné trupy do délky max. 1 m. Kupodivu to fungovalo. Kostra neměla klasická žebra, ale pouze palubu , další "žebro" bylo v místě lomení dna, další ve tvaru podélného řezu v ose lodi a poslední bylo zrcadlo. to vše slepeno dávalo kostru pro potažení asi tří vrsten punčocháčů. to jen k historické technologii.
--------------------------------------------------
Z výše uvedeného asi vyplývá, že trup je oplaňkován a punčocha má být náhrada tkaniny(sklo, uhlík a pod.)
Pokud je dobrý přístup otvorem v palubě , stačí zabudovat trubky kdykoli, třeba až po olaminování.
Pokud nic nevím o výtlaku a jsem líný to počítat, je postup následující:
- naznačím čáru ponoru, stačí vpředu a vzadu
- pokud vleze do vany napustím vodu a naukládám vše možné , co je po ruce, až dosáhnu čáry ponoru
- pokud nevleze stejný postup u venkovního bazénu
- vše co je v lodi vyjmu a zvážím a odečtu(pokud jsem již nepoužil) váhu vybavení (accu, serva, naviják)
- podle zjištěné váhy odleji olověné závaží
-------------------
Jinak na podobné dotazy se hrozně špatně reaguje, neboť se není čeho chytit. Chybí konkétnější údaje.
A je To . . . .!
- petr hájek
punčocháče jsem vymýšlel v roce 89 a psal o nich do modeláře, punčochu bych opravdu dnes použil jen jako základní vrstvu pod skelnou tkaninu, příklad je tady:
http://ufon13.rajce.idnes.cz/potpron/
jde to , máš ještě jednu možnost , objednat tzv . Punčochu ze skelné tkaniny u fyrmy Havel viz tohle:
http://www.havel-composites.com/clanky/ ... ABRIC.html
hlavně se nedej odradit od vlastních nápadů.
punčochu lze dát i přímo na kostru , pokud jde o šarpii ale musíš počítat s tím , že lišty musí z žeber vystupovat a ne být zároveň s hranou žebra jako při klasické obšívce překližkou. a také musíš použít lišty o větší pevnosti , protože pokud bys použil stejné jako pod překližku prohnou se tahem punčochy, osobně používám podélná žebra místo klasické konstrukce
http://ufon13.rajce.idnes.cz/potpron/
jde to , máš ještě jednu možnost , objednat tzv . Punčochu ze skelné tkaniny u fyrmy Havel viz tohle:
http://www.havel-composites.com/clanky/ ... ABRIC.html
hlavně se nedej odradit od vlastních nápadů.
punčochu lze dát i přímo na kostru , pokud jde o šarpii ale musíš počítat s tím , že lišty musí z žeber vystupovat a ne být zároveň s hranou žebra jako při klasické obšívce překližkou. a také musíš použít lišty o větší pevnosti , protože pokud bys použil stejné jako pod překližku prohnou se tahem punčochy, osobně používám podélná žebra místo klasické konstrukce
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 4462 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous