Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC set

Vše co se týká elektroniky pro lodní modely (RC soupravy, přijímače, vysílače, serva, regulátory, baterie atd.)
Odpovědět
old_Mr_Grim

Re: RC set

Příspěvek od old_Mr_Grim »

ahoj, chtěl bych si konečně koupit nějakou lepší RC soupravu (doposud jsem měl jen ty šidítka vybraný z modelů - hraček) Ale problém je, že se dost těžko orientuju v nabídce. Procházel jsem si starší témata ale nic aktuálního tu není a přecejen rok je v oboru elektroniky docela dost. Tak se na vás obracím s prosbou o pomoc. Nejde mi o to abyste mi řekli tuhle konkrétní si kup, ale spíš o tom porozumět problematice. Základní info o RC nastudovaný mám, takže nemusíte úplně od začátku.
Chci jí pro rekreační ježdění s lodičkou či polétání s jednoduchým letadlem. Ale taky si chci postavit maketu tanku Tiger, takže počítám alespoň s 6 kanálama. V cenové hladině do 5000 Kč.

PS: předběžně jsem koukal na Optic 6 od Hitecu. Mohl by mi tu pls někdo osvětlit na tomto příkladu jednotlivé pojmy či funkce (k čemu je to konkrétně na modelu dobré apod.)

Díky moc za odpovědi :)
Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ten Optic se mi zdá také vhodný. Lze do něj třeba dát i 2,4 GHz modul, takže nějaký pátek s tím určitě vystačíš. Ovšem jaké to umí funkce, by mohl vědět spíše Nex.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
sas

Příspěvek od sas »

koukni se sem
http://www.hangar1.cz/katalog.php?text= ... ajdi&sklad[]=1&page=&detail=4979
zeptej se ale jestli má českej návod
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Martin B

Příspěvek od Martin B »

Pokud by stačila souprava "z druhé ruky", tak teď monentálně je v nabídce na modelbazaru jedna nabídka na OPTIC 6 na 40 MHz , pouze vysílač za 2900,- Kč a nebo včetně přijímače a dalšího páru krystalů za 3300,- Kč. Dále je tam nabídka na Futabu FC-16, také na 40 MHz a jak jsem to pochopil tak v základu na 5 kanálů, ale rozšiřitelná na 8mi kanál, včetně 8mi kanálového přijímače za 3000,- Kč. Mě se jeví jako vhodnější právě spíš ta Futaba, protože je rozšitelná až na 8 kanálů, na rozdíl od Optic, který je již z výroby pevně osazen 6 kanály a svým vybavením je dány spíš stavěna pro modely letecké, než modely lodní a pozemní techniky.
Martin B

Příspěvek od Martin B »

Ještě dodatek. Pozor, souprava na 35 MHz smí být používána pouze k řízení modelů letadel. Ostatním modelům je vyhraženo pásmo 27 MHz (nedoporučuji) na nebo 40 MHz. Nově pak ještě 2,4 GHz. Na toto pásmo teď přechází hodně, hlavně leteckých modelářů z důvodu větší odolnosti oproti rušení a dalších výhod. Tím se ale podle mne uvolňují starší modelářská pásma a i cena souprav v těchto pásmech jde dolů. Jinak ještě vysílač OPTIC a jeho možnosti programování stejně asi nevyužiješ, zejména při říření např. uváděného modelu tanku.
SH

Příspěvek od SH »

Martin B píše:Pokud by stačila souprava "z druhé ruky", tak teď monentálně je v nabídce na modelbazaru jedna nabídka na OPTIC 6 na 40 MHz , pouze vysílač za 2900,- Kč a nebo včetně přijímače a dalšího páru krystalů za 3300,- Kč. Dále je tam nabídka na Futabu FC-16, také na 40 MHz a jak jsem to pochopil tak v základu na 5 kanálů, ale rozšiřitelná na 8mi kanál, včetně 8mi kanálového přijímače za 3000,- Kč. Mě se jeví jako vhodnější právě spíš ta Futaba, protože je rozšitelná až na 8 kanálů, na rozdíl od Optic, který je již z výroby pevně osazen 6 kanály a svým vybavením je dány spíš stavěna pro modely letecké, než modely lodní a pozemní techniky.
Optic jedobrý do ruky - palcovka ale je plně osazen příslušenstvím a s tím osazením nic neuděláš, nic nezměníš...

FC-16, -18,... jsou pultovky,trochu těžší do ruky takže je je třeba pověsit na krk, jsou osazeny pouze základem takže další ovladače kanálů si musíš dodělat/dokoupit ale uděláš si to tak, jak potřebuješ. Není problém dodat expandéry funkcí apod. pokud chceš ovládat mraky věcí.
old_Mr_Grim

no radši bych bral něco jako tu futabu, tedy možnost rozšířit o tolik kanálů, kolik bych do budoucna potřeboval. V současnosti mi 5 kanálů bohatě stačí. to že soupravu musím mít na 40MHz už vím :)
Ještě takovej pitomej dotaz, jak nákladné je ono rozšíření???
Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Originál vypínač 300-500,- neoriginál 30,-vypínač v GME, konektor 5,- a 10 min práce.... :) tak si vyber. S potáky je to horší, použitý rozměr je méně běžný, ale u EsoTopu je jde sehnat taky levně.
old_Mr_Grim

tak to neni tak zly, ja cekal tisicovy investice :)
Obrázek
old_Mr_Grim

kamarad mi ted taky rikal, ze neni moc vhodna doba na koupi RCcka - prej at pockam jak dopadne valka mezi 35(40MHz a 2,4GHz
Obrázek
nex

Příspěvek od nex »

old_Mr_Grim píše:kamarad mi ted taky rikal, ze neni moc vhodna doba na koupi RCcka - prej at pockam jak dopadne valka mezi 35(40MHz a 2,4GHz
prosimte nesil. s touhle filosofii budes pak zase cekat jak dopadne 2,4 GHz proti 848 MHz, cekat budes proste porad. mam optica 6 na 40 MHz i se syntezou a jednoduchou vymenou modulu ho zmenim na 2,4GHz. moduly jsou na vsechny typy vysilacu bezne dostupne. proste si vyber nejake radio s vymennym modulem (treba optic 6 sport ho nema) co ti bude vyhovovat a kup si ho.
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Martin B

Příspěvek od Martin B »

Nevím jak finančně náročný je přechod např z 40 MHz na 2,4 GHz. U vysílače, které to umožňují to znamená jen výměný modul, ale přijímač musí být jiný a pokud vím tak vícekanálové přijímače na 2,4 G jsou dost drahé, navíc při klesajících cenách na 40 MHz. Levnější přijímače umožní vlastnit jich více a nemuset je stále přehazovat mezi jednotlivými modely. Tolik můj, možná trochu konzervativní názor, ale já zůstanu zatím věrný pásmu 40 MHz.
old_Mr_Grim

takze by meli i zlevnovat (40MHz) :)
to by bylo good :)
Obrázek
liberk

Příspěvek od liberk »

Jestli chceš levné přijímače, doporučuju ti koupit tyhle - http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10781 - jsou za hubičku, doprava je zdarma a mám je vyzkoušené i v letadlech a jsou naprosto bez problémů. Však to vypadá, že okopírovali Futabu. Naštěstí tam není nutné dávat originální Futaba krystaly, jedou i na hradecké pro Futabu a nebo od firmy JETI (cca 130,-).
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

hezké odkazy , jen pro neumětele by to chtělo alespoň jednou dát přesný postup jak objednat a zaplatit (přece jen většina modelaříků nevlastní konto v eurech či dolarech)případně na kolik vyjde poštovné.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
nex

Příspěvek od nex »

petr hájek píše:hezké odkazy , jen pro neumětele by to chtělo alespoň jednou dát přesný postup jak objednat a zaplatit (přece jen většina modelaříků nevlastní konto v eurech či dolarech)případně na kolik vyjde poštovné.
na objednavani v € ci $ nepotrebujes mit konto v prislusne mene. staci obycejna platebni karta, ktera ma povolene transakce po netu. zalezi tak jen na tvem nastaveni ve tve bance. banka sama prislusnou castku prepocita na koruny a odecte si to z uctu v kc. ma to tu vyhodu ze neplatis zadne poplatky za konverzi, banka to proste prevede sama podle aktualniho kurzu.
pokud se bojis o svou platebni kartu, tak je docela dost prodejcu kteri akceptuji platby pres paypal. jde v podstate o tvuj elektronicky ucet, se kterym sparujes svou kartu. tim padem zna tvou kartu pouze provozovatel paypal a dale jiz na tvuj prikaz dela veskere platby za tebe a odecita si to zase z tve karty. u paypal, je ale obecne smenny kurs mene vyhodny nez u platby primo z karty. zaplatis paypalem, paypal ti zablokuje prislusnou castku na uctu a pak si je prevede.
co se tyce postovneho, je to pripad od pripadu ruzne. vetsinou ho najdes na strankach prodejce a podle zeme a rychlosti dodani se odviji cena.
mam vyzkouseno ze treba z honkongu mi strikaci pistole prisla i s postovnym za 9 dni , za cca 60% ceny v ceske republice.
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
liberk

Příspěvek od liberk »

Snek píše:...2.4Ghz "Wifi" prijmace jsou stejne drahe jak tebou uvadeny 40Mhz prijmac + krystal :)
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Receiver_
Kdybych chtěl být rejpal, tak bych řekl, že je mezi nimi rozdíl v ceně cca 150,- ve prospěch DealExtremu (a to připočítávám krystal) a navíc v Hobbycity si účtují dopravné, v DealExtremu ne. Ale to není důležité. Důležitější je, jestli dotyčný půjde do 2,4GHz nebo ne. A podle toho se může rozhodnout pro jednu z možností. Levné jsou obě.
old_Mr_Grim

Tak jsem zúžil výběr na tyto:

Hitec ECLIPSE PLL 40MHz
Futaba 6 EXP 40MHz PCM
Hitec OPTIC 6 FM 40MHz

co myslíte?
Obrázek
duke

Příspěvek od duke »

ještě bych trochu přemýšlel o Multiplex Cockpir SX. Mám ho a max. spokojenost. V hangáru v Praze umí i jinou cenu než oficiální dovoz přes Pelikána - vozí si zboží z DE a díky tomu cena za vysílač vycházela cca před 3/4 rokem něco nad 4 tis Kč.
Hlavně má 6 prop. kanálů + 1 na 3-polohovém přepínači. Třeba takový Optic prý neumí díky programovému vybavení všech 6 prop. kanálů najednou - díky osazení a využití přepínačů (to neni z mé hlavy, říkal to jeden prodejce).
Jinak Cockpit má syntézu nastavovanou přes menu vysílače na displeji.
Mínusem pro někoho může být nevýměnný VF modul (pro přechod na 2,4GHz), ale při cenách souprav to není zásadní. Vysílač jsem chtěl i na připravovanou ponorku, kde se s 2,4GHz nechytám...
old_Mr_Grim

no vybavenim vypada zajimave.
to cos napsal výše znamená, že multiplex má 6 prop. a 1 spínaný. kanál a optic má 4 proporcionální a 2 spínané?
Obrázek
old_Mr_Grim

aha, díky za objasnění :)
Obrázek
duke

Příspěvek od duke »

Optic má dokonce 6 proporcionálních ovladačů, ale zároveň pro serva prý jde použít díky programovému vybavení jen 5 ovladačů.
old_Mr_Grim

a co si myslíte o té futabě???
Obrázek
duke

Příspěvek od duke »

Futabu jsem v ruce neměl, ale dle toho co jsem četl na netu, tak je možná horší jak Optic - výbavou. Srovnal bych jí tak k Graupner MX 12.
Dle obrázku má na proporcionálních ovladačích jen 4 kanály. Ostatní jen přepínače. Snad bude mít aspoň 3-polohové.
Například MX 12 od Graupnera má dva kanály jen na 2-polohových ovladačích :rolleyes:, což jsem tak trochu nechápal... Díky tomu že jde o palcovku, tak záměna ovladačů byla dle vnitřního zapojení rádia nemožná.
Proto jsem hledal dál a nakonec jsem zakotvil u Cockputu SX. Někdo nemá rád Mutliplexy, ale já si na ní nemohu stěžovat. Prvně se mi její design vůbec nezamlouval, ale pak jsem měl vysílač v ruce a ta ergonomie mě dostala. Nakonec i ten hladký povrch beru k plusu, aspoň se snadno udržuje.
Ještě bych popřemýšlel o Hitec Eclips, pokud se nemýlím, tak je má Pelikán ve výprodeji za super ceny
old_Mr_Grim

no na Eclipsu me upozornil kamarad, ale ta je zas dodavana v modu 1 nebo 2 a nelze to menit (i kdyz nekde zas pisou, ze se da menit v servisu)
Obrázek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Elektronika“