Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Připomínka ale spíš k článkům na MoNaKu....

Vaše připomínky, náměty, návrhy apod. ke stránkám MoNaKo.
Odpovědět
SH

Re: Připomínka ale spíš k článkům na MoNaKu....

Příspěvek od SH »

Vyprovokoval mě k tomu článek "Xénie, Vltava,Bečva..".
Je velmi chvályhodné, že se objevují nové články, ale z tohoto je vidět takové to prvotní nadšení, že si někdo něco postavil. A tedy i mnoho chyb a potenciálních problémů a slepých uliček. I toto není nic špatného, každý z nás si tím prošel, někdo krátce,někdo déle, někdo se v tom plácá pořád. Hlavně, že nás to baví, ne?

Problém ale vidím v tom, že je to publikováno na MoNaKu, kde hodně začínajících hledá informace a právě, že jsou začínající nejsou sto rozlišit co je dobře a co špatně a vemou takový článek jako návod. A tedy opakují chyby, kterým se čtením zkušeností jiných chtěli vyhnout.
U takových článků bych čekal nějakou redakční poznámku ve stylu co je špatně, co se dá udělat lépe, co způsobí jaké problémy. Stačí zkratkovitě. Konkrétně u tohoto článku a Bečvy: neolaminování způsobí popraskání, uchycení 400vek gumičkou, spojka natvrdo lustrsvorkou (třeba by šlo upozornit, že jde koupit hotové hřídele i s držákem avýsledek bude nesrovnatelně lepší), nejasně popsané seriové/paralelní zapojení motorů....

Píšu to sem a ne do diskuze protože:
a) si myslím,že je to obecný problém vyžadující obecné a systémové řešení (ten článek byl jen jako příklad)
b) nechci dotyčnému kazit nadšení z první makety
c) nikomu se jistě nechce psát stejné věci pořád dokola
d) byl bych opět označen za kverulanta... :)

Jak to vidíte Vy. Nenajde někdo ještě lepší řešení?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Já myslím, že když si tu agendu věcných poznámek do textu vezmeš na triko sám, tak to bude nejlepší. Já je dělat nemůžu a Keba na to také určitě nemá čas.

Pozn.: Dotyčný článek jsem kvůli časovému skluzu ještě nečetl ;-(.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Keba

Příspěvek od Keba »

Myšleno dobře, ale v praxi těžko realizovatelné. Znamenalo by to, že by někdo musel články důkladně přečíst, probrat připomínky a nejasnosti s autorem případně konzultovat s někým dalším z branže, pak připomínky napsat a opět konzultovat s autorem, pak zpracovat a teprve potom článek publikovat. Pravděpodobně by na tom muselo pracovat několik lidí, protože ne každý rozumí všemu.
K připomínkám slouží právě diskuse pod článkem, případně MoNaKo-DF. To jsou místa, kde se dají napsat upozornění na nedostatky, případně dotazy jak to autor myslel.
MoNaKo není časopis. ikdyž to bude znít divně, ale pořád to jsou "osobní" webové stránky na které mohou přispívat i jiní modeláři. Za celou dobu co MoNaKo je bych spočítal na prstech jedné ruky kolik článků jsem odmítl publikovat.
Řešení vidím stále jinde. Již několikrát jsem navrhoval aby se našel někdo, kdo podrobně popíše stálé postupy. Třeba to neustále se opakující laminování. A jiné a jiné osvědčené praktické fígle a podobně. Sem tam se někdo odhodlal, ale prakticky odezva žádná :-( Tyto články by měly daleko větší cenu než komentáře ke článku o nějaké konkrétní lodi. A nic by se nemuselo psát pořád dokola. Není problém založit rubriku - "jak na to" kde takové návody budou koncentrovány.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
taby

Příspěvek od taby »

"Wiki" by bylo dobré, ale jako každý projekt, dle mého soudu, ztroskotá na ochabnutí zájmu těch ,kdo budou přispívat.
Ale na druhou stranu, pokud by se to podařilo rozjet a držet, tak by to byl výborný počin. ;)
nex

Příspěvek od nex »

panove bylo by to super, jenze... uz jen to jak by se tu rozhoreli debaty o tom ze je to takhle spatne a jeho reseni je lepsi. bohuzel ne vzdy je demokracie to nejlepsi reseni. ono staci napsat laminuju tim a tim a rozhori se naprosto neplodna diskuse i tom ze tohle a tamto je lepsi, takze napad skvely, jenze temer nerealizovatelny.ja si zase naopak kazdeho kdo napise na MoNaKo. venoval tomu totiz cas a snazil se, takze si proste vyberte z clanku to co se vam hodi ;-)
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Rozhopádně to není špatný nápad udělat rubriku s universálními postupy na to či ono. Je totiž pravda, že když člověk vznese dotaz do diskuse, dozví se spoustu názorů. Jenže při tom množství je to většinou k ničemu. A věřím, že podobné pocity má i spousta nováčků. Jsou osvědčené postupy, které fungují a ty by bylo dobré popsat a pokud někdo bude mít doplňující otázky, tak se může ptát už konkrétně a dostal by také konkrétní odpověď.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
T.Vicsek

Příspěvek od T.Vicsek »

Omlouvám se za křečovitý článek, byl to můj první v životě. Hotove hridele s drzakem kupovat nikdy nebudu. Spojení lustrovkou mam odtud z nektereho clanku, akorat tam to nekdo udělal líp. Není to prvotní nadšení. To jsou první kusy po dlouhé době. Za regulator se omlouvam, opravdu je to nelogicky popsané, mam el. skolu a tyto veci beru asi moc samozrejme. Priste míň slov, nejsem spisovatel.
Keba

Příspěvek od Keba »

Otevřená encyklopedie je cesta do pekla. To mi věřte. Jakmile je něco open, tak to lidi zprasej začnou dělat naschvály protože máte jiný názor a nakonec si začnou nadávat že ten je z Moravy a druhej z Čech nebo Prahy případně nezapomenou do toho zakomponovat ODS, ČSSD, KDU-ČSL a jiné. V případě, že něco funguje, tak nad tím bdí několik drábů dnem i nocí, kteří jsou za to placení.
Zkuste místo vášnivých debat jednu věc. Sedněte si k PC a napište jeden svůj osvědčený postup. Jak třeba laminujete, jak děláte zábradlí, jak lakujete detaily a pod. Hezky srozumitelně a step-by-step. Můžete připojit fotky a pošlete to mejlem na MoNaKo. Bude základ z čeho nějakou speciální rubriku tvořit. Když nenapíšete základ nevěřím, že by mohla fungovat i nějaká otevřená encyklopedie. Rozdíl v tom zda příspěvek napíšete ve wordu a pošlete mejlem a nebo rovnou do nějakýho okýnky totiž není totiž žádný.
Keba - webmaster
SH

Příspěvek od SH »

T.Vicsek píše:Omlouvám se za křečovitý článek, byl to můj první v životě. Hotove hridele s drzakem kupovat nikdy nebudu. Spojení lustrovkou mam odtud z nektereho clanku, akorat tam to nekdo udělal líp. Není to prvotní nadšení. To jsou první kusy po dlouhé době. Za regulator se omlouvam, opravdu je to nelogicky popsané, mam el. skolu a tyto veci beru asi moc samozrejme. Priste míň slov, nejsem spisovatel.
Není se zač omlouvat.
Dlouho jsem váhal, jestli tuto debatu vůbec začít. Jde mi o to, aby jiní začínající neopakovali chyby a nevhodné postupy.
Spíše já se omlouvám za to, že to padlo zrovna na Vás, ale je to důsledek již několika článků které mohou svádět k chybám.

A k té Vaší poznámce "Priste míň slov, nejsem spisovatel" - právě naopak! Málo slov vede ke zkratkovitému vyjádření, které může vyznít naprosto jinak, než je zamýšleno.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Snek píše:
Keba píše:Otevřená encyklopedie je cesta do pekla. To mi věřte. ....
OK, ja jen ze koumnitni projekty postavene na wiky vetsinou funguji a pokud ma wiki verzovaci system neni problem adminem se vratit po "utoku" do puvodniho vhodneho stavu. No nic dale si budu plnit svoje postrehy bokem.
Možná by nebylo špatné ty "tvoje" postřehy zveřejnit když už jsi to 2x nakousl.
duke

Příspěvek od duke »

Myslím si že stačí když chyby (ať už menší nebo větší) okomentují zkušení modeláři do komentářů pod příslušný článek. Když koukám na konkrétně zmíněný článek "Xenie, Vltava a Bečva", tak u něj nejsou zatím žádné komentáře.
Jinak co se týče WiKi, tak si také myslím že to není správná cesta, když není někdo ochoten/schopen napsat článek na MoNaKo, tak si myslím že stejný problém bude mít se psaním do WiKi.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

nex píše:panove bylo by to super, jenze... uz jen to jak by se tu rozhoreli debaty o tom ze je to takhle spatne a jeho reseni je lepsi. bohuzel ne vzdy je demokracie to nejlepsi reseni. ono staci napsat laminuju tim a tim a rozhori se naprosto neplodna diskuse i tom ze tohle a tamto je lepsi, takze napad skvely, jenze temer nerealizovatelny.ja si zase naopak kazdeho kdo napise na MoNaKo. venoval tomu totiz cas a snazil se, takze si proste vyberte z clanku to co se vam hodi ;-)
Taky si myslím, že to nemá moc budoucnost z důvodů výše uvedených. Vždyť stačí vzpomenout jen na téma Epoxy 1200!
A je To . . . .!
Keba

Příspěvek od Keba »

T.Vilcsek píše:Mám jednoduchý dotaz. Mohl by mít autor články možnost zablokování komentářů článků? Pokud ano, přál bych si znemožnit komentování článku Malý parníček. Myslím si, že MoNaKo je tady pro slušné modeláře a cizí návštěvníci, kteří s modelářstvím nemají nic společného, by si začali hledat pro svoje blbé připomínky jiná místa na internetu, kde by měli určitě větší úspěch.
Komentáře bych musel blokovat globálně. K vybraným článkům to nejde, alespoň pokud mi je známo.

Co se týče samotných příspěvků. Žádnou neslušnou a nebo "blbou" připomínku opravdu nevidím. Všechny chápu jako pozitivní a podporující Vaši práci. Navíc kromě "sky" znám všechny osobně a žádný z nich rozhodně není neslušný.

Keba
Keba - webmaster
Joe

Příspěvek od Joe »

Myslím si, že několik článků o základech stavby trupů a modelů vyšlo v některých článcích v různých časopisech. Sám mám nascanované články ještě ze starých modelářů, potom z RC revue z roku 2002. V roce 2006 vyšlo v časopisu RC revue na pokračování několik článků "Stavba maket lodí trochu podrobněji" (autor Ivan Grňa), vyšla kniha od Jiřího Syrovátka. Nestálo by za to "pověsit" tyto věci na tyto stránky ? Sám to mám v počítači nebo ofocené a čerpám z toho vždy to co zrovna potřebuji. Možná, že to ale narazí na nějaká autorská práva.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

též mi přijde komentář typu ,,udělej jiný kotel a jdi jezdit,, i když řečený hovorově jako to u vody bývá spíše velmi podnětným,než urážlivým.Sám bych se chtěl aspon přiblížit k páře natolik kolik jí v tomhle krasavci je.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:Samozřejmě, že mi o všechny mimo sky nejde. Např. Super Vo... u mně znamená Super Vole. Maž s tím mazat u mně ve volném překladu znamená Jsi debil. Pokud má sky jiný překlad, ať ho tady napíše. Vy v tom nevidíte nic, protože jste si už na to zvykli.
Ber to tak, že v každé komunitě se vyskytuje určité procento duševně slabších jedinců (chtěl jsem napsat debilů ale to by asi nebylo společensky košér a Kocáb by mohl zas vyskakovat...) a díky tomu že sem už chodí dost velké množství lidí, tak i to procento vyjádřeno v absolutních číslech je vyšší. A tak takové výkřiky těchto jedinců je daň za otevřenost těchto a jiných stránek. V podstatě mě udivuje, že je zde takových příspěvků minimum. Čekal bych jich víc.
Máš jen dvě možnosti. Buď se veřejně nezviditelňovat a tedy nic nepsat, nepřispívat,... anebo se nad takovým příspěvkem povznést, říct si "Je to debil..." a zařadit ho na svůj "blacklist" a až třeba bude něco potřebovat (a to asi někdy bude...) ... tak nic :). Osobně bych se přimlouval za druhou možnost.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Joe píše:Nestálo by za to "pověsit" tyto věci na tyto stránky ? Sám to mám v počítači nebo ofocené a čerpám z toho vždy to co zrovna potřebuji. Možná, že to ale narazí na nějaká autorská práva.
Mám pocit, že ve stručnosti to nejdůležitější z těch článků vydal Ivan Grňa i na Monaku, ale asi to bude ještě na tom starém ;-). Zveřejnění nějakých naskenovaných článků z oněch časopisů je s ohledem na autorská práva prakticky neproveditelné. RC revue i RC modely lze sehnat v elektronické podobě na CD u příslušné redakce, kde daný ročník stojí kolem stovky - není důvod to šířit ilegálně ;-).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
SH

Příspěvek od SH »

No pěkně vyluxované MoNaKo..... V každém případě, i Kdyby Keba chtěl někam půjčovat články, měl by na to mít souhlas autora.
Asi bych dotyčnému majiteli poslal ostrý dopis, že tak se to nedělá... Pokud to neudělá Keba za celé MoNaKo, což by měl, protože těch článků je tam hodně a od různých autorů, tak by se měli jednotliví autoři ozvat sami protže podle Tvé reakce soudím, že souhlas od Tebe nemají.

Dole sice mají uvedeno "Zdroj Mo-Na-Ko" ale to mi přijde nedostatečné s tím, že u mnoha článků je vypuštěn skutečný autor.
Keba

Příspěvek od Keba »

MoNaKo nikomu články neposkytuje a nikdy neposkytlo! Max. zprostředkuji kontakt mezi autorem a zájemcem.
Záleží jen na autorech zda někomu ten samý text a fotografie poskytnout. Je to jejich právo a já nemohu vědět, zda tak učinili či nikoliv. Kontrolovat to také nemohu.
Ten web jsem doposud neviděl.
Pokud tedy někdo z autorů zjistí, že se jeho text a snímky objevily na jiném webu bez jeho souhlasu, měl by správce webu upozornit, že neoprávněně používá jeho dílo (článek) a případně se s ním dohodnout na podmínkách publikování a nebo stažení z webu. Stejně tak může autor požadovat stažení svých článků z MoNaKa a já je musím stáhnout. Jde o to, že MoNaKo stažení nemůže požadovat, protože není autorem díla a nemám práva na exclusivitu.
Keba
Keba - webmaster
Keba

Příspěvek od Keba »

Ještě jsem zapomněl dodat, že mám samozřejmě zájem autory, kteří přispívají na MoNaKo chránit, takže správce onoho webu upozrním taky.
Keba
Keba - webmaster
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

T.Vilcsek píše:Zajímalo by mně, jestli MoNaKo poskytuje svoje články i jiným internetovým stranám. Věřím tomu že ne. Spíš si je asi občas někdo bez dovolení půjčí. Podívejte se na http://www.jaktodelaji.cz/clanek/Xenie--Vltava-a-Becva
Jsem ten web trochu procházel a vůbec jsem nepochopil, proč zmiňují lodní modely...

Osobně nemám nic proti citaci vlastního díla (třeba i celého) v zájmu dobré věci, pokud dotyčný dodrží platné citační normy, nevytrhne nějakou myšlenku z kontextu a nezaloží si na tom komerční živnost.
Keba

Příspěvek od Keba »

ladous píše:
T.Vilcsek píše:Zajímalo by mně, jestli MoNaKo poskytuje svoje články i jiným internetovým stranám. Věřím tomu že ne. Spíš si je asi občas někdo bez dovolení půjčí. Podívejte se na http://www.jaktodelaji.cz/clanek/Xenie--Vltava-a-Becva
Jsem ten web trochu procházel a vůbec jsem nepochopil, proč zmiňují lodní modely...

Osobně nemám nic proti citaci vlastního díla (třeba i celého) v zájmu dobré věci, pokud dotyčný dodrží platné citační normy, nevytrhne nějakou myšlenku z kontextu a nezaloží si na tom komerční živnost.
Jde o to, že jejich web je zaplněn reklamou a oni na jeho obsahu vydělávají!
Navíc např. článek o remorkéru Jasmín zcela vymazali, že článek byl převzat z časopisu Model Boats, což byla podmínka pro publikování. Evidentně ji vymazali. Takže obsah článků svévolně upravují!
Ani jednou mě neoslovili zda mohou publikovat fotky nebo články. Minimálně je to slušnost. To se nestalo.
Takže jsem je upozornil a požádal je aby články stáhli. Upozorním také autory článků, že jejich dílo bylo použito bez jejich souhlasu. Představ si, že by třeba tvoje články převzal web, který kromě jiného publikuje články s nacistickým podtextem. Což se klidně může stát. Budeš souhlasit ?
Keba
Keba - webmaster
Keba

Příspěvek od Keba »

Upozornil jsem provozovatele webu "Jak to dělají", že některé matariály byly z MoNaKa převzaty bez souhlasu autorů článků. V obdržené odpovědi jsem obdržel příslib, že články budou staženy. Současně MoNaKo dostalo návrh na vzájemnou spolupráci portálů na propagaci modelářství, samozřejmě se souhlasem autorů článků.
Stažením článků bude celá záležitost smírně a klidně vyřízena a spolupráce je určitě vítaným způsobem jak modelařinu propagovat. :)
Keba
Keba - webmaster
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Připomínky a náměty - kniha návštěv“