Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavebnice a "hračky" do roku 1990(cca)

Všechno co nezapadá do předešlých kategorií a přeci jen se to týká modelařiny.
Odpovědět
MB/RomanT

Re: Stavebnice a "hračky" do roku 1990(cca)

Příspěvek od MB/RomanT »

Ahoj, založil jsem všeobecný pokec, ten rok není důležitý.Dle ohlasů na Kebův článek je to téma které oslovilo dušičky modelářské obce.
Takže, já mám 3 stavebnice z té doby, původem z NDR, Herkula(120cm remorkér,), Weihe (69cm říční traktor) a plachetnici šarpii Monsun(1m). Je to dáno tím, že táta měl kamaráda v Drážďanech.
herkules je klasický rozsyp, plaňky, překližka, Weihe je z balzových prkének "vodorovně"+ překližková nástavba a monsun je překližková kostra , potažená tenkou překližkou.Všechny jsou v mé galerii na monaku, všechny jsou okolo 20-30 let staré(jen Herkules postaven 87-89, ale v provozu na vodě od 2005).
Dále mám Scheverien, ale jen základ trupu, nástavby jsou jiné, dělal jsem ho v roce 1980-83 a nechtěl jsem abych měl stejnou loď jako ostatní v kroužku-z toho důvodu nemám Artura.
ještě mám Santu Marii, koupil jsem ji 1980 s kamarádem, a podle výřezů jsme dělali kopii- posléze mi ji nedodělanou věnoval, tak mám dvě, jednu origo(nedodělanou) a jednu hand made, ale zase ta prošla povodní.........
Člun MIrek- ale moje stavebnice byla původně na raketový motor!(rozsyp, překližka, balsa) já ji měl na přívěsák(takový oranžový)
+ kity od směru(Cutty,Black Falcon, Drakkar)+ ruský kit PorqvoiPas...........
všechny tyhle lodě na mě měly velký vliv, že jsem se nakonec stal na pár let námořníkem........
nesmím zapomenout na vystřihovánky ABC (Galeona Albatros a pod-ponorka, monitor.......)
člun "Orava", remorkér na klíček, plechový parníček na klíček z první republiky......to vše bohužel vzalo za své, v roce 2002 mi povodeň propláchla sklep.........
a co VY?
Na co rádi vzpomínáte, s čím jste si hráli ?
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ZBl

Příspěvek od ZBl »

RomanT píše:... Člun MIrek- ale moje stavebnice byla původně na raketový motor!(rozsyp, překližka, balsa) já ji měl na přívěsák(takový oranžový)...
Máš pravdu, bylo to určené k pohonu raketovým motorkem. Ty pro mě byly nedostupné - v té době kromě členů SVAZARMU k nim nebyl volný přístup - tak jsme s bráchou udělali přestavbu na "klasiku". Ale materiál byl ten, co jsem uváděl, tzn. balza a "lamino" s imitací dřeva.
Jinak jsem v modelářské prodejně - bazaru v Pštrossově ulici (na rohu s Opatovickou) viděl stavebnici plachetnice Pasát. Myslím, že to byla třída DJX.
Zdenek
karaso

Příspěvek od karaso »

Nazdar, pamětníci ( nebo ještě ne tak docela ?) Já jsem vlastně od mládí sbíral marinistiku a sem tam nějaký model, mám i toho NDR Monsuna, jenom už asi 30 let leží nepostavený v krabici na skříni, odkud se dostane leda když se stěhuji nebo musím vymalovat nebo tak něco... pak otřu prach, sundám víko, prohlédnu, a zase vrátím na místo původní. Měl jsem kdysi i nějaký ten člunek ve stavebnici, byl to předchůdce pozdější Melodie, jenom s tím rozdílem, že trup byl stavěný ze žeber potažených překližkou. No a já ho postavil tak, že jsem v určitém poměru zvětšil rozestupy mezi žebry, takže z člunku, dlouhého cca 500 mm jsem dostal loď o délce cca 750 mm, s docela pěkným tvarem trupu, která běhala se dvěma Mabuchi motory-předchůdci pozdějších 380tek, docela slušně rychle... jenom byla potíž, že to mělo čtyřkanál bang-bang... na kormidle Graupner - servomotor Bellamatic, na ovládání smyslu otáček zase samo-domo servo, které otočnými vačkami spínalo a rozepínalo pomocí důlních mikrospínačů ( na dnešní dobu spíš makro...) proud vpřed a vzad... baterie NiCd Saft, odcizené na šachtě ( jednak jsem je nekradl já, ale kluci z klubu, co tam pracovali, jednak je to všechno už dávno promlčené, a konečně to bylo pro dobrou věc, že..). Samotný přijimač byl skoro větší a těžší, než sada baterií. Romane, dovedl bys ještě někde najít plánek na ten říční traktor Weihe, nebo jej překreslit ?
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

ano- to je ten Mirek!
Jinak jsem strašně toužil po kitu Potěmkina........nikdy jsem ho nedostal, mám z toho blok na celý život :-) táta nemá ty plasty rád a tak mě zásoboval výše uvedenými DDR stavebnicemi......
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

nemám plám k Weihe, zůstal v garáži při povodni........ale Keba našel odkaz na skutečnou na Netu.....
ZBl

Příspěvek od ZBl »

RomanT píše:ano- to je ten Mirek!
Jinak jsem strašně toužil po kitu Potěmkina........nikdy jsem ho nedostal, mám z toho blok na celý život :-) táta nemá ty plasty rád a tak mě zásoboval výše uvedenými DDR stavebnicemi......
Svého času jsem kvůli nedostatku místa a vhodných vodních ploch stavěl hlavně kity. Hlavně ty, které byly k dostání... Mezi nimi nechyběl ani Potěmkin, Aurora a ledoborec Lenin/Arktika. Všechno docela pěkné modely. Samozřejmě další Sovětské kity, jako byla Brigantina, "Purkua -Pa" a plachetnice s bočnokolesovým pohonem. Základem byl jeden trup a variantně byly měněny doplňky. Původem ovšem tyto stavebnice byly od Hellera, pokud se nepletu. Nemám z nich už ani jednu, většina byla darována známým a kamarádům, kterým se líbily a zbytek vzal za své při několika stěhováních...

Když se vrátím k "plnokrevným" lodím, tak Scheveningen mi leží ve skříni. Tedy abych byl přesný, tak jeho trup. Po asi 10 letech po dokončení (1979) se rozeschla plaňkovaná paluba a já se rozhodl loďku rekonstruovat. "Strhnul" a zlikvidoval jsem nástavbu (já trouba...), odpreparoval jsem rozeschlou palubu, odříznul falšburtu a začal jsem jej předělávat na něco jako 26,5 m Kuter (plánek je ke stažení i na MoNaKo Old pod názvem Kutter). Teď je ve stadiu, že je upravená příď, dodělal jsem tam palubu tak, aby byla pochozí, hlavní paluba je překližka (nejspíš 1,5 mm, kterou se mi podařilo sehnat - rekonstrukce začala ještě za "totáče"), falšburta a hmatnice jsou rovněž z překližky. Vzpěry falšburty jsou z téže překližky a je jich výrazně víc, než bylo v původním provedení. Další, co jsem ještě udělal, bylo zvýšení falšburty v zadní části trupu, aby to tak nějak odpovídalo nové předloze. Na tom jsem zatím skončil ... Možná se ale dočká...
Zdenek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

RomanT píše:ano- to je ten Mirek!
Tak to možno o ten celoživotný blok prídeš, lebo kit Potemkina sa znovu vyrába a dá zohnať v plastkárskych obchodoch ...
Akurát cena už nie je tá, čo bývala . :)
PeterP
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Peter, je to na doživotí- muselo by být 12......:-)
jinak si dávám závazek že nafotím Vrakoviště co mám doma, třeba by se někomu mohlo něco hodit-nenabízím k prodeji, ale dárek čí výměna bude možná možná....
karaso

Příspěvek od karaso »

Romane, taky bych mohl zásobit menší stánek s modelářským zbožím, možná bych se i něčeho zbavil výměnou za něco úplně jiného... řekl bych, že je to dobrý nápad... uvěřejnit fotky pro případné zájemce..
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
kopi

Příspěvek od kopi »

Když jsem zahlédl ten nápad,tak samozřejmě vzpomínky a srdce zaplesá.S těmi stavebnicemi jsem začínal - myslím s těmi dřevěnými.První jsem viděl Santa Marii a řekl jsem si,to nemůže být těžké,když je tam plastikový koš....A když jsem pak ohýbal boky,tak jsem vůbec nevěděl.jak je ohnout,aby mi držely.
Bohužel zůstaly jen ty stavebnice.Snad bych ještě našel plán na Santa Marii.Jinak kromě nich jsem postavil Golden Hind,Vasu,Havest Vinthund ( s tím si pak hráli moje děti a jak asi mohla dopadnout,že. ).
Fotogalerie Golden Hind: http://kopape.webnode.cz/fotogalerie/golden-hind-igra/
Santa Maria:http://kopape.webnode.cz/fotogalerie/santa-maria/
Vasa :http://kopape.webnode.cz/fotogalerie/vasa/
Tu poslední jsem bohužel ani navyfotil.
Dnes je jen zajímavé,Za kolik se ty stavebnice prodávají.Tedy hotové.Koukal jsem že i za 30 000.Kč.A když si člověk vzpomene za kolik to kupoval - 100 Kčs,tak je to docela zajímavé.Ještě se podívám,co bych doma našel.Ale ono za těch několik desítek let toho moc nebude.
kopi

Příspěvek od kopi »

Tak jsem narazil alespoň na toto:
Obrázek
kopi

Příspěvek od kopi »

A ještě Golden Hind.Obě fotky jsou z aukra.Nyní se cena těchto stavebnic pohybuje okolo 1 000 Kč.
Obrázek
kopi

Příspěvek od kopi »

Ještě jsem si vzpomněl,že jsem stavěl model z ruské stavebnice,mám dojem,že to byla brigantýna.Bohužel cenu si již nepamatuji.:(Jen vím,že obal byl hrozné kvality.A co stavebnice? Už taky nevím.
romank52

Příspěvek od romank52 »

Jedna brigantyna je tiez prave na Aukre. Nebola to ona? http://www.aukro.cz/item396162990_1_100 ... ntine.html
kopi

Příspěvek od kopi »

JJ,to je přesně ona - díky.Pamatuju si,že ten potisk té krabice na ní byl jen nalepen,tedy ne,jak jsme dnes zvyklí.Prostě ruská stavebnice.Díky za foto!:D
kopi

Příspěvek od kopi »

Tak jsem ukradl i tento obrázek.
Obrázek
Dodnes jsem nepochopil,proč v tom levém horním rohu je ta bílá šmouha.Ona vypadala,jako jen na jedné krabici,ale asi nebyla.A ten potisk,jak se krásně vlnil.Tou krabicí jsi mi to vše připoměl!:D:D
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

mám na tom trupu Porqoi Pas?
je to moje srdeční záležítost-stavěl jsem ji ve 13 a v mém podání je vážně hnusná, ale je moje a nedám, asi jako jediný kit......
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Obecná modelářská diskuse“