Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
RC pro plachetnici
Re: RC pro plachetnici
Prosím o radu jakou vybrat RC soupravu pro model mé plachetnice. Jde o model Dorian Gray. V návodu autor uvádí že je potřeba minimálně tři kanály pro ovládání serva kormidla a dvou navijáků. Dále se jinde zmiňuje že pro ovládání překrývajících se plachet se neobejdeme bez Dual-Rate modulu.
Chci se zeptat jakou rc soupravu používáte a jakou byste mi doporučily a proč. Zatím přemíšlím zda koupit MX-12 od Graupnera,nebo Optik 6 FM od Hitec ale nebráním se i jiným.
Předem děkuji za vaše rady. Milan
Chci se zeptat jakou rc soupravu používáte a jakou byste mi doporučily a proč. Zatím přemíšlím zda koupit MX-12 od Graupnera,nebo Optik 6 FM od Hitec ale nebráním se i jiným.
Předem děkuji za vaše rady. Milan
MX-12 bych vynechal z výběru, má jen 4 kanály na křížových ovl. a další dva na 2-polohových spínačích, což je dost omezující.
Doporučoval bych vysílač , mající tahové potenciometry.Jsou vhodné jak pro ovládání navijáku vratiplachty, tak pro přesouvání kosatek.(Mám to spolehlivě vyzkoušeno i bez Dual-Rate modulu). Vhodné jsou pultové Futaby , Graupnerovy MC apod.
Tak po úmorném hledání po netu uvažuji o koupi Graupnera MX 16 S. Chci se zeptat zda máte nějaké zkušenosti s touto soupravou? V nějakém e- shopu jsem o ní našel psáno, že je prý plně vybavena (žádné pozdější dokupování součástek?). A nikde nemůžu najít, zda má tato souprava potenciometry. Nevíte zda je má, nebo zda by šla o ně později doplnit?
O tom tu právě psal Karlík - když koupíš palcovku, tak ta je plně vybavena a jakékoliv změny jsou obtížné ne-li nemožné.
Pro lodě jsou vhodné palcovky (lehké, malé, nepřekáží při pokládání modelu do vody a pod.) které je možno rozšířit jako pultovky. Těmto protichůdným požadavků vyhovují jenom tyto:
- Graupner FM214, FM 314 - staré 7kanálové analogy, 214ka má dokonce nekřížové kniply - jeden jen vlevo-vpravo a druhý dopředu-dozadu. 314ka klasika křižáky. V současné době mohou být v bazaru za pár korun.
- Multiplex Cocpit MM (ne ten nový SX!), počítačová, taky už se nevyrábí (rok nebo dva) ale ještě jde sehnat ve výprodejích nebo bazary, inzeráty
- Futaba FX-14 (už se nevyrábí) a FX-18 počítačová, tvarem podobná MPX Cocpit
Pokud někdo zná ještě další podobné tak dejte vědět.
Jinak ty doplňky lze pořídit opravdu za pár Kč a ještě takové, jaké potřebuješ a ne to, co si vymyslel někdo u výrobce.
Pro lodě jsou vhodné palcovky (lehké, malé, nepřekáží při pokládání modelu do vody a pod.) které je možno rozšířit jako pultovky. Těmto protichůdným požadavků vyhovují jenom tyto:
- Graupner FM214, FM 314 - staré 7kanálové analogy, 214ka má dokonce nekřížové kniply - jeden jen vlevo-vpravo a druhý dopředu-dozadu. 314ka klasika křižáky. V současné době mohou být v bazaru za pár korun.
- Multiplex Cocpit MM (ne ten nový SX!), počítačová, taky už se nevyrábí (rok nebo dva) ale ještě jde sehnat ve výprodejích nebo bazary, inzeráty
- Futaba FX-14 (už se nevyrábí) a FX-18 počítačová, tvarem podobná MPX Cocpit
Pokud někdo zná ještě další podobné tak dejte vědět.
Jinak ty doplňky lze pořídit opravdu za pár Kč a ještě takové, jaké potřebuješ a ne to, co si vymyslel někdo u výrobce.
Tak jsem se nakonec rozhodl pro pultovku MC-12 od graupnera. Myslím že ta pro moje potřeby bohatě stačí. Na Karlíkovu radu ji ještě dovybavím tahovým potenciometrem pro ovládání kosatky. Jinak děkuji všem za rady.
Koukám že moje zpráva přijde asi pozdě, mám MX16S a je plně vybavená, má 1 potenciometr - točítko, 3 dloupolohové a jeden třípolohový přepínač a jedno tlačítkoMilan píše:Tak jsem se nakonec rozhodl pro pultovku MC-12 od graupnera. Myslím že ta pro moje potřeby bohatě stačí. Na Karlíkovu radu ji ještě dovybavím tahovým potenciometrem pro ovládání kosatky. Jinak děkuji všem za rady.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
MC-12 vlastním několik let a jsem vcelku spokojený. Má sice pár nedostatků, ale podobně jsou na tom i jiná rádia v dané cenové kategorii. Pro tvojí informaci, toto rádio nemá připravené pozice na zástavbu tahových potenciometrů, jde doplnit pouze spínači a otočnými potenciometry. Pokud tedy trváš na tahových, chce to jít buď do něčeho lepšího od Graupnera (MC-19), anebo se porozhlédnout mezi Futabami (F-14, FC-16, FX-14, FX-18). Ty nabízejí kromě možnosti instalace dvou tahových potenciometrů také jeden kanál navíc (8 proti 7).Milan píše:Tak jsem se nakonec rozhodl pro pultovku MC-12 od graupnera. Myslím že ta pro moje potřeby bohatě stačí. Na Karlíkovu radu ji ještě dovybavím tahovým potenciometrem pro ovládání kosatky. Jinak děkuji všem za rady.
Pro ty plachetnice to chce opravdu ten tahový potenciometr, jinak ta souprava určitě nemá chybu ;-).Nojby píše:Koukám že moje zpráva přijde asi pozdě, mám MX16S a je plně vybavená, má 1 potenciometr - točítko, 3 dloupolohové a jeden třípolohový přepínač a jedno tlačítko
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
pokud máš jen jeden naviják, dá se použít aretovámá páka na plyn- ale tahový potenciometr není velká položka.........
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Tak já ji dovybavým místi tahového otočným potenciometrem. Snad by to nemělo vadit.PetrP píše:MC-12 vlastním několik let a jsem vcelku spokojený. Má sice pár nedostatků, ale podobně jsou na tom i jiná rádia v dané cenové kategorii. Pro tvojí informaci, toto rádio nemá připravené pozice na zástavbu tahových potenciometrů, jde doplnit pouze spínači a otočnými potenciometry. Pokud tedy trváš na tahových, chce to jít buď do něčeho lepšího od Graupnera (MC-19), anebo se porozhlédnout mezi Futabami (F-14, FC-16, FX-14, FX-18). Ty nabízejí kromě možnosti instalace dvou tahových potenciometrů také jeden kanál navíc (8 proti 7).Milan píše:Tak jsem se nakonec rozhodl pro pultovku MC-12 od graupnera. Myslím že ta pro moje potřeby bohatě stačí. Na Karlíkovu radu ji ještě dovybavím tahovým potenciometrem pro ovládání kosatky. Jinak děkuji všem za rady.
Je to dobrá volba. Podobně to řešil kolega. Je to jen otázkou zvyknout si. Knoflík má označený ryskou, kvůli kontrole polohy plachet.
příště prosím vytvoř nové téma ať se to neplete , pak je v tom zmatek a když člověk hledá na fóru něco staršího tak to mnohdy nenajde.Karlík píše:Kamarád si koupil nabíječ Ultramat 14, bohužel bez Českého návodu.Pomůže nám někdo? Za radu nebo odkaz předem velký dík!
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 4033 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-